Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Ekvquiz reeks 1

Dovnload 120.81 Kb.

Ekvquiz reeks 1Datum25.10.2017
Grootte120.81 Kb.

Dovnload 120.81 Kb.

2012: EKVQUIZ

=============

REEKS 1:

1. aardrijkskunde:

Een quizploeg met de naam Aboriginals moet zeker een vraagje stellen over Australië. Jullie gaan op zoek naar een rotsformatie in Centraal-Australië, in een nationaal park gelegen in het Noordelijk Territorium.

De naam betekent vele hoofden in de taal van de lokale Anangu-Aborigines. Het is een formatie van een 30-tal rotsen, waarvan de hoogte meer dan 500 m hoog is. Uit geologisch onderzoek is gebleken dat deze rotsformatie deel uitmaakte van de ondergrondse rotsformatie die ook Uluru omvat. Wat is de naamst van de rotsformatie? (3 namen zijn juist)

(Kata Tjuta of Mount Olga of The Olgas)


2. actualiteit:

Sinds begin juni is een Belg de enige CEO van Brussels Airlines. Sinds begin 2008 moest hij die verantwoordelijkheid delen met Michel Meyfroidt. Hoe heet die Belg?

(Bernard Gustin)
3. kunst:

°1817 - +1879. We zoeken een Belgisch architect. Hij schiep als eerste belangrijk werk de congreskolom te Brussel. Als stadsarchitect bouwde hij te Brussel o.m. de St.-Katherinakerk en de O.L.-Vrouwekerk met Koninklijke grafkapel te Laken. Zijn hoofdwerk, het Justitiepaleis te Brussel, is in de eerste plaats belangrijk als fantastisch monument dat met zijn 122 m hoge koepel de stad beheerst. Wie is hij?

(Jozef Poelaert)
4. fauna & flaura:

Vlinder: De vlinder die we zoeken luistert naar de Latijnse naam nymphalis antiopa. Het is een dagvlinder uit de familie Nymphalidae (vossen, parelmoervlinders, weerschijnvlinders). Hij komt voor in gemengde en naaldbossen en vliegt van maart tot september. De vlinder is 30 tot 35 mm en de vleugelrand is bij het mannetje heldergeel en bij het vrouwtje lichtgeel. Twee namen zijn goed.

(rouwmantel of koningsmantel)


5. film:

Geef de naam van deze twee hoofdrolspelers op deze affiche in een film uit 2011.

(Colin Firth en Geoffrey Rush in “The King’s Speech”)

6. geschiedenis:

Deze Fransman klom snel op in het leger tijdens de oorlogen van de Franse Revolutie. Hij onderscheidde zich door zijn dapperheid bij Maagdenburg (1806), de slag bij Borodino aan de Moskva (1812). Omdat hij de Restauratie erkende, benoemde Lodewijk XVIII hem na de verbanning van Napoleon tot bevelhebber van een Franse divisie. Toen hij echter werd uitgezonden om Napoleon tegen te houden, liep hij met zijn mannen naar de keizer over. Tijdens de slag bij Waterloo commandeerde hij het 1ste en 2de legerkorps, alsook de cavalerie. Na de definitieve nederlaag van Napoleon werd hij in Parijs gefusilleerd voor hoogverraad. Wie was deze prins van de Moskva, hertog van Elchingen en maarschalk in het leger van de keizer?

(Michel Ney)
7.literatuur:

“De Hongerspelen” uit 2008 is een adolescentenroman van een Amerikaanse schrijfster. Het wordt gevolgd door twee sequels “Vlammen” uit 2009 en “Spotgaai” uit 2010. De filmadaptatie verscheen dit jaar in de bioscoop met o.a. Jennifer Lawrence. Wie heeft deze boeken geschreven?

(Suzanne Collins)
8. muziek:

Deze Londense groep treedt reeds op in 1976 onder verschillende bezetting. Pas wanneer zanger Midge Ure zich bij de band aansluit, bereiken ze commercieel succes. In 1981 staan ze in verschillende landen aan de top van de hitparade met de typische New Wave uit de eighties. Welke band zoeken we?

(Ultra Vox met “Reap the the Wild Wind”)
9.sport:

Atletiek: De atlete die we zoeken, werd geboren op 6 april 1954 (het laatste goede geboortejaar) in Leuven. Ze behaalde in 5 verschillende disciplines (100, 200, 400, 100m horden en 400m horden) 16 Belgische titels en brak 18 keer een Belgisch record. Ze nam deel aan de Spelen in 1976 en 1980. In Moskou behaalde ze met de 4X400m samen Regine Berg, Ann Michel, en Rosine Wallez een schitterende 7de plaats. Ze is ook de enige wereld-recordhoudster op een sprintnummer. In 1975 liep ze 7,2 sec. op de 60m vlak, een evenaring van het wereldrecord. Graag haar naam.

(Lea Allaerts)


10. varia:

Waarvoor is die affiche reclame?

(de Eurostar)
11. wetenschap en techniek:

Geneeskunde: Hij leefde van 1514 tot 1564 , hij was hoogleraar te Padua in 1544 en arts van Karel V in Spanje. Hij was de eerste die de juistheid van Galenis’ werken in twijfel trok. Door zijn ontledingen van gestolen lijken kon hij het eerste nauwgezette werk over de bouw van het menselijk lichaam publiceren (Corporo Humani Fabrica uit 1543) en legde daarmee de fundamenten voor de moderne anatomie. Hij was ook de eerste die de geest niet in het hart, maar in de hersenen situeerde. Wie zoeken we?

(Andreas Vesalius)


12. gastland:

Jullie hoorden een fragment uit de evergreen van Eeklonaar Johan Stolz, “Concerto voor jou Natascha”. We lieten het begin van de tekst van het liedje weg, omdat Johan daarin zingt uit welk land Natascha afkomstig is. Dit land is ons gastland. Welk?

