Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Geschiedenis Apple

Dovnload 17.56 Kb.

Geschiedenis AppleDatum31.10.2018
Grootte17.56 Kb.

Dovnload 17.56 Kb.

Geschiedenis Apple

Steve Jobs en Steve Wozniak waren twee vrienden, ze hadden elkaar leren kennen bij Hewlett-Packard (HP). Wozniak was al enkele jaren bezig met het ontwerpen van een personal computer waarbij Steve Jobs hem daarbij hielp. In 1975 bouwen ze een prototype.

Ze zijn met dit prototype langs HP en Atari gegaan. Maar die waren niet geïnteresseerd, ze besloten om het zelf te gaan verkopen. In 1976 ontstond het bedrijfje Apple. Het logo was een roodkleurige appel met een groen blaadje, en een hap eruit. Naast de twee Steve's deed ook een zekere Ron Wayne mee. Deze houdt het al snel voor gezien uit angst geld te verliezen. Het bedrijfspand was vooralsnog de garage van het ouderlijk huis van Jobs.

De zelfbouwcomputer Apple I bestond uit een printplaat vol met de hand gesoldeerde onderdelen. De koper moest zelf zorgen voor de voeding, keyboard, een cassettespeler en een tv. De verkoopprijs was 666,66 Dollar, inclusief een cassette met programmeertaal Apple BASIC. Voor de Apple I was weinig belangstelling, het was een computer zoals er al zoveel bestonden. Vaak moesten de gegevens nog met behulp van hexadecimale machinetaal ingevoerd worden.

Al leverde het eerste bouwsel ruim driekwart miljoen dollar op, als bedrijf werd Apple nog niet echt serieus genomen. Tot ze in 1977 de Apple II introduceerde. Het was de eerste pc die in een plastic kast zat en kleuren kon weergeven. Wanneer wat later een losse floppy drive beschikbaar kwam, veroverde de Apple II ook het buitenland. Voor mensen die niet in staat waren hun eigen programma’s te schrijven, kwam er steeds meer kant en klare software op de markt, waaronder het database programma.

Er werden nieuwe investeerders en managers aangetrokken en Steve Jobs kreeg de leiding. Hiermee en met de oprichting van Apple Computer Inc. veranderde Apple van een club enthousiaste hobbyisten in een echt bedrijf en multinational.

In de eind jaren 70 haalde Apple ambitieuze Xeroc PARC werknemers binnen, zij adviseerden om eens een bezoek te brengen aan het PARC centrum. In 1979 werden Jobs en zijn team rondgeleid bij Xeroc Parc. Dit bezoek bracht Apple veel inspiratie op en Steve Jobs realiseerde al snel de potentie van de Graphical User Interface (GUI) concepten ontwikkeld door de Xerox ingenieurs. De Apple Lisa werd een tijdje later ontwikkeld, het was een peperdure pc met een muis, een floppy drive en een GUI met iconen en pull-down menu's.

Intussen stond de concurrentie niet stil. In 1981 was ook het jaar waarin IBM haar eerste personal computer op de mark bracht. Apple moest met een revolutionair product komen om met IBM te concurreren.

In 1984 introduceerde Apple de Macintosh, een alles-in-één-computer die kon praten en waarmee je kon tekenen, werd een groot succes.

Apple kende ook tegenslagen zoals in 1985 waarbij John Sculley de leiding kreeg bij Apple. Steve Jobs en John Sculley bleken water en vuur, en na een mislukte poging om Sculley eruit te werken, nam Steve Jobs zijn ontslag. Steve Wozniak maakte zich grote zorgen, want Steve Jobs zorgde voor inspiratie en een tijdje later na Jobs zijn ontslag werd een vijfde van haar personeel ontslaan. Commercieel ging het ook niet goed, er werd een fout gemaakt bij een overeenkomst met Microsoft (MS). Hierin stond dat MS in Windows 1.0 geen Apple-technologie mocht gebruiken.

De introductie van de Mac II zorgde voor een groot succes. Dit kwam door de Apple Personal Laserwriter en programma's als Aldus. DeskTop Publishing deed zijn intrede en de Mac veroverde de grafische sector. In 1986 kwam het Mac OS ook in het Japans en Arabisch beschikbaar en zo bleef Apple marktleider.

