Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Geschiedenis

Dovnload 56.16 Kb.

GeschiedenisDatum04.07.2017
Grootte56.16 Kb.

Dovnload 56.16 Kb.

REEKS 1

GESCHIEDENIS

Van welke beweging kwam het Witte fietsen plan? De beweging ontstond midden jaren 60 in Nederland en verdween weer na twee jaar. Ze werd in mei 1965 opgericht door onder meer de filosoof van Duijn en de uitvinder Schimmelpennink. De beweging was een ludieke revival van grotendeels geweldloos anarchisme en werd vooral zichtbaar door het uitdagen van gevestigde autoriteiten.

PROVO

SPORT


Noem één van de twee landen die de 28ste Afrika cup organiseerden; dit tornooi valt te vergelijken met het Europees kampioenschap voetbal. Het spreekt voor zich dat dit twee Afrikaanse landen zijn. Een van de twee namen volstaat voor ons.

Gabon OF Equatoriaal Guinea

MEDIA


“Allo Allo” is dé komische serie die de meesten onder ons waarschijnlijk meer dan eens aan het lachen heeft gebracht. Wereldoorlog 2 is het toneel van deze succesvolle serie en in het café van René Artois spelen zich de meest hilarische taferelen af. Zo proberen 2 Engelse piloten via de gekste manieren terug naar Engeland te geraken. Graag de namen van deze 2 piloten die net als andere acteurs hun rol op een voortreffelijke manier vertolken. (namen in de serie en een punt voor elke naam!! )

Fairfax en Carstairs

KUNST /LITERATUUR / STRIPS

Onder welke naam is het schilderij "De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren." beter bekend?

DE NACHTWACHT

FILM


We zijn op zoek naar een van origine Griekse actrice die vroeger vooral op TV te zien was. De laatste jaren hebben we haar in vele films kunnen bewonderen zoals: Bruce Almighty, Picture Perfect en The Break-up. Welke actrice zoeken we als U weet dat ze een goeie “Friend” is met Courtney Cox?

JENNIFER ANISTON

AARDRIJKSKUNDE

We zoeken een bergketen in het grensgebied tussen Duitsland, Polen en Tsjechië. Ze strekt zich uit over circa 330 kilometer uit tussen de Elbe in het westen en de Moravische Poort in het oosten, en is in een reeks deelgebergten onder te verdelen, waaronder het Reuzengebergte. De hoogste top van het gebergte bevindt zich op de Pools-Tsjechische grens, in het Reuzengebergte: de Sneeuwkop met een hoogte van 1602 m. Graag de naam van deze bergketen.

Sudeten

ACTUALITEIT

Met de aanstelling van Elio Di Rupo als eerste minister, moest de PS op zoek naar een nieuwe voorzitter. Als interim-voorzitter werd de gewezen eerste ondervoorzitter van de Kamer aangesteld: een 54-jarige advocaat aan de balie van Luik en officier in de Leopoldsorde. Zijn naam?

THIERRY GIET

WETENSCHAPPEN

Weerkundigen spreken van deze wind wanneer deze op een hoogte van 9 à 10 kilometer een snelheid heeft van meer dan 100 kilometer per uur (windkracht 11 of meer). Regelmatig worden echter hogere windsnelheden bereikt van soms zelfs meer dan 350 kilometer per uur. Over welke wind spreken we hier, die in 1926 de eerste keer werd opgemerkt door een Japanner?

STRAALSTROOM

VARIA


Dit bier bestaat nog maar enkele jaren maar de brouwerij Bockor in Bellegem kan de vraag amper volgen. Ray Cokes noemde het zelfs het lekkerste blonde bier dat hij ooit proefde in het programma ‘Tournée Génerale’. Hoe heet dit bier met de mannennaam? Het is trouwens de voornaam van alle brouwers die sinds 1892 van vader op zoon werkzaam waren in de brouwerij?

OMER

MUZIEK


Naam van de zanger.

JOE DASSIN (L’été indien)

REEKS 2

GESCHIEDENIS

Door deze wet krijgt iedere gearresteerde verdachte recht op een advocaat bij zijn eerste verhoor door de politie. Het gaat, naar men zegt, om de grootste hervorming in de strafprocedure in de voorbije vijftig jaar. De wet bepaalt o.a. ook dat aan àlle verdachten moet worden gezegd dat ze mogen zwijgen. Sinds haar inwerkingtreding begin 2012 was ze direct gecontesteerd: er werden niet genoeg advocaten bereid gevonden de gearresteerden bij te staan, de wet zou tot straffeloosheid leiden, enz. De wet werd genoemd naar een arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, waarbij Turkije werd veroordeeld omdat een 17-jarige jongen, die door de Turkse politie was gearresteerd op verdenking van deelname aan een onwettige demonstratie ter ondersteuning van de PKK en het ophangen van een spandoek, tijdens het politieverhoor een bekentenis had afgelegd, die hij later introk bij de openbare aanklager. Hij beweerde dat hij tijdens het politieverhoor onder druk was gezet en werd geslagen. Pas na zijn verdere voorgeleiding kreeg hij voor het eerst een advocaat te spreken. Zijn veroordeling tot 2½ jaar gevangenisstraf was onder meer gebaseerd op de verklaringen die tijdens het politieverhoor waren afgelegd. Het Hof te Straatsburg oordeelde dat zijn recht op een eerlijk proces hierdoor was geschonden. Naam van deze Turkse jongeman, tevens naam van de wet.

