Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Ekvquiz reeks 1

Dovnload 113.57 Kb.

Ekvquiz reeks 1Datum08.12.2018
Grootte113.57 Kb.

Dovnload 113.57 Kb.

2011: EKVQUIZ

=============

REEKS 1:

1. aardrijkskunde:

We zoeken de naam van twee rotsformaties in Australië

De eerste ligt in het Blue Mountain National Park in het noorden van New South Wales, niet ver van Sydney.

De tweede bevindt zich in het Port Campbell National Park langs Highway number 1, beter gekend als The Great Ocean Road, niet ver van Melbourne.

Welke 2 rotsformaties zoeken we en als tip kunnen we meegeven dat er een getal voorkomt in beide antwoorden.

(a) The Three Sisters (de 3 zusters) b) The Twelve Apostles (de 12 apostelen)


2. actualiteit:

Welke kledinglijn stoort zich helemaal niet aan de sperperiode voor de solden van 1 juli en provoceert zelf met de radiospot: “U krijgt gegarandeerd korting, wij een rechtszaak”?

(ZEB)
3. kunst:

Welke “Belgische” architect (geboren 1749 – gestorven 1811) zoeken we. Hij bouwde als hofarchitect het kasteel van Laken (1782 -84), de Sint-Jakobskerk op de Koudenberg en het Parkkwartier met het theater. Hij week in 1795 uit en bouwde als hofarchitect in Wenen o.a. het paleis van de Geologische Reichsanstalt. Wie zoeken we?

(Louis-Joseph Montoyer)
4. fauna & flaura:

De nachtvlinder die we zoeken luistert naar de Latijnse naam: Catocala fraxini. Hij komt voor in Midden- en Noord Europa. In België en Nederland is de soort zeldzaam, met slechts een paar waarnemingen. De rode soort komt in ons land voor. Graag de naam van deze vlinder.

(blauw weeskind)
5. film:

Volgens Joel en Ethan Coen is “True Grit” geen remake van de gelijknamige western-klassieker uit 1969. Hun westerndrama is een nieuwe verfilming van het oorspronkelijke boek “True Gritt”. Jeff Bridges speelt de zuipende en schietgrage US Marshall Cogburn die jacht maakt op een moordenaar. We zoeken echter de acteur die in de originele prent uit 1969 de rol vertolkte van Rooster Cogburn?

(John Wayne)
6. geschiedenis:

De strijd tussen Octavianus en de geliefden Marcus Antonius en Cleopatra werd beslecht in een zeeslag in 31 voor Christus voor de Griekse kust. Toen Cleopatra het strijdtoneel verliet, voer Marcus Antonius haar achterna en was de slag verloren. Hoe heette die zeeslag?

(De slag bij Actium)
7.literatuur:

In bijna ieder Italiaans stadje heb je een via of straat met zijn naam. Deze Italiaanse dichter en romanschrijver uit de Romantiek leefde van 1785 tot 1873. Zijn bekendste boek is “I Promessi Sposi” of “De verloofden”. Ter herdenking van zijn sterfdag schreef Giuseppi Verdi zijn “Messa da Requiem”. Wie zoeken we?

(Allessandro Francesco Tomaso Manzoni)
8. muziek:

Geef de groep.

(The National met “Blood Buzz Ohio”)

9.sport:

Boksen: Vader Rudy won in 1976 in Saint-Nazaire duidelijk een kamp voor de Europese titel super vedergewichten tegen Roland Cazeaux, maar deze werd hem ontstolen door omgekochte ringrechters. In 2002 haalde zoon Jurgen revanche voor zijn vader en veroverde hij de Europese titel in de klasse licht weltergewichten. Graag de achternaam van deze Gentse boksers.

(Niet Gauwe, maar Haeck)
10. varia:

Welke fotograaf kenmerkt zich door soberheid en karakterfotografie en fotografeert dikwijls in zwart-wit. Hij werkte vooral voor “De Morgen”, maar zijn werk verschijnt ook in Paris Match, Le Monde2, Die Zeit, Knack en Humo. Over wie gaat het?

(Stephan Van Fleteren)
11. wetenschap en techniek:

We gaan op zoek naar een Frans natuurgeleerde, grondlegger van de moderne chemie. (°1743 en + 1794). Hij leverde het bewijs dat verbrandingsverschijnselen als een verbinding met zuurstof moet worden beschouwd. Verder voerde hij het begrip element in en gaf hij de verklaring van de ademhalingsverschijnselen. In 1787 stelde hij o.a. met Bertholet een binaire chemische nomenclatuur op. Voorts verrichtte hij nog belangrijke fysiologische mineralogische en meteorologische onderzoekingen. Hij stierf door de guillotine. Wie is hij?

(Antoine Lavoisier)
12. gastland:

Jullie horen “Du” van Peter Maffay. Het geboorteland van Peter is ons gastland. Welk land?

(Peter Maffay is geboren in Brasov, dus Roemenië)

Reeks 2:

13. aardrijkskunde:

Van welke twee landen zijn dit de vlaggen? Uiteraard in de juiste volgorde !

(a) Jordanië b) Koeweit)
14. actualiteit:

Welke Amerikaanse politicus van Democratische strekking liet in een twitterbericht zijn goed gevulde onderbroek zien en moest hierdoor ontslag indienen?