(Johan zingt: “Met verlof in Hongarije, in een dorp zonder hotel”. Het gastland is dus Hongarije)

Reeks 2:

13. aardrijkskunde:

Vlaggen: Van welke 2 landen zien jullie de vlaggen? Uiteraard in de goede volgorde.

(a) Senegal b) Kameroen)


14. actualiteit:

Azaria, het 9 weken oude dochtertje verdween op 17 augustus 1980. 32 jaar had het Australisch gerecht nodig om te beslissen dat dingo’s inderdaad verantwoordelijk waren en niet de ouders Lindy en Michael. Het verhaal werd verfilmd met Meryl Streep in de hoofdrol. Wat is de familienaam van Azaria?

(Chamberlain)
15.kunst:

Het portret van Diane de Poitiers, maîtresse van Hendrik II, is een beroemd schilderij van François Clouet uit 1571. Dit werk is typerend voor de gevraagde school: het was de gewoonte om vrouwen in het bad af te beelden. Deze school werkte onder de Italianen Il Rosso en Primaticcio. De meeste schilders bleven anoniem. Welke school zoeken we, genoemd naar een plaatsnaam?

(De school van Fontainbleau)
16. fauna & flora:

Boom: Van welke struik zien jullie hier de bloeiwijze en de vruchten?

(de vlier)


17.film:

De regisseur van “Distant Voices”, “Still Lives” en “The long day closes” ging voor zijn eerste fictiefilm sinds 2000 de mosterd halen bij een stuk van de legendarische toneelacteur Terence Rattigan. Rachel Weisz vertolkt een ongelukkig getrouwde vrouw in het Londen van net na de Tweede Wereldoorlog. Tom Hiddleston speelt de Royal Air Force-piloot met wie ze een passionele verhouding begint. Geef a) de titel van de film uit 2012 en b) de regisseur.

(a) The deep blue Sea b) Terence Davies)

18. geschiedenis:

We zoeken de laatste veldslag op het eiland Groot-Brittannië. Hij vond plaats in 1746 in Noord-Schotland en was de laatste slag tussen de Jacobieten en het Huis van Hannover. Bonny Prince Charlie Edward Stuart, afstammeling van de katholieke Jacobus II, landde in Schotland. Toen hij genoeg troepen had, eiste hij de Schotse en Engelse troon op. Na enkele successen was er onenigheid tussen de clans. De Engelse repressie onder leiding van de hertog van Cumberland was heel hard. Alle gewonden werden na de slag gedood, en ook de mannen en vrouwen uit de buurt. Alle wapens, doedelzakken, de kilt en voorrechten van de clans werden verboden. Welke slag zoeken we, nu is het veld in de handen van de National Trust?

(Slag bij Culloden)
19. literatuur:

We zoeken een Amerikaanse Pullitzer Prize-winnaar. Hij werd geboren in Detroit in 1960. Hij is bekend door zijn eerste twee boeken “The Virgin Suicides” of “De zelfmoord van het meisje” (1993) en “Middlesex” (2002) Vorig jaar verscheen “The Marriage Plot” of “Huwelijk” .

Het eerste boek werd in 1999 verfilmd door Sofia Coppola. Welke schrijver zoeken we?

(Jeffrey Eugenides)


20.muziek:

We gaan nu naar de vroege jaren zeventig met een Britse zanger met een stem als een klok, een generatiegenoot van Tom Jones. Wie is hij?

(Tony Christie met “Las Vegas”)
21.sport:

Basket: Deze speelster van Ieper werd in 2011 uitgeroepen tot Europese jeugdspeelster van het jaar. En werd zowel in het seizoen 2010-11 als 2011-12 uitgeroepen tot speelster van het jaar in de Belgische competitie. Graag haar naam.

(Emma Meesseman)


22. varia:

Televisie: We zoeken een komische reeks uit Groot-Brittannië uitgezonden op Canvas op maandagavond. Wie zijn de Britten? Wat doen ze? En Wat drijft hen? Het lijkt Jambers wel op quasi deskundige manier van pseudo-sociologische commentaar voorzien door de “off-screen”-stem van Tom Baker. We zien een eindeloze stoet weirds van de meest diverse pluimage passeren de revue. Acteurs zijn Matt Lucas en David Williams. Welke reeks?

(Little Brittain)


23. wetenschap & techniek:

Wiskunde-fysica: Sinds de eerste wetenschappelijke Nobelprijzen in 1901 hebben meer dan 400 mannen en slechts 9 vrouwen die gekregen. Veel meer van hen hadden er zeker een verdiend. In 1944 werd Otto Hahn geëerd met een Nobelprijs voor de ontdekking van de kernfusie. Hij had jaren samengewerkt met Lise Meitner, die niet deelde in de eer, maar wel het meeste werk had verricht..

Iets dergelijks overkwam ook Rosalind Franklin. Zij was betrokken bij het werk dat leidde naar de ontdekking van de bouw van het DNA, maar de Nobelprijs viel ten deel aan haar mannelijke collega’s Francis Crick en James Watson. Helemaal vergeten is de eerste vrouw van Albert Einstein wiens werk aan het genie werd toegeschreven. Wie was zij?

(Mileva Maric)

24. gastland

Uit welke operette horen jullie een fragment en wie is de componist?

(“Die lustige Witwe” van Franz Lehar. Lehar werd geboren in Komarom, dat nu in Slowakije ligt, maar toen Hongarije was)
Reeks 3:

25. aardrijkskunde:

Zweden: De in het zuiden van Skäne, aan de Sont gelegen provinciehoofdstad is de op twee na grootste stad van Zweden. Ze is ontstaan in de 13de eeuw, vooral dank zij de gunstige ligging in de ondiepe Sommabaai, voor schepen van de Hanze en de haringvangst. Economische bloei kwam er door de koopman Franz Suell in de 18de eeuw door de aanleg van de spoorwegen. De stad is een van de belangrijkste toegangspoorten tot Skandinavië. Welke Zweedse stad zoeken we?

