Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Het Dondeynehuis

Dovnload 14.46 Kb.

Het DondeynehuisDatum10.10.2017
Grootte14.46 Kb.

Dovnload 14.46 Kb.

Dondeynehuis: uitleg project

“Het Dondeynehuis” is een project en een deel kamers binnen de studentenresidentie Copal, Tervuursestraat 56, 3000 Leuven.

In Copal zijn er ongeveer 170 studenten, waarvan ongeveer 60 studenten het extra engagement “Dondeynehuis” volgen.
Het Dondeynehuis is gebaseerd op het gedachtengoed van de jezuïeten en wil de “universitas” (gehele ontwikkeling) die in het woord “universiteit” vervat zit, verwezenlijken. Dit gebeurt aan de hand van de 3 pijlers van het project: de sociale, culturele en spirituele pijler.
Sociale pijler : studenten hebben 2x/week keukenmaaltijd. Dit houdt in dat ze met hun keuken van ongeveer 10-15 personen samen een warme maaltijd op tafel zetten. Ieder krijgt wekelijks een andere rol, waardoor je sommige weken ook gewoon aan de maaltijd mag deelnemen zonder er iets voor gedaan te hebben. Taakjes zijn: kok, 2 hulpkoks, “bakker” = degene die brood voorziet die week, “vuilnisman” = degene die het vuil buitenzet die week, 2 afwassers, … De andere dagen van de week doen de afwassers uiteraard niet voor iedereen de afwas; dat geldt enkel voor die 2 dagen.

Op die manier leren de studenten wat het inhoudt om samen te leven. Ze moeten rekening houden met elkaars eetvoorkeuren, allergieën, … en leren omgaan met verschillende (eet-/gedrags-)culturen. Uiteraard is zo een moment vooral ook leuk om de positieve en negatieve ervaringen van de dag en de dingen die ze hebben bijgeleerd, met elkaar te kunnen delen. 

In het begin van het academiejaar worden de studenten ingedeeld in werkgroepen. Ze mogen zelf kiezen bij welke groep ze zich aansluiten. Doel is om te leren samenwerken en activiteiten te leren organiseren. Vb. werkgroep “cultuur” kiest in overleg met de verantwoordelijke van het Dondeynehuis de culturele activiteiten voor het academiejaar; werkgroep “reis” organiseert een reis waaraan op vrijwillige basis kan deelgenomen worden tijdens de lesvrije week (=week na de januari-examens); werkgroep “Kerst” organiseert het kerstfeest; werkgroep “Valnaval” organiseert het feestje dat rond Val-entijn en Car-naval plaatsvindt;… In een bepaalde periode van het academiejaar, die je door de keuze van je werkgroep zelf kiest, zal je dus wat drukker in de weer zijn met organiseren. Eerstejaars-studenten kiezen één werkgroep; studenten die al wat langer in het Dondeynehuis zitten, kiezen er meestal meer dan één. 

Culturele pijler : de hele groep gaat samen naar 6 culturele activiteiten per jaar kijken: dans – muziek – toneel; telkens 1 moderne en 1 klassieke vorm. Zo is er voor elk wat wils en komt men vooral ook in contact met bepaalde vormen van cultuur waar men uit zichzelf misschien niet naartoe zou zijn gegaan.
Spirituele pijler : aan de basis van het project staan de jezuïeten, die in 1994 het “Open Jaar” oprichtten, de voormalige versie van “Het Dondeynehuis”. We selecteren niet op basis van geloof; studenten die niet geloven/het niet goed weten, islamieten, boeddhisten, … zijn allemaal welkom. Wel selecteren we op de bereidheid om erover na te denken, erbij stil te staan en erover in gesprek te gaan met medestudenten, ook als zij een andere (geloofs)overtuiging hebben. Dit kan heel leerrijk en verrijkend zijn. We gaan één weekend in februari/maart samen op bezinningsweekend in de Oude Abdij van Drongen. De werkgroep “bezinningsweekend” kiest in overleg met de verantwoordelijke van het Dondeynehuis een thema. O.b.v. dat thema nodigen we sprekers uit en we praten verder in kleine groepjes. De meeste studenten kijken aangenaam verrast terug naar dit weekend. Vb. van thema’s: “macht en onmacht”, “geloof-waardig”, “achter de woorden”, “Over-hoop”, “(on)macht en kracht”, “Wie ben ik en waar begint de ander?”, “De kracht van kwetsbaarheid”, “Keuzes maken” …
In 2017-2018 zal het bezinningsweekend plaatsvinden van vrijdag 2 maart (start om 18.30u) tot zondag 4 maart (einde rond 14u).

