Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Groep: 9 Docent: Arlon Biemans Datum

Dovnload 86.43 Kb.

Groep: 9 Docent: Arlon Biemans DatumDatum27.07.2017
Grootte86.43 Kb.

Dovnload 86.43 Kb.

CASE 4

E-MAIL MARKETING

Auteurs: Lotte Dankers

Pascal van Dooren

Eva van Deelen

Groep: 9

Docent: Arlon Biemans

Datum: Breda, 22 november 2015

Casebepreking ‘E-mail marketing’ 22 november 2015

Auteurs: Pascal van Dooren

Lotte Dankers

Eva van Deelen


Groep: A9
Docent: Arlon Biemans
Minor: Online Marketing
Plaats: Avans Hogeschool Breda

Voorwoord


Voor u ligt het adviesrapport voor Van Dalen namens groep 9. Gedurende de minor Online Marketing worden er aspecten en cases uitgewerkt die betrekken hebben op het onderwerp Online Marketing. In dit rapport wordt er advies gegeven aan Van Dalen met betrekken op e-mail marketing.
Hierbij willen we Arlon Biemans bedanken voor de hulp en bijdragen tijdens deze opdracht.
Wij wensen u veel plezier met het lezen van het adviesrapport.

Lotte Dankers

Pascal van Dooren

Eva van DeelenInhoudsopgave

Voorwoord 3

Inhoudsopgave 4

Inleiding 5

De opdracht 6

Opdracht 1: Top 3 e-mailprogramma’s 7

1.1 MailChimp: 7

1.2 InInbox 11

1.3 Sendinblue 13

1.4 Onze keuze 15

2. Opzetten nieuwsbrieven 16

2.1 Inschrijving 16

2.2 Nieuwsbrief 17

2.3 December opruiming 18

3. Informatieverwerving 19

3.1 Openratio 19

3.2 Call-to-action 21

3.3 Doorklikratio 22

3.4 Trends 24

Bijlage 25

1.Casebespreking E-mailmarketing 25

2.Literatuurlijst 26Inleiding


Dit rapport is geschreven naar aanleiding van de vierde casebespreking over e-mail marketing in de minor Online Marketing aan de Avans Hogeschool te Breda. De vierde opdracht heeft betrekking tot het uitbrengen van een adviesrapport voor Van Dalen op het gebied van e-mail marketing.

De opdracht


Bedrijfsomschrijving:

Van Dalen is een schoenenwinkel die reeds bestaat sinds 1873. Het familie bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een flinke onderneming met 21 filialen verspreid door Nederland. 125 werknemers vallen onder Van Dalen (Crommert, 2015). Sinds kort heeft Van Dalen ook een webshop waar haar gehele assortiment online te vinden en bestellen is.


De doelgroep van Van Dalen zijn mensen met een bovengemiddeld inkomen van 30 jaar en ouder. Van Dalen heeft comfortabele schoenen en geklede schoenen. Sportschoenen maken slechts een klein deel uit van haar assortiment.

Aanleiding:

De enorme groei aan webshops (online spelers en bricks & Clicks) heeft er voor gezorgd dat de omzet van de filialen van Van Dalen sterk terugloopt. Van Dalen heeft nu zelf ook een webshop opgezet, maar de traffic op deze webshop blijft sterk achter op de doelstelling.

Ondanks het besef dat het bedrijf iets met e-commerce moet gaan doen, wordt er nog weinig budget voor vrijgemaakt. De online marketeer van Van Dalen zal dus eerst met resultaten moeten komen voordat hij meer budget krijgt.
Doordat Van Dalen al bijna 150 jaar bestaat heeft het een groot klantenbestand opgebouwd. Gelukkig heeft de directie een aantal jaar geleden besloten om de e-mailadressen van alle klanten te verzamelen. Op dit moment heeft de organisatie circa 25.000 e-mailadressen in haar database. Hierbij zijn verschillende kenmerken vastgelegd:

man, veterschoenen, instappers, boots, business schoenen, Vrouw, enkellaarsjes, veterschoenen, dameslaarzen, pumps, ballerina’s, adres.


Van Dalen heeft een omnichannel strategie. Zij verstaan hieronder dat zij in hun communicatie nooit alleen online of offline hanteren, maar altijd beide aspecten terug laten komen (clicks en bricks).

Je bent werkzaam bij een online marketing bureau en wil deze klant middels een adviesrapport je diensten verkopen.Opdracht 1: Top 3 e-mailprogramma’s

1.1 MailChimp:


Prijs (extra’s)

Buiten de vele mogelijkheden die MailChimp al biedt via een gratis versie, is er ook de mogelijk om een premium account af te sluiten (MailChimp, 2015). Hierbij is er de mogelijkheid om of maandelijks een bedrag te betalen of via credits op te waarderen.

Wanneer er gekozen wordt voor een maandelijks bedrag te betalen, maakt MailChimp een berekening op basis van het aantal abonnees die in de lijsten staan. Het bedrag wordt automatisch aangepast wanneer het aantal abonnees daalt of groeit. Voor 950 abonnees wordt een bedrag van $15.00 per maand gevraagd.

De andere optie is om credits te kopen. Er is een vaste prijs per credit, er wordt dus geen gebruik gemaakt van staffelkorting. Het laagste aantal credits kosten $9.00 en zijn er 300. 10.000 credits is het hoogste aantal wat men kan aanschaffen en kost $200.00.


Wanneer je als gratis gebruiker meer dan 2000 abonnees hebt en je meld je aan als premium, dan wordt er toegang verkregen tot de onderstaande functies:

 • Automatisering: een campagne die automatisch verzonden zal worden op bijvoorbeeld de verjaardag van de abonnee of jubileum.

 • Geavanceerde formulieren: de mogelijkheid om eventuele registratieformulieren en reacties volledig aan te passen.

 • Inbox Inspector: een geavanceerde spamfilercontrole.

 • Timewarp: de mogelijkheid om campagnes te sturen naar abonnees op basis van de tijdzones waarin ze leven.

 • Social profiles: een add-on die data verzamelt over de abonnees op Social media.


Gebruiksvriendelijkheid

MailChimp is een gemakkelijk programma om mee te werken. Dit komt omdat het programma alles stapsgewijs afgaat. Wanneer er een nieuwsbrief dient te worden gemaakt, begint MailChimp met stap 1. Er is pas de mogelijkheid om verder te gaan wanneer stap 1 helemaal afgewerkt en ingevuld is. Zo voorkomt MailChimp dat er zaken vergeten worden in een nieuwsbrief. Een andere handige tool van MailChimp is dat er een lijst automatisch afgegaan wordt wanneer de nieuwsbrief af is. Op deze manier kan de content via nieuwsbrief optimaal worden ingezet.


Gegevens achterlaten

Wanneer je je aanmeld bij MailChimp, dien je ook bedrijfsgegevens af te staan als het aantal medewerkers, hoe oud het bedrijf is, of je een lijst van e-mailadressen hebt die je kunt importeren en of de nieuwsbrief opgezet wordt voor een klant. Deze velden zijn verplicht.

Wanneer er een nieuwe campagne wordt gestart, dient er telkens bedrijfsgegevens ingevoerd te worden.
Mogelijkheden

MailChimp biedt de mogelijkheid om te vergelijken met andere nieuwsbrieven, op basis van de industrie waarin Van Dalen in actief is. MailChimp stelt cijfers beschikbaar om Van Dalen te vergelijken de vergelijkbare industrie op het gebied van het openen van de nieuwsbrief, de klikratio en de bounce-ratio. Na de aanmelding stelt MailChimp men in de gelegenheid zich te kunnen aanmelden voor nieuwsbrieven van MailChimp zelf, die helpen in het proces van het maken van nieuwsbrieven.

