Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Expositie de eerste wereldoorlog in steendruk

Dovnload 127.67 Kb.

Expositie de eerste wereldoorlog in steendrukDatum05.12.2018
Grootte127.67 Kb.

Dovnload 127.67 Kb.


PERSBERICHT
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EXPOSITIE


DE EERSTE WERELDOORLOG in steendruk

Van 27 september 2014 t/m 25 april 2015 is in het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard de expositie DE EERSTE WERELDOORLOG in steendruk te zien.
Het affiche (de poster) heeft een enorm belangrijke rol gespeeld als ultiem communicatiemiddel tijdens en zelfs in da nadagen van de Eerste Wereldoorlog.

Het gelithografeerde en vervolgens gesteendrukte affiche (de poster) heeft een enorm belangrijke rol gespeeld als ultiem communicatiemiddel tijdens en zelfs in da nadagen van de Eerste Wereldoorlog. Het Nederlands Steendrukmuseum toont met deze expositie een selectie van o.a. Nederlandse, Belgische, Franse, Duitse, Engelse als Amerikaanse affiches en tevens andere aan WO I, waarbij 50 nationaliteiten betrokken waren, gerelateerde steendrukken waaronder unieke gelithografeerde speelkaarten, kunstlitho's en spotprenten.


De affiches geven een indringend beeld hoe de bevolking van die landen werd opgeroepen mee te doen aan deze oorlog, deze materieel en moreel te ondersteunen en de beeldvorming in het thuisland en in de voormalige koloniën te beïnvloeden. Maar evenzo om de slachtoffers en gewonde militairen na de oorlog te kunnen steunen werd het affiche zeer ruim ingezet.


Nederlandse spotprenten en Belgische vluchtelingen

Nederland was formeel gesproken neutraal en de media werd gevraagd terughoudend te zijn in de berichtgeving. O.a. De Nieuwe Amsterdammer en De Telegraaf negeerden deze oproep. Als het maar enigszins mogelijk was stelden zij zowel het verloop van de oorlog als de misstanden en wreedheden aan de kaak. De bezoeker zal tevens met verbazing kennisnemen van de felheid in de gelithografeerde spotprenten van o.a. Albert Hahn, Raemaekers, Jan Sluiters, Piet van der Hem en Willy Sluiter. Vooral het lot van de lijdende bevolking van België en Frankrijk lieten vele kunstenaars als Steinlen, maar ook Leo Gestel niet onberoerd. Ook daarvan zijn voorbeelden te zien. Daarnaast tonen we een aantal indringende affiches van manifestaties in Nederland waarvan de opbrengst ten goede kwam aan vooral de 1 miljoen vluchtelingen uit België die o.a. in Noord-Brabant verbleven.


Samenwerking

Ons museum werkt bij de samenstelling inmiddels samen met: het Nederlands Persmuseum, In Flanders Fields (Ieper, B), Internationaal Instituut Sociale geschiedenis, Historische Drukkerij Turnhout (B.) en het Affichemuseum te Hoorn (NL).
Geen toeslag

Het entreebewijs geeft zowel toegang tot deze expositie als het museum waar de bezoeker kennis maakt met de in 1798 door Alois Senefelder uitgevonden steendruk of lithografie. Mondiaal gezien biedt het museum de bezoeker het meest complete overzicht van de geschiedenis daarvan.  Adres: CAROLUS Gebouw, Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur.
Entree: 4 t/m 14 jaar €  4,00; 15 t/m 64 jaar, € 5,00 en 65+ en CJP  € 4,50. Museumjaarkaart: gratis.
Meer info: zie www.steendrukmuseum.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Noot voor de redactie / niet voor publicatie
Meer informatie over deze expositie is op te vragen bij museumdirecteur Frank van Oortmerssen via directeur@steendrukmuseum.nl
of gsm (06)53 247 990.

  • DE EERSTE WERELDOORLOG in steendruk Van 27 september 2014 t/m 25 april 2015
  • Nederlandse spotprenten en Belgische vluchtelingen
  • Samenwerking
  • Noot voor de redactie / niet voor publicatie

  • Dovnload 127.67 Kb.