(Anthony Weiner)
15.kunst:

We vragen naar een groep in het midden van de 19de eeuw die een dorp bij het bos van Fontainbleau voor hun schilderlustige trektochten door de vrije natuur kozen. Het schilderen in de natuur zelf betekende een revolutie in de landschapsschilderkunst. Tot de schilderskolonie behoorden o.a. Dupré, Diaz, Troyon , Davigny, Millet en enige tijd Corot. Welke school genoemd naar dit dorp zoeken we?

(de School van Barbizon)
16. fauna & flora:

De varens die we zoeken luister naar de Latijnse naam Pteridium aqiulinum. Het is een forse plant die in België algemeen is. De bladeren staan alleen en zijn tweedubbel soms driedubbel geveerd. Als men de bladsteel aan de voet schuin doorsnijdt, ziet men een figuur dat op twee …. lijkt. Aan deze figuren ontleent de soort zijn naam.

(de figuur lijkt op 2 adelaars, dus adelaarsvaren)


17.film:

Midden jaren 90 slaagde tv-producent Lowel Bergman erin een ontslagen topman van sigarettenfabrikant Brown & Williamson uit de biecht te laten klappen over de corrupte praktijken van zijn ex-werkgever. Op het schandaal dat toen losbarstte, baseerde Michael Mann een film in de beste traditie van de dossiercinema uit de jaren 70. Wij vragen de naam van deze film uit 1999 en wie speelde de hoofdrol?

(a) The Insider b) Russel Crowe)
18. geschiedenis:

Een Vlaming werd in de 17de eeuw door zijn kennis van wiskunde, sterrenkunde en werktuigkunde een vertrouweling van de jonge keizer Kangxi. Hij liet een observatorium bouwen in Beijing om een juiste kalender te hebben. Over welke geestelijke in 1623 in Pittem geboren hebben we het?

(Ferdinand Verbiest)
19. literatuur:

Wie schreef “ The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde”. De bekende Schot, geboren in 1850, beschrijft psychologisch verantwoord over een man met een tweede persoonlijkheid. Zijn boek werd in 1888 actueel toen Jack the Ripper actief werd. Voor zijn gezondheid woonde hij op Samoa waar hij stierf in 1894. Hij bezocht pater Damiaan op Molokai. Wie is hij?

(Robert Louis Stevenson)
20.muziek:

Naam van de zanger?

(Thomas Dolby met “She blinded me with Science”)
21.sport:

Volleybal: Eind maart kondigde misschien wel onze beste volleybalster aller tijden haar afscheid aan. Met haar Finse club LP Viesti wou ze nog de titel winnen en zo op 34-jarige leeftijd in schoonheid afscheid nemen. Ze speelde in haar carrière achtereenvolgens voor Asterix Kieldrecht, Omnitel Modena (Ita), Agil Volley Trecate (Ita) Starfin Ravenna (Ita), Aystel Novare (Ita), Spar Tenerife Marichal (Spa), VBC Voléro Zürich (Zwi), Spartak Omsk (Ru) en het Finse LP Viesti dus. Graag haar naam.

(Virginie De Carme)


22. varia:

Taal- en denkvraag: Van welke uitdrukking ziet u hier enkel de medeklinkers?
MNDDWNDTDZLNNMN

(iemand de wind uit de zeilen nemen) (7 woorden)


23. wetenschap & techniek:

Kennen jullie de Oostenrijkse geneticus ° 1822 en +1884. Hij was abt van een Augustijnerklooster te Brünn. Hij hield zich bezig met genetische experimenten die tot belangrijke ontdekkingen in de biologie leidden. De door hem gevonden grondprincipes zijn later in wetten nader geformuleerd. Het belangrijkste is zijn ontdekking betreffende de erfelijke eigenschappen van bastaarden. Wie zoeken we?

(Johann Mendel)
24. gastland

Welke voetballer die algemeen beschouwd wordt als de beste Roemeense speler ooit, kreeg de bijnaam “de Maradonna van de Karpaten”?

(Gheorghe Hagi)
Reeks 3:

25. aardrijkskunde:

Het rivierstelsel in België behoort volledig tot de bekkens van de IJzer, Schelde en Maas, behalve twee rivieren ! De ene ontspringt ten zuidwesten van Chimay en mondt uit in de Seine. De andere ontspringt in Vaux-les-Rozières in de Lage Ardennen en mondt uit in de Moezel. Welke twee rivieren zoeken we? Bij de tweede zijn er 3 benamingen juist.

a) Oise b) Sure (Fr), Sauer (D) of Seure (Waals)

26. actualiteit:

In Antwerpen was een ambtenaar 11 jaar betaald zonder te werken. Nu heeft hij een job in het zwembad van Merksem. Hoe heet hij?

(Dirk Martens)
27.kunst:

Kennen jullie de Nederlandse schilder die leefde van 1858 tot 1928? In Brussel leerde hij Fernand Khnopff kennen en hij wordt in 1885 lid van Les Vingts. In Londen bestudeerde hij het werk van de Pre-Rafaëlieten. Terug in Nederland werd hij spoedig de leider van de Jugendstilbeweging. Bekend is o.a. zijn portret van Pablo Casals waarvan jullie een afbeelding zien. Wat is de naam van de kunstenaar?