Wanneer men aangemeld heeft bij MailChimp, kom je op een beginpagina, ook wel het dasboard. Op de dashboard staan de volgende mogelijkheden:


Hierbij kun je een nieuwsbrief maken. Vanuit daar kun je de gemaakte nieuwsbrief naar de lijst met e-mailadressen versturen. Tevens geeft MailChimp ondersteunende informatie over hoe je bijvoorbeeld een design of testbrief moet maken, maar ook nieuwsbrieven die focus hebben op de feestdagen.

 • Create a list:

In deze lijsten kun je je contanten (ook wel abonnees) rangschikken en segmenteren in groepen. Zo is het mogelijk om geselecteerde nieuwsbrieven naar verschillende groepen te sturen.

 • Start building your adience:

Zonder inschrijvingen heb je weinig aan je nieuwsbrief. Daarom biedt MailChimp de mogelijkheid om via de website, Facebook of mobiel geoptimaliseerd je te kunnen inschrijven op een nieuwsbrief.

 • Invite your collegues:

Elk account op MailChimp kan meerdere gebruikers bevatten. Zo kan men met collega’s samen campagnes opzetten, lijsten beheren of rapporten analyseren.

 • Guide to getting started with MailChimp:

Een startergids om stapsgewijs te leren hoe je een nieuwsbrief maakt in MailChimp.
Campaigns:

MailChimp biedt niet alleen de hulp om een nieuwsbrief te maken, men kan bij MailChimp verschillende campagnes kiezen: • Regular campaign:

Wanneer men dit aanklikt, is er de keuze voor welke lijst je deze nieuwsbrief wilt verzenden. Ook is het mogelijk om eerst een test naar je eigen e-mailadres te laten versturen. Vervolgens wordt men doorgestuurd naar een aantal opties en invulvelden, de stap Setup. Zo moet eerst de informatie vaststaan: naam van de campagne, het onderwerp wat de ontvanger te zien krijgt, naam van het bedrijf, van welk e-mailadres afkomstig. Verder is het mogelijk de e-mail te personaliseren. Er kunnen tags worden toegevoegd, zodat de nieuwsbrief echt gericht is aan de ontvangen (bijvoorbeeld: ‘To: Bob Smith’ in plaats van ‘To: bob@example.com’). Wanneer men in bezit is van een premium account, is het mogelijk om automatische antwoorden in te stellen als ‘out of office’.
Dan komt het onderwerp tracking. Men kan zien wie de nieuwsbrieven ook werkelijk opent (Track opens), welke links worden er in de nieuwsbrief aangeklikt, hoe vaak wordt er geklikt en door wie (Track clicks), kliks in de platte versie (Track plain-text clicks) en er kan worden doorgelinkt en geanalyseerd naar Google Analytics (Google Analytics link tracking). De Track clicks en Track plain-text clicks zijn verplicht bij een gratis versie. eCommerce360 link tracking geeft de mogelijkheid om, wanneer de ontvanger ook daadwerkelijk doorklikt, te volgen op de site. Met de ClickTale link tracking kan de verzender zien hoe de ontvanger de interactie is met de ontvangen email content. Hierbij is het vereist dat ClickTale in connectie staat met de website. Als laatste mogelijkheid bij tracking is er voor de premium accounts nog een mogelijkheid tot Goal tracking. Ook hierbij is de mogelijkheid om de abonnee te volgen op de site, alleen krijgt de abonnee daarna berichten over de pagina’s die hij/zij bezocht heeft of welke producten er bekeken zijn.
Via het kopje ‘Social media’ zijn er de mogelijkheden om automatisch na verzending een bericht te plaatsen via Twitter of Facebook.
De ‘More options’ geven bedrijven nog extra mogelijkheden om en video’s in de nieuwsbrieven te optimaliseren zodat ze ook mobiel goed zichtbaar zijn (Auto-convert video) en zorgt dat er voorzien wordt van authenticatie, zodat de verzender een legitieme afzender is (Authenticate campaign).
Dan komt de stap Template. Hierbij dient er gekozen te worden voor een soort opmaak. MailChimp heeft hierbij al vaste mogelijkheden voor de opmaak, ook kan men kiezen uit thema’s, een opmaak die al eens gebruikt is of een eigen geïmporteerde opmaak. Wanneer er een bepaalde opmaak gekozen is, laat MailChimp zien hoe de opmaak weergeven wordt via een ontvangen e-mail via de desktop of mobiel.
In de volgende stap wordt de nieuwsbrief ontworpen in ‘Design’. Teksten, afbeeldingen, lettertype, kleuren, video’s, doorklik-knoppen, Social media toevoegingen; alle ingrediënten zijn aanwezig om de nieuwsbrief helemaal eigen te maken.
Nadat de nieuwsbrief helemaal af is, komt de laatste stap, ‘Confirm’. Hierbij loopt MailChimp de gehele nieuwsbrief nog eens door om te kijken of fouten in staan of bepaalde content niet goed weergeven wordt. Wanneer dit opgelost is, is de nieuwsbrief er klaar voor om verzonden te worden naar de abonnees.


 • Plain tekst-campaign:

Hierbij kan de platte versie van de nieuwsbrief worden gemaakt. Hierbij komt geen eigen opmaak en design aan de pas, het gaat puur om de tekst, de platte tekst.


 • A/b-testing campaign:

Wat men kan testen via deze optie is het onderwerp, naam van de afzender, content en verzendtijd. De winnende combinatie kan gekozen worden op basis van click ratio, open ratio, omzet of handmatige selectie.


 • RSS campaign:

Via een RSS feed wordt er een koppeling gemaakt met de website. Hierbij is er de mogelijkheid om op vastgestelde dagen en tijdstippen nieuwsbrieven over de gelezen en interessant gevonden onderwerpen te sturen naar abonnees.


 • Test with Inbox Inspector

Dit is een betalende campagne. De Inbox Inspector is een tool die er voor zorgt dat de nieuwsbrief niet in de spam-filter terecht zal komen. Kosten voor de Inspector bedraagt voor één inspectie $3.00 en blijvend $10.00 per maand.
Spamratio

Tijdens het aanmelden bij MailChimp dien je ook website- en adresgegevens in te vullen van het bedrijf. MailChimp geeft aan dat dit gedaan wordt om spam tegen te gaan volgens de International spam law en CAN-SPAM act.
Tevens is bovenstaand bij mogelijkheden de ‘Inbox Inspector’ beschreven. Ook dit is een hulpmiddel vanuit MailChimp om te zorgen dat de nieuwsbrief in de inbox van de ontvanger komt en niet tussen de spam-berichten.
Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

- Erg gebruiksvriendelijk via stapsgewijze manier

- Veel mogelijkheden om nieuwsbrief te personaliseren

- Het beschikbaar stellen van rapporten over industrieën

- Het beschikbaar stellen van analyses over ratio’s

- Mogelijkheden om uit de spam-box te blijven

- Startersguide helpt een beginner stapsgewijs op weg
- Credits hebben vaste prijs, worden niet aangeboden via staffelkorting; dit maakt het niet aantrekkelijk om veel credits te kopen.
1.2 InInbox


Prijs:

Bij InInbox is het mogelijk om te kiezen uit drie verschillende pakketten. (Pricing, 2015)Pakket 1: Free Box

Bij dit pakket krijg je 2.000 contacten en 20.000 e-mails gratis. Hiervoor is geen creditcard vereist. Als je zorgt dat vrienden via jou InInbox gaan gebruiken krijg jij meer gratis e-mails om te versturen.