SALDUZ

SPORT


In welke stad wordt het WK veldrijden in 2013 georganiseerd? Dat is de grootste stad van Kentucky, een staat centraal in het oosten van de Verenigde Staten, én de geboorteplaats van Mohamed Ali, waarschijnlijk de beste bokser aller tijden.

Louisville

MEDIA


“ Voor de show “ is een mediamagazine dat elke werkdag wordt uitgezonden voor het nieuws op VTM. Katja Retsin en Dina Tersago zijn 2 van de 3 presentatoren die afwisselend het programma presenteren. We zoeken uiteraard die 3e presentator.

Bram Van Deputte

KUNST /LITERATUUR / STRIPS

Deze Mexicaanse surrealistische kunstschilder werd geboren in Mexico-Stad in 1907, als dochter van een fotograaf. In 1913 werd ze op zesjarige leeftijd getroffen door kinderverlamming aan haar rechterbeen. Dit was de bron van een aantal complexen die ze haar hele leven zou meedragen. Haar werk karakteriseert zich door vrolijke kleuren, die echter in contrast staan met een vervreemdende sfeer. In haar zelfportretten vallen vooral de doorgegroeide wenkbrauwen op, die zij zelf ook bezat. Zij schildert vanuit haar angst en eenzaamheid om haar pijn te overmeesteren. Ze heeft 143 schilderijen nagelaten, waarvan 55 zelfportretten. In 1953 had zij haar eerste solo-expositie in Mexico. Ze wordt vandaag nog steeds gezien als een symbool voor het feminisme. Haar vrijgevochten geest was een toonbeeld voor vrouwen wereldwijd. Zo weigerde ze pertinent om haar lichaams- en gezichtshaar te scheren. Naam van deze kunstenares?

FRIDA KAHLO

FILM


Hoe vaak trok Sylvester “Sly” Stallone de handschoenen aan om in de huid van bokser Rocky Balboa te kruipen?

6 MAAL (begon in 1976; laatste deel in 2007: Rocky Balboa)

AARDRIJKSKUNDE

We zoeken een Afrikaanse republiek die in 1964 onafhankelijk werd en grenst aan Zambia, Tanzania en Mozambique. Lilongwe is de hoofdstad van het voormalige Britse Protectoraat Nyasaland. Met zijn meer dan 15 miljoen inwoners is het ook één van de armste landen van de wereld. Graag de naam van deze republiek.

MALAWI (NYNAJA)

ACTUALITEIT

Volksgezondheid adviseerde eerder dit jaar vrouwen met de borstimplantaten van een Franse bedrijf om die preventief te laten weghalen. De Franse implantaten bevatten industriële gel die gezondheidsproblemen kan veroorzaken bij een lek. Hoeveel van de implantaten er in België zouden rondlopen was niet direct duidelijk: cijfers tussen de 300 en 700 werden genoemd. Graag de naam van het kwestieuze Franse bedrijf. Met de drie letters die voor de afgekorte naam van het bedrijf staan, zijn wel al tevreden – de volledige naam mag ook.

PIP ofwel Poly Implant Protheses

WETENSCHAPPEN

Onder bepaalde omstandigheden bevriest warm water sneller dan koud water. Hoe noemt men dit effect?

A Mpemba effect

B Lukaku effect

C Keshi effect

D Ouédraogo effect

A – MPEMBA-EFFECT (Naar de Tanzaniaanse student Erasto Mpemba, die het effect in 1963 opmerkte in de kookles, bij het invriezen van roomijs)

VARIA


Welke Vlaamse stad ligt op 67 kilometer van Antwerpen, 90 km van Gent,74 km van Luik, 146 km van Oostende en 59 km van Hasselt?

Leuven

MUZIEK


Naam en voornaam van de zanger

Julian Lennon (Too late for goodbyes)

REEKS 3

GESCHIEDENIS

We zoeken een kasteel in de Belgische Ardennen. Het kasteel is hoog op een rots gebouwd en gelegen aan de rivier de Lesse. Het is een buitenverblijf van de Belgische koninklijke familie, waar ook het doopsel van de kleinkinderen plaats vindt. Koning Albert II is er vaak op rustverlof na een heelkundig ingrijpen en Koningin Paola liet er enkele kamers naar haar smaak inrichten, wat dacht u, en beoefent er het rijden met paard en koets. Het kasteel heeft ook een representatieve functie. In 1960 was het kasteeldomein het decor voor de voorstelling van Koning Boudewijns verloofde, de latere Koningin Fabiola. Op 22 en 23 november 2011 ontving Koning Albert II er de verschillende partijvoorzitters naar aanleiding van de regeringsvorming na de federale verkiezingen van 13 juni 2010. Graag de naam van dit kasteel.

