Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Europese Commissie nota brussel, 12 juni 2013 Gezamenlijke verklaring over de Werelddag tegen kinderarbeid

Dovnload 5.36 Kb.

Europese Commissie nota brussel, 12 juni 2013 Gezamenlijke verklaring over de Werelddag tegen kinderarbeidDatum05.05.2019
Grootte5.36 Kb.

Dovnload 5.36 Kb.


Europese Commissie

NOTA

Brussel, 12 juni 2013Gezamenlijke verklaring over de Werelddag tegen kinderarbeid

Ter gelegenheid van de Werelddag tegen kinderarbeid (12 juni) hebben Catherine Ashton (hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid/vicevoorzitter van de Commissie), Viviane Reding (vicevoorzitter en commissaris voor Justitie), Andris Piebalgs (commissaris voor Ontwikkeling), László Andor (commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie), en Cecilia Malmström (commissaris voor Binnenlandse Zaken), de volgende verklaring afgelegd:"Volgens ramingen van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) voeren wereldwijd 15,5 miljoen kinderen buitenshuis betaald of onbetaald huishoudelijk werk uit. Hun kindertijd wordt deze kinderen ontzegd. Erger nog, meer dan de helft van deze kinderen voeren gevaarlijk werk uit, waarbij er soms sprake is van uitbuiting en kinderhandel, en riskeren dagelijks hun leven.

Wij blijven vechten tegen alle vormen van kinderarbeid. Wij hebben alle lidstaten opgeroepen het IAO-Verdrag 189 betreffende fatsoenlijk werk voor huispersoneel te ratificeren. Dit verdrag wordt op 5 september 2013 van kracht en zal miljoenen werknemers, vooral vrouwen en kinderen, bescherming bieden. In onze dialogen en multilaterale fora inzake de mensenrechten pleiten wij tegen kinderarbeid. Wij verlenen bijstand via projecten die zorgen voor een eerlijke toegang tot basisonderwijs en de ontwikkeling van vaardigheden.

Vorig jaar om deze tijd heeft de Raad het strategisch EU-kader voor mensenrechten en democratie aangenomen, dat ook maatregelen voor de wereldwijde afschaffing van de kinderarbeid omvat. De Europese Unie zal ook actief meewerken aan de derde internationale conferentie voor de bestrijding van de ergste vormen van kinderarbeid, die van 8 tot 10 oktober 2013 in Brazilië plaatsvindt. Op deze Werelddag tegen kinderarbeid blijft de EU, net zoals alle andere dagen van het jaar, vastbesloten de doelstelling om de ergste vormen van kinderarbeid tegen 2013 uit te bannen, te halen."
Dovnload 5.36 Kb.