Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Examen Evaluatie Tijdnood

Dovnload 21.77 Kb.

Examen Evaluatie TijdnoodDatum05.12.2018
Grootte21.77 Kb.

Dovnload 21.77 Kb.Examen Evaluatie - Tijdnood

Was je in tijdnood gekomen tijdens je tentamen- of examenvoorbereiding? Heb je gelanterfanterd en de boel uitgesteld? Klopte je examenplanner niet? Hoe ga je met tijdnood om? Doe je voordeel met deze tips:Tip 1 - Weg met afleiding!

In tijdnood, doordat je geen fijne studieplek hebt waar je je goed kunt concentreren? Word je door van alles afgeleid? Kies dan een andere, rustigere plek. Rustig betekent: zonder sociale media en televisie. Kun je niet van je telefoon afblijven? Geef hem dan bij iemand in bewaring. Dan weet je zeker dat je rust hebt. Houd ook je pc of laptop uit, om afleiding te voorkomen. Tenzij je ze nodig hebt voor je studie.Tip 2 - Spullen en materialen

In tijdnood, doordat je spullen en tentamen- of examenmateriaal kwijt bent? Dat is heel vervelend, maar blijf rustig. Zoek er even naar, maar vertel het ook direct aan je ouders, docent of mentor en vraag hen om raad. Je zult zien dat ze een oplossing hebben voor jouw ontbrekende materialen! De meeste spullen komen wel weer boven water en anders kun je nog bijbestellen.Tip 3 – Houd je focus vast!

Vrienden, afspraken, verjaardagen...


In tijdnood, doordat je omgeving beslag op je legt? Focus je op studiedoel! Zaken of afspraken die minder belangrijk zijn, moeten even in de ijskast tot na je tentamen of examen. Vertel de betreffende personen eerlijk dat jij de komende tijd voor leren hebt ingepland en jij je daaraan wilt houden. Echte vrienden tonen begrip en begrijpen dat jij nu alle tijd voor je studie nodig hebt!

Ik ben een uitsteller...


In tijdnood, doordat jij steeds uitstelt? Zoek jij ook steeds andere klusjes en dingen om te doen, alleen maar om een excuus te hebben om niet te hoeven leren? Helaas, van dit vluchtgedrag van vermijden en uitstellen, krijg je alleen maar nog minder zin. Want het werk zal toch eens gedaan moeten...

Ondertussen stapelt het zich op en word jij steeds chagrijniger. Het is dus zaak je uitstelgedrag aan te pakken. De oplossing is een nieuwe 'focus' op jouw studiedoel; het tentamen of examen waar je tegenop ziet:


1, 2, 3, 4  →  Jouw studiedoel!


  1. Stel je studiedoel vast. Op welk tentamen, examen of presentatie wil jij je voorbereiden? Wat wil je precies bereiken?

  2. Maak een duidelijke examenplanner voor de gehele examenperiode, waarin je alle examenstof verdeelt. 

  3. Besluit NU aan het leer- en maakwerk te beginnen, ongeacht hoe je je voelt! Dus ook als je geen zin hebt... begin!

  4. Houd jezelf aan je examenplanner! Sla niets over, want dan stapelt het werk weer op, krijg je weer tegenzin, stel je weer uit en heb je helemaal geen zin meer... Voorkom dus een terugval en houd je focus vast!

Tip 4 - Wees positief!

In tijdnood, doordat je ontmoedigd en verlamd raakt door tegenslagen en faalangst? Heel vervelend, maar laat niets jou afhouden van je studieplanning!

Besluit je niet uit het veld te laten slaan, want stilstand is achterstand. En als die achterstand te groot wordt, kun je hem niet meer inhalen (zaken als overlijden of ziekenhuisopname vormen natuurlijk een uitzondering hierop).

Train jezelf daarom in positief denken. Schrijf positieve gedachten op en spreek deze uit. Stel positief tegenover negatief. Dus als je denkt: "Het is allemaal veel te veel; ga het nooit redden', dan zeg jij juist: "Het komt goed; ik heb een goede examenplanning gemaakt, waar ik me zeker aan houdt en dus geen reden om me zorgen te maken!" Je zult zien dat je examenvoorbereiding dan sneller gaat dan je denkt! Tip 5 - Examenplanner up-to-date!

In tijdnood gekomen doordat je examenplanning in de war geraakt is? Wacht geen moment en pas je examenplanner direct aan!  Als je te lang wacht, is er niet genoeg tijd meer voor een evenwichtige afwisseling van leermomenten en de nodige pauzes. Dat veroorzaakt jouw tijdnood, want de pauzes neem je toch wel...

Zorg daarom voor een examenplanner, waarin jouw tijd goed verdeeld is en waarin je rekening houdt met belangrijke afspraken. En houd hem up-to-date!

Zie ook:


* De juiste mindset

* De voorbereiding* Tijdens het examen

* De evaluatie


Studiehulp

Helpen deze tips niet? Dan is het verstandig om je problemen te delen. Je ouders, je mentor en school zijn de eersten om te helpen. Kijk ook eens bij Bestebijles.com voor examentraining in jouw buurt.

  • Vrienden, afspraken, verjaardagen...
  • Ik ben een uitsteller...
  • 1, 2, 3, 4 → Jouw studiedoel!

  • Dovnload 21.77 Kb.