KASTEEL CIERGNON

SPORT


Noem één van de twee sporten op die wel nog op de Olympische spelen van 2008 aanwezig waren maar die geschrapt zijn voor de spelen van dit jaar in Londen.

Softbal of honkbal

MEDIA


Of hij nu een “ schlagerhit “ moet maken , tussen haaien zwemmen, een Boeing besturen of vorige week nog de El Capitano beklimmen, niets is voor Tom Waes gek genoeg. Momenteel loopt op één het 3e en laatste seizoen van Tomtesterom. Maar één van de strafste toeren die deze gekke Antwerpenaar met succes beëindigde is wel een 252 km lange loopwedstrijd door de Sahara. We zoeken de naam van deze 7 dagen durende loopwedstrijd.

Marathon des Sables

KUNST /LITERATUUR / STRIPS

Peanuts was een Amerikaanse strip, geschreven en getekend door de Amerikaanse striptekenaar Charles M. Schulz. De strip verscheen van 2 oktober 1950 tot 13 februari 2000, een dag na de dood van Schulz. Peanuts was een van de populairste en invloedrijkste strips aller tijden. Tijdens het hoogtepunt waren er 2600 kranten die de strip in hun katernen hadden, en waren er meer dan 355 miljoen mensen die de strip lazen. De strip wordt nog steeds veel herdrukt in kranten, en afleveringen ervan worden gebundeld in stripalbums. Welk Peanuts karakter is het huisdier van Charlie Brown?

SNOOPY

FILM


We zoeken een historische film uit 2008 onder regie van Bryan Singer. Het verhaal gaat over het complot van 20 juli 1944 waarin een moordaanslag op Adolf Hitler werd gepleegd. De leider van het complot, Claus Schenk von Stauffenberg, wordt gespeeld door Tom Cruise. De film werd genomineerd voor onder meer zeven Saturn Awards, waaronder die voor beste thriller/actiefilm, beste regisseur en beste bijrolspeelster (Carice van Houten). Aan U vragen we de naam van deze film.

VALKYRIE

AARDRIJKSKUNDE

We zoeken een 153km lange wandelroute die start in La Roche en Ardenne om zo via de bossen van Saint-Hubert en de gekende vijvers van Mirwart te eindigen in Bouillon. Het ganse pad is in één richting gemarkeerd met geel/witte streepjes. In verschillende reis en wandelgidsen staan 7 daagse arrangementen om deze prachtige natuurwandeling te ontdekken. Graag de naam van deze bekende wandelroute.

Transardennaise of Transardense route

ACTUALITEIT

Samen met zijn echtgenote betaalden ze 25 miljoen euro aan de fiscus. Op die manier kwam een einde aan de strafzaak omtrent de fiscale misdrijven die zij begaan zouden hebben met hun groep Ter Lembeek International. Met de 25 miljoen euro zouden ze een mogelijke sanctie van 108 miljoen afgekocht hebben. Naam en voornaam van deze jongste zoon uit een beruchte West-Vlaamse familie, die zijn eigen familie nu zou willen aanvallen omdat die weigeren in te gaan op minnelijke schikkingen die voorgesteld worden voor zaken die al meer dan 20 jaar aanslepen.

DOMINIEK DE CLERCQ

WETENSCHAPPEN

We kennen het als een scheikundig element met symbool N en atoomnummer 7. Het is een niet-metaal. Losse atomen van dit element zijn zeer reactief. Het zit in lucht en lucht bestaat voor ongeveer 80% uit dit element. Daarnaast komen haar verbindingen als mineralen voor, zoals salpeter. Mest van dieren zoals varkens van bepaalde streken in Nederland bevat het element dat we zoeken in overvloed. Welk?

STIKSTOF

VARIA


Korte varia-vraag. Welke vis met een kleur, werd uitgroepen tot “Vis van het jaar 2012” en is daarmee de 24e uitverkorene?

Rode Poon

MUZIEK


Naam van de zanger.

Julien Clerc

REEKS 4

GESCHIEDENIS

De procureur-generaal bij het Arbeidshof, Yves Liégois, was bijzonder giftig tijdens zijn toespraak bij het begin van het gerechtelijk jaar in september vorig jaar. Hij smeet naar eenieder die het wilde horen met begrippen als het einde van de democratie, de simplistische besluit- en opinievorming, de grijsheid van de politieke partijen, de politieke navelstaarderij (en de tolerantie door de kiezer ervan) en het korte termijndenken dat door diezelfde kiezers gehonoreerd wordt. Op die toespraak zullen we niet verder ingaan. Wat we wel willen weten is hoe zo’n openingstoespraak genoemd wordt. Ik zet U al op goede weg: de naam is afgeleid van een Romeinse God voor de handel en reizigers. Zijn Grieks equivalent is gekend als de boodschapper van de Goden; iets wat van deze Romeinse God na verloop van tijd ook gezegd werd. Wat is dus de naam die aan de toespraak bij de opening van het gerechtelijk jaar gegeven wordt?