(Malmö)


26. actualiteit:

Glen Audenaert werd als directeur van de Brusselse gerechtelijke politie geschorst. Wie volgt hem ad interim op?

(Eric Jacobs)
27.kunst:

Van welke Colombiaanse schilder en beeldhouwer ° in 1932, zien jullie hier enkele werken?

(Fernando Botero)
28. fauna & flora:

Amfibie: De salamander die jullie zoeken komt voor in West-, Midden- en Zuid-Frankrijk, Noord-Portugal en Noord-Spanje. Hij is 12 tot 16 cm groot. Wanneer jullie de foto goed bekijken, is verdere uitleg over dit diertje onnodig. De kleur van de triturus marmoratus verraadt zijn Nederlandse naam. Hoe is die?

(zijn Latijnse naam kon goed helpen, de marmersalamander)


29.film:

Deze film was zowel een van de duurste westerns ooit als een geweldige financiële ramp. Bij de première in New York was het publiek zo ontstemd dat United Artists de eerste meer dan 4 uren versie niet eens uitbracht. Het budget dat van 10 tot 35 miljoen dollar gestegen was, moest echter gerecupereerd worden. Daarom werd de film met 70 minuten ingekort. Toch werd het een van de duurste flops uit de filmgeschiedenis. De film vertelt het verhaal van de bloedige oorlog tussen de Europese immigranten en de op land beluste, haast racistische veeboeren uit Wyoming in 1892. Geef a) de naam van dit geflopte epos en b) de regisseur.

(a) “Heaven’s Gate” en b) Michael Cimino)
30. geschiedenis:

Onder welke naam is Lev Davidvitsj Bronstein beter gekend? Hij leefde van 1879 tot 1940. Hij werd lid van de Russische Arbeiderspartij, werd verbannen naar Siberië, sloot zich aan bij de Mensjewieken, richtte de 1ste Sovjet op in 1905, werd verbannen, vluchtte naar Europa. Hij werd het hoofd van het Rode Leger en toen Stalin de macht greep na de dood van Lenin, moest hij de Sovjet Unie verlaten. Wie zoeken we?

(Leon Trotski)
31. literatuur:

We zoeken een Frans schrijver, scenarist en regisseur geboren in Parijs in 1957. In 2011 ontving hij de Prix Renaudot voor het werk “Limonov”. Enkele andere werken zijn: “La classe de neige” (1995) waarvoor hij de Prix Fémina kreeg, “Un roman russe” (2007), “D’autres vies que la mienne” (2009). Wie zoeken we?

(Emmanuel Carrère)
32.muziek:

Welke groep horen we?

(Het zesde metaal met “Est miskien”)
33.sport:

Paardensport: De dame die we zoeken is een legende in de paardensport, onderdeel dressuur. Op de OS 1996 behaalde ze zilver met haar paard Bonfire. Op de combinatie behaalde ze goud op de Spelen van 2000. Met Salinero verlengde ze in 2004 en 2008 haar Olympische titel. Graag de naam van deze Nederlandse.

(Anky Van Grunsven)


34. varia:

a) We zoeken een illustrator en fotograaf geboren in 1944 in Middlesex, Engeland. Van 1963 tot 1966 studeerde hij Engels en filosofie aan de universiteit van Leicester. Vervolgens ging hij aan de Royal College of Art film en televisie bestuderen. In 1968 zette hij met Aubrey Powell Hipgnosis op en sindsdien heeft hij boek- en tijdschriftomslagen, affiches, songbooks en platenhoezen ontworpen en gefotografeerd. Hiervan zijn de platenhoezen van Pink Floyd de opvallendste. Wie zoeken we?

b) Geef de naam van Nederlandse striptekenaar, illustrator, meester van de klare lijn.

(a) Storm Thorgenson b) Joost Swarte)


35. wetenschap & techniek:

Pedagogie: Kinderen hoeven niet alles van de onderwijzer te leren. Stuur ze de wereld in, laat ze ervaren, opzoeken en erover schrijven. Op die manier worden kinderen de enthousiaste auteurs van hun eigen leer- en leesboeken. Zo dacht een Frans pedagoog (1896- 1966). In een praatronde kiezen de kinderen samen hun onderwijzer(es) het thema waarrond ze zullen werken. Hoe ze zich zullen uiten, bepalen de leerlingen zelf: een gedicht, een muziekstuk, een tekening of een tekst. Alles kan, maar aan het einde van de rit moeten ze hun project voorstellen. Geef de naam van de Franse pedagoog naar wie dit type scholen zijn genoemd.

Célestin Freinet)
36. gastland

Aardrijkskunde: De stad die we zoeken is de tweede grootste van Hongarije en is gelegen in het oosten van het land. Er is een universiteit en een gereformeerde theologische universiteit. De stad geldt als geestelijk centrum van de Hongaarse gereformeerde kerk. In 1848 was de stad, tijdens de Hongaarse vrijheidsstrijd tegen de Habsburgse Oostenrijkse keizer, de tijdelijke hoofdstad. Graag de naam van deze stad.

(Debrecen)


Reeks 4:

37. aardrijkskunde:

Frankrijk: Deze vulkanische landstreek met als hoofdstad Clermont-Ferrand krijgt van buitenlandse toeristen niet zo veel aandacht. Het is Frankrijks belangrijkste middelgebergte met hoogten tot 1886 m (Sancy). Bekend is de Puy de Dôme. In het noorden van de streek ligt Vichy, een belangrijk kuuroord. In het zuiden liggen Les Monts du Cantal, ooit 3000 m en grootste vulkaan van Frankrijk, die eens zijn lava tot 70 km in de omtrek uitstootte. Geef de naam van die streek.