(Jan Toorop)
28. fauna & flora:

Deze kever is zo gekend dat deze foto moet volstaan.

(de schrik van de aardappelkwekers, de coloradokever)
29.film:

De Grand Prix in Cannes, twee Europese Film Awards en negen Césars. Zonder problemen rijfde deze Franse film uit 2009 deze prestigieuze prijzen binnen.

Korte inhoud: een 19-jarige analfabeet wordt veroordeeld tot 6 jaar gevangenis. De man die uiteindelijk de bajes zal buitenwandelen, is niet langer dezelfde als de man die erin ging. Deze bijna 150 minuten durende bikkelharde en energieke kroniek over het getormenteerde leven achter de tralies duwt je van bij de aanvang tot de laatste minuut op het puntje van je comfortabele zetel. Geef de naam van de film.

(Un prophète)30. geschiedenis:

Toen op 10 mei Duitsland ons land binnenviel, vertrok onze regering naar Groot-Brittannië. Wie was onze eerste minister van 1939 tot 1945?

(Hubert Pierlot)
31. literatuur:

We zoeken een Nederlandse schrijver, geboren in Batavia in 1940. Zij werden in de Jappenkampen opgesloten. In 1981 schrijft hij erover in “Bezonken rood”. In 2007 kreeg hij de Prijs der Nederlandse letteren, die hij uiteindelijk weigerde. Hij schreef romans, verhalen, essays en toneel. Zijn laatste roman tot nu toe heet “Bittere bloemen”. Wie zoeken we?

(Jeroen Brouwers)
32.muziek:

Geef de naam van de zanger.

(Bobby Hebb met “Sunny)

33.sport:

Schaatsen: In 1979 werden broer en zus Heiden wereldkampioen en wereldkampioene allround schaatsen. Weten jullie nog de voornamen van deze Amerikanen?

(Eric en Beth)


34. varia:

Geef het jaartal bij volgende feiten: - oud-premier Theo Lefèvre overleden

- eerste autoloze zondag in België

- Chileense president Allende wordt vermoord

- Israël wint Jom Kippoer-oorlog

- Roger De Vlaeminck wint Milaan – San Remo

(1973)
35. wetenschap & techniek:

Ditmaal gaan jullie op zoek naar een Engels fysicus °1871 en + 1937. Hij ontwierp een magnetische detector voor draadloze golven en onderscheidde de alfastraal van uranium. Hij formuleerde de hypothese dat het verschijnsel van de radio-activiteit berust op een spontane transformatie van de elementen. In 1911 besloot hij uit proeven dat een atoom bestaat uit een kern waaromheen de elektronen zich bewegen. Dit leidde hem in 1919 tot de eerste kerntransformatie met alfastralen. Hij ontving de Nobelprijs in 1908. Wat is zijn naam?

(Ernest Rutherford)
36. gastland

Parker, Rotring, Waterman, Mont Blanc, Sheaffer en nog vele andere merken hebben een gewone en luxe uitvoeringen van de uitvinding van Petrache Poenaru in hun assortiment Heel wat communicanten kregen het ooit als cadeau. Waarvan is Poenaru, die ook de Roemeense vlag ontwierp, de uitvinder?

(de vulpen)

Reeks 4:

37. aardrijkskunde:

In het zuidwesten van Colorado ligt het enige vier staten punt in de Verenigde Staten. Colorado grenst er aan drie andere Amerikaanse staten. Geef 2 van de drie staten !

(a) New-Mexico b) Arizona c) Utah)
38. actualiteit:

De Europese Centrale Bank krijgt op 1 november een nieuwe voorzitter. Hij is een Italiaanse topbankier. Wie is hij?

(Mario Draghi)
39.kunst:

Hoe heet de op de plattegrond van een halve cirkel of veelhoek opgetrokken uitbouw, meestal met een halve koepel overdekt. Het sluit het koor, het schip, zijbeuk of zijkapel af.

Wat zoeken we?

(absis of apsis)


40. fauna & flora:

Op de foto zien jullie twee meeuwen, de linkse is een kokmeeuw. Wij vragen jullie de naam van de meeuw centraal in beeld. Deze meeuw komt de laatste jaren steeds vaker in onze regio voor. Veel meer uitleg hoeft niet, want het kenmerk waaraan hij zijn naam ontleent, is duidelijk zichtbaar.

(zwartkopmeeuw)

41.film:

Welke Amerikaanse acteur speelde in volgende films?

“Bird” (1988) “The Crying Game” 1992 “Blown Away” (1994)

“Panic Room” (2002) “ The last King of Scotland” (2006)

Wie zoeken we?

(Forrest Whitaker)


42. geschiedenis:

We zoeken een Engelse kaper, vice-admiraal, zeeheld en politicus. Hij leefde van 1540 tot 1596 en voer als eerste Engelsman om de wereld tussen 1577 tot 1580. Menig Spaans schip werd zijn slachtoffer. In 1588 leidde hij als vice-admiraal de Engelse vloot tegen de Spaanse Armada en won een slag bij Grevelingen. Een eiland bij Plymouth kreeg zijn naam. Wie is hij?