MERCURIALE

SPORT


Welke term wordt gebruikt voor de aftrap in ijshockey, waarbij twee spelers tegenover elkaar staan in een cirkel? De term is ook een film uit 1997, geregisseerd door John Woo, met in de hoofdrol Nicolas Cage en John Travolta.

face-off

MEDIA


The Voice van Vlaanderen , of je nu voor of tegenstander bent over één ding kunnen we het eens zijn. Je kan er niet naast kijken. Na Idool en X factor heeft VTM weer een kijkcijferkanon gevonden. In dit programma staat of valt alles met de stem, hier komt het uiterlijk niet op de 1e plaats. Naast coaches Nathalia , Jasper Steverlinck , Alex Callier en Koen Wauters zijn er ook nog eens 4 hulpcoaches. Wie is de hulpcoach van Koen Wauters? Op professioneel vlak gaan Koen Wauters en zijn hulpcoach al meer dan 10 jaar hand in hand. Hij speelt immers al sinds 2000 als bassist in Clouseau. Met Clouseau speelden ze samen meer dan 350 concerten en namen ze 4 albums op. Hij is naast bassist bij Clouseau, ook actief bij andere nationale en internationale artiesten, als K’s Choice, Novastar, Iggy Pop, Natalia en Udo. Zelfs de televisiewereld is niet vreemd voor hem. In 2006 was hij immers coach in X-Factor. Maar ook in ‘Idool’, ‘Zo is er maar één’, ‘Op zoek naar Maria’ en ‘Sterren op de Dansvloer’ konden we hem al aan het werk zien. Zijn naam graag.

Vincent Pierins

KUNST /LITERATUUR / STRIPS

Dit boek uit 1726 is van de hand van een Ierse schrijver. De volledige titel luidt: Travels into Several Remote Nations of the World, in Four Parts. Het boek wordt wel gelezen als roman, maar is eigenlijk een verzameling van vier losse verhalen, die met elkaar verbonden worden door de hoofdpersoon, die in het boek niet bij name genoemd wordt. Deze roman is in de eerste plaats een scherpe satire op de Engelse (en Europese) samenleving, het hof, de wetenschap en de menselijke moraal. Daarnaast is het ook een parodie op het verschijnsel 'reisverhalen'. Het werk was vanaf het moment van verschijnen een succes en is dat sindsdien gebleven. Het wordt beschouwd als het meesterwerk van Jonathan Swift en als een klassieker in de Engelstalige en in de wereldliteratuur. Naam van dit boek?

GULLIVER’S REIZEN

FILM


De Steven Spielberg film rond Kuifje leerde ons kennis maken met deze techniek, die men gebruikt om bewegingen van mensen te kopiëren naar realistische animaties. Eén techniek om deze bewegingen vast te leggen is door op bepaalde plekken van een proefpersoon lichtjes aan te brengen, en deze plekken een vaste positie te geven. Als men vervolgens de beweging van deze plekken vastlegt, kan men ze omzetten naar een animatie. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van miniatuursensoren. Naam van deze techniek die afgekort gekend is als ‘Mocap’.

MOTION CAPTURE

AARDRIJKSKUNDE

De rivier die we zoeken ontspringt op de Formarin Alpe dicht bij het Formarinmeer in de Oostenrijkse deelstaat Voralberg. Het is een zijrivier van de Donau en mondt erin uit bij Donauworth. De totale lengte van deze rivier is 264 km en stroomt op Oostenrijks en Duits grondgebied. Graag de naam? Toevallig is het ook de naam van het dorpje waar prins Friso van Oranje zijn ski-ongeluk had.

LECH

ACTUALITEIT

Het gebeurt niet elke dag dat je een potvis van zo dichtbij kon bewonderen. Het aangespoelde dier op het strand van Heist lokte op 8 februari ll. dan ook veel nieuwsgierigen. Al was de potvis na enkele uren al overleden, toch besliste het gemeentebestuur van Knokke-Heist hem nog een naam te geven. Welke?

THEOFIEL

WETENSCHAPPEN

Architectuur. Wanneer we spreken over hoge bouwwerken dan zijn de Eifeltoren in Parijs en het vergane World Trade Center in New York maar klein bier. Het hoogste gebouw van de wereld is immers met zijn 828m de Burj Khalifa. De vraag : In welk land bevindt zich het hoogste gebouw ter wereld.

Verenigde Arabische Emiraten

VARIA


We zoeken een jaartal , ik lees een aantal gebeurtenissen voor…

- Het Egmontpact wordt ondertekend

- Charlie Chaplin overlijdt op 88 jarige leeftijd

- Freddy Maertens wint met groot machtsvertoon de Ronde van Spanje; hij wint liefst 13 van de 19 etappes1977

MUZIEK


Graag de artiestennaam van deze zangeres.

Selah Sue (This World) => Echte naam Sanne Putseys

REEKS 5

GESCHIEDENIS

Hoe werd de periode van de bloei van wetenschappen, letteren en kunsten na de Middeleeuwen genoemd? Belangrijke ontwikkelingen in deze periode waren onder meer de teloorgang van het feodale stelsel, de ontdekking van nieuwe continenten, het copernicaanse stelsel in de astronomie en de uitvinding of introductie in Europa van drukpers, papier, kompas en buskruit. De Italiaanse humanisten die de term die we zoeken introduceerden, meenden dat na een periode van verval, de Middeleeuwen, een nieuwe gouden eeuw was aangebroken, die niets minder was dan een wedergeboorte van de verworvenheden van de Klassieke oudheid.