Pakket 2: Big Box

Bij dit pakket krijg je voor $20 per maand, 5.000 contacten en 40.000 e-mails. InInbox omschrijft dit pakket als een perfect pakket voor een groeiend bedrijf.


Pakket 3: Sky Box

Dit pakket is beschikbaar vanaf $39 per maand. Voor dit bedrag krijg je een onbeperkt aantal contacten en een onbeperkt aantal e-mails. Echter krijg je voor $39 per maand maar 10.000 contacten en 80.000 e-mails. Wil je als bedrijf meer contacten en meer e-mails dan moet je meer gaan betalen. Dit kan oplopen tot 250.000 contacten en 2 miljoen e-mails, hier betaal je dan ook $649 per maand voor.


Mogelijkheden (features)

E-mails in plannen & autoresponder

Bij InInbox (Broadcast and autoresponder, 2015)is het mogelijk om er voor te kiezen je e-mails in te plannen. Hierdoor kan een bedrijf een e-mail opstellen en in de toekomst versturen. Het uit eindelijk automatisch versturen van deze e-mail op het door jou ingeplande tijdstip heet autoresponder (Geenen, 2015).


Één-klik duplicatie

Met deze handige tool hoeft een bedrijf niet telkens een opmaak van een e-mail op nieuw te maken (One-click duplication, 2015). Met één klik kan de opmaak gemakkelijk worden gekopieerd naar een nieuwe e-mail. Het enige wat dan nog moet gebeuren is het veranderen van de tekst.


Gratis e-mail templates:

Bij InInbox is het mogelijk gebruik te maken van een standaard e-mail template (Email templates, 2015). Hierbij heeft u als bedrijf keuze uit 28 standaard templates, waarbij ieder template geheel aangepast kan worden aan de wensen en stijl van het bedrijf. Echter kan een bedrijf ook een geheel eigen template samenstellen, dit kan in samenwerking met InInbox specialisten of geheel zelf.


Analyses:

Bij InInbox is het mogelijk om een analyse te maken van het click gedrag van jou ontvangers (Email tracking analytics, 2015). Hierbij wordt een analyse gemaakt van het aantal geopende e-mails, het aantal views, clicks, doorgestuurde e-mails en het bounceratio. Door het analyseren van deze resultaten kan een bedrijf te weten komen waar het fout gaat bij e-mail marketing. Als een e-mail bijvoorbeeld veel geopend wordt en er wordt daarna weinig doorgeklikt op de site dan kan er geconcludeerd worden waar het fout gaat.


A/B testen:

Bij InInbox kun je als bedrijf gebruik maken van A/B testen (Split testing, 2015). Dit houdt in dat je verschillende e-mails verstuurd met een klein verschil en gaat analyseren welke een betere conversie of respons ratio heeft.


Conversie:

Als je als bedrijf wilt weten wat de conversie is van je e-mail dan kan dat gemeten worden via InInbox (Advanced conversion tracking, 2015). Het is een gratis tool die laat zien wat jou lezer doet als hij heeft doorgeklikt vanuit de e-mail. Voor het bedrijf is het een kwestie van de tool op de website implementeren en er kan gemeten worden.
Gebruiksvriendelijkheid

Bij het creëren van je eerste e-mail kan er gekozen worden voor een HTML template of een lege versie. Als men kiest voor een template dan kan er gekozen worden uit 28 verschillende templates. Hierbij kan een bedrijf altijd een template kiezen wat bij hen bedrijf past. Daarna kan alles aangepast worden aan de wensen van het bedrijf. Zo kunnen alle kleuren en teksten worden aangepast. Ook kunnen er foto’s en video’s geplaatst worden in de e-mail.


Als de e-mail naar wens is kan er een voorbeeld worden bekeken voordat de e-mail uiteindelijk wordt verstuurd. Ook kan er gekozen worden voor het analyseren van de open ratio en doorklik ratio.
Als je dan doorklikt op je e-mail te gaan versturen moet je, je contacten invoeren. Echter moet je hiervoor al een lijst hebben aangemaakt want je kun alleen lijsten aanklikken. Hiervoor moet je dus op een andere pagina zijn. Via de contacten pagina, kun je een lijst aanmaken met contacten waar de e-mail naar toe moet. Je kunt dus geen contacten toevoegen op het moment dat je al een e-mail aan het maken bent.
Nodige gegevens

In eerste instantie moet je klikken op registreer. Daar moet je gegevens invullen zoals je e-mail adres, voornaam en wachtwoord. Daarna wordt je doorgestuurd naar een volgende pagina voor meerdere gegevens. Hier willen ze onder andere je achternaam, telefoonnummer, website en adres gegevens weten. Daarna krijg je in je inbox een e-mail waarin je, je e-mail adres moet bevestigen. Vanaf dat moment kun je meteen aan de slag met InInbox.


Voordelen

Een groot voordeel van InInbox is dat de eerste 2.000 contacten en 20.000 e-mails gratis zijn. Dit is voor kleine bedrijven een ideale manier om nieuwsbrieven te versturen aan hun groep klanten. Een ander voordeel is het Return Path certificaat. InInbox heeft dit certificaat, wat er voor zorgt dat de aankomst ratio van jou e-mail met 27% stijgt ten opzichte van e-mail services die dit certificaat niet hebben. Dit betekend dat je e-mail minder kans heeft om in een SPAM map terecht te komen.


Nadelen

Je kunt op het moment dat je bezig bent met het versturen van een e-mail geen contacten meer toevoegen aan een lijst. Als je dat wel wilt, moet je eerst je e-mail opslaan en de contacten gaan toevoegen aan een bepaalde lijst. Dit kan zorgen voor frustraties omdat er een aantal kliks aan vooraf gaan.


Spam ratio

Return Path Certified

Dit is een e-mail reputatie systeem wat in de hele wereld wordt gebruikt (Email delivery, 2015). Dit systeem zorgt er voor dat als je bent aangesloten bij dit systeem dat de kans dat je in de SPAM box komt, dramatisch is gedaald. Hierdoor is de kans dat iemand jou e-mail ontvangt en leest erg vergroot. Uit studies is gebleken dat bedrijven die zijn gecertificeerd met dit systeem, een stijging in het aankomst ratio hebben van +27% ten opzichte van bedrijven die niet zijn gecertificeerd.1.3 Sendinblue


Informatie achterlaten

Het aanmaken van een account bij Sendinblue is erg eenvoudig. Om je aan te melden hoef je enkel je bedrijfsnaam in te vullen, een geldig e-mail adres op te geven en een gewenst wachtwoord in te vullen. Het wachtwoord moet uit minimaal 8 tekens bestaan, verder worden er geen lastige eisen gesteld. Het invullen van deze gegevens is binnen een halve minuut gedaan. Hierna wordt je meteen doorverwezen naar de interface waar je direct aan de slag kan gaan met het ontwerpen van je eerste campagne.