(Sir Francis Drake)
43. literatuur:

We zoeken een Franse toneelschrijver die leefde van 1606 tot 1684. De echte doorbraak kwam er met de opvoering van de tragikomedie “ Le Cid”. Enkele andere werken zijn “Médée”, “L’illusion comique” en “Andromède”. In 1647 werd hij lid van de Académie Française. Wie zoeken we?

(Pierre Corneille)
44.muziek:

Geef de naam van de bekende zanger.

(Billy Ocean met “Red Light spells Danger”)
45.sport:

Basketbal: Ann Wauters kreeg dit jaar een opvolgster op de erelijst van de Euroleague. Welke Belgische won dit jaar met Salamanca deze beker?

(Anke De Mondt)


46. varia:

Zij is de overbekende, artistieke erfgename van één van Amerika’s grootste fortuinen. Vanaf haar geboorte haalt ze de krantenkoppen en eens volwassen, verkoopt ze haar beroemde naam aan diverse modezaken. Haar merklabel is een zwaan en dat is ook terug te vinden op haar parfum dat gemaakt is door L’Oréal. Graag de naam van deze Amerikaanse ontwerpster.

(Gloria Vanderbilt)
47. wetenschap & techniek:

Economie: Zoals bekend vertoont het economisch leven een duidelijke golfbeweging. Een Russisch econoom ontdekte in 1925 dat er in de economische ontwikkeling van de kapitalistische landen een zekere regelmaat zat. Na een bloeiperiode van 25 jaar volgt een neergang van ongeveer 25 jaar. Deze golfbeweging wordt meestal genoemd naar de econoom, geef zijn naam.

(Nikolai Dmitrievitsj Kondratjev of Kondratieff


48. gastland

Vlad III of Vlad de Spietser is in Roemenië, ondanks zijn wreedheid (bv. spietsen van mensen) een nationale held, die de Turken tegenhield. Toen het IJzeren Gordijn viel, ontdekten veel Roemenen dat hun held, door het Westen voor iemand anders aanzien wordt. Een boek dat verfilmd werd, had daarvoor gezorgd. De andere bijnaam van Vlad is meteen het hoofdpersonage in dit boek. Wat is de andere bijnaam van Vlad?

Dracula)
Reeks 5:

49. aardrijkskunde:

We maken een overstap naar Denemarken en gaan op zoek naar een 1 235 km² groot Deens eiland in de Oostzee ten zuiden van Seeland en daarvan gescheiden door de Langeland Belt. Maribo de hoofdstad ligt in het binnenland. Nakskov, Nysted Saackjöling en Rödling zijn kuststeden. De bodem is vlak en vruchtbaar. Op welk eiland zijn we aangeland waar behoorlijk wat gelachen wordt. Twee benamingen zijn juist.

(Lolland of Laaland)
50. actualiteit:

29 juli was de eerste werkdag van een nieuwe VRT-omroepster. Hoe heet zij?

(Eva Daelman)
51.kunst:

We zoeken een Zwitsers beeldend kunstenaar (° 1925 en + 1991). Hij was vertegenwoordiger van de kinetische kunst en werd beïnvloed door het dadaïsme en de mobile van Calder. Van schroot vervaardigde hij door motoren aangevoerde metaalsculpturen waarvan de onderdelen ronddraaien en heen- en weerslingeren. Zijn self-destroying machines waren gigantische apparaten die zichzelf opbliezen. De meta-metico ingenieuze tekenmachines produceerden abstracte tekeningen.. De roto-zaza is een machine die ballen uitspuwde. Vanaf de jaren zeventig werkte hij veel samen met zijn vrouw Niki de Saint-Phalle. Geef zijn naam.

(Jean Tinguely)
52. fauna & flora:

Wanneer jullie de Triturus cristatus goed bekijken, weten jullie onmiddellijk de Nederlandse naam van dit amfibie. Deze salamander werd recent ook in Ursel gevonden en haalde die er het nieuws mee. Graag de Nederlandse naam.

(op de rug is duidelijk een kam te zien, dus de kamsalamander)
53.film:

Frederico Fellini vertelt in deze prent waarmee hij in 1974 de Oscar voor beste buitenlandse film won, over een jaar in een Italiaans provinciestadje ten tijde van het fascisme. Fellini creëert in een droomachtige, chaotische sfeer een aantal onvergetelijke scènes: van een groot vreugdevuur in de lente, over het bezoek van een overheidsfunctionaris tot het huwelijk van de plaatselijke schone. Geef de titel van deze film.

(Amarcord)
54. geschiedenis:

Geef de naam van een Amerikaans soldaat en politicus. Hij leefde van 1793 tot 1863. Hij is de enige persoon die gouverneur werd over twee staten, eerst van Tennessee en dan een sleutelfiguur in de geschiedenis van Texas en de losmaking ervan van Mexico. Hij werd de eerste president van de republiekTexas. Een stad werd ook naar hem genoemd. Wie zoeken we?

(Sam Houston)
55. literatuur:

Geef de naam van de Duitse schrijfster, tv-presentatrice, actrice en zangeres. Haar bekend boek is “Feuchtgebiete” waarin ze zonder schaamte over haar seksleven schrijft. In november vorig jaar bood ze een liefdesnacht aan, aan de Duitse president Christian Wulff indien hij zou weigeren te tekenen om de kerncentrales langer open te houden. Over wie hebben we het?