(Auvergne)


38. actualiteit:

Na de verkiezingen in Griekenland werd de leider van de partij Nieuwe Democratie de nieuwe premier van Grienland. Hoe heet hij?

(Antonis Samara)
39.kunst:

We gaan op zoek naar twee termen.

a) We zoeken de term voor een sculptuur van een naakte jongeman, een genre typerend voor de archaïsche periode van de Oud-Griekse beeldhouwkunst (circa 650 – 500 vr Chr.)

b) Nu gaan we op zoek naar de term voor de sculptuur van een jonge vrouw typerend voor dezelfde tijd als bij a). Graag de termen in de juiste volgorde.

(a) kouros (kouroi) b) kore (kourai))
40. fauna & flora:

Vogel: De streptopelia turtur was vroeger een algemene duif in onze streken. De laatste jaren wordt deze soort zeldzaam en er zijn er steeds minder waarnemingen van. Het is een zomergast van eind april tot september. De duif is vrij schuw en houdt zich vaak verscholen in bomen. Toch is ze vaal waar te nemen op telefoondraden. Graag de naam van deze duivensoort. We rekenen 2 namen goed.

(zomertortel of tortel)


41.film:

Je ziet 2 foto’s. A) is een Amerikaanse acteur, geboren in 1917, zwaargebouwd, met een donkere uitstraling, overtuigende karakterrollen en grote bijrollen. Hij speelde vaak zware jongens van middelbare leeftijd in drama’s en westerns.

B) Geef de naam van de actrice

(a) Ernest Borgnine b) Valerie Kaprisky)


42. geschiedenis:

We zoeken de Franse minister van Financiën van Lodewijk XIV. Hij leefde van 1615 tot 1680. Hij was burggraaf van Melun en Vaux. Hier liet hij het kasteel Vaux-le-Vicomte bouwen. Hij maakte fortuin onder Lodewijk XIII en kardinaal Richelieu. Hij hielp Mazarin en regentes Anna van Oostenrijk toen Louis XIV nog te jong was. Hij had altijd geld te kort. Zijn vijand Colbert legde een geheim dossier aan en Louis XIV zette hem af om zelf de macht te grijpen. Hij werd gevangen genomen door d’Artagnan, kreeg een proces en gevangen gezet.

Wie zoeken we?

(Nicolas Fouquet)


43. literatuur:

Wie won dit jaar de Boekenleeuw met “De melkweg”. Deze Vlaamse schrijver werd in 1964 in Brugge geboren. Hij verhuisde naar Antwerpen en werd er in 2006 stadsdichter voor twee jaar. Zijn eerste jeugdboek “Duet met valse noten” werd een succes. In 2000 verscheen “Broere”, in 2004 “Dani Benoni” en in 2010 “Het Paradijs”. Wie is deze jeugdschrijver en dichter die overladen werd met prijzen?

(Bart Moeyaert)
44.muziek:

Als de Nashville Sound alles te maken heeft met evenwicht en het vinden van de gulden middenweg werd de perfectie bereikt met deze zangeres uit Virginia. Ze stierf jong bij een vliegtuigongeluk. In 1957 behaalde ze haar eerste grote succes met “Walking after midnight”. In 1959 was ze de nieuwe koningin van de country met songs als “Fall to pieces”, “She’s got you” en de klassieker “Crazy” die u hoort. Geef de naam van deze countryzangeres uit de fifties.

(Patsy Cline met “Crazy”)
45.sport:

Kunstschaatsen: Dit West-Duitse duo is even legendarisch als Torville – Dean, ook al behaalden zij op de OS slechts 2X zilver (60-64). Ze werden wereldkampioen in 63-64. En waren onafgebroken Europees kampioen van 1959 tot 64. Na hun sportcarrière begonnen ze een showbizzcarrière. Omdat onze vragen over vrouwen in de sport gaan, krijgen jullie zijn naam cadeau: Hans-Jurgen Baumler. Wie was zijn partner?

(Marika Kilius)46. varia:

We zoeken een beroep: ROGER T AFFO SPA (13 letters)

(PERSFOTOGRAAF)


47. wetenschap & techniek:

Wordt u ook zo misselijk van die reclame over schoonmaakmiddelen, of nog erger pampers en maandverbanden? Alleen al van dat Allways zou je zo ongesteld worden. Twee grote bedrijven gunnen elkaar in dit marktsegment het licht in de ogen niet. Het Nederlands-Britse Unilever en zijn Amerikaanse aartsrivaal, dat van Allways dus. Welke gigant is dit?

(Proctor and Gamble)
48. gastland

Geschiedenis: Hij leefde van ca 850 tot 907 en was de stichter van het Hongaarse rijk. Hij was de leider van 7 Magyaarse stammen. Ze woonden oorspronkelijk in het westen van Oekraïne, maar om aan de plunderende Petsjegen te ontkomen, leidde hij de Magyaren over de Karpaten en vestigden ze zich in een gebied rond Tisza, wat het begin vormde van het koninkrijk Hongarije. Wie zoeken we?

(Arpad)
Reeks 5:49. aardrijkskunde:

Rivier België: Aan welke Belgische rivier liggen volgende plaatsen: Dohan, Chiny, Vresse, Bohan, Cugnon en Lacuisine?

(Semois)
50. actualiteit:

In de tweede helft van juni overleed een Belgische modeontwerpster en creatieve duizendpoot aan een longontsteking. Ze werd amper 52 jaar. Wie was ze?

(Kaat Tilley)


51.kunst:

Het is de American Dream. Haar vader vluchtte uit Roemenië. Zijn zwangere vrouw bleef achter. Moeder en tweejarige dochter volgden in 1987. De kleine wou eigenlijk maar één ding: tekenen. Toen ze 6 jaar was, kreeg ze haar eerste doek en olieverf. Haar eerste doek verkocht ze op een tentoonstelling in de plaatselijke bibliotheek voor 50 $. Tegenwoordig kom je op een wachtlijst en moet je 30.000 tot 50.000 $ neertellen wil je een werk van haar bemachtigen. Naam van deze Amerikaanse kunstenares die vergeleken wordt met Picasso, Matisse en Kandinsky.

