Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Examenvragen ict 2012

Dovnload 146.43 Kb.

Examenvragen ict 2012Pagina1/4
Datum08.05.2017
Grootte146.43 Kb.

Dovnload 146.43 Kb.
  1   2   3   4

Examenvragen ICT 2012

 1. - Wat is het verschil tussen een simplex, half-duplex en full-duplex verbinding? Geef een 2-tal

voorbeelden.
Wanneer gebruikers met een werkstation via een kanaal gegevens uitwisselen kan dat op 3 manieren. 1) simplex transmissie verloopt de informatiestroom slechts in één richting, geen feedback. bv. Teletekst, pager. 2) half-duplex transmissie verloopt informatiestroom in twee richtingen maar niet tegelijkertijd. bv. Fax, radiocommunicatie. 3) full-duplex zijn de meeste, tegelijkertijd in twee richtingen kan worden gecommuniceerd zoals bij bv. Internet of telefonie. • E-publishing zal voor nieuwe toepassingen voor het boek zorgen. Leg uit.

E-publishing (publiceren van boeken digitaal, e-books) heeft grote impact op het boek. Zo zal de distributie veranderen,drager veranderen etc. Maar ook een tal van nieuwe toepassingen zoals: 1. luisterboeken (vb. op vakantie in de auto, fictie). 2. Peer review en -impact, evaluatie op boeken op online webshops. 3. Interactieve (combinatie 2 platformen, vb. Iphone en boek) en collaboratieve boeken (meerdere auteurs). 4. Crossmediaal uitgeven: combinatie van verschillende platformen op zich.


 1. - Wat zijn de toepassingen van diepdruk?
  Diepdruk is een drukprocedé waarbij het te drukken beeld verdiept in de drukvorm wordt aangebracht (zoals bij een gravure). De dieper liggende delen bevatten de drukinkt en dus ook de vorm. De inkt wordt door het papier opgezogen. Variatie in diepte en grootte maakt een variatie van inkttonen, de tot stand gekomen beelden worden dan halftonen genoemd. Vooral gebruikt voor kwaliteitsvolle tijdschriften en catalogi. Gebruikt voor zeer grote oplage met een behoorlijke omvang en in full colour. Ook bedrukken van onregelmatige voorwerpen wordt met een van diepdruk afgeleide techniek gedaan nl. tampondruk. • Leg uit: software as a service. Geef voorbeelden.
  Software as a Service (SaaS) is software die via het internet wordt aangeboden. De klant hoeft de software niet zelf aan te schaffen en op de computer(s) te installeren, maar betaalt per maand of op basis van de gebruiksfrequentie. Het voordeel van SaaS is dat alle updates van de software automatisch worden gedaan. Het systeem is vaak ook goedkoper dan de klassieke licenties. De bekendste vormen van SaaS zijn Salesforce.com, Google's Gmail, instant messaging en VoIP van Skype.
 1. - Leg uit: ubiquitous computing.
  Ubiquitous computing (ubicomp) is een geavanceerde computer-concept waarbij computers is gemaakt om overal en overal verschijnen. In tegenstelling tot de desktop computing, ubiquitous computing kan optreden bij gebruik van elk apparaat, op elke locatie, en in elk gewenst formaat. Een gebruiker interageert met de computer, die kan bestaan ​​in verschillende vormen, zoals laptops, tabletten en terminals in alledaagse voorwerpen zoals een koelkast of een bril. • Leg uit: digitaal drukken.
  Nieuwe druk technologie waarbij de fase van drukvorming en drukvervaardiging overbodig gemaakt zijn geworden. Digitaal drukken is een verzamelnaam eigenlijk. Er zijn twee digitale druktechnieken: 1. Direct-to-plate: de fase van de aanmaak van de micro- en macromontage op film via een fotozetmachine wordt volledig vervangen door het rechtstreeks belichten van de drukplaat door de platesetter. Het digitaal opgemaakte bestand wordt eerst naar de raster image processor van de plaatbelichter gestuurd, die het bestand leest en omzet in een geript bestand, een soort digitaal equivalent van de vroegere film. Daarmee wordt soms een kleurproef gemaakt als check. Daarna wordt het bestand door de plaatbelichter (platesetter) direct op de drukvorm belicht. Werkt meestal met offsetplaten (vlakdruk). 2. Plateless printing, een proces waarbij niet meer wordt gedrukt met een drukvorm. Hier komt geen drukpers aan te pas. De digitale opmaak wordt rechtstreeks vanuit het opmaaksysteem op het papier overgebracht. (xerografie, laserdruk, inkjet)
 1. - Leg uit: DAB.
  Verschillende vormen van digitale radio zoals digitale radio via ether waarbij DAB (Digital Audio Broadcasting) staat voor een Europese standaard voor digitale radiotransmissie. Deze is ontwikkeld omdat het bestaande FM-systeem steeds minder voldoet aan de eisen van de huidige gebruiker: de frequentieband geraakt overbezet, niet echt geschikt voor mobiele gebruikers, beperkte mogelijkheid tot verzenden van data en verbetering van geluidskwaliteit was niet meer mogelijk. 3 types DAB: T-DAB, C-DAB, S-DAB. DAB was eerste standaard op multiplextechniek OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing ,FDM uitbreiding, bestaat erin dat de subkanalen veel dichter tegen elkaar aanleunen. Men kan de subkanalen zo dicht tegen elkaar plaatsen omdat de signalen orthogonaal (loodrecht) ten opzichte van elkaar staan. Ondanks het feit dat de subkanalen heel dicht tegen elkaar ‘aanleunen’, ondervinden ze geen interferentie(storing) van elkaar. Er zijn veel voordelen aan het gebruik van deze techniek. Zo is bijvoorbeeld de hoeveelheid data die op een kanaal verstuurd kan worden veel groter dan bij FDM.), voordeel hiervan is de mogelijkheid om met Single Frequency Networks te werken, zenders waarbij meerdere zenders op dezelfde frequentie kunnen worden uitgezonden. Nog voordelen: mogelijkheid om signaal te encoderen zodat betaalradio en ROD mogelijk wordt, sneller data verzonden wordt. Voor de ontvangst heb je een nieuw digitaal radiotoestel nodig en een antenne. Er bestaat al betere versie DAB+ maar die is niet voorwaarts compatibel, oude gebruikers in het zak zetten.
  (compressie MPEG-Audio, PCM) • Leg uit: radio 2.0

