Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Filips II (1527 1598) Enige zoon van Keizer Karel

Dovnload 4.99 Kb.

Filips II (1527 1598) Enige zoon van Keizer KarelDatum22.10.2018
Grootte4.99 Kb.

Dovnload 4.99 Kb.

FILIPS II (1527 – 1598)

Enige zoon van Keizer Karel.

Heerser over het grootste rijk dat ooit bestaan heeft.

Had gestudeerd, kende Latijn, sprak ook Spaans en Portugees (zijn moeder was Portugese), maar geen Nederlands, geen Engels, Frans of Duits.

Wordt in 1555, na troonsafstand van Keizer Karel, HEER DER NEDERLANDEN, een jaar later ook KONING VAN SPANJE.

Hij was ervan overtuigd dat hij door God op de troon was gezet. Dus wilde hij alleen verantwoording afleggen tegenover God. Hij was streng katholiek en vocht zijn hele leven tegen de protestanten en calvinisten.

Hij had grote angst voor God en probeerde daarom zo weinig mogelijk verkeerd te doen. Maar dat zorgde ervoor dat in het bestuur van zijn rijk alles zéér traag ging. Hij was veel te voorzichtig.

7 oktober 1571: SLAG BIJ LEPANTO (westkust van Griekenland): de grootste zeeslag van de geschiedenis werd geleverd tegen de Ottomanen. Hij overwon. Om dat te vieren worden er sindsdien in de katholieke kerken elke dag om 12 u ’s middag en om 6 uur ’s avonds de klokken geluid. (Angelus): telkens 3 slagen, dan rust en weer drie slagen, weer rust, weer drie slagen en dan voluit klokkengebeier.

In de Nederlanden opstand:

Tegen de plakkaten (tegen de protestanten en calvinisten)

Tegen de hoge belastingen (gesteund door de edelen)

Hagenpreken en Beeldenstorm.

Filips stuurt de HERTOG VAN ALVA (de witte hertog, de ijzeren hertog).

Drie edelen blijven zich verzetten: Egmont, Horne en Willem van Oranje. Ze worden vervolgd. Oranje ontsnapt. Egmont en Horne gevangen en onthoofd op de Grote Markt in Brussel.

In 1568: begin van de 80-jarige oorlog en Opstand van de Nederlanden.

Filips II voerde op alle fronten (ook tegen Engeland: de ARMADA) oorlog en kon zijn schulden niet meer afbetalen. Daardoor ook niet meer de soldij aan zijn soldaten. In 1576: SPAANSE FURIE (plundering van Antwerpen).

Alexander Farnese benoemd tot landvoogd over de zuidelijke Nederlanden. In 1585 neemt hij Antwerpen in. Daardoor scheiding Noord - Zuid. Blokkade van de Schelde. Willem van Oranje aanvoerder van de noordelijke Nederlanden.

1598: Filips II benoemt zijn dochter Isabella en haar man Albrecht (v Oostenrijk) tot landvoogden van de Nederlanden. => stichting van basiliek van Scherpenheuvel.Filips dacht dat de nederlaag tegen de Noordelijke Nederlanden een straf van God was tegen hem.

Zijn motto (lijfspreuk) was: Dominus mihi adiutor (de Heer is mijn helper).


Dovnload 4.99 Kb.