(Charlotte Roche)

56.muziek:

Klassieke muziek: We zoeken een Russisch componist, hij leefde van 1833 tot 1887. Zijn gekende compositie is een deel van de opera “Prins Igor”, postuum voltooid door Rimski-Korsakov en Glazoenov. Wie zoeken we?

(Aleksander Borodin met Polovetser dansen)
57.sport:

Wielrennen: Ooit liepen pistes vol voor de wedstrijden achter stayers, later halve-fond genoemd. In de vergane discipline werden bij de profs zeven Belgen ooit één of meerdere keren wereldkampioen. Victor Linart, Leon Vanderstuyft, Dolf Verschueren, Leo Proost en Theo Verschueren zijn er vijf van. Wie zijn de twee andere?

(Eeklonaar Romain Deloof en misschien moeilijker Paul De Paepe)


58. varia:

GAAS + KALENDER vormen de naam van een land en zijn hoofdstad door elkaar gehaald. Welk land en hoofdstad zoeken we?

(SENEGAL EN DAKAR)
59. wetenschap & techniek:

Filosofie: De intellectuele inspiratie van de New Left beweging werd gevonden in het neo-marxisme van een club geleerden die verbonden waren aan het Institut für Sozialforschung dat in 1923 in een Duitse stad werd opgericht. In de dertiger jaren verhuisde dat instituut naar de V.S. om in 1949 terug te keren. Bekende leden van de filosofische school: Adorno, Benjamin, Horkheimer en Marcuse. Hoe heet deze school?

(Frankfurter Schule)


60. gastland

De stad die we zoeken gaat er prat op dat het reeds op 12 november 1884 elektrische straat-verlichting had en behoorde tot 1920 tot Hongarije. Johnny Weismuller werd er in 1904 geboren. De stad ligt aan de Bega, een zijrivier van de Tisza en beschikt op één na over de grootste luchthaven van het land. Eind 1989 speelde de stad een hoofdrol in de opstand tegen dictator Ceauçescu. Welke stad bedoelen we?

(Timisoara)

Reeks 6:

61. aardrijkskunde:

We vragen naar een eilandengroep in de Indische Oceaan ten noorden van Madagascar. De groep omvat 92 eilanden waarvan Mahé, Platte, Preslin, Silhouette en La Digue de voornaamste zijn. Victoria is de hoofdstad. De Amiranten, Farquehar, Cosmoledo en Aldabra worden tevens tot deze eilandengroep gerekend. Welke?

(de Seychellen)
62. actualiteit:

Nadat Dominique Stauss-Kahn problemen had in New York, heeft de leidster van de Franse Socialistische Partij laten weten dat ze een gooi wil doen naar het presidentschap volgend jaar in april. Wie is zij en het is niet Ségolène Royal?

(Martine Aubry)


63.kunst:

We vragen naar een Amerikaanse fotografe (° 1889 - +1991). Zij trok in het begin van de jaren 20 naar Parijs waar ze assistente werd van Man Ray. Al spoedig opende ze een eigen zaak en maakte portretten van o.a. Peggy Guggenheim, James Joyce, Jean Cocteau, André Gide en Coco Chanel. Onder invloed van Eugène Atget wijdde ze zich in de jaren 30 aan het vastleggen van de stad New York in al haar facetten. Behalve door haar eigen werk is zij van onschatbare waarde geweest door het redden van de nalatenschap van Atget, thans in het New Yorkse Museum of Modern Art. Graag haar naam?

(Berenice Abbott)
64. fauna & flora:

De walvis die we zoeken werd tot nu twee keer in België waargenomen. In 1751 sleepten vissers een exemplaar de haven van Blankenberge binnen en op 5 maart 2006 spoelde een exemplaar aan op het strand van Nieuwpoort. De Megaptera novaeanglia is gemakkelijk herkenbaar aan zijn gedrongen lichaamsbouw. De lengte varieert van 12 tot 15 m. Een volwassen exemplaar weegt van 25 tot 30 ton. Graag de naam van deze walvis.

(de bultrug)
65.film:

Dit opmerkelijke speelfilmdebuut uit 1968 van een Vlaams cineast is een dubbelzinnige, bespiegelende zoektocht naar het geheim van een historisch personage dat jarenlang als travestie leefde. De 19de eeuwse tragedie van Filip De Pillecijn krijgt een eigentijdse interpretatie door de koele afstandelijke manier waarop de regisseur dit verhaal verfilmt. Wij vragen a) de titel van de film en b) de regisseur.

(a) Monsieur Hawarden b) Harry Kümel)
66. geschiedenis:

In 962 werd voor het eerst na Karel de Grote een Duitse koning tot keizer gekroond. Hij kwam de paus ter hulp bij diens ruzie met de Hongaarse Berengarius. Hij kreeg als beloning de keizerskroon en zorgde voor een vredige tijd in zijn rijk. Geef naam en volgnummer.

(Otto I)
67. literatuur:

We zoeken een Brits historicus, geboren in 1959, gespecialiseerd in de Russische geschiedenis.