Seminaries/modules/vrijwilligerswerk : 2u per week volgen de studenten gedurende 12 weken per jaar een workshop onder de vorm van een seminarie (8 weken) en een module (4 weken of 1 weekend). De bedoeling is dat de workshops interactief zijn, dus niet opnieuw een hoorcollege. Doorgaans vindt elke workshop op één vooraf bepaalde vaste weekdag plaats (ma/di/wo/do) en dit van 20u tot 22u ’s avonds. Er zijn sociale/culturele/spirituele workshops. De studenten mogen 1 thema kiezen voor het 1ste semester, waarin ze zich 4 of 8 weken verdiepen, en een ander thema voor het 2de semester. Voorbeelden zijn een seminarie/module over kunst (kunstatelier/fotografie), leiderschap, wetenschap, meditatie. Een andere optie is om vrijwilligerswerk te doen in de plaats van een seminarie + module. Via deze link vind je een uitgebreide lijst met de seminaries, modules, vrijwilligerswerken die dit academiejaar deel uitmaken van ons huisprogramma: http://www.kuleuven.be/studentenvoorzieningen/huisvesting/residentiesab/dondeynehuis/seminaries2016-2017
Initiatiedagen : de studenten die deelnemen aan het project zijn een week voor de start van het academiejaar al aanwezig in de residentie, zodat de groep gevormd wordt, iedereen elkaar leert kennen en de nieuwe studenten ook wegwijs gemaakt worden in de residentie en in Leuven. Het grote voordeel van die week is dat eerstejaars een hele stap voor hebben op andere eerstejaars, want ze hebben immers al vrienden gemaakt en weten ook al de weg naar de belangrijkste plaatsen in Leuven (bv. waar hun boeken te kopen), dus kunnen rustiger aan hun nieuwe studies beginnen omdat ze al wat gewend zijn aan de omgeving en gerust zijn dat ze na de les alvast hun verhaal bij een bekende kwijt kunnen.

De initiatieweek zit propvol activiteiten: ze krijgen een meter/peter die hen voor heel het jaar kan bijstaan op allerlei vlakken, er is meer uitleg over de workshops, een stads- en huisspel, BBQ, dropping, quiz, bezinningsmoment en feestje. De initiatieweek is dus al een geconcentreerd voorproefje van een Dondeynejaar.

In 2017-2018 zal de initiatieweek plaatsvinden van zondag 17 september (start om 14u) t.e.m. woensdag 20 september.
Indien je geïnteresseerd bent, kan je een aanvraag indienen via deze link: http://www.kuleuven.be/studentenvoorzieningen/huisvesting/residentiesab/dondeynehuis/inschrijvingsformulier-dondeynehuis

Je ziet er dat we een motivatiebrief verwachten en dat de student, mits een goede motivatiebrief, wordt uitgenodigd voor een gesprek.


De huurprijzen voor academiejaar 2017-2018:

Type 1 < 11,5 m² € 328


Type 2 11,6 – 13,5 m² € 364
Type 3 13,6 – 15,5 m² € 380
Type 4 15,6 – 18,5 m² € 390
Type 5 18,6 – 20,5 m² € 404
Dubbel, 1 persoon > 20,5 m² € 418, maar: enkel 12 maanden huur mogelijk
Dubbel, 2 personen > 20,5 m² € 550, dus 275 € pp
Indien je meer uitleg wenst,
kan je steeds bellen naar +32 16/32.88.98 of e-mailen naar Anneleen.Malfroid@kuleuven.be
een bezoekje brengen aan onze website, www.dondeynehuis.be, waarop ook een filmpje staat
of langskomen op de bezoekdagen: zaterdag 6 mei (9u – 17u) en woensdag 10 mei 2017 (13u – 18u).

Met vriendelijke groeten,Anneleen Malfroid
Verantwoordelijke Dondeynehuis


Dovnload 14.46 Kb.