(Alexandra Nechita)
52. fauna & flora:

Plant: De Hottonia palutris behoort tot de sleutelbloemfamilie en komt voor in stilstaand tot zwak stromend water. De plant is 20 tot 60 cm en bloeit in mei-juni. De trompetvormige bloemen zijn bleeklila tot wit. De keel is geel. Jullie zien een foto.

(waterviolier)


53.film:

Deze Australische filmmaker stond oorspronkelijk bekend als het licht verwarde brein achter Mad Max (1979). Maar hij verbreedde zijn palet met ondeugende varkentjes in “Babe (1995) en idealistische pinguins in “Happy Feet” (2006). Op dit moment zijn de opnames gestart van “Mad Max Fury Road. Tom Hardy is de nieuwe Max. Geef de naam van de regisseur.

(George Miller)

54. geschiedenis:

Onder welke Romeinse keizer werd Pompeï onder een laag as bedolven in 79 en geschiedde de brand van Rome in 80? Hij werd vergiftigd door zijn broer.

(keizer Titus Flavius Caesar)
55. literatuur:

We zoeken een Vlaams schrijver geboren in Poperinge in 1978. In 2007 verscheen het non-fictieboek “Het meisje dat vergeet. In 2010 werd zijn eerste misdaadverhaal “De minzame moordenaar” bekroond met de Gouden Strop. Vorig jaar verscheen “Een zomer zonder slaap” en opnieuw won hij de Gouden Strop en dat boek is tevens genomineerd voor de Hercule Poirtotprijs. Wie zoeken we?

(Bram Dehouck)
56.muziek:

Welke klassieke componist zoeken we?

(Peter Iljitsj Tsjaikovski met een fragment uit “Het Zwanenmeer”)
57.sport:

Wielrennen: De dame die we zoeken, werd in 1960 Belgische kampioene op de weg. In 1959 werd ze 2de en in 1961 3de. Op het WK behaalde ze zilver in 1960 en 1963. Nog deze extra tip: haar broer werd Belgisch kampioen bij de profs in 1964 en won de Ronde van Vlaanderen in 1966. Wie is zij?

(in 1964 werd Ward kampioen en in 1960 won Rosa Sels)


58. varia:

Welke 2 stripreeksen zie je hier?

(a) Lefranc b) Paling en Co)
59. wetenschap & techniek:

Biologie: Wetenschap dient zo veel mogelijk waardering te krijgen. Een bekend voorbeeld is een Russisch bioloog die de Stalinistische principes in de wetenschap ging toepassen. (°1898 - +1976). Het milieu kan de erfelijke aanleg veranderen, zo begon hij in 1935 een campagne tegen de moderne erfelijkheidsleer. Als voorzitter van de Academie der Wetenschappen blokkeerde deze charlatan jarenlang Russische wetenschappelijke vorderingen in de erfelijkheidsleer. Ook in de praktijk presteerde onze man een en ander: wintergranen kunnen ook als zomergranen geteeld worden, zo legde hij de Sovjetboeren uit. De gevolgen van zijn theorieën voor milieu en landbouw waren nefast. Wie was deze pseudo-wetenschapper die na Stalin op een zijspoor belandde?

(Trofym Lysenko)


60. gastland

Film: Welke actrice is de rode draad in “Moulin Rouge” (1952), “Lili” (1953), “The girl in the Kremlin” (1957), “Touch of Evil” (1958) en “Queen of other Space” (1958) ?

(Ze werd geboren in Boedapest op 06/02/1917 als Sari Ga, maar we kennen haar als Zsa Zsa Gabor)


Reeks 6:

61. aardrijkskunde:

Brazilië is een enorm uitgestrekt land. Op 2 landen na grenst elk Zuid-Amerikaans land aan Brazilië. Welke 2 landen zijn dat?

(a) Ecuador b) Chili)
62. actualiteit:

Half juli stierf de vrouw die de verkiezing van Miss België groot maakte op 81-jarige leeftijd. De missen moesten tweetalig zijn, maar zij sprak steeds Frans.

(Cécile Muller)
63.kunst:

Deze Zwitserse beeldhouwer (°1901- +1966) werkte te Parijs en ontwikkelde zich via de abstracte kunst tot surrealistische beeldhouwer. Dubbele vraag: a) Wat is zijn naam en

b) wat is de naam van het kunstwerk waarvan jullie een afbeelding zien?

We kunnen nog meegeven dat begin februari 2010 één van de zes exemplaren in Sotheby’s werd verkocht voor 104, 30 miljoen $, dat is het duurste beeld ooit.

(a) Alberto Giacometti b) L’homme qui marche I)
64. fauna & flora:

Zoogdier: De soort die we zoeken komt voor van West-Canada tot Zuid-Mexico en luistert naar de Latijnse naam Antilocapra Americana. Ze hebben een schouderhoogte van 105cm en wegen 36 tot 70 kg. Het gewei is vertakt (slechts 2 takken) en wordt ieder jaar afgeworpen. De soort heeft een groot uithoudingsvermogen en haalt snelheden tot 85 km per uur. We rekenen twee namen goed.

(gaffelbok of gaffelantilope)


65.film:

Hier zie je de foto van een aantal acteurs en actrices. Voor welke filmmaatschappij is die foto publiciteit?

(Paramount Pictures)
66. geschiedenis:

De man die wij zoeken werd omstreeks 1890 geboren in Midden-Vietnam, in 1920 was hij medeoprichter van de Franse communistische partij, in 1930 richtte hij de Vietnamese communistische partij op. Eerst vocht hij tegen de Japanners, daarna tegen de Fransen en tenslotte tegen de Amerikanen. In 1954 was hij president van de Democratische Republiek Vietnam. Hij stierf in 1969.