Door digitalisering en de komst van nieuwe dragers is er een evolutie van de gewone statische radio 1.0 naar een mobiele radio 2.0 merkbaar. 4C's: Content (inhoud wordt verspreid over verschillende platformen), Controle (de gebruiker bepaalt meer zelf, personalisatie), Convenience (comfort, gemak, …), Community (gedeeld met andere). Radio 2.0 als:
* Multiplatform radio: via tablet, smartphone, verzenden en beluisteren van radiouitzeningen
* Gepersonaliseerde radio: samenstellen/beluisteren gepersonaliseerde radiostreams (spotify), perceptive radio, …
* Asynchrone radio: live vs on demand radiostreaming, podcasting
* Burgerradio: mensen meer inspraak in de inhoud, user generated content (eigen playlists, evaluaties, commentaar, toevoegen nieuws of reportages (burgerjournalistiek).
* Sociale radio: content selecteren en delen met andere, soc media!
* Visuele radio: aanbieden visuele inhouden 1. - Wat is een router? Wat zijn de functies ervan?

  Een router is een soort elektronische verkeersagent die op elk knooppunt in het netwerk staat opgesteld en die ervoor zorgen dat de informatie naar de juiste computer wordt gerouteerd. Een toestel dat het dataverkeer regelt tussen verschillende computers/netwerken. De router bepaalt via welke route data op hun bestemming moeten komen. Hij maakt daarbij gebruik van een routeringstabellen (tabel met IP adressen en bijhorend volgende knooppunt). Firewall bescherming, encryptie (data versleutelen), NAT (inbraak).– Leg uit: embedded systems.
Een embedded system (ingebed of geïntegreerd systeem) is hardware en/of software die is geïntegreerd in gebruiksartikelen of apparaten (zoals digitale polshorloges, microgolfovens, auto's, en dergelijke) met als doel 'intelligente' functies/toepassingen te integreren.