Prijs

Sendinblue is een freemium platform. De basis is gratis, maar voor extra mogelijkheden moet er betaald worden. Sendinblue biedt een gratis abonnement aan met een maximum van 9.000 e-mails per maand. Vanaf hier worden aanvullende pakketten aangeboden naar gelang het aantal gewenste e-mails per maand. Hieronder een overzicht van de verschillende pakketten.

Naast e-mail mailing is het ook mogelijk om SMS-berichten te verzenden. Deze kosten €9,50 per 100 SMS-berichten. Ook biedt Sendinblue de mogelijkheid om credits te kopen waarmee eenmalig of sporadisch een mailing verstuur kan worden. Zo zit de gebruiker niet vast aan een maandelijks abonnement. Voor €108 per jaar is het ook mogelijk om een eigen IP-adres toe te wijzen aan je account. Meer uitleg hierover volgt bij de mogelijkheden.

Gebruiksvriendelijkheid

Om een nieuwsbrief op te stellen moet de gebruiker vier stappen doorlopen. Deze vier stappen worden hieronder kort toegelicht.


Stap een

Als eerste moeten er enkele simpele gegevens worden ingevuld, zoals: • Campagne naam (alleen zichtbaar voor jezelf voor herkenning en administratie)

 • Onderwerp (dit is de titel van de e-mail die de ontvanger te zien krijgt)

 • Verzender (er kunnen meerdere verzenders worden ingemaakt binnen Sendinblue)

 • Afzender (dit is de naam die de ontvangers zien als afzender)

Aanvullend kan er gekozen worden om geavanceerde opties weer te geven. Dit maakt het mogelijk om zaken zoals de header, de footer en het gewenste e-mail adres voor antwoorden aan te passen. Ook bestaat de mogelijkheid om hier een bestand toe te voegen aan de mailing. Tot slot kunnen er nog tags worden gekoppeld aan de campagne om hem zo later te filteren of terug te vinden op termen zoals sales, actie of uitverkoop.Stap twee

De tweede stap is het creëren van een template. Het ontwerpen van een nieuwsbrief kan voor veel mensen een onmogelijke opgave zijn. Sendinblue speelt hier echter goed op in met een simpele drag & drop design editor. Deze interface maakt het voor de gebruiker mogelijk om nieuwsbrieven te ontwerpen door het slepen van afbeeldingen en tekstvakken naar de juiste plek. Hierdoor kan iedereen een aantrekkelijke nieuwsbrief creëren, zelfs zonder technische kennis. Aangezien het merendeel van de nieuwsbrieven tegenwoordig op een mobiel apparaat wordt bekeken is het belangrijk dat deze hier voor geoptimaliseerd zijn. De interface van Sendinblue biedt de mogelijkheid om de nieuwsbrief met enkele muisklikken te bekijken en optimaliseren voor mobiele weergave. Naast deze simpele interface bieden ze ook nog een HTML editor aan voor mensen met kennis van HTML en CSS. Om de gebruiker nog beter op weg te helpen biedt Sendinblue ook enkele templates aan die gebruikt kunnen worden als basis voor het ontwerp. Om te kijken of de nieuwsbrief goed wordt weergegeven en daadwerkelijk aankomt kunnen test mails gestuurd worden.


Stap drie

De derde stap is het aangeven van de ontvangers. Er kan voor gekozen worden om de mail naar alle contacten te sturen of naar een bepaald segment. Ook kan er voor gekozen worden om een of meerdere segmenten uit te sluiten van de mailing. Een struikelpunt is het feit dat er geen nieuwe contacten kunnen worden toegevoegd in deze stap. Om nieuwe contacten toe te voegen moet de mailing worden opgeslagen en apart in de gebruikersinterface aangemaakt worden.


Stap vier

De laatste stap van het proces is een laatste controle van de nieuwsbrief en het verzenden. De gebruiker kan er voor kiezen om de mail direct te verzenden of in te plannen om op een later moment automatisch verstuurd te worden. Ook hier kan ter controle nog een test mail gestuurd worden.


Nadelen

Het enige nadeel dat ontdekt kon worden was het feit dat er in creatie van een campagne geen nieuwe contacten toegevoegd kunnen worden. Deze worden apart beheerd in de gebruikersinterface. Veder zijn er eigenlijk geen nadelen te ontdekken aan de diensten van Sendinblue. De prijzen zijn relatief gezien erg goedkoop en de reviews zijn vrijwel allemaal positief. De enkele reviews die negatief zijn geven aan dat de service langzaam en ondermaats is. Het hoofdkantoor van Sendinblue bevindt zich in Parijs, Frankrijk. Hierdoor waren telefoontjes en serviceaanvragen uit andere tijdzones een probleem. Inmiddels heeft Sendinblue echter een kantoor in Seattle (USA) geopend waardoor zij sneller service kunnen leveren en telefoontjes kunnen beantwoorden van klanten in Amerika. Op negatieve reviews wordt ook altijd netjes gereageerd. Er wordt altijd actief naar een oplossing gewerkt in plaats van de schuld bij de klant te leggen.


Mogelijkheden

Veel mogelijkheden van Sendinblue zijn hierboven al benoemd. Er zijn echter een hoop andere interessante features. De belangrijkste mogelijkheden worden hier nog kort uitgelegd.


Contacten importeren

Het is mogelijk om bestaande contacten te importeren in de gebruikersinterface van Sendinblue. Dit kan door middel van een .csv of .txt bestand of door de adressen simpel te kopiëren en plakken. Hierdoor is het mogelijk om contacten vanuit e-mailprogramma’s zoals Microsoft Outlook te importeren.


Contacten categoriseren

Ook is het mogelijk om contacten te categoriseren. Zo kunnen gerichte nieuwsbrieven worden gestuurd naar bijvoorbeeld de categorie ‘mannen’ of ’65 plussers’.Delen op social media

Vaak hebben bedrijven geen e-mail adressen van volgers op social media. Om deze groep toch te bereiken is het mogelijk om met één muisklik de campagne te delen op social media.


Eigen IP-adres

Sendinblue biedt de mogelijkheid om een eigen IP te nemen en te koppelen aan een domein. Nieuwsbrieven worden over gedeelde IP-adressen verzonden. Hierdoor kan het zijn dat mail van andere partijen op hetzelfde IP-adres wordt verstuurd en vaak als spam wordt gerapporteerd. Dit kan er toe leiden dat het IP-adres vaker automatisch al spam wordt gemarkeerd en mail dus automatisch in de ongewenste map terecht komt. Met een eigen IP-adres ben je hierin niet afhankelijk van anderen.


Real-time analysemogelijkheden

De gebruikersinterface van Sendinblue biedt de mogelijkheid om realtime data van je campagnes te bekijken. Zo kan er gemonitord worden hoeveel mensen de mail openen, hoeveel mensen doorklikken in de e-mail en waar de mensen voornamelijk klikken. Ook kunnen deze gegevens geëxporteerd worden in een PDF of Excel bestand.


Automatische mailing

De gebruiker beschikt over de mogelijkheid om een automatische mailing in te stellen. Zo kan bijvoorbeeld en promo code gestuurd worden naar iedereen die een order van meer dan €100 heeft geplaatst. Het kan echter ook gebruikt worden om mensen een mail te sturen op hun verjaardag.


Plug-ins

Een groot gedeelte van de moderne websites is gebouwd op CMS-systemen zoals WordPress en Magento. Voor deze CMS-systemen heeft Sendinblue plug-ins ontwikkeld zodat bedrijven ook binnen hun website nieuwsbrieven kunnen ontwerpen en versturen.