RENAISSANCE

SPORT


Wielrennen. We zoeken de naam van een Belgisch ex-wielrenner geboren op 11 februari 1962. In 1983 begon hij zijn profcarrière bij het Belgische Aernoudt-Rossin, om in 1984 reeds over te stappen naar de Panasonic ploeg van wijlen Peter Post. Datzelfde jaar werd hij derde in Milaan Sanremo,2de in Gent-Wevelgem , 1ste in Parijs-Brussel en veroverde hij zijn enige Belgische titel. In 1985 won hij zowel Gent-Wevelgem als de Ronde van Vlaanderen. In 1987 werd hij 3de in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Brussel, 2de in Milaan-Sanremo en won hij Parijs-Roubaix. Na 3 magere jaren werd hij nog eens derde in Milaan-Sanremo en een jaartje later nog eens 3de in Parijs-Brussel. We geven nog mee dat hij in totaal 5 touretappes won en dat hij in 1986 winnaar was van de groene trui in de Ronde van Frankrijk. Wie zoeken wij?

Eric Vanderaerden

MEDIA


Iedere weekdag rond de klok van elven is er op Canvas “ Reyers Laat “, in deze talkshow gaat men dieper in op de nieuwsactualiteit van de dag. Wie is de vaste presentator van dit programma?

Lieven Van Gils

KUNST /LITERATUUR / STRIPS

“Een voor allen, allen voor een !”. Op de memoires van welke bestaande musketier uit het leger van de Franse koning Lodewijk XIV, baseerde Alexandre Dumas het boek 'De Drie Musketiers'?

Charles de Batz de Castelmore, graaf van Artagnan ofwel D’ARTAGNAN

FILM


Jon Voight kennen we als Amerikaans filmacteur. Hij won een Oscar voor zijn hoofdrol in “Coming Home” uit 1978. Daarnaast werden hem meer dan vijftien andere acteerprijzen toegekend, waaronder drie Golden Globes en een BAFTA Award. U kent hem verder uit films als “Pearl Harbor” (2001) waarin hij de rol van President Franklin D. Roosevelt vertolkte, en uit “Lara Croft: Tomb Raider” (ook 2001) als Lord Richard Croft. Maar kent U ook zijn veel bekendere dochter die het levenslicht zag in 1975, Duits, Slowaaks, Frans-Canadees en Nederlands bloed heeft en ondertussen naar het schijnt zwanger is van haar 7de kind? Haar naam graag.

ANGELINA JOLIE

AARDRIJKSKUNDE

We zoeken één van de bekendste bergen ter wereld. De berg is 4478m hoog en is gelegen in de Walliser Alpen, op de grens van Zwitserland en Italië. Het is een berg die door zijn piramidevorm moeilijk te beklimmen valt. Graag zijn naam.

MATTERHORN

ACTUALITEIT

Een Actua-vraag met een rare kronkel: in 2002 maakt de persoon die we zoeken samen met Jelle Cleymans, Jef Hoogmartens (die we als Frankie uit Thuis kennen) en David Bracke in hun eigen cabaretgezelschap “Slaan en Zalven” de voorstelling “Ge4endeeld”. In december 2005 loopt hij stage bij Toneelgroep Ceremonia en Het Toneelhuis bij Eric De Volder in de voorstelling “Au nom du père”. In 2007 speelt hij voor het eerst kindertheater, een rol in Zwijnen!, voor kinderen van 9 jaar en ouder. Ook in de jaren daarna zal hij nog veel kindertheater spelen, onder andere bij gezelschap Theater Froe Froe en in HETPALEIS. In 2009 speelt hij samen met Dimitri Leue de ecologische voorstelling Tegen de Lamp. Het laatste jaar maakt hij zijn opmars via TV: we kennen hem o.a. uit Kiekens, Tegen de Sterren op en Rang 1. Vorig jaar speelde hij op vraag van Stany Crets voor het eerst in een musical. Voor zijn rol van Sir Robin in Spamalot wint hij de Vlaamse Musicalprijs voor Aanstormend Talent. Naam van deze “gekleurde” duizendpoot, en hier komt de link met actualiteit, die dezer dagen de hoofdrol speelt in De Producers, een musical van diezelfde Crets.

JONAS VAN GEEL

WETENSCHAPPEN

Wereldwijd worden verschillende rassen van rundvee gekweekt om hun vlees. In ons land, en bijna uitsluitend hier, kennen we een ras met een exclusieve kwaliteit van vlees, nergens geëvenaard. De smaak en de structuur van het vlees zijn uniek. Het is bovendien zeer mager en bevat veel onverzadigde vetzuren. Deze runderen worden uitsluitend gekweekt voor hun vlees. De koeien van dit ras geven slechts voldoende melk om hun eigen kalf te zogen. Wanneer we het over dit ras hebben wordt er naar BBB verwezen – een afkorting in het Frans, want de Waalse boeren waren de voorlopers bij het kweken ervan. Waar staat BBB voor?