(Ho Chi Minh)
67. literatuur:

We zoeken een Duitstalige lyrische dichter, geboren in Praag in 1875 en gestorven in Montreux in 1926. Hij schreef verhalen, één roman en heel wat brieven. Die enige roman heet “Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge” Hij werd bevriend met Rodin en Cézanne. Enkele dichtbundels, waarvan de laatste in het Frans: “Leben und Lieder” (1894), Das Buch der Bilder” (1902-1906), “Die Sonetten an Orpheus” (1922), “Les Roses” (1927) en “Les fenêtres” (1927). Wie zoeken we?

(Rainer Maria Rilke)
68.muziek:

Wie hoor je?

(Aloe Blacc met “I need a dollar”)
69.sport:

Tennis: Sedert 1968 slaagden er slechts 2 vrouwen in een grand slam te realiseren. Graag hun namen.

( de 2de die de 4 tornooien won in één seizoen was Steffi Graf in 1988 en

De 1ste was de legendarische Margret Court (Smith-Court))
70. varia:

We zoeken de naam van programma op Radio 1 gepresenteerd door Evert Venema en dit in de zomermaanden juli en augustus rond de klok van 9 u. Duizend essentiële en opvallende platen gekozen door een panel met o.a. Arno, Frank Vanderlinden en Isolde Lasoen. Hoe heet dat programma?

(Sonar 1000)
71. wetenschap & techniek:

Archeologie: We zoeken een Engels aristocraat en amateur archeoloog. (°1866-1923) Op aanraden van de directeur van het museum van Caïro liet hij zich bijstaan door een vakman, Howard Carter. Deze samenwerking leidde tot de ontdekking door Carter van het graf van Toet Ank-Amon. Hij overleed ten gevolge van een muskietensteek en werd het eerste slachtoffer van de vloek van de farao. Wie zoeken we?

(Lord Carnarvon)


72. gastland

Politiek: Wie is sedert 2010 premier van Hongarije?

(Viktor Orban)Reeks 7:

73. aardrijkskunde:

USA: We maken ditmaal de oversteek naar de VS en gaan op zoek naar een Amerikaans nationaal park. Mede dank zij de inzet van John Muir is het al sinds 1 oktober 1890 een nationaal park. Het park staat bekend om zijn hoge watervallen, mammoetbomen, alpenweiden en wilde rivieren. Ansel Adams, een van de invloedrijkste fotografen van de 20ste eeuw is bekend geworden door de landschapsfoto’s die hij in het park nam. In 1984 is het park toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dubbele vraag: a) wat is de naam van het park en b) in welke Amerikaanse staat ligt dit park?

(a Yosemite National Park b) Californië)74. actualiteit:

De nieuwe president van Mexico maakt van de strijd tegen het drugsgeweld een topprioriteit.

Hoe heet hij?

(Enrique Pena Nieto)75.kunst:

We zoeken een Duits paarden- en veldslagenschilder. Hij leefde van 1786 tot 1862. Hij studeerde aan de kunstacademie van München en deed tijdens de veldtocht tegen Oostenrijk in 1809 de eerste indrukken op die zijn latere werk zouden beheersen. Sindsdien heeft hij aan alle grote veldtochten van zijn tijd deelgenomen en veldslagen in beeld vereeuwigd. Vb in 1812: schetsen van Napoleons tocht naar Rusland. Hij werkte aan verschillende hoven en schilderde in 1838 in München voor Ludwig I de “Slag bij Borodino. In 1848 schilderde hij veldmaarschalk Radetzky te paard. Wie zoeken we?

(Albrecht Adam)
76. fauna & flora:

Reptiel: De giftige dag actieve bodemslang die we zoeken komt voor op het Iberisch schiereiland met uitzondering van de meest noordelijke delen ervan. Ze luistert naar de Latijnse naam Vipera Lastasti. De slang is gemiddeld 50 tot 60cm lang, met uitschieters tot 75cm. De kleur is grijs, beige, bruin of roodbruin. De zigzagtekening op de rug is breed zwartbruin of roodbruin. De slang ontleent haar naam aan een eigenschap die op de foto duidelijk te zien is.

(op de foto zie je duidelijk de wipneus van het dier, we zochten dus de wipneusadder)


77.film:

De Franse kineast Matthieu Kassovitz troont ons mee naar een Parijse buitenwijk die op barsten staat. De film toont ons 24 u in het leven van drie jonge protagonisten en hun schermutselingen met ordediensten, confrontaties met skinheads en hun schoftenstreken. Deze prent gefilmd in contrastrijk zwart-wit en forse realistische stijl uit 1995 bouwt op naar een onvermijdelijk explosief einde. Naam van deze Franse film.

(La haine)
78. geschiedenis:

De Wasa is een Zweeds oorlogsschip dat op 1628 op zijn eerste tocht zonk in de haven van Stockholm door onvoldoende stabiliteit. In 1961 werd het geborgen en is nu te bezichtigen in het Wasamuseum. Welke koning, naam en volgnummer gaf de opdracht tot de bouw van het schip. De koning leefde van 1594 tot 1632, was een militair genie en won oorlogen tegen Denemarken, Rusland en Polen wat hem de bijnaam de Leeuw van het Noorden bezorgde. Hij sneuvelde in de slag bij Lützen tijden de 30-jarige oorlog. Wie zoeken we?