Support

Om mensen zoveel mogelijk te helpen biedt Sendinblue instructievideo’s aan op YouTube. Voor veel gestelde vragen kunnen klanten terecht op de FAQ-pagina. Mocht hun probleem hier nog niet meer opgelost zijn dan kunnen ze altijd contact opnemen via telefoon of e-mail. Doordat ze kantoren hebben in zowel Europe als Amerika kunnen mensen vrijwel altijd terecht.


Spamratio

Sendinblue geeft op hun website aan dat ze een zero tolerance beleid voeren als het aankomt op spam mail. Sendinblue verzend zelf geen ongewenste mail en houdt toezicht op spam mailing van klanten. Praktijken zoals ‘verdien snel geld online’ en andere vergelijkbare mails worden niet getolereerd en zullen leiden tot een blokkade van het betreffende account. Hiermee wil Sendinblue haar IP-adressen schoon houden zodat deze zo weinig mogelijk gemarkeerd worden als spam.1.4 Onze keuze


Er is gekozen voor het programma MailChimp gezien de vele mogelijkheden die geboden worden. Zo is het bij MailChimp als enige aanbieder mogelijk om het account te delen met andere gebruikers, het koppelen van RSS feed en uitgebreidere analyses in te zien. Mogelijkheden als een eigen template uploaden is kosteloos bij MailChimp. Dit in tegenstelling tot InInbox. Een ander verschil ten opzichte van Sendinblue is dat MailChimp meer gegevens vraagt van het bedrijf, maar hier daadwerkelijk ook iets mee doet zoals het voorkomen van spam.
Gezien de uitgebreidere mogelijkheden van MailChimp, wordt er als advies aan Van Dalen uitgebracht te kiezen voor het programma MailChimp.

2. Opzetten nieuwsbrieven

2.1 Inschrijving


c:\users\lotte\dropbox\groep 9 online marketing\casebesprekingen\case 4 - e-mail marketing\screenshot welkomstmail.jpg

2.2 Nieuwsbrief

2.3 December opruiming
3. Informatieverwerving

3.1 Openratio


Tips om je open ratio te verhogen:

 1. Vergelijk verschillende onderwerp regels met elkaar (mailing, 2015). Gebruik in plaats van een standaard onderwerp regel een onderwerp uit je e-mail. Dit kan er voor zorgen dat de lezer sneller geïnteresseerd is en jou e-mail gaat openen (Sikkenga, 2015).

 2. Zorg dat de belangrijkste informatie uit je e-mail boven aan de e-mail staat (mailing, 2015). In sommige inboxen krijgt een lezer eerst een voorbeeld te zien voordat hij of zij de gehele e-mail opent. Als de belangrijkste informatie boven aan staat, kan dit er voor zorgen dat men sneller doorklikt en de gehele mail uiteindelijk gaat lezen.

 3. Uit onderzoek is gebleken dat de lezer het van belang vindt om te weten wie de e-mail heeft gestuurd (data, 2014). E-mails die verstuurd werden vanuit een persoon werden 12% meer geopend dan e-mails die verstuurd werden vanuit het bedrijf. Hier uit kun je concluderen dat de lezer graag in contact is met mensen.

 4. Bepaal het beste verzendmoment (MailCamp, 2015), het is van belang dat je e-mail op het juiste moment wordt verstuurd naar de lezer zodat deze meer kans heeft om gelezen te worden. Hierbij is het van belang dat gekeken wordt naar het moment waarop jou doelgroep actief is.

In 2014 is er onderzoek gedaan naar e-mail marketing (Dubbeldam, 2014). Uit dit onderzoek is gebleken dat de beste verzend dag, de zaterdag is of op een andere dag na 21.00 uur de beste momenten waren op een e-mail te versturen. Echter is op dit moment de donderdag bij de meeste marketeers de meest geliefde dag om een e-mail de deur uit te doen. Ook is opvallend is dat de meeste e-mail geopend worden rond 20 uur. Een ander opvallend detail van het onderzoek is het mobiele marktaandeel. Het aandeel van mobiel is de afgelopen jaren flink gestegen, over het gehele jaar is er een gemiddelde van 32,3% wat op een mobiel apparaat wordt geopend.

In de figuur hier naast is te zien op welke dag een e-mail voor bedrijven die zich bevinden in de retail sector, online en offline, het beste kan worden verstuurd. Op dit moment worden de meeste e-mails verstuurd op donderdag. Maar uit dit onderzoek (DDMA, 2015)blijkt dat op vrijdag en zondag de meeste e-mails worden bekeken door de consument.

Zoals je in de figuur (DDMA, 2015) hiernaast kunt zien is het voor bedrijven die in zich in de retail branche bevinden en gebruik maken van online en offline verkopen van belang om hun e-mails te versturen voor 11 uur of voor 18 uur. Na deze momenten zijn de meeste kliks waargenomen, wat betekend dat e-mails die voor die tijd worden verstuurd zullen worden geopend.
 1. Optimaliseren van het leesvenster (MailCamp, 2015). Een lezer bekijkt tegenwoordig eerst de inhoud van een leesvenster zoals deze wordt weergegeven in zijn of haar mailbox. Het is als bedrijf zijnde dan ook van belang dat deze geoptimaliseerd is voor een leesvenster zodat de lezer in één blik kan zien over welk bedrijf en onderwerp gaat. Zorg daarom dat het logo herkenbaar is voor de ontvanger, de voorkeur gaat uit naar linksboven aan de e-mail. Zorg als bedrijf voor een overeenkomst tussen de onderwerp regel en het onderwerp wat zichtbaar is in het leesvenster. Daarnaast moet in het leesvenster te zien zijn welke onderwerpen er behandeld worden in je e-mail, als er een onderwerp bij staat wat de lezer interessant vind opent hij de e-mail sneller.

 2. Nederland is het land van dingen gratis willen (MailCamp, 2015). Zo ook in e-mails. Als een bedrijf iets weg geeft in een e-mail, zoals bijvoorbeeld een gratis product, dan wordt de e-mail vaker geopend. Nederlanders waarderen het enorm als er iets gratis te halen valt.

 3. Stuur genoeg e-mails om je open ratio te verhogen (Soskey, 2015). Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven die 16 tot 30 e-mails per maand versturen het meeste worden geopend, 32,4% van de e-mails worden geopend. Dat is 2x zoveel als van bedrijven die maar 2 keer een e-mail per maand versturen. Het versturen van genoeg e-mails zorgt er ook voor dat jou klant, jou leert kennen en op de hoogte blijft van jou nieuws. Als je jou klant weet te binden is de kans op het openen van de e-mail steeds groter.