BLANC BLEU BELGE

VARIA


Chelsea wordt stilaan de club bij uitstek voor ons jong Belgisch voetbaltalent. Romelu Lukaku , Thiebaut Courtois en Kevin De Bruyne werden door multimiljonair Abramovic naar de Engelse hoofdstad gehaald. Hoe heet het stadion van “The Blues” ?

StaMford Bridge

MUZIEK


Naam van de groep.

ELBOW (Lippy kids)

REEKS 6

GESCHIEDENIS

Op 31 december 2011 ging Luc Cortebeeck als ACV-voorzitter met pensioen. Zijn opvolger kreeg eind januari reeds zijn eerste grote test te verwerken, tijdens de algemene nationale staking. Hieruit bleek dat hij de gematigde koers van zijn voorganger gaat voorzetten. Graag de naam van de nieuwe ACV-voorzitter.

Marc Leemans

SPORT


Volleybal. Indien in een wedstrijd een beslissende vijfde set moet gespeeld worden, naar hoeveel punten wordt er dan gespeeld. We spreken hier wel indien men een normaal scoreverloop heeft. Dwz dat de winnaar minstens 2 punten meer heeft dan de tegenstander.

A)20 B)15 C)25B 15

MEDIA


De Pappenheimers beleeft een tweede jeugd, mede dankzij de fijne presentatietechniek van Steven Van Herreweeghe. Deze quiz bestaat uit een aantal onderdelen. In de eerste ronde, de Kennismakingsronde, moeten de deelnemers afdrukken als ze denken dat hun mede-kandidaat het antwoord kent. De tweede ronde krijgen ze het gezelschap van een BV en bepaalt de kapitein van elke ploeg in welke volgorde de thema’s beantwoord moeten worden. Wat is de naam van de tweede ronde in De Pappenheimers?

VERDEEL EN HEERS

KUNST /LITERATUUR / STRIPS

De naam die we zoeken verwijst naar de gebruikelijke naam voor het Italiaanse geïmproviseerde typentoneel van de 16e tot 18e eeuw. Kenmerkend is dat in de toneelstukken steeds dezelfde personages met steeds dezelfde naam, een direct herkenbaar uiterlijk en eenzelfde karakter optreden. Enkele personages zijn Arlecchino, Capitano, Pantalone, Pulcinella en Scaramouche.

COMEDIA DELL’ARTE

FILM


Met deze film schreef en regisseerde hij zijn eerste film. Een Oscar zat er niet in, maar de nominatie werd als een overwinning aanzien, net als de vele andere prijzen die de film te beurt vielen. Rundskop is een misdaaddrama over boeren en gangsters tegen de achtergrond van de Belgische hormonenmaffia. Naam van de regisseur van deze film?

MICHAEL R. ROSKAM

AARDRIJKSKUNDE

We zoeken een regio in het noordoosten van Frankrijk dat zo’n 23.547km groot is en welk volgende departementen omvat: Meusse, Moselle, Vosges en Meurthe-et-Moseille. De hoofdplaats is Metz. Welke regio zoeken we?

Lotharingen

ACTUALITEIT

De 34-jarige Stijn Saelens verdween op dinsdag 31 januari in zijn woonst, kasteel Carpentier aan de Sint-Pietersveldstraat. Zijn vrouw vond die dag bij haar aankomst bloed en een kogelhuls in de woning. Sindsdien was er geen spoor van de man. Ondertussen weten we wel beter. Zijn lijk werd in Marie-Aalter teruggevonden. In welke gemeente staat de woonst van Stijn Saelens zaliger, het kasteel Carpentier?

WINGENE

WETENSCHAPPEN

Tot welke fruitsoort uit de rozenfamilie behoren El Santa , Lambada , Selva en Darselect ?

Aardbei

VARIA


Het Lambermont gebouw wordt aanzien als de ambtswoning van eerste minister Di Rupo, in Engeland is dit Downing Street 10, in Nederland is dit het Catshuis; voor Obama is dit Het Witte Huis. Wat is de naam van ambtswoning van de Franse eerste minister?

Hôtel Matignon

MUZIEK


Naam van de componist.

Brahms (Hungarian dance No 5)

REEKS 7

GESCHIEDENIS

De aanslagen op 11 september 2001 omvatten een viertal terroristische aanslagen die op de ochtend van dinsdag 11 september 2001 door middel van gekaapte passagiersvliegtuigen in het noordoosten van de Verenigde Staten werden uitgevoerd. Twee vliegtuigen boorden zich in de Twin Towers van het World Trade Center en een ander vliegtuig in het Pentagon, in de buurt van Washington D.C. Een vierde vliegtuig, Vlucht 93, stortte neer in de staat Pennsylvania, in de Somerset County. Het dorp telde bij de laatste telling 245 inwoners. Naam van dit tot in 2001 totaal onbekende dorp?