Enkele boeken: “Natasja’s dans, een culturele geschiedenis van Rusland (2002)

“ Fluisteraars leven onder Stalin” (2007)

Vorig jaar verscheen “De Krimoorlog of de vernedering van Rusland” Zijn wetenschappelijke boeken lezen als romans. Hoe heet die historicus?

(Orlanda Figues)


68.muziek:

Welke Franse zanger horen we?

(Daniel Guichard met “Je viens pas te parler d’amour)
69.sport:

Voetbal WK 1974: De legendarische wedstrijd West-Duitsland – Oost-Duitsland eindigde op 0-1 voor de Oost-Duitsers. De man die het doelpunt scoorde ging de legende in. Natuurlijk gaat het hier over Jurgen Sparwasser. Maar weten jullie ook voor welke club hij toen speelde? Tip: met zijn club won hij in 1974 de Europacup II.

(FC Maagdenburg)70. varia:

a)Van welke Nerostrip is dit de kaft?

b) Van welke Kuifjesstrip is dit de kaft?

(a) Toffe Theo b) De schat van de Scharlaken Rackham)


71. wetenschap & techniek:

Archeologie: We vragen naar een architect uit Cambridge (1920-1956). Hij geraakte door de lezing van Evans geïnteresseerd in het raadselachtige Kretenzische schrift, bekend van Lineair A en B. Na de publicatie van Bennet in 1951 over de Pyloskleitabletten vorderen zijn onderzoekingen snel. In 1952 was het Lineair B door hem ontcijferd. In samenwerking met Chadwick zette hij zijn onderzoekingen verder totdat een verkeersongeval in 1956 een einde aan zijn leven maakte. Wie zoeken we?

(Michael Ventris)


72. gastland

De Roemeense actrice die we zoeken werd geboren in Boekarest op 1 mei 1962. Ze speelde in: “Nostradamus”, “Mar Nero”, “Ulyssus’ wife” en is vooral bekend van haar rol als Maria in “The Passion of the Christ”. Wie is deze actrice met joodse roots?

(Maia Morgenstern)

Reeks 7:

73. aardrijkskunde:

We zoeken naar een bekoorlijke landstreek in de heuvels van West-Ierland, ten noorden van Galway Bay. Het is een streek met turfvelden, meertjes, bergen, dalen, rotsen, stranden, kliffen en stenen muurtjes. De Twelve Bens Mountains en de Maumturks Mountains steken er hun ronde toppen omhoog. Het merkwaardige licht is voor schilders een bron van inspiratie. Men vindt er steencirkels en cairns. De Ierse taal en gebruiken zijn er bewaard gebleven en de meeste wegwijzers zijn in Gaelic. Welke landstreek in Ierland waar men meer schapen en koeien tegenkomt dan mensen zoeken we?

(Connemara)
74. actualiteit:

Wie volgde Dominique Strauss-Kahn op als topvrouw van het IMF? In haar eigen land ligt ze onder vuur wegens machtsmisbruik.

(Christine Lagarde)
75.kunst:

Geef de naam van een Frans beeldhouwer (° 1861 - + 1944 in Perpignan). Zijn ontwerpen behoudens enkele uitzonderingen, alle naakte vrouwenfiguren. De expressie van zijn beelden zijn altijd zeer rustig, dit in tegenstelling met Rodin. Veel van de moderne beeldhouwkunst is gebaseerd op deze tegenstelling tussen Rodin en de gevraagde. Zijn grote figuren ontstonden tussen 1905 en 1914 o.a. “De Nacht” , “Ile de France”, “Flora” en “De drie Gratiën”. In 1935 maakte hij houtsneden voor Ovidius’ “Ars Amatoria”, later illustreerde hij Emile Verhaerens “Belle Chair” en Paul Verlaines “Chansons pour Elle”. Ook ontwierp hij een monument voor Cézanne (1915) en Debussy (1935). Welke beeldhouwer wordt hier gezocht?

(Aristide Maillol)
76. fauna & flora:

Op de foto zien jullie een vis die we allemaal kennen onder de naam bliek. Maar wat is de juiste Nederlandse benaming van deze vis?

(kolblei)

77.film:

Aron Ralston is een avontuurlijk ingestelde, licht egocentrische individualist. Hij kan zich geen betere dag voorstellen dan woest door de natuur te crossen met zijn mountainbike of te klimmen over bergen en door spelonken. Daarbij gaat hij risico’s niet snel uit de weg, want dat geeft hem het gevoel dat hij leeft. Als hij op een dag zijn ding doet in Blue John Canyon, een schitterend natuurgebied gebeurt het ergste wat iemand in zijn situatie kan overkomen. Danny Boyle regisserde deze waargebeurde feiten op een ijzingwekkende manier. Geef de titel van de film uit 2010.

(127 Hours)
78. geschiedenis:

Net als in 1410 waar de Duitse Orde verslagen werd, vond rond 31 augustus 1914 een slag plaats bij het Poolse stadje Stebark. De Russen onder Samsonov verloren van de Duitsers onder Hindenburg en Ludendorf door een minder goed communicatiesysteem. In die tijd viel dat in Oost-Pruisen en had het een Duitse naam. Geef de Duitse naam van die plaats.