3.2 Call-to-action


Een nieuwsbrief zonder call-to-action is als een deur zonder deurklink. Een call-to-action is waar het om gaat in een nieuwsbrief (Scheiberlich, 2014). Een nieuwsbrief is een onderdeel van het proces waarin bedrijven hun lezers op de hoogte willen houden van trends, ontwikkelingen en aanbiedingen. Bedoeling van een nieuwsbrief is dat de lezer tot actie over gaat (Wikipedia, 2015). Een handig hulpmiddel in een nieuwsbrief om te zorgen dat de lezer tot actie over gaat, is de ‘call-to-action button’. (Coric, 2015)
Met behulp van een heat map kun je zien of de lezer heeft geklikt op bepaalde zaken. Maar ook kun je zien welke afbeeldingen of buttons meer aandacht hebben getrokken doordat er vaker is op doorgeklikt. De knop is niet alleen geschikt voor commerciële doeleinden, maar ook bij informatieve is de button belangrijk. Je wilt de lezer graag verleiden, zodat degene meer gaat lezen over het onderwerp. Wanneer het gaat om een wervende nieuwsbrief, zal de call-to-action button leiden naar een bepaalde landingspagina via de woorden: bestel nu, bekijk aanbiedingen, lees meer. Wanneer de nieuwsbrief een informatief doeleinde heeft, wordt er gekozen voor buttons als lees verder, deel met vrienden of vraagt men of er een enquête ingevuld wilt worden.
Maar hoe weet je nu welke button zorgt voor de meeste actie (Aagaard, 2014)? Dit valt te achterhalen via A/B testen. Ieder element van de button dient te worden getest. Test verschillende woorden, plekken en kleuren om zo de ideale call-to-action button te kunne creëren. Het is dus belangrijk dat hier tijd in gestoken wordt, maar stop wel op tijd om continuïteit te kunnen garanderen.
Zo bleek dat 90% van de testers koos voor knoppen die gericht waren op ‘mijn account’, in tegenstelling tot ‘jouw account’. Ook is er meer succes met een ronde vorm (Bosboom, 2012): ronde hoeken wijzen naar binnen, dat wilt zeggen dat men automatisch kijkt naar de binnenkant van de button, dus eigenlijk waar de boodschap staat weergeven. Scherpe punten worden vaak geassocieerd met iets negatiefs. Dat is niet wat er overgebracht dient te worden op de klant.
Tevens heeft de knop de ruimte nodig om op te kunnen vallen. De knop moet niet te dicht staan tussen teksten en ‘above the scroll’, zodat de ontvanger niet naar beneden hoeft te scrollen om het aan te klikken. Overigens moet het voor een ontvanger met een mobiel apparaat groot genoeg zijn om aan te klikken.

Een ander belangrijk punt is de contrast en kleur van de button (Geisheker, 2014). Oranje wordt gezien als de perfecte kleur voor een call-to-action button. Rood is meer een klassieke kleur, geel vraagt om aandacht en door een blauwe kleur te gebruiken overweegt de ontvanger zijn/haar keuze. Kleuren die niet geschikt zijn voor een button, zijn zwart (donker en somber), wit (vervaagt naar de achtergrond en roept geen emoties op) en bruin (wordt als saaie en lelijke kleur gezien, geen warmte).


Maar hoe zorgt men ervoor dat je call-to-action button ook daadwerkelijk de ontvanger triggert? (Weijers, 2013) Het is belangrijk om de ontvanger goed duidelijk te maken waarom de ontvanger door zou moeten klikken. Een ondersteunde tekst boven of onder de knop zal duidelijk moeten maken wat het voordeel is en naar welke pagina de link leidt. Maar houdt de call-to-action zo kort mogelijk, de ontvanger heeft ook geen zin om een lange tekst vooraf te moeten lezen. Maar zorg er ook voor dat de ontvanger niet te veel keuzes heeft aan call-to-actions en houdt het simpel en overzichtelijk. (Vogt, 2013)
Call-to-actions die vaak aandacht trekken, zijn gepersonaliseerde call-to-actions. ‘Jan, bekijk de items die we voor jou geselecteerd hebben’ klinkt voor de lezer interessanter dan ‘bekijk de speciale aanbiedingen’. Door het gebruik van tijdsdruk kan men meer ontvangers converteren. Tijdsdruk is een motiverende factor om bepaalde taken te verrichten, dit zal de kans op conversie verhogen.

3.3 Doorklikratio


Definitie

Het doorklikratio is een belangrijke maatstaaf om de prestaties van een e-mailcampagne te meten. De definitie van doorklikratio kan als volgt geformuleerd worden (Investopedia, 2015):


Het percentage van de lezers die doorklikken op een specifieke actie na het zien van een e-mail.”
Het is allereerst belangrijk dat mensen je mail openen. Zodra ze de mail geopend hebben, is het zaak om de lezer te triggeren om door te klikken en actie te laten ondernemen. Hoeveel van deze lezers uiteindelijk doorklikken bepaald je doorklikratio.
Gemiddeld doorklikratio

Om te kunnen bepalen of het doorklikratio van een mailing voldoende is moet eerst bepaald worden wat gemiddeld is. Mailchimp, ‘s werelds grootste mailservice, heeft onder al haar klanten onderzocht wat de gemiddelde doorklikratio’s zijn per branche. Uit deze analyse bleek dat het gemiddelde doorklikratio van een nieuwsbrief uit de retail op ongeveer 2,74% ligt (Mailchimp, 2015). Het kan uiteraard altijd enigszins afwijken, maar Van Dalen zal zich toch moeten inzetten voor een doorklikratio in deze richtlijn.


Doorklikratio verhogen

Of mensen daadwerkelijk geneigd zijn om door te klikken in je e-mail is afhankelijk van een hoop verschillende factoren. Hieronder worden de belangrijkste factoren uitgelegd en wordt toegelicht hoe dit in je voordeel gebruikt kan worden.


Gepersonaliseerde onderwerpsregel

Uit een onderzoek van MarketingSherpa is gebleken dat een gepersonaliseerde onderwerpsregel leidt tot een toename van het doorklikratio met 17,36% (MarketingSherpa, 2012). Door het toevoegen van de naam van de ontvanger in de onderwerpsregel voelt de lezer zich veel directer aangesproken. De mail voelt persoonlijker aan en het lijkt niet zo zeer alsof het een massamail is. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de lezer meer geneigd is om de mail te lezen en door te klikken.


Nieuwsgierigheid creëren

Als bedrijf ben je vaak geneigd om alle mogelijke informatie in een e-mail te verwerken. Maar vaak is het beter om juist informatie weg te laten. Door het weglaten van informatie ontstaat de behoefte bij de lezer om de overige informatie te weten te komen. Dit is gebleken uit een onderzoek van psycholoog George Lowenstein (Loewenstein, 1994). Wanneer je nieuwsgierigheid wekt bij de lezer en de ontbrekende informatie aanbied in de vorm van een doorklik actie zal het doorklikratio zeer waarschijnlijk stijgen.


Egocentrische benadering

Sigmund Freud beweert dat het ID, ego en superego allemaal egocentrische behoeften stimuleren (AllPsych, 2015). Om hier op in te spelen heeft ContentVerve een studie uitgevoerd. In deze studie werden twee verschillende call to action knoppen getoond. Een knop met de tekst ‘Start your free 30 day trial’ en een met de tekst ‘Start my free 30 day trial’. Uit de resultaten bleek dat de knop met ‘my’ in plaats van ‘your’ een 90% hogere doorklikratio had (ContentVerve, 2013). Dit laat zien dat een egocentrische benadering in sommige gevallen tot een hogere doorklikratio leidt.