Apple bleef het samen verkopen van hardware en besturingssystemen, dit was niet slim omdat de wereldmarkt werd veroverd door zogenaamde klonen. Iedereen kon zijn eigen computer samenstellen en een los te kopen besturingssysteem kiezen. Als reactie hierop besloot Apple het Mac OS in licentie uit te geven en voor het eerst in haar geschiedenis kregen we Apple klonen van onder meer Umax en PowerComputing. De stap van Apple kwam te laat want Windows had de wereld veroverd en niet de Mac OS.

Apple wou terug slaan en bracht in 1991 de eerste laptop, de PowerBook en even later kwam ook de Newton op de markt, de eerste PDA met handschriftherkenning. Apple sloot ook een deal met IBM en Motorola, dit resulteerde in de introductie van de PowerMac, gebaseerd op de nieuwe snelle PowerPC chip van IBM en Motorola.

In 1993 stopte de verkoop van Apple II, na 17 jaar en 5 miljoen verkochte exemplaren.

Het marktaandeel bleef dalen, dit kwam niet alleen door de concurrentie maar in 1995 had Apple I een miljard dollar aan orders binnengehaald, maar kon vervolgens niet leveren. Dit had een groot gevolg want de klanten liepen weg, opstapeling van verliezen en financiële analisten voorspelden een faillissement.

In 1996 nam Apple het bedrijf NeXt over, dit bedrijf was opgericht door Steve Jobs! Jobs keerde als adviseur terug en even later als interim CEO. Zo kwam er vaart terug in het bedrijf. Apple wilde de technologie van NeXt gebruiken in een volgende Mac OS.

Steve Jobs wou een einde maken aan de slepende juridische strijd met Microsoft over de rechten van Windows. Ook trok Jobs een streep door de klonen-licenties en kondigde aan Macs rechtstreeks aan de consument te gaan verkopen, door middel van de Apple Store. In 1998 introduceerde ze de iMac, een betaalbaar, alles-in-één model gericht op het internet, zo werd de comeback van Apple compleet. De iMac werd een van de best verkochte computers. Jobs ging door met de "i" line in een portable versie "iBook" en diverse programma's als iMovie, iTunes en iTools.

In 2001 introduceerde Apple de eerste ipod, dit was een draagbare mp3-speler met een harde schijf van 5 GB. Het bestond uit vier bedieningstoetsen: Menu, Play/Pause, Back en Forward geplaatst rond een scrollwiel. In dat zelfde jaar kwam ook de Mac OS X, het is gebaseerd op NeXTSTEP, het besturingssysteem van de NeXT computer, maar met een volledige vernieuwde grafische gebruikersinterface die door Apple zelf is ontwikkeld en Aqua heet.

Door de jaren heen zijn er verschillende varianten van de ipod uitgebracht, zoals in 2002 de tweede generatie van de ipod. Deze beschikte over rondere hoeken. In 2003 de derde generatie, deze was veel dunner. In 2004 kwam de vierde generatie, deze ipod werd kleiner en ook goedkoper. Ook in 2004 introduceerde Apple de ipod mini, deze was een compactere versie van zijn voorgangers, het scrollwiel was vervangen door een klikwiel. Zo door de jaren heen ontwikkelde Apple verschillende varianten van de ipod.

In 2007 introduceerde Apple de eerste iPhone, de verkoop startte in de Verenigde Staten waar duizenden mensen in een rij stonden voor de Apple Stores om hun eerste iPhone te bemachtigen. De iPhone werd een gigantisch succes.

In 2009 werd Apple door het Amerikaanse reclamemagazine AdWeek uitgeroepen tot merk van het decennium.

In 2010 introduceerde Apple de eerste ipad, een tablet waarmee je kon boeken lezen, luisteren naar muziek, films kijken, games spelen, e-mailen en surfen op het internet. Tevens kan het apparaat vrijwel alle bestaande programma's (voor de iPhone en ipod touch) uit de App Store gebruiken en zijn er ipad-specifieke programma's verkrijgbaar.Het waren mooie jaren voor Apple maar in 2011 kwam er toch een serieuze domper, Steve Jobs kwam te overlijden aan alvleesklierkanker. Tim Cook werd de opvolger van Steve Jobs.


Dovnload 17.56 Kb.