 1. - Digitale videocamera.
  Het principe van de digitale camera is vergelijkbaar met dat van het analoge. Alleen is de opnamebuis vervangen door een sensor. Het lenzenstelsel projecteert het beeld op de beeldsensor. Het beeld wordt gevormd uit licht, en licht bestaat uit fotonen (zoals moleculen). In de beeldsensor generen de fotonen van het opgevangen licht elektrische signalen die vervolgens gedigitaliseerd worden. 2 soorten beeldsensoren: CCD en CMOS. CCD is een beeldsensor die zit bij een digitale camera op een chip. Opgebouwd uit vele fotodioden die het binnenvallend licht omzetten in elektrische signalen. Hoe meer dioden, hoe meer beeldpunten, hoe betere resolutie van het beeld. Het elektrische signaal wordt in een ADC (analoog/digitaal convertor) omgezet in digitaal signaal. Met besturings- en beeldverwerkingseenheid ontstaat uiteindelijke beeld. CMOS is een chip met zeer lage stroomverbruik, deze is goedkoper maar ccd is qua resolutie superieur. Kleurencamera? RGB-filters, die alleen rood, groen of blauw licht doorlaten.

  Bijvraag: Waarom is het beter een beeldsensor te gebruiken ipv een opnamebuis, zoals bij analoge videocamera’s? (Antw: bij opnamebuizen kan inbranding ontstaan)


  Bij opnamebuizen kan inbranding ontstaan. • Leg uit: TV 3.0 (Antw: immersieve televisie).
  Na TV 2.0, en 3D tv 2.5, is er een evolutie merkbaar maar is nog steeds in ontwikkeling. TV 3.0 is holografische televisie toegepast in tv-studio of via de iPad. Holografische beelden zijn driedimensionale beelden, maar die in de 'lucht' hangen, ze worden geprojecteerd van de grond naar boven. Wat nog een toepassing is: immersieve televisie. Dit is 3D televisie + surround sound + panoramische projectie (surround view) + een avatar vaak die in de omgeving kan rondwandelen. Het is een complete onderdompeling in de omgeving voor de kijker. In ontwikkeling! 1. - Waarom wordt in bijna alle computernetwerken packet-switching gebruikt?
  *store-and-forwardtechniek (pakketschakelen en bericht schakelen): bericht van het ene schakelpunt naar het volgende gestuurd, maar zo dat het bericht volledig verwerkt moet zijn voordat het doorgestuurd kan worden naar het volgende schakelpunt, bericht tijdelijk wordt opgeslagen. ↔ lijnschakelen, hier blijft de verbinding gedurende hele communicatie gereserveerd en komt pas vrij als het tussen beide werkstations afgelopen is. Het specifieke circuit is hier bezet. *Pakketschakelen, de berichten worden voor de verzending opgesplitst in blokken van een beperkte lengte: pakketten. Deze worden worden voor een zeer korte tijd opgeslagen in het geheugen van de nodes (knooppunten), geanalyseerd en naar een volgende node of naar de ontvangende eindeapparatuur verstuurd. De werkstations zorgen voor deze opdeling en de routering gebeurd door de nodes van het netwerk (router). Nieuwere vormen van fast packet switching, nog sneller.
  DUS als oplossing voor lijnschakelen waar het specifieke circuit tussen de verzender en ontvanger permanent bezet is, gebruikt men pakket schakelen (bericht volledig verwerkt voor het doorsturen, opgeslagen in nodes en zonder vertraging naar ontvanger wordt gestuurd).
– Leg uit: grid computing, en geef enkele voorbeelden
Grid computing is het aan elkaar koppelen van computers om ze zo samen te laten werken. Door verschillende computers allerlei kleine taken te geven kunnen grotere berekeningen opgelost worden dan tot nu toe mogelijk was. Zoals peer-to-peer netwerken bij dataoverdracht.


 1. - Is packet-switching synchroon of asynchroon? Waarom?
  Synchrone datatransmissie, want de informatie/gegevens worden getransporteerd in blokken (pakketten). De berichten worden voor de verzending opgesplitst in blokken van een beperkte lengte: pakketten. Het pakket wordt eerst in het geheugen van het werkstation opgeslagen en dan in één sessie verzonden. Het volledige blok wordt continu verzonden/ontvangen op het ritme van impulsen die door klokgenerators van de verzendende en ontvangende werkstations worden uitgezonden. Voordeel: veel minder redundante karakters aanwezig (zoals in asynchrone met stop/start bits), er wordt dus efficiëntere manier aan datacommunicatie gedaan. Hogere transmissiesnelheden en een efficiëntere foutencontrole mogelijk (LRC, CRC).


 • Wat zijn de nadelen van e-publishing van boeken?