Responsive

Mobile is momenteel groter dan ooit. Mensen gebruiken hun tablets en telefoons voor steeds meer zaken. Zo ook voor het openen van e-mails. Maar liefst 48% van de consumenten opent hun e-mail op een mobiel apparaat (Smart Insights, 2015). Dit betekent dat je er zeker voor moet zorgen dat nieuwsbrieven een responsive design hebben. Dit wil zeggen dat de lay-out zich automatisch aanpast aan de schermgrootte van het apparaat waarop de mail bekeken wordt. Als de lay-out niet klopt op mobiele apparaten waardoor knoppen buiten beeld zijn of tekst en afbeeldingen misplaatst staan, neemt de kans enorm af dat iemand door zal klikken. Uit onderzoek van CareerBuilder blijkt dan ook dat een responsief design zorgt voor een 20% hoger doorklikratio (ExactTarget, 2013).


email statistics 2011 to 2015
Relevante content

Het is belangrijk om zoveel mogelijk relevante content te verwerken in nieuwsbrieven en mails. Niemand zit te wachten op een e-mail die niks nuttigs te bieden heeft. Algemene aanbiedingen kunnen naar alle klanten gestuurd worden. Het is echter af te raden om mails met betrekking tot vrouwenschoenen te sturen naar mannen. Dit kan er toe leiden dat er irritatie ontstaat en mensen geen mails meer van je willen ontvangen. Hier heeft het openratio en dus ook het doorklikratio onder te lijden. Ook is het belangrijk om niet té veel e-mails te versturen. Ook dit kan voor ergernissen zorgen. Uit een rapport van The Direct Marketing Association is gebleken dat 75% van de bedrijven tussen de 1 en de 5 mails per maand stuurt. Het merendeel, 35%, stuurt 2 tot 3 keer per maand een mail (DMA, 2015).


3.4 Trends


Mobiel

Zoals in het figuur hiernaast (DDMA, 2015) te zien is, stijgt het lezen van e-mails op mobiele apparaten nog jaarlijks. Dat betekent dat je als bedrijf zijnde er voor moet zorgen dat je e-mails en nieuwsbrieven worden geoptimaliseerd, zodat ze gemakkelijk en goed leesbaar zijn op een mobiel apparaat. Een responsive design is daarom echt een must in 2015. Of je klant zijn e-mail nou opent op een iPhone, een Android telefoon, een tablet of een PC, je design moet responsief zijn en perfect weergegeven worden op het apparaat zonder dat content of linkjes en knoppen buiten het beeld vallen. Dit is namelijk een enorme conversie-killer.


Testen en meten

Een bekende uitspraak luidt: “Meten is weten.” Het is daarom in 2015 erg belangrijk dat je veel test en de resultaten hiervan meet (Frankwatching, 2015). Denk bijvoorbeeld aan A/B testing. Het is met veel e-mail software tegenwoordig om meerdere varianten van een nieuwsbrief uit te sturen. Door te meten en analyseren welke variant het beste presteert kun je je resultaten optimaliseren en vergroten.


Segmenteren

Om mensen steeds beter met relevante content te benaderen, wordt er continu naar manieren gezocht om mailgroepen beter te segmenteren (GetResponse, 2014). Wil je je klanten en geabonneerden niet bombarderen met nutteloze informatie? Dan is het belangrijk om je segmentatie goed op orde te hebben. Om dit te bereiken is het zaak om je mailactiviteiten te koppelen aan je andere kanalen en systemen. Hier vallen namelijk vaak veel nuttige gegevens te halen die gebruikt kunnen worden voor het segmenteren van je mailgroep. Segmentatie en relevante content als gevolg hiervan zijn zaken die centraal staan in 2015.


Visueel

We zien momenteel een verschuiving van tekstuele content naar visuele content. Mensen geven steeds meer de voorkeur voor afbeeldingen en video’s ten opzichte van tekst. Dit geldt ook voor e-mail marketing. Volgens een onderzoek van HubSpot geeft bijna twee op de drie mensen aan liever mail te willen ontvangen die voornamelijk uit afbeeldingen bestaat in plaats van tekst (Thurs. Trends: 3 Email Marketing Trends for Your 2015 Marketing Plan, 2015). Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen afbeeldingen en tekst. Om tekst bijna compleet weg te laten is niet het geval, maar wel is het zeker dat je er profijt hebt van het toevoegen van beeldmateriaal in je nieuwsbrieven en e-mails.


Bijlage
 1. Casebespreking E-mailmarketingBedrijfsomschrijving

Van Dalen is een schoenenwinkel die reeds bestaat sinds 1873. Het familie bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een flinke onderneming met 21 filialen verspreid door Nederland. Sinds kort heeft Van Dalen ook een webshop waar haar gehele assortiment online te vinden en bestellen is.

De doelgroep van Van Dalen zijn mensen met een bovengemiddeld inkomen van 30 jaar en ouder. Van Dalen heeft comfortabele schoenen en geklede schoenen. Sportschoenen maken slechts een klein deel uit van haar assortiment.
Aanleiding

De enorme groei aan webshops (online spelers en bricks & Clicks) heeft er voor gezorgd dat de omzet van de filialen van Van Dalen sterk terugloopt. Van Dalen heeft nu zelf ook een webshop opgezet, maar de traffic op deze webshop blijft sterk achter op de doelstelling.

Ondanks het besef dat het bedrijf iets met e-commerce moet gaan doen, wordt er nog weinig budget voor vrijgemaakt. De online marketeer van Van Dalen zal dus eerst met resultaten moeten komen voordat hij meer budget krijgt.

Doordat Van Dalen al bijna 150 jaar bestaat heeft het een groot klantenbestand opgebouwd. Gelukkig heeft de directie een aantal jaar geleden besloten om de e-mailadressen van alle klanten te verzamelen. Op dit moment heeft de organisatie circa 25.000 e-mailadressen in haar database. Hierbij zijn verschillende kenmerken vastgelegd:

man, veterschoenen, instappers, boots, business schoenen, Vrouw, enkellaarsjes, veterschoenen, dameslaarzen, pumps, ballerina’s, adres.

Van Dalen heeft een omnichannel strategie. Zij verstaan hieronder dat zij in hun communicatie nooit alleen online of offline hanteren, maar altijd beide aspecten terug laten komen (clicks en bricks).

Je bent werkzaam bij een online marketing bureau en wil deze klant middels een adviesrapport je diensten verkopen.
Opdracht 1:

Maak een adviesrapport voor Van Dalen met daarin:

De top 3 van gratis (of freemium) email programma’s inclusief sterktes en zwaktes en geef aan welke de beste is en waarom.
Opdracht 2:

Stel 3 e-mails op in het gekozen emailprogramma, mail deze naar je docent en neem de screenshots hiervan op in je rapport: 1. Bedankt voor de inschrijving

 2. Nieuwsbrief

 3. December opruiming


Opdracht 3:

Neem in het rapport de uitleg op hoe je tot je 3 e-mails gekomen bent. • Verklaar hoe jij zorgt voor een goede openratio (gebruik hierbij de technieken van e-mailprogramma’s en theorie)

 • Verklaar hoe jij zorgt een goede call to action

 • Verklaar hoe je zorgt voor een goede doorklikratio

 • Zoek theorie rondom e-mail marketing en de trends in dit specialistische vakgebied om je case te onderbouwen. Onderbouw met minimaal 20 bronnen waarvan 5 Amerikaanse/Engelse.

 • Gebruik bij het opstellen van de e-mails de kenmerken die vastgelegd zijn in de database.


