Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


El Boukhari en gezonde voeding

Dovnload 10.53 Kb.

El Boukhari en gezonde voedingDatum31.07.2017
Grootte10.53 Kb.

Dovnload 10.53 Kb.

El Boukhari en gezonde voeding

Onze school heeft een vignet voor gezond, dat krijg je niet zomaar! Een onderdeel is het promoten van een gezonde voedingskeuze De school is een omgeving waar gezond eten gemakkelijk moet zijn, omdat dit bijdraagt aan de ontwikkeling van de leerlingen. We kiezen voor een positieve aanpak, waardoor niemand zich buitengesloten of veroordeeld hoeft te voelen. Gezond eten gaat over goed voor jezelf zorgen en niet over schoonheidsidealen. We vinden het belangrijk dat er op school halal en gezond eten en drinken is tijdens de pauzes, de lunch, tijdens uitjes en bij het trakteren, dus zowel meegenomen als aangeboden eten en drinken. Op school leren de leerlingen over gezond gedrag en tijdens eetmomenten kunnen zij dit in de praktijk brengen. Zo ontmoeten theorie en praktijk elkaar.

Als ouders, school en leerlingen zijn we al goed op weg. Maar het kan nog beter met een voedingsbeleid

Het voedingsbeleid bevat de volgende onderdelen:

-De school gaat er vanuit dat wanneer het kind naar school komt, het thuis al ontbeten heeft. Het ontbijt brengt namelijk de spijsvertering op gang en zorgt ervoor dat een kind belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Een goed ontbijt levert daarnaast energie voor de benodigde concentratie op school. Bovendien heeft een kind, als het ontbijt, in de loop van de ochtend minder trek in iets tussendoor. Het belang van een gezond ontbijt brengen we regelmatig bij de ouders en kinderen onder de aandacht. Een keer per jaar doen we mee aan het Nationaal Schoolontbijt. Ouders geven hun kind een gezond ontbijt mee en de leerkrachten besteden aandacht aan gezonde voeding en beweging’.

Elk schooljaar brengt Ik eet het beter een gezonde leefstijl onder de aandacht. Met leuke, interactieve lesprogramma’s die via het digibord bruikbaar zijn. 

Elke schoolweek is er de online Vraag van de Week, een korte, uitdagende (doe)opdracht van maximaal 5 minuten over gezond eten.

We starten het schooljaar met de Week van de Pauzehap: vijf dagen in het teken van lekkere en gezonde tussendoortjes voor groep 5 t/m 8. Met gratis boodschappenpakket boordevol fruit en groentesnacks voor de hele groep! De lesprogramma’s Over de Tong! voor groep 6 en Testlab voor groep 7 en de KlasseLunch voor groep 8. Bij deze programma’s, die al jaren hun succes hebben bewezen, horen gratis boodschappenpakketten: leerlingen doen smaaktesten, maken gezonde smoothies, ontdekken voedingsstoffen en lunchen met elkaar.\http://www.iehb.nl/

-Kleine pauze

In de pauze wordt er groente en of fruit gegeten Denk hierbij aan een mini komkommer, (mini) tomaat, appel, mandarijn, banaan. Koek, crackers, snoep of chips worden niet toegestaan.

In de pauze wordt er water, halfvolle of magere melk of pakjes fruitsap gedronken. Zoete dranken zoals cola of ice-tea worden niet toegestaan.Lunch

Tijdens het overblijven kunnen de kinderen eten, drinken, spelen en uitrusten. Door voldoende te lunchen zijn kinderen ’s middags weer in staat om zich goed te concentreren. De inhoud van de broodtrommel bepaalt ook de prestaties tijdens de middaglessen. Tijdens de lunch wordt er het liefst bruin (liefst volkoren) brood besmeerd met halvarine of margarine met mager beleg, groente en of fruit gegeten. Denk hierbij een mini komkommer, (mini) tomaat, appel, mandarijn, banaan, boterham met magere vleeswaren, magere kaas of zoet beleg: jam, honing, vruchtenhagel, appelstroop en gestampte muisjes zijn beter dan pindakaas, chocoladehagelslag of chocoladepasta. Koek, croissants , kaasbroodjes, pizza’s e.d. snoep of chips worden niet toegestaan. Bij de lunch wordt er water, halfvolle melk of vruchtensap gedronken. Cola, ice-tea en andere zoete frisdranken worden niet toegestaan.

Mochten kinderen onverhoopt toch andere producten mee naar school nemen dan hierboven vermeld, dan spreekt de school de ouders en kinderen hierop aan.

-Traktaties

De kinderen trakteren tijdens de kleine pauze. Zo wordt het samengevoegd met een eetmoment en gaat er geen lestijd verloren.

Geschikte traktaties :

 non-food, bijvoorbeeld stuiterballen, potloden, fluitjes, stickers, kleurboekje of bellenblaas.

 kleine porties eten, liefst gekozen uit de Schijf van Vijf, zoals (versierd) vers fruit (appel, mandarijn) of (versierde) groente (worteltjes, reepjes paprika).

 kleine porties van producten die niet te vet of te zoet zijn, zoals een doosje rozijntjes of een handje popcorn, pepsels, rijstwafels, soepstengels, plak peperkoek, mini eierkoek, 1 rolletje met kleine snoepjes.http://gezonderwijs.nl/po.html zoekterm trakteren

Watervoorziening

De school zorgt er voor dat alle kinderen en personeelsleden vrij toegang hebben tot een hygiënisch watertappunt in de klas De kraan is voor de kinderen toegankelijkSpeciale gelegenheden

Bij speciale gelegenheden mogen uitzonderingen gemaakt worden t.a.v. het eten en drinken. Onder speciale gelegenheden verstaan we bv. schoolreisjes, thema’s, en feestdagen. Omdat het voor een speciale gelegenheid is; zijn deze “extra dingen” speciaal. Het is belangrijk om ze niet “gewoon” te laten worden.http://www.voedingscentrum.nl
  • Ik eet het beter
  • Kleine pauze
  • Traktaties
  • Watervoorziening

  • Dovnload 10.53 Kb.