(Gustaaf II Adolf van Zweden of Gustaaf Adolf de Grote)
79. literatuur:

De Vlaamse schrijver die we zoeken leefde van 1885 tot 1968. Hij werd een overtuigd flamingant in zijn studententijd en zal het blijven zijn hele leven. Hij werd gemobiliseerd tijdens de Eerste Wereldoorlog en klaagde aan dat de orders in het Frans gegeven werden. In 1914 werd hij zwaar gewond en als krijgsgevangene naar Duitsland weggevoerd. Hij kwam vrij in 1915 en vervulde opnieuw een functie in het leger. Hij leunde aan bij de Frontpartij en had sympathieën voor het VNV. In 1944 werd hij drie maanden opgesloten voor collaboratie, maar werd vrijgesproken. Enkele werken: “Bei uns in Deutschland” (1919), “Oorlogsnovellen”(1919), Gerechtelijke dwaling”(1947) en “Daar is een mens verdronken”(1950) Wie zoeken we?

(Ernest Claes)
80.muziek:

Je hoort de tune van de Prehistorie. Wie is de zanger?

( Duane Eddy met “Because they’re Young”)


81.sport:

Skiën: De skiester die we zoeken, behaalde op OS in Vancouver zilver op de Super G en op de reuzenslalom. Op het WK 2009 in Val d’Isère behaalde ze zilver op de reuzenslalom, en op het WK 2011 in Garmisch behaalde ze zilver op de combiné en werd wereldkampioene op de reuzenslalom. Begin dit jaar kwam ze in het nieuws, omdat ze, volgens de Zwitsers, te aerodynamisch ondergoed zou dragen. De Sloveense reageerde prompt door op het podium haar bh te tonen met daarop het opschrift: not your business.

(Tine Maze)


82. varia:

Welk woord zoeken we? Volgens dit gebruik zit u vast tussen de sluiting.

(ritus)
83. wetenschap & techniek:

Filosofie: Deze Spaanse wijsgeer en essayist (°1883-+1955) studeerde jarenlang filosofie te Leipzig, Berlijn en Marburg. Hij werd hoogleraar in de metafysica te Madrid in 1911. Hij noemde zelf zijn filosofie het rationalisme, de leer van de lerende rede. Door zijn belangstelling voor de Circumstanties, de Umwelt schreef hij vele werken. O.a. “De opstand der horden (1930), Bespiegelingen over leven en liefde, Kunst en verbijstering, Crises in leven en liefde, Kunst en historie. Wie was deze filosoof? Let op zijn naam moet volledig zijn.

(José Ortega y Gasset)


84. gastland

Sport: Ze was de koningin van de rugslag. Op drie OS behaalde ze 5 gouden plakken. Graag haar naam.

(Krisztina Egerszegi)


Reeks 8:

85. aardrijkskunde:

De bevolking bestaat uit Galla (40%), Amhara (25%), Tigre (12%) en talrijke minderheidsgroepen waaronder de Falasja’s of zwarte joden. Deze laatsten zijn reeds grotendeels geïmmigreerd naar Israël sinds 1985. Officiële talen: Anharisch en Engels. Godsdiensten: de nationale orthodoxe kerk (45%), de islam (45%) en etnische religies (7%) Welk land zoeken we?

(Ethiopië)
86. actualiteit:

Het eindwerk van een jonge documentairemaakster kwam op televisie en sloeg in als een bom. Zij wandelt door Brussel gekleed in een kleedje . Zij verbergt een minicamera op haar lichaam en een vriend volgt haar discreet met een verborgen camera. Het resultaat toont hoe moeilijk het voor een vrouw is om gewoon gekleed door Brussel te wandelen, ze wordt voortdurend seksueel geïntimideerd, soms zelf uitgescholden. Wie is deze documentairemaakster?

(Sofie Peeters)
87.kunst:

Hij was een volgeling van Le Corbusier, Braziliaan van geboorte. ° in 1907. Bekend werk van hem is het Museum voor Moderne kunst in Caracas. In samenwerking met Le Corbusier en Costa plande hij Brasilia. Geef zijn naam.

(Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filmo)
88. fauna & flora:

Vogel: Deze indrukwekkende uil die luistert naar de Latijnse naam Strix Nebulosa, komt voor in Noord-Amerika, Noord-Rusland, Finland en Noord-Zweden. De grootte: 62 – 70cm. De staart is bijna zo lang als het lichaam. Spanwijdte: 139-150cm. Gewicht: 875 tot 1450gr. Graag de naam van een zeer mooie uil.

(de laplanduil)


89.film:

Wie hebben volgende films gemeen?

Misery (1990) Fried Green Tomatoes (1991)

Dolores Clayborne (1995) Primary Colours (1998)

About Schmidt (2002)

(de actrice Kathy Bates)


90. geschiedenis:

In 2004 wordt George W. Bush herkozen als president van de V.S. De minister van buitenlandse zaken, Colin Powell, neemt ontslag. Wie volgde hem op, zij was ervoor de nationale veiligheidsadviseur. Wie werd de nieuwe minister van buitenlandse zaken?

(Condoleeza Rice)
91. literatuur:

Geef de naam van de Franse schrijver, filosoof en kunstcriticus. Hij was een van de grote figuren van de Verlichting en werkte mee aan de beroemde “Encyclopédie”. Hij leefde van 1713 tot 1784. Enkele werken: “Jacques le fataliste et son maître”, La réligieuse”, een briefroman met kritiek op het katholicisme en “Le neveu de Rameau” . Dit laatste werk werd in 1805 uitgegeven omdat het kritiek geeft op de 18de eeuwse Parijse elite. Wie zoeken we?

(Denis Diderot)
92.muziek:

Geef de naam van de zangeres?

( Viola Wills met “If you could read my mind”)
93.sport:

Judo: In deze sport zijn we op de OS al redelijk succesvol geweest. Een dubbele vraag en nee, we gaan niet Ulla en Gella op de Spelen van 96 vragen. Maar in de schaduw van deze dames behaalde een Waalse in 1996 een bronzen medaille in de categorie lichtgewichten -56. Dat is deel a) van de vraag. Deel b), vier jaar eerder behaalde een Limburgse de 1ste medaille voor het vrouwenjudo, in de klasse middengewichten -66. Graag beide namen in de juiste volgorde.