 1. Literatuurlijst


Aagaard, M. (2014, maart 25). 10 call to action case studies examples from button tests. Opgehaald van ContentVerve: http://contentverve.com/10-call-to-action-case-studies-examples-from-button-tests/

Advanced conversion tracking. (2015, november 18). Opgehaald van InInbox: http://www.ininbox.com/features/advanced-conversion-tracking.html

AllPsych. (2015). Freud's Structural and Topographical Model. Opgehaald van AllPsych: http://allpsych.com/psychology101/ego/

Bosboom, M. (2012, april 26). De perfecte call to action button. Opgehaald van DDMA: https://ddma.nl/emailblog/de-perfecte-call-to-action-button/

Broadcast and autoresponder. (2015, november 18). Opgehaald van InInbox: http://www.ininbox.com/features/broadcast-and-autoresponder.html

ContentVerve. (2013, Maart 25). 10 Call-to-Action Case Studies w/ Takeaways & Examples from Real Button Tests. Opgehaald van ContentVerve: http://contentverve.com/10-call-to-action-case-studies-examples-from-button-tests/

Coric, L. (2015, september 30). 5 best call to action newsletter examples. Opgehaald van Neuralab: https://www.neuralab.net/best-newsletters-with-call-to-action-cta-examples/

Crommert, v. d. (2015, juli 14). Schoenenketen Van Dalen deels gered . Opgehaald van Telegraaf: http://www.telegraaf.nl/dft/ondernemen/branche-beeld/24268172/__Schoenenketen_Van_Dalen_deels_gered__.html

data, A. H. (2014, december 5). E-mailing? zorg ervoor dat je mail wel wordt gelezen. Opgeroepen op november 18, 2015, van AD HOC data: https://www.adhocdata.nl/weblog/e-mailing-zorg-ervoor-dat-je-mail-wel-wordt-gelezen/

DDMA. (2015). Nationale E-mail benchmarkt 2015 .

DMA. (2015). National client email report 2015. Opgehaald van Emailmonday: http://www.emailmonday.com/wp-content/uploads/2015/04/National-client-email-2015-DMA.pdf

Dubbeldam, N. V. (2014, juni 12). Nationale E-mail Benchmark 2014. Opgeroepen op november 18, 2015, van Frankwatching: http://www.frankwatching.com/archive/2014/06/12/nationale-e-mail-benchmark-2014-slimmer-mailen-voor-hogere-responsratios/Email delivery. (2015, november 18). Opgehaald van InInbox: http://www.ininbox.com/features/email-delivery.html

Email templates. (2015, november 18). Opgehaald van InInbox: http://www.ininbox.com/features/professional-html-email-templates.html

Email tracking analytics. (2015, november 18). Opgehaald van InInbox: http://www.ininbox.com/features/email-tracking-analytics.html

ExactTarget. (2013, Mei 1). CareerBuilder: Responsive Email Design Increases Click-Through Rate By <20%. Opgehaald van ExactTarget: http://www.exacttarget.com/blog/careerbuilder-case-study-responsive-email-design-results/

Frankwatching. (2015, Januari 12). E-mailmarketing in 2015: deliverability, real-time & mobile. Opgehaald van Frankwatching: http://www.frankwatching.com/archive/2015/01/12/e-mailmarketing-in-2015-deliverability-real-time-mobile/

Geenen, K. (2015, november 18). Autoresponder. Opgehaald van Karel Geenen: https://www.karelgeenen.nl/05/automatisch-mail-versturen-met-een-autoresponder/

Geisheker, P. (2014). The truth about the best and worst call to action button colors for your website. Opgehaald van Aabaco: https://www.aabacosmallbusiness.com/advisor/truth-best-worst-call-action-button-colors-website-212506540.html

GetResponse. (2014, December 12). The 6 Most Important Things in Email Marketing for 2015. Opgehaald van GetResponse: http://blog.getresponse.com/6-important-things-email-marketing-2015.html

Investopedia. (2015). Click-Through Rate (CTR). Opgehaald van Investopedia: http://www.investopedia.com/terms/c/clickthroughrates.asp

Loewenstein, G. (1994). The Psychology of Curiosity: A Review and Reinterpretation. Opgehaald van Carnege Mellon University: http://www.andrew.cmu.edu/user/gl20/GeorgeLoewenstein/Papers_files/pdf/PsychofCuriosity.pdf

MailCamp. (2015, november 18). Opgehaald van MailCamp: http://www.mailcamp.nl/wp-content/uploads/docs/Whitepaper_12-Tips-om-te-zorgen-dat-je-nieuwsbrief-vaker-geopend-wordt.pdf

Mailchimp. (2015, November 2). Average Email Campaign Stats of MailChimp Customers by Industry. Opgehaald van Mailchimp: http://mailchimp.com/resources/research/email-marketing-benchmarks/

MailChimp. (2015). Upgrade Your Account. Opgehaald van MailChimp: http://kb.mailchimp.com/accounts/billing/upgrade-your-account

mailing, H. (2015, november 18). Leer de basisstatistieken van e-mail marketing begrijpen. Opgehaald van HTML mailing: http://www.html-mailing.nl/email/2-leer-de-basisstatistieken-begrijpen

MarketingSherpa. (2012, April 17). Email Marketing: 17.36% higher average clickthrough rate in 7 personalized subject line tests. Opgehaald van MarketingSherpa: http://www.marketingsherpa.com/article/case-study/1736-higher-average-clickthrough-rate

One-click duplication. (2015, november 18). Opgehaald van InInbox: http://www.ininbox.com/features/one-click-duplication.html

Pricing. (2015, november 18). Opgehaald van InInbox: https://www.ininbox.com/pricing.html

Scheiberlich, C. (2014, mei 19). Hoe maak je een sterke call-to-action button? Opgehaald van 24bis: http://www.42bis.nl/2014/05/e-mailmarketing-hoe-maak-je-een-sterke-call-action-button/

Sikkenga, M. V. (2015). Basisboek Online Marketing. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers B.V.

Smart Insights. (2015, Juni 29). Email marketing statistics 2015. Opgehaald van Smart Insights: http://www.smartinsights.com/email-marketing/email-communications-strategy/statistics-sources-for-email-marketing/

Soskey, G. (2015, februari 4). What's a Good Email Open Rate & Click Rate. Opgeroepen op november 18, 2015, van Hubspot Blog: http://blog.hubspot.com/marketing/email-open-click-rate-benchmark

Split testing. (2015, november 18). Opgehaald van InInbox: http://www.ininbox.com/features/split-testing.html

Thurs. Trends: 3 Email Marketing Trends for Your 2015 Marketing Plan. (2015). Opgehaald van Trew Marketing: http://www.trewmarketing.com/smartmarketingblog/marketing-trends/3-email-marketing-trends-for-a-marketing-plan/#sthash.0DqMohAB.dpbs

Vogt, N. (2013, juli 24). Optimaliseren van call-to-actions in e-mailcampagnes. Opgehaald van Measuremail: http://www.measuremail.com/blog/optimaliseren-van-call-to-actions-in-e-mailcampagnesWeijers, E. (2013, september 23). Buttonteksten: gebiedende wijs of hele werkwoord? Opgehaald van Frankwatching : http://www.frankwatching.com/archive/2013/09/23/buttonteksten-gebiedende-wijs-of-hele-werkwoord/

Wikipedia. (2015). Call to action. Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Call_to_action

 • Opdracht 1: Top 3 e-mailprogramma’s 1.1 MailChimp
 • 2. Opzetten nieuwsbrieven 2.1 Inschrijving
 • 2.2 Nieuwsbrief 2.3 December opruiming
 • 3. Informatieverwerving 3.1 Openratio
 • Bijlage Casebespreking E-mailmarketing

 • Dovnload 86.43 Kb.