E-publishing is het publiceren van boeken digitaal/online (e-books). De nadelen voor boeken (uitgever) zijn: 1. concurrentie nieuwe online uitgevers, ze zijn concurrentie voor elkaar maar ook voor papieren uitgevers en ook voor de auteur zelf (die vaak eigen website heeft, brengt meer op). 2. 'latente' aanwezigheid: je ziet ze niet liggen in de winkel, maar al een semi oplossing: pushdiensten via sociale media. 3. Het verdwijnen van de boekhandel maar blijven nog een paar functies overeind zoals printing on demand en ze verkopen nog e-books (zwakke motieven want dit kan de e-publisher bedrijven ook).


 1. - Offset: wat zijn hiervan de voordelen en geef enkele toepassingen.

  Offset (vlakdruk): een drukvorm met een vlak drukbeeld wordt gebruikt, bij offset is de drukvorm voor een deel inktopnemend en voor een deel niet. De inkt van de drukvorm eerst op een rubber doek wordt overgezet en die drukt vervolgens de inkt op het papier.

  Voordelen: gunstige prijs-kwaliteit verhouding, geschikt voor massadrukwerk (rotatieoffset): namelijk voor kranten: bij offsetdruk wordt de inkt van de drukvorm eerst op een rubberdoek overgezet en dan drukt die de inkt op het papier. Reden hiervoor is zodat het water van de niet bedrukkende delen niet in het papier dringt en zo het papier zou beschadigen. Het speciale rotatieoffset voor kranten is ook heel snel en flexibel, goedkoper dan boekdruk. Nog een belangrijk voordeel is dat de drukvorm minder snel slijt. Flexibel en soepele techniek: kan op vele papiersoorten worden gebruikt.

(belangrijk voordeel: drukvorm slijt minder snel)

– Leg uit: tagging en folksonomy.


De term is een samentrekking van folk (mensen) en taxonomy (taxonomie). Het betreft het toevoegen van tags aan bepaalde informatie (tagging) door 'gebruikers' en niet door professionals (zoals bijvoorbeeld webmasters of bibliothecarissen). 1. Leg het verschil uit tussen straal- en satellietverbinding.
  Voor het verzenden van video-audio-signaal via ether, kan het transport van de signalen via aardse zenders (straalverbinding) of via satelliet verlopen. *straalverbinding: is een aardse communicatieverbinding die gebruikmaakt van radiogolven. Deze signalen plaatsen zich rechtlijnig voort, dus er is een maximale afstand tussen zender en ontvanger (ong. 45km). Hier gebruikt men punt-puntstraalverbinding en is geschikt voor het overbruggen van kleine afstanden, bv. verzending van tv-programma's van lokale of nationale zenders. *satellietverbinding: een zender A opgesteld op een bepaalde plaats op de aarde, straalt een signaal naar een zender/ontvanger in de ruimte, die het signaal na ontvangst terugstuurt naar de aarde, waar het door ontvanger B wordt opgevangen. De satelliet fungeert als een relaisstation bij de transmissie van signalen over grote afstanden (zo verbinding tussen twee veruit een liggende punten op aarde). Op basis van de hoogte van de baan waarin satelliet rond aarde cirkelt heb je GEO, MEO en LEO. Zij hebben andere toepassingen en elk eigen voor en nadelen (beetje uitleggen). GEOstationaire satelliet (hoogste 36 000 km, voordeel slechts 3 nodig, nadeel: propagatietijd kan storend zijn, grote antennes nodig). MEO, medium earth orbit satellites (10 000 -20 000) en LEO (low earth orbit satellite, 1000km) nadeel contact aarde snel verloren, bestralingsgebied klein, enorme investeringen.


 • Wat zijn de voordelen van globalisering voor de ontwikkelingslanden?
  1. economische globalisering: meer winst, welvaart creëren, internationalisering handel, daling werkloosheid verschuiving naar ontwikkelingslanden, . 2. Politieke globalisering: democratisering? Nog niet helemaal, internationalisatie van wetten en normen, EU & NAVO. 3. Socio-culturele globalisering: expertise en kennis uitwisselen, meer contact met landen meer tolerantie respect.