(Tannenberg)
79. literatuur:

Herman Koch werd in 1953 in Arnhem geboren, maar woont voornamelijk in Spanje. In 2009 won Koch met “Het diner” de NS Publieksprijs. Dit jaar verscheen een nieuwe roman. Hoe heet dat boek?

“Zomerhuis met zwembad”
80.muziek:

Welke groep hoor je?

(De Elegasten)
81.sport:

Tennis: Een vraagje over Roland Garros. Ondanks de vele topspeelsters prijkt op de erelijst van het dames enkel slechts één Russin. In 2004 won ze een Russische finale. Graag haar naam.

(in de finale verloor Dementieva van Anastania Myskina


82. varia:

Televisie: Welke 2 Flikkenacteurs zien we?

(a) Marc Tijsmans b) Ludo Hellinx)


83. wetenschap & techniek:

Psychologie: Welke Zwitserse zoöloog en psycholoog zoeken we? ° 1896 en + 1980. Hij was hoogleraar te Génève en Parijs en directeur van het Instituut J.J. Rousseau te Génève. Interesse in de embryologie van intelligentie bracht hem tot sterk kwalitatief onderzoek naar ontwikkeling van cognotie en intelligentie. De invloed van hem op de moderne pedagogiek is zeer groot. Talrijke publicaties o.a. “De la logique de l’enfant à la logique de l’adolescent (1958) en “Biologie et connaissance” (1967) Wat is zijn naam?

(Jean Piaget)


84. gastland

De Karpaten worden onderverdeeld in vier gebergten: de Westelijke, de Woud, Oostelijke en Zuidelijke Karpaten. Onder welke naam zijn de Zuidelijke, waarin de hoogste berg van Roemenië ligt, de Moldoveanu, beter bekend?

(de Transsylvanische Alpen)

Reeks 8:

85. aardrijkskunde:

Geef de algemene benaming van de zelfstandige woongebieden die in de republiek Zuid-Afrika aan de Bantoes werd toegekend. Transkei, Ciskei, Bophuthatswana en Venda zijn hiervan bekende voorbeelden. Na het verdwijnen van de apartheid werden deze woongebieden op 27 april 1994 met Zuid-Afrika herenigd. Waarover hebben we het?

(thuislanden of Bantoostan)
86. actualiteit:

Na de terreuraanslag van Breivik in Oslo en de moorden op het eiland UtØya trad de premier van Noorwegen op de voorgrond. Wie is hij?

(Jens Stoltenberg)
87.kunst:

In de Santa Maria della Vittoria te Rome staat het wat pathetische Renaissance beeldhouwwerk “De extase van de H. Theresia”. De kunstenaar die jullie zoeken werd geboren in Napels in1598 en overleed in Rome 1680. Hij ontwierp ook de “Vierstromenfontein” op de Piazza Navona. Graag zijn naam.

(Gian Lorenzo Bernini)
88. fauna & flora:

De Haliaeetus albicilla is de grootste is de grootste Europese arend. Hij is 70 tot 92 cm groot en weegt 3,1 tot 7,5 kg. Door zijn spanwijdte van 2 tot 2,50 m wordt hij wel eens de vliegende deur genoemd. Opvallend zijn de grote gele snavel, de diep gevingerde vleugels en bij adulte exemplaren de witte stuit. Graag de naam van deze prachtige arend.

(de zeearend)
89.film:

Een psychologisch drama uit 1983 van David Cronenberg. De jonge onderwijzer (Christophe Walken) ontwaakt uit een coma, vijf jaar na een auto-ongeluk en blijkt nu de gave te hebben om iemands toekomst te zien door zijn of haar hand aan te raken. Een van de betere verfilmingen van een roman van Stephen King. Geef de film.

(The Dead Zone)
90. geschiedenis:

Een Spaanse nationale held is Rodrigo Diaz de Vivar. Hij vocht meestal tegen de moren, maar soms ook eens ermee. Hij leefde van 1040 tot 1099. Hij stierf in Valencia, maar ligt begraven in Burgos naast zijn geliefde Jemina. Na zijn dood ontstond een geromantiseerd heldendicht over hem. Over wie gaat het hier?

(El Cid)
91. literatuur:

De Duitse schrijver die we zoeken leefde van 1893 tot 1947 en is het pseudoniem van Rudolf Ditzen. Zijn leven was getekend door ellende, drugs en alcohol en die werden hem fataal.

Zijn bekendste werk is “Kleiner Mann, was nun?” uit 1932 dat een beeld heeft van het Duitsland na de financiële crisis en de werkloosheid.

Vorig jaar vertaalde men “Jeder stirbt für sich allein” uit 1947 als “Alleen in Berlijn” Je leest over het leven van de Duitse burgerij in de oorlog en de wurgende greep van het Nazisme. Wie is hij?

(Hans Fallada)
92.muziek:

Deze zangeres werd geboren in 1924 in de staat Alabama. Ze begon met gospel en speelde van 1943 tot 1946 in het orkest van Lionel Hampton. Ze stierf in 1963 slechts 39 jaar oud. Wie is deze Queen of the Blues?

(Dinah Washington met “Mad about the Boy”)
93.sport:

In 2007 werd Kimi Räikkönen de derde Finse wereldkampioen in de F1. Wij vragen jullie in juiste volgorde welke Fin wereldkampioen werd in 1982 en wie tweevoudig wereldkampioen werd in 1998 en 1999?

