Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Fragment of a crucifixion Francis Bacon 1950

Dovnload 446.01 Kb.

Fragment of a crucifixion Francis Bacon 1950Pagina1/2
Datum13.11.2017
Grootte446.01 Kb.

Dovnload 446.01 Kb.
  1   2

Fragment of a crucifixion Francis Bacon 1950

Geboren in Dublin. Overleden in Madrid.


Engelse expressionistische kunstschilder. Hij maakte portretten van personen, waarbij het gezicht of lichaam misvormd was om een betere indruk van hun psychische en emotionele gesteldheid te geven. Bacon portretteerde niet de buitenkant van de personen, maar de binnenkant. Zijn schilderijen hebben vaak een groteske, duistere en angstaanjagende uitstraling.

In de stijl van het expressionisme is niet de zintuiglijk waarneembare werkelijkheid van belang, maar de innerlijke expressie van de kunstenaar. De kunstenaar uit zijn gevoelens en zijn ervaringen, waardoor in expressionistische kunstwerken de band met de werkelijkheid zodanig vervaagt, dat nieuwe vrije vormen ontstaan. Er bestaan geen wetten in het expressionisme.Ruimtelijk concept: verwachtingen Lucio Fontana 1960

Geboren in Rosario de Santa Fé, Argentinë. Zijn vader was Italiaan, zijn moeder Argentijnse. Van 1905 tot 1922 woonde hij in Milaan, waarna hij terugkeerde naar Argentinië, waar hij als beeldhouwer eerst een tijdje bij zijn vader werkte. Daarna ging hij zijn eigen weg. In 1949 begon hij met zijn eerste perforaties en snedes in het schildersdoek. Zijn werk behoort tot de conceptuele kunst. Ook was hij een van de ontdekkers van het spatialisme.Het spatialisme was een Italiaanse beweging ontwikkeld door de kunstenaar Lucio Fontana in de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog. Fontana wilde kunst gebruiken om nieuwe fysieke omgevingen te maken en onderscheidde zich van het traditionele vertrouwen van kunstenaars in de schilderkunst en de illusie van ruimtelijke diepte. Het spatialisme had veel invloed op latere kunststromingen, waaronder performance-art en environmental-art.

Fontana ontwikkelde een nieuwe kunst voor het tijdperk na de Tweede Wereldoorlog. Hij wilde nieuwe technologie, zoals neonverlichting en televisie, gebruiken in kunstwerken die waarneming, geluid, beweging en tijd omvatten. Praktisch gezien resulteerde dat in werken die de hele tentoonstellingsruimte omvatten, met muren geschilderd in effen kleuren en gevuld met geluid en kleurenprojecties. Deze werken zijn de voorlopers van de environmental-art. Fontana maakte ook sneeën in zijn doeken. Ook dat had veel invloed, omdat het meer belang gaf aan het proces van het maken van kunst dan aan het uiteindelijke kunstobject. De besneden doeken waren radicale statements van een nieuwe koers vanuit de artistieke traditie, maar werden vaak bewonderd om hun schoonheid als kunstobject.Jackson Pollock Convergence 1952

De Amerikaanse kunstenaar Jackson Pollock is samen met bijvoorbeeld Willem De Kooning het boegbeeld van het Amerikaanse abstract expressionisme, hoewel Pollocks werk doorgaans wordt omschreven als action-painting.


Pollock bracht zijn jeugd door in het Westen, maar vertrok in 1929 naar New York, waar hij leerling werd van de schilder Th. Benton.
Hij werd beïnvloed door Mexicaanse schilders als Diego Rivera en van Siqueiros, later van de surrealisten en van Picasso.
Rond 1947 kwam hij tot de stijl van het laten druipen van verf op het canvas (dat op de vloer lag). Zijn werk staat aan het begin van een nieuwe Amerikaanse kunstvorm: action painting, waarin de creatieve handeling een absolute waarde heeft. Pollock schilderde van figuratieve zwart-witdoeken tot vrolijke, veelkleurige werken. Veel van zijn creaties kregen eenvoudig een serienummer.

action painting is ook wel een vorm van het surrealisme. Action-painting is de eerste Amerikaanse kunststroom waarbij de creatieve handeling dus geen enkele waarde heeft. Het is een vorm van abstracte kunst. De kijker moet in het kunstwerk herinnerd worden aan de handeling die de kunstenaar verricht had. Het is dus een spontane schilderkunst waarbij de bewegingen duidelijk zichtbaar zijn.
  1   2

  • Ruimtelijk concept: verwachtingen Lucio Fontana 1960
  • Jackson Pollock Convergence 1952

  • Dovnload 446.01 Kb.