Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


`Goedlachse Leon Kools uit Achtmaal wint wederom de eerste in de Fondclub’. Overwinning van Montluçon in Fond Union de Blauwe Doffer Rayon 2 Brabant 2000 tegen 1661 duiven

Dovnload 169.69 Kb.

`Goedlachse Leon Kools uit Achtmaal wint wederom de eerste in de Fondclub’. Overwinning van Montluçon in Fond Union de Blauwe Doffer Rayon 2 Brabant 2000 tegen 1661 duivenDatum29.06.2018
Grootte169.69 Kb.

Dovnload 169.69 Kb.


`Goedlachse Leon Kools uit Achtmaal wint wederom de eerste in de Fondclub’. Overwinning van Montluçon in Fond Union de Blauwe Doffer Rayon 2 Brabant 2000 tegen 1661 duiven.
Het is een heel mooi spel de Fondclub. Elk jaar een mooie prijzenpot en een schitterende prijzenavond. Vindt het leuk om ook eens een bon te kopen en in contact te komen met andere liefhebbers uit de buurt”, zegt Leon. Hij zit te genieten voor de flat screen TV in de keuken. Overigens wint zijn duif nu wederom een flatscreen tv en een gratis prijs, dus Leon kan van de winter wederom een aantal natura prijzen inladen naar Achtmaal. Het is hem gegund, want wie niet meedoet die kan ook niets winnen.

De duivensport en de toekomst

“In de duivensport is het telkens wat anders. Mensen zijn allemaal verschillend en er heerst toch veel jaloezie in de sport, terwijl we eigenlijk moeten strijden voor het behoud van de huidige duivenmelkers”, aldus Leon. Zo kreeg Leon één van zijn mooie jonge doffertjes thuis met een briefje aan de poot waarop stond: “Beter africhten en meer eten geven”. Het is toch ongelofelijk hoe onsportief sommige mensen zijn.

Al pratend over het seizoen zegt Leon: “het is een apart jaar. Hoe is het mogelijk dat je op een dagfondvlucht nog sneller je duiven thuis krijgt dan van een vitessevlucht.” Het kan toch niet zo zijn dat 2 van de 5 dagfond vluchten maar amper 500 km zijn. De duiven moeten eigenlijk minimaal 7 uur vliegen voordat ze thuis zijn. Vluchten zoals Ruffec en Limoges zouden weer op het programma moeten komen. Als het dan wind van achteren is dan moeten ze nog 7 uur vliegen.
Om de vitesse, midfond en jonge duiven vluchten eerlijker te maken zou het een idee kunnen zijn dat alle rayons tegelijkertijd gaan lossen. Naast het feit dat je tijdens het laden een aantal boxen openlaat om manden uit andere rayons ertussen te stoppen. Ik denk dat de verliezen met jonge duiven veel minder zouden zijn als alle duiven van rayon 1 t/m 4 tegelijk worden gelost. Je krijgt dan een grote klad die Brabant binnenkomt, waardoor de spreiding van de duiven gelijkmatiger zal zijn en de wind minder een rol speelt.
Hoe een melker pur sang de dag van Montluçon beleefde

Leon is bekend in de weide omtrek en elk jaar wel bij de kampioenen in Rayon 2 B2000. Van vitesse tot dagfond worden er prijzenreeksen weggesleept om van te likkebaarden.


Inmiddels heeft Leon al 3 maal de eerste gespeeld. Van Orleans, Chateauroux en nu Montlucon speelde hij de eerste in de Fondclub. Leon zegt: “Je moet toch geluk hebben en als ze dan vallen is het heel mooi”.
Toch kwamen zijn fondduiven minder goed dan vorig jaar. Normaal gesproken koppelde Leon ze terug voor de vluchten. Dan gaan ze op stouwen de eerste vluchten mee en daarna op weduwschap. Leon zegt dat de jaarlingen dan vaker bakvaster zijn. Dit jaar had hij het net iets anders gedaan, maar volgend jaar worden ze toch weer teruggekoppeld.
Ondanks de andere methode, liet de jaarling 07-3753818 zich dit jaar al een aantal maal zien. Direct vanaf de eerste vlucht begon hij met prijsvliegen:


  • St Quentin 88e van 475 duiven

  • Morlincourt 13e van 487 duiven

  • Creil 9e van 477 duiven

  • Creil 11e van 293 duiven

  • Pithiviers 31e van 239 duiven

  • Sezanne 31e van 177 duiven

  • Blois en Salbris miste hijOndanks dat hij de laatste 2 vluchten miste zag de 818 er supergoed uit. Zijn baas had het goed gezien want als een pijl kwam hij uit de goede richting aangestoken om direct naar binnen te schieten.
Qua afstamming heeft hij het ook in zijn aderen. Vader is een eigen kweek uit een doffer van Jan Uijtdehaag x Jan Anthonissen en de moeder is een rechtstreekse Cees Goorden (die veel duiven van Jos Vercammen heeft).
Het was weer aangenaam melken in het landelijke Achtmaal! Leon geniet er nog lekker van en namens de Fond Union de Blauwe Doffer, nogmaals van harte gefeliciteerd.
Jordi Damen, Langeweg

www.deblauwedoffer.nl


  • De duivensport en de toekomst
  • Hoe een melker pur sang de dag van Montluçon beleefde

  • Dovnload 169.69 Kb.