SHANKSVILLE

SPORT


Atletiek. We zoeken de naam van een Zuid-Afrikaans sprinter, met als bijnaam “Blade Runner”, gespecialiseerd op de 400 meter. Speciaal aan deze sprinter is dat hij twee geamputeerde benen heeft en dus loopt op protheses. Hij wist zich voor het WK atletiek 2011 in het Zuid-Koreaanse Daegu te plaatsen, en bereikte daar de halve finales van de 400m. Op de 4 X 400m bereikte hij met zijn Zuid-Afrikaanse collega’s de finale. Hierin mocht hij van het IAAF echter niet starten wegens te gevaarlijk. Graag de naam van deze Zuid-Afrikaanse sprinter.

Oscar Pistorius

MEDIA


In deze serie volgde Martin Heylen gedurende meerdere maanden een aantal personaliteiten in hun dagelijks leven en voerde met hen meerdere gesprekken. Op zoek naar de mens achter het icoon, probeerde Heylen antwoord te geven of hun leven benijdenswaardig is en of ze gelukkig zijn. En elke aflevering sloot hij af met de vraag "Wat vond je van mij?". Passeerden vorig jaar de revue, o.a. Godfried Danneels en Herman Van Rompuy, en dit jaar Daniel Termont, Joelle Milquet en Erik Van Looy.

GOD EN KLEIN PIERKE

KUNST /LITERATUUR / STRIPS

Van welke Nederlandse schilder is volgende uitspraak "Ik schilder als een barbaar in deze barbaarse tijd". Deze Noorderbuur was een kunstschilder en beeldhouwer in de moderne kunst uit de tweede helft van de twintigste eeuw, die tot de expressionisten kan worden gerekend. Zijn grote invloed duurt voort tot op heden. Hij is vooral bekend geworden als lid van de kunstzinnige groepering Cobra. Sedert 2006 ligt hij begraven op Pere Lachaise in Parijs.

KAREL APPEL

FILM


Welke actrice had een rol in de Bond film uit 1995, “Goldeneye”. De rol van Xenia Onatopp in deze film betekende haar internationale doorbraak. Kan ook niet anders als je een vrouw vertolkt die kon doden met haar dijen. Ze was eerder te zien in kleine gastrollen in televisieseries als “Melrose Place” en “Star Trek: The Next Generation”. In 1992 maakte ze haar filmdebuut in het drama “Fathers and Sons”. Ze speelde in totaal in meer dan 30 films, maar een onuitwisbare indruk liet ze niet na. Ze draafde nog een paar keer op in televisieseries als “Nip/Tuck” en “Ally McBeal”. Haar naam graag. Oh ja, ze is Nederlandse.

FAMKE JANSSEN

AARDRIJKSKUNDE

We zoeken een Belgische rivier met een lengte van zo’n 60 kilometer, behorend tot het stroomgebied van de Maas en loopt bijna geheel door de Provincie Luik. Ze ontspringt in de Hoge Venen dicht bij de Duitse grens, die ze voor het stadje Roetgen voor enkele kilometers oversteekt. Terug op Belgisch grondgebied bereikt ze de Eupener Staussee. Daarna passeert ze in westelijke richting de steden Limburg en Verviers, waar destijds dankzij de uitstekende kwaliteit van het water van onze rivier, een bloeiende textielindustrie ontstond. De gezochte rivier mondt uit in de Ourthe nabij Chênée. Haar belangrijkste zijrivieren zijn de Getzbach, de Helle, de Gileppe en de Hoëgne. Enkele plaatsen aan de gezochte rivier zijn Roetgen, Eupen , Limburg, Verviers, Pepinster en Chaudfontaine. Graag de naam van de rivier.

Vesder

ACTUALITEIT

Het is een bier dat niet verkocht wordt aan winkels en de horeca en is officieel enkel te verkrijgen bij de abdij zelf en in het café tegenover de abdij (Café In De Vrede). Uitzondering hierop was een actie van Colruyt: het doel heiligt de middelen, want de renovatie van de abdij vergde meer geld – de hulp van Colruyt was dus meer dan welkom: er werden 93.000 verrassingspakketten verkocht. We hebben het uiteraard over de West-Vleteren 12, onlangs nog verkozen tot beste bier ter wereld door de gespecialiseerde Amerikaanse website RateBeer. Wat is echter de naam van de abdij waar de monniken van West-Vleteren verblijven?

SIXTUS ABDIJ

WETENSCHAPPEN

Taal. Wat is een calamiteit?

A) een beurscrash

B) een heffing op onroerende goederen

C) aanduiding voor en ramp of een niet-verwachte gebeurtenis die ernstige schade kan veroorzakenC

VARIA


Als we de volgende termen horen : Adamsgambiet , Boedapestgambiet , Hongaarse verdediging en Siciliaanse draak. Over welke sport hebben we het dan?

SCHAKEN

MUZIEK


Naam van de zanger.

Ray Charles (I believe into my soul)

REEKS 8

GESCHIEDENIS

We gaan even terug in de tijd, nl naar 21 oktober 1805 nabij Gibraltar, Zuid-Spanje. Een vloot van de Britse Royal Navy, bestaande uit 27 linieschepen en geleid door Horatio Nelson vernietigde op die dag een Frans-Spaans eskader, bestaande uit 33 linieschepen onder leiding van de Franse officier Pierre de Villeneuve. Het was de belangrijkste zeeslag tijdens de Derde Coalitieoorlog tegen het Franse keizerrijk van Napoleon. Door deze overwinning zouden de Britten over de zeeën heersen en konden hierdoor en niet de Fransen, een wereldrijk uitbouwen dat India, Canada, Hongkong en Singapore omvatte. Indien u het nog niet weet, in hartje Londen is er een plein naar de zeeslag genoemd die we zoeken. Graag de naam van de plaats dus waar de gezochte zeeslag plaatsvond.