(a) Keke Rosberg b) Mika Hakkinen)
94. varia:

Wie presenteert het populaire Britse automagazine “Topgear”? Let op a) wie is de hoofdpresentator en b) wie is de tweede?

(Jeremy Clarkson - 2de presentator: James May)
95. wetenschap & techniek:

Techniek: Het is de benaming van een koppeling tussen twee onderdelen die met een korte draaibeweging snel los- of vastgemaakt kunnen worden. De basisconstructie omvat een nok die in de overeenkomstige opening wordt geschoven en daarna in een veelal wigvormige uitspanning gedraaid, zodat de sluiting wordt aangetrokken en klemgezet. De naamgeving duidt nog op de eerste grootschalige toepassing in de wapentechniek. Tegenwoordig vooral in gebruik als bevestiging van objectieven en hulpstukken bij camera’s en fittingen van lampen. Welke sluiting zoeken we?

(bajonetsluiting)


96. gastland

Op de Olympische Spelen in Los Angeles 1984 behaalden 2 Roemeense atletes goud op respectievelijk de 800 m en de 3000 m. Graag de naam van beide dames.

(a) Doina Melinte en b) Maricia Puica)

Reserve:

1. aardrijkskunde:

Ditmaal gaan we op zoek naar een rivier in Canada. Zij ontspringt in de gletsjers van de Rocky Mountains met twee armen die zich samen ten oosten van Prince Albert verenigen. De rivier mondt uit in het Winnipegmeer via de stroomversnellingen bij Grand Rapids en heeft een lengte van 545 km. Het is ook de naam van een provincie begrensd door de provincie Manitoba (oosten), Alberta (westen), de Northwest Territories en de Verenigde Staten in het zuiden. Welke rivier en provincie bedoelen we?

(Saskatchewan
2. actualiteit:

Wie volgt Sven Gatz op voor de open-VLD in het parlement?

(Khadija Zamouri))
3.kunst:

De schilder werd geboren in 1864 in Torschock. Hij volgt een officiersopleiding in Moskou, gaat later naar München en schildert onder invloed van de Jugendstil. Eerste expositie in 1905 in de “Münchener Sezession”. Hij werkt dan in de Provence en Bretagne en exposeert in de Parijse “Salon d’Automne”. In 1912 exposeert hij samen met de schilders van “Der Blauwe Reiter”. Tijdens de oorlog emigreert hij naar Zwitserland en na zijn terugkeer vormt hij in 1924 met Kandinsky, Klee en Feininger de groep “Die Blaue Vier”. Hij schildert iets meer abstract. De ziekte artritis leidt tot volledige verlamming in 1938 en hij overlijdt in 1941. Wie is hij?

(Alexej von Jawlensky)
4. fauna & flora:

5.film:

Deze Amerikaanse actrice geboren in 1911 kwam toevallig in de filmwereld terecht. Ze werd opgemerkt door een directeur van Fox Film Corporation terwijl ze zat te wachten op een bevriende actrice. Ze werd uitgenodigd voor een auditie en de rest is geschiedenis. Ze werd het belangrijkste blonde meisje van de eerste geluidsfilm en werd voortdurend omringd door schandalen over haar mislukte huwelijken en de talrijke mannen in haar leven. Deze platinablonde seksbom uit Hollywood overleed al op haar 26ste. Wie was zij?

(Jean Harlow)
6. geschiedenis:

We zoeken de vierde vrouw van Henry VIII. Hij trouwde met haar in januari 1540 en scheidde van haar in juli van datzelfde jaar. We kennen haar vooral door het schilderij van Hans Holbein. Zij was de dochter van een Duitse protestantenleider. Zij was in werkelijkheid minder mooi dan op het schilderij, alhoewel ook niet zo lelijk, maar Hendrik vond haar een “Vlaamse knol”. Wie was ze?

(Anne van Kleef)
7. literatuur:

We zoeken een Iers schrijver, essayist, journalist en dichter geboren in 1955. Hij doceerde aan verschillende universiteiten. Enkele werken: “The Heather Blazing” (1992), “The Blackwater Lightship (1999), “The Master” (2006) en “Brooklyn” (2010) Heel wat werken werden bekroond en in 2011 kreeg hij de Ierse Pen-prijs. Over wie hebben we het?

(Colm Toibin)
8.muziek:

Wie horen we?

(Robbie Robertson met “Somewhere down the Crazy River”)

9.sport:

10. varia:

11. wetenschap & techniek:

Wanneer een ster zich van ons af beweegt, dan wordt de golflengte van het licht langer, zodat haar licht roder lijkt (roodverschuiving). Het omgekeerde is eveneens zo dat bij een naderende ster de golflengte korter wordt. Dit verschijnsel is niet alleen van toepassing op lichtgolven, maar op alle golven. Je wordt er dagelijks mee geconfronteerd: een naderende auto (samengedrukte golven) doet ons een hoge toon horen, terwijl dezelfde wagen die zich van ons verwijderd een lage toon lijkt voort te brengen. Hoe noemt men dat verschijnsel?(Doppler-effect)
12. gastland


Dovnload 113.57 Kb.