Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Fietstocht verandert beeld van de Bevrijding van Nijmegen

Dovnload 5.13 Kb.

Fietstocht verandert beeld van de Bevrijding van NijmegenDatum02.08.2017
Grootte5.13 Kb.

Dovnload 5.13 Kb.

Fietstocht verandert beeld van de Bevrijding van Nijmegen

Op zondag 17 september 1944 begint met Market Garden een inktzwarte periode voor Nijmegen. De operatie brengt bevrijding van het Duitse juk, maar kost de stad méér burgerslachtoffers en gebouwen dan het bombardement van februari 1944. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum start in september met fietstocht ‘De bevrijding van Nijmegen’, een battlefield tour die het huidige beeld van de slag om de stad bijstelt.


Hoewel ‘Market Garden’ onder het publiek meer bekendheid geniet als de ‘Slag om Arnhem’, bepaalden de gebeurtenissen in en rond Nijmegen volgens veel historici het lot van deze gedoemde luchtlandingsoperatie. De omvang van de slag en vooral hoé fel omstreden het bezit van hun stad eens was, is ook maar bij weinig Nijmegenaren bekend.

De fietstocht van 10 km voert in ongeveer 3,5 á 4 uur langs locaties in en rond Nijmegen waar hard gevochten werd tussen Duitse en Geallieerde soldaten. De gidsen verhalen ook van staaltjes lef en opofferingszin van gewone Nijmegenaren, die vaak letterlijk tussen twee vuren terecht kwamen. Er is aandacht voor de belangrijke rol van het Nederlandse verzet bij de slag. Centraal in de tocht staat de moedige waaloversteek door Amerikaanse parachutisten, die direct tot de bevrijding van Nijmegen leidde. Het verhaal van de enige Nederlander die deelnam aan deze bijna krankzinnige actie komt ook aan bod. Historisch beeldmateriaal, documenten en rekwisieten geven al deze verhalen nog meer kleur.Met ‘De bevrijding van Nijmegen’ biedt het Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek nu fietstochten op alle slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog die in de regio Nijmegen te vinden zijn.

Praktische informatie:


Data: 1, 8, 22 & 29 mei 2011 (allen zondagen).
Aanvang: 13.00 uur
Startlocatie: bij het beeld van ‘Mariken van Nimwegen’ op de Grote Markt te Nijmegen.
Kosten: € 9,50 p.p. + een vrijkaartje voor het museum.
Bijzonderheden: Reserveren noodzakelijk. Deelnemers worden vriendelijk verzocht een eigen fiets mee te nemen!

Telefoonnummer: 024-3974404

Email: info@bevrijdingsmuseum.nl

  • Praktische informatie

  • Dovnload 5.13 Kb.