Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Het beeld van de kolonie en het moederland

Dovnload 0.78 Mb.

Het beeld van de kolonie en het moederlandPagina1/2
Datum13.11.2017
Grootte0.78 Mb.

Dovnload 0.78 Mb.
  1   2
Congo

Het beeld van de kolonie

en het moederland.


Aan de hand van deze bundel ga je op zoek naar de vele beelden die doorheen de koloniale geschiedenis over Congo verspreid werden. De periode die deze bundel omvat begint omstreeks 1885 en eindigt in 1958 met de wereldtentoonstelling in Brussel.
Wil je dit goed doen, dan moet je af en toe in de huid van onze voorouders kruipen en je afvragen hoe zij naar deze beelden keken. De vele vragen bij de bronnen zullen je hierbij helpen. De uiteindelijke bedoeling is dat je begrijpt hoe de Belgen in 1959 op het plotse geweld reageerden en waarom ze de harde woorden van Lumumba in 1960 niet begrepen.
Om dit werk te realiseren krijg je vier uren tijdens de lessen geschiedenis. Ook in de lessen Frans en Engels zal je minstens een lesuur met wat teksten bezig zijn. Het grootste deel van de tijd ga je zelfstandig, dat wil zeggen met maximaal drie leerlingen samen, aan het werk. Je mag het werk echter NIET verdelen. Er moet van een echte samenwerking sprake zijn. De bundel moet net en volledig ingevuld worden. Pas na nazicht door de leerkracht zal de verbetering op ELO geplaatst worden.

Deel 1
Kongo vrijstaat

Opdrachtenblad 1

Congo in België

Een belangrijke propaganda- en informatiebron om het beeld van de kolonie in het moederland uit te dragen was de fotografie. In tijdschriften en kranten verschenen regelmatig foto’s van en reportages over de kroonkolonie. Belgen in Congo stuurden regelmatig postkaarten met daarop afbeeldingen van dorpen, stamhoofden, natuurbeelden maar ook van de realisaties van de Belgen. Het absolute hoogtepunt van deze propaganda-inspanning was echter de wereldtentoonstelling van 1897 en het Afrikamuseum dat naar aanleiding daarvan ontstond.Fotografie
Vragen bij “In and out of focus. Images from Central Africa, 1885-1960”

www.nmafa.si.edu/exhibits/focus/
Deze website is een overzicht van een tentoonstelling. Ze biedt een boeiende verkenning van de fotografie in Belgisch Congo aan het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw. De vragen hieronder helpen je bij de verkenning. Een handige manier om je te ondersteunen is het vertaalprogramma http://www.worldlingo.com/nl/products_services/computer_translation.html. Je kunt er de hele site in onderbrengen. Let wel de slide show kan je alleen op de originele site bekijken!


 1. Over de website
  1. Welke instelling heeft de tentoonstelling en website gemaakt?  1. Van welke instellingen en individuen heeft de tentoonstellingsmaker fotomateriaal in bruikleen gekregen.  1. Wat is het doel van de tentoonstelling? 1. Ga naar “Central African Peoples through the Eye of Western Photographers”
  1. Welke waren de drie doelstellingen van koloniale fotografie?


  1. Klik op “slide show”. Hoe illustreren deze foto’s deze doelstellingen?


  1. Op welke manier zijn de foto’s van de Afrikaanse kolonies vandaag nog waardevolle bronnen? 1. Ga naar “Colonial Photography from a Present-Day Perspective”

De foto’s uit de koloniale periode zijn voor ons zeker waardevolle bronnen. Alleen oordelen wij meestal anders dan de mensen in het verleden over het getoonde.


  1. De tekst geeft drie voorbeelden van deze verschillende interpretaties. Zet deze even naast elkaar in twee kolommen (toen en nu).
  1. Klik op “slide show” en kies een foto waarmee je even zelf probeert de twee interpretaties naast elkaar te zetten.


  1   2

 • Congo Het beeld van de kolonie en het moederland.
 • Deel 1 Kongo vrijstaat
 • Opdrachtenblad 1 Congo in België
 • Fotografie Vragen bij “In and out of focus. Images from Central Africa, 1885-1960” www.nmafa.si.edu/exhibits/focus/
 • Welke instelling heeft de tentoonstelling en website gemaakt
 • Wat is het doel van de tentoonstelling
 • Klik op “slide show”. Hoe illustreren deze foto’s deze doelstellingen
 • De tekst geeft drie voorbeelden van deze verschillende interpretaties. Zet deze even naast elkaar in twee kolommen (toen en nu).

 • Dovnload 0.78 Mb.