( a) Marie-Isabelle Lomba b) Heidi Rakels)


94. varia:

Als het over talkshowpresentatoren gaat, dan is deze 65-jarige een instituut in de USA. Hij heeft al sinds 1982 een show en is daarmee officieel de man die het langst een laatavondshow presenteert in de Amerikaanse tv-geschiedenis. Dit voorjaar mocht voor het eerst een Belgische rockgroep n.l. “The Black Box Revelation” een optreden verzorgen. Geef de naam van deze presentator.

(David Letterman)
95. wetenschap & techniek:

Techniek: We zoeken de naam van een lichtdrukprocédé waarbij gebruik gemaakt wordt van de lichtgevoeligheid van bepaalde ijzerzouten. De ontwikkeling geschiedt met gewoon water. De lijnen en letters verschijnen tegen een gekleurde achtergrond. Omdat het een traag procédé is, wordt het nog zelden gebruikt. Overdrachtelijk wordt de benaming nog gebruikt voor een werktekening. Wat zoeken we?

(blauwdruk of ozalid)96. gastland

Kunst: De kunstenaar die we zoeken werd geboren op 09/04/1908. In 1930 week hij uit naar Parijs, waar hij op 15 maart 1997 overleed. Hij was een van de leidinggevende figuren van de geometrische abstracte schilderkunst, ook Op-art genoemd. In Aix-en-Provence staat een museum dat aan hem gewijd is. Jullie zien een foto van zijn werk. Wie is hij?

(Viktor Vasarely)


Reserve:

1. aardrijkskunde:

Schotland kent talrijke lochs of meren. We zoeken de naam van het grootste loch, gelegen in de regions Central en Stratchdyde. Het heeft een oppervlakte van 85 m², is 38 km lang en heeft een maximale diepte van 188m. De waterafvoer vindt via de Seven plaats naar de monding van de Clyde Op een van de eiland vinden we Lennon Castle. Geef de naam van dit gegeerde loch?

(Loch Lomond)
2. actualiteit:

Ter gelegenheid van het EK voetbal in Oekraïne kwamen enkele vrouwen op het idee om voor de vrouwenrechten op te komen. Desnoods protesteerden zijn topless. Hoe heet hun actiegroep?

(Femen)

3.kunst:

Welke Vlaamse schilder zoeken we? ° 1605 - + 1638. Hij werkte in Antwerpen en Haarlem. Hij was beroemd om zijn kroegtaferelen en boerengezelschappen. Hij oefende een grote invloed uit op de genreschilderkunst. Je ziet de afbeelding “Oude man in de kroeg” uit het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten. Wie is de schilder?

(Adriaan Brouwer)
4. fauna & flora:

Het natuurgebied gelegen nabij Lokeren wordt sedert 16 december 1984 beheerd door Vzw Durme. Het heeft een grote biodiversiteit. Er is een bezoekerscentrum en begeleide wandelingen zijn mogelijk. Graag de van dit gebied.

(Molsbroek)
5.film:

Wie won dit jaar de Gouden Palm in Cannes?

(Michael Haneke met de film “Amour”)
6. geschiedenis:

Benito Mussolini bracht het van onderwijzer tot fascistische dictator. In juli 1943 werd hij op last van koning Victor Emmanuel III gearresteerd. In september 1943 werd hij bevrijd door een Duitse luchtlandingsactie onder leiding van Otto Skorzeny. Waar in de Abruzzen werd hij gevangen gehouden?

(Gran Sasso Massief)
7. literatuur:

We zoeken een Nederlandse schrijver, pseudoniem van Hendrikos Frederikus (Hans) Van der Kallen. Hij leefde van 1904 tot 1964. Voor Bruna zou hij een 30-tal heel populaire misdaadromans schrijven met meestal als hoofdfiguur Charles M Carlier alias De Schaduw. Hij zwierf vrij veel rond en woonde in Parijs, Mallorca en Engeland. Onder welke korte naam is deze Leeuwardenaar het best bekend?

(Havank)

8.muziek:

Welke groep hoor je?

(Van Halen met een cover van The Kinks “You really got me”
9.sport:

Schaatsen: De schaatster die we zoeken is één der grootsten aller tijden. In 1989 behaalde ze de 1ste van haar 8 Europese allround titels, de laatste behaalde ze in 2001. Ze werd 2X Olympische kampioene op de 3000m en 1X op de 5000 m. Ze werd ook 8 keer wereld-kampioene allround. Ze won 11 gouden medailles op WK afstanden en maar liefst 24 op WK allround afstanden. Graag de naam van deze Duitse.

(Gunda Niemann)


10. varia:

Welk dier zoeken we? Vier van deze dieren zouden samen 69 cm zijn. Eéntje ervan dus 17cm.

(kwartel)


11. wetenschap & techniek:

We zoeken een chemisch element met nummer 47. Het smeltpunt bedraagt 961 graden Celcius en het kookt pas bij 2212 graden Celcius. Het metaal behoort bij de zgn. edele metalen. Het komt in de natuur in gedegen toestand voor en dat is dan ook de reden dat het al in de Oudheid werd gebruikt. Meestal was het een bijproduct van de broodwinning. Voor de vervaardiging van voorwerpen uit dit metaal wordt het meestal met koper gelegeerd. Toepassingen vindt het ook voor lichtgevoelige lagen voor fotografie, in de elektro-industrie en katalysatoren. Een bekende reusachtige mijn van dit metaal was Potosi in Bolivia. Welk metaal is het?

(zilver)
12. gastland

Op 3 februari van dit jaar ging de Hongaarse nationale luchtvaartmaatschappij bankroet. 2600 mensen verloren hun baan. Wat was de naam van deze maatschappij?( Malev)


Dovnload 120.81 Kb.