 1. - Wat zijn de toepassingen van serigrafie?
  Serigrafie = zeefdruk ook genoemd. Deze gebruikt als drukvorm een sjabloon dat op een zeer fijn geweven zeef wordt aangebracht. De zeef wordt bedekt met een fotogevoelige laag, wanneer deze laag doorheen de film wordt belicht, wordt ze hard op de plaatsen waar het sjabloon zich bevindt en er dus geen licht komt, de andere delen, die wel belicht worden, worden zacht en kunnen worden weggespoeld, zo rest er alleen een sjabloon. Het sjabloon dekt dus bepaalde delen van de zeef af en laat andere delen open. De open delen worden bedrukt hiervan.
  Toepassingen: zeer goed voor drukwerk met groot of bijzondere formaat of met kleuren en in kleine oplages zoals reclamebordenposters, affiches , prijskaarten etc. Het materiaal is niet zo belangrijk dus kan ook op tshirts, flessen, affiches, … .


 • Nieuw businessmodel (van kranten).
  Impact van e-publishing op kranten is immens. Het zorgde voor een daling op lage en reclame inkomsten, emmigratie naar online was noodzakelijk; maar de vraag is hoe? Want inkomsten uit online kranten liggen momenteel laag. Er zijn nieuwe businessmodellen nodig zoals deze:
  1. Nieuwe informatie en reclame niches: *actuele informatie met accent op unique selling point (nieuws lokaal maar ook primeur belangrijk, nieuwsdossiers, archief, niches, blogs, meer experten, dossier op aanvraag). *nieuwe vormen van reclame (meer gerichte ads, google adsense, advertorials, reclamespots, rubriekads, gesponsorde nieuwsrubrieken). 2. Doorbreken van bestaand business model: *e-commerce (via webwinkels, producten koppelen aan inhoud, samenwerken partnersites, creëren platform, lidmaatschapsprogramma). *multimedia (ook video, audio content nu). *lokalisering (aanbieden lokaal nieuws/diensten). *personalisering (per titel collectief). *matching (vb. datewebsite Standaard). *betrekken van gebruikers ( informatieleverancier crowdsourcing, aandeelhouder crowdfunding, deelnemer actie, lezer, abonnee). *gebruik innovatieve dragers.*betaalmuur (micro betalingen, creditsystemen). *nieuwsportalen (samenwerking verschillende uitgevers, schaalvergrotingen).
 1. - Wat gebeurt er in de zetterij?
  Zetten is het rangschikken van alfanumerieke tekens tot regels en regels tot kolommen tekst. Vroeger was dit manueel, dan mechanisch maar nu gebeurt wel alles elektronisch met behulp van een fotozetmachine (photosetter). Een fotozetmachine is een apparaat om via elektronische weg teksten en beelden samen te brengen en op een fotografische drager (film of foto papier) af te drukken met een belichter. Bestaat uit drie delen: Eerst vertaalt de RIP raster image processor de digitale gegevens uit de zetcomputer in een bitmapbeeld. Daarna, de beeldrecoder belicht dit bitmapbeeld op de film/papier, tenslotte de ontwikkelingsmachine die de film of het fotografisch papier ontwikkelt. Die film wordt dan bij de drukvormvervaardiging op de drukplaat overgebracht en deze plaat drukt op het papier. Ondertussen is de fotozetmachine volledig vervangen door computer-to-plate, digitaal printing.

Bijvraag: Hoe zit het dan bij digitaal drukken?
Die fotozetmachine is volledig vervangen door het rechtstreeks belichten van de drukplaat. (bij direct-to-plate printing) Hier wordt het digitaal opgemaakte bestand eerst naar de RIP van de plaatbelichter gestuurd (platesetter), die het bestand leest en omzet in een geript bestand, een soort digitaal equivalent met de oude film. Vervolgens wordt soms om te checken een kleurenproef gedaan. Daarna wordt het bestand door de plaatbelichter direct op de drukvorm belicht. En de drukvorm op het papier drukt. Hier komt geen film meer aan te pas. Bij plateless printing komt zelf geen drukvorm/drukpers meer aan te pas. De digitale opmaak wordt rechtstreeks vanuit het opmaaksysteem op het papier overgebracht.


 • Welke nieuwe reclamemodellen kan de (toekomstige) televisie gebruiken?