Trafalgar

SPORT


Rugby. Op het laatste WK voor landenteams won Nieuw-Zeeland,of de All Blacks, het in de finale van Frankrijk. Niet dat we van jullie de uitslag van deze rugbywedstrijd vragen, maar wel de naam van de ceremoniële dans die de spelers van Nieuw-Zeeland uitvoeren voor aanvang van iedere wedstrijd. Door middel van deze dans probeert men de goden (voorvaderen) aan te roepen.

Haka

MEDIA


Welk land zal dit jaar voor het eerst in hun bestaan het 57ste Eurovisie Songfestival mogen organiseren, dankzij de overwinning in Düsseldorf van Ell & Nikki met het nummer “Running Scared”?

Azerbeidzjan

KUNST /LITERATUUR / STRIPS

We kennen hem als de aartsvijand van Kuifje. Hij is een fictieve Griekse miljardair, en filmproducent van zijn bedrijf Cosmos Pictures, met als enige genoemde werk Arabische haat (in de albums “De sigaren van de farao” en “De Blauwe Lotus”). Hij leefde een geheim leven, waarin hij leiding gaf aan een internationaal misdaadsyndicaat dat handelde in opium. Hij kon door Kuifje in Shanghai worden ontmaskerd en gearresteerd. Na zijn vrijlating voer hij onder de schuilnaam Markies di Gorgonzola de wereldzeeën met zijn jacht af en hield hij zich bezig met slavenhandel (in “Cokes in voorraad”). Men ging er lang van uit dat onze schurk verdronk in de Rode Zee, maar hij dook op in de ontvoeringszaak van miljardair Laszlo Carreidas (“Vlucht 714”). Sindsdien ontbreekt ieder spoor… Zijn naam?

ROBERTO RASTAPOPOULOS

FILM


Een indrukwekkende reeks films heeft deze Amerikaanse filmregisseur, scenarioschrijver en producent op zijn conto: The Phantom of the Opera (2004), Phone Booth (2002), 8MM (1999), Batman & Robin (1997), A Time to Kill (1996), Batman Forever (1995), The Client (1994), Dying Young (1991), Flatliners (1990), Cousins (1989), The Lost Boys (1987) en St. Elmo's Fire (1985). Enkele van deze films leverden hem filmprijzen en -nominaties op, zoals o.m. voor de Gouden Palm en de Gouden Beer, maar ook de Razzie Award viel hem te beurt, als slechtste regisseur dan nog wel. Aan U vragen we zijn naam – zijn familienaam deelt hij trouwens met een snelle sportman?

JOEL SCHUMACHER

AARDRIJKSKUNDE

We zoeken een zeestraat tussen de Perzische Golf in het westen en de Golf van Oman in het Oosten. De straat is op het smalste punt ongeveer 35 mijl (54 kilometer) breed. Het scheepvaartverkeer op dat punt wordt in twee routes verdeeld van elk drie kilometer breed. De Westwaartse route loopt door de territoriale wateren van Iran. Tussen de oost- en westwaartse route is een buffer van 3 kilometer om aanvaringen te voorkomen. De straat is diep genoeg en de grootste olietankers kunnen ervan gebruik maken. Graag de naam van deze zeestraat.

Straat van Hormuz

ACTUALITEIT

Hoe heet het Toscaanse eiland waar het Cruiseschip de Concordia letterlijk strandde?

GIGLIO

WETENSCHAPPEN

Een beetje multimediale wetenschap: waarvoor staat de afkorting ALT GR? Het is een toets op het toetsenbord van een computer waarmee karakters met accenten of andere speciale tekens kunnen worden ingevoerd. Bij gebruik van azerty-toetsenborden dienen tekens als backslash, apestaart, acolades, de tilde alsook het euroteken met de Alt Gr aangemaakt te worden.

Alternate Graphics

VARIA


Na hoeveel jaar maakte Boudewijn De Groot het testament op van zijn jeugd?

22 JAAR (“na 22 jaren maak ik het testament op van mijn jeugd”, uit het liedje Testament)

MUZIEK


Naam van de groep.

THE WHO (Paintball Wizzard)

 • Gabon OF Equatoriaal Guinea
 • 6 MAAL (begon in 1976; laatste deel in 2007: Rocky Balboa)
 • A – MPEMBA -EFFECT
 • Leuven
 • Transardennaise of Transardense route
 • Rode Poon
 • Verenigde Arabische Emiraten
 • Charles de Batz de Castelmore, graaf van Artagnan ofwel D’ARTAGNAN
 • StaMford Bridge
 • WINGENE
 • Hôtel Matignon
 • SCHAKEN
 • Straat van Hormuz
 • Alternate Graphics

 • Dovnload 56.16 Kb.