 1. - Wat is CSMA/CD?
  Belangrijke LAN-protocol (lokaal netwerk) die instaat voor de goede werking van het dataverkeer op het netwerk. Omdat datapakketten van verschillende verzendende werkstations een bepaalde tijd op het netwerk circuleren, is er een mogelijkheid om eventuele botsingen tussen de datapakketten te detecteren. CSMA/CD (carrier sense multiple acces with collision detection) werkt als volgt om dit tegen te gaan: wanneer een botsing gedetecteerd wordt zal het station dat het laatst een pakket/frame op het netwerk heeft geplaatst, die frame na een bepaalde tijd terug op het netwerk versturen. Nadeel is bij grote aantallen werkstations veel botsingen kunnen zijn. (Token Passing is een andere manier, zowel op ring als busnetwerk kan worden gebruikt, circuleert permanent een token( elektronische enveloppe) over het netwerk, werkstation stopt data erin, wanneer klaar opnieuw op het netwerk, andere stations mogelijkheid, token slechts beperkte tijd vasthouden, zo geen botsingen meer).


 • In welke zin zijn de nieuwe online nieuwsmedia concurrerend voor de klassieke dagbladen?
  Goedkopere productie/distributie, instant actualiteit, aanbod archief, aanpasbare teksten, interactie lezer en sharing van inhoud, multimedialiteit, personalisering, mileuvriendelijker en plaatsbesparend, instant levering. Al deze dingen doen de krantensector in oplage dalen, ook hun reclame inkomsten dalen.


 1. - Geef een overzicht van de online betalingssystemen.
  Naast betaling bij levering en betaling via overschrijving zijn er nog een paar op het internet. 1) creditkaart: door de overdracht van creditkaartgegevens (nummer/vervaldatum) aan de verkoper kan deze het geld van de creditkaartmaatschappij opeisen, zonder dat de handtekening van de koper noodzakelijk is. Probleem is dat tijdens de transmissie onderschept kan worden door derden daarom beveiligingsmethodes gebaseerd op versleuteling encryptie. 2) Prepaid system: de gebruiker bij een prepaid service provider eenmalig account aanmaken met zijn naam,adres, gegevens van de betaalbron (bankrekening/creditkaart). Zo heb je bij de prepaid provider een rekening. Via die rekening betalen en deze stuurt de online betaling vervolgens naar de gewenste ontvanger. 3) online banktransactiesystemen: wordt bij de online aankoop direct een koppeling gemaakt met de eigen bank. Banksys in BE, voorwaarde dat de bank meewerkt met het systeem. 4) Micropayments: heel wat payment service providers bieden micropayment services aan, zeer kleine bedragen, kunnen ook via sms berichten (delijn). • Waarom is datamaatschappij een betere term dan informatiemaatschappij? Geef voorbeelden.
  Digitale divide, nieuw analfabetisme, we hebben veel data maar geen kennis. Datamaatschappij is data maar niet persé kennis, informatiemaatschappij is dat je linken van informatie hebt.


 1. - Leg uit: sociale radio.
  Integratie van sociale media/netwerken met radio. Content selecteren en delen met anderen (audio bespreken, evalueren, delen, suggesties uitwisselen, beluisterde muziek van vrienden bekijken op sociale media of website zelf).

Bijvraag: Hoe is Spotify sociaal? (Anderen kunnen zien naar welke muziek je luistert)
Je kan beluisterde muziek van anderen/vrienden bekijken op spotify zelf of op Facebook.


 • Wat zijn de functies van een LAN?
  LAN (Local area network) om werkstations te verbinden die zich op korte afstand van elkaar bevinden (zelfde gebouw, eigen private lijnen). Met een speciale netwerkkaart kan je je aansluiten op het LANnetwerk. Functies: 1) information sharing: mogelijkheid om via een lokaal netwerk met elk aangesloten werkstation toegang te hebben tot gemeenschappelijke of eigen gegevens die opgeslagen zijn in een centrale computer (fileserver). bv. Klantenbestanden. 2) interne communicatie: het versturen van interne elektronische post van en naar de netwerkgebruikers. Een van de computers in het netwerk fungeert dan als mailserver voor de andere. Elke gebruiker kan slechts de berichten van zijn eigen postbus lezen. 3) device sharing: vaak niet economisch of niet praktisch om elke computer met een grote hoeveelheid randapparatuur te berusten. Dus één werkstation waarop het randapparaat is aangesloten is dan de server voor de andere werkstations, zoals een printserver, faxserver. 4) gateway (toegangspoort), toegang verschaffen tot andere lokale netwerken of tot een extern netwerk, zoals het internet.
  1   2   3   4


Dovnload 146.43 Kb.