Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Het Japanse stripverhaal verovert Europa

Dovnload 8.52 Kb.

Het Japanse stripverhaal verovert EuropaDatum08.05.2017
Grootte8.52 Kb.

Dovnload 8.52 Kb.

Het Japanse stripverhaal verovert Europa

Twintig jaar geleden verscheen in Frankrijk 'Akira'. Hiermee startte het Japanse stripverhaal met de verovering van de Europese striplezers.


Het Japanse stripverhaal verovert Europa
De Japanse invasie
Mijn oudste neefje speelde als kind met de transformer figuurtjes. Dit waren robotten die zich van vervoermiddel in vechtrobotten transformeerden. Het speelgoed kwam als merchandising mee met de anime 'Transformer Armada', een van de vele tekenfilmreeksen, die uit Japan kwamen overgewaaid. Voordien waren er al de tv-reeksen 'Pokémon' en 'Dragon Ball', die ook een hele rage onder kinderen teweegbrachten. ‘Transformer’ betekende mijn eerste kennismaking met de Japanse subcultuur van stripverhalen en tekenfilms.
Wat later kleurden de genrefilmfestivals Japans. Op het Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film, het BIFFF, en op het Festival van de Animatiefilm, Anima, staan er elk jaar wel een hele reeks animes op het programma. Het woord anime slaat op Japanse tekenfilms. De meeste animes, die in Europa verdeeld worden, zijn gebaseerd op stripverhalen. Denk aan 'Death Note' of '20th Century Boys'. De Japanse strips worden manga genoemd.
Overdreven beeldjes
Het Japanse woord manga bestaat uit twee ideogrammen. Het eerste symbool MAN betekent onvrijwillig, zonder doel en overdreven. GA staat voor tekening of schilderij. Twintig jaar geleden werd 'Akira' van Katsuhiro Otomo de eerste succesvolle manga in Europa. Twee decennia later is ons oude continent voor de Japanse invasie gezwicht. Zowat veertig procent van nieuwe strippublicaties in onze contreien zijn intussen vertaalde manga's.
De tentoonstelling '20 Jaar Manga in Europa' in het Stripmuseum van Brussel geeft een overzicht van het fenomeen. Curator Paul Herman is directeur van uitgeverij Glénat, die Europa met 'Akira' en 'Dragon Ball' liet kennismaken.
Iedereen zijn eigen manga
Voor elke groep en elke leeftijdscategorie bestaat er een aangepaste manga. Zo is er een type voor jongens, Shônen, (Hoshin, Detective Conan), voor meisjes, Shojo, (Nana, Marmelade Boy), voor jongvolwassenen Seinen, (Say Hello To Black Jack, Tokyo Tribe). Daarnaast zijn er ook manga's over sport (Prince du Tennis), over culinaire onderwerpen, (Le Restaurant du Bonheur, Les Gouttes de Dieu) en over oorlog (1945, Battle Royal). De ecologische manga 'Nausicaä' werd door Hayao Miyazaki getekend. Deze auteur is de regisseur van de prachtige animes 'Spirited Away' en 'Howl's Moving Castle'.
Veel manga's, zeker de verhalen die de lezers van Cerberus mogelijk kennen, spelen zich af in een futuristische omgeving met robotten, androïden en kunstmatige intelligenties. 'Ghost In The Shell' scoorde hoog in sciencefictionkringen. Maar zoals uit de eerdere opsomming blijkt, kent manga dus heel veel subgenres.
Anime
Met '20th Century Boys' won Yukihiko Tsutsumi op het Stripfestival Angoulême de prijs voor het beste scenario. De anime vertelt het verhaal van de gelijknamige manga van Naoki Urasawa. Die laatste schreef trouwens het scenario voor de film. Ondertussen werkt Naoki Urasawa aan 'Pluto'. Hij bouwt hierbij voort op 'Astro Boy'. Klassieker 'Astro Boy' was de legendarische manga van Osamu Tezuka. Osamu Tezuka (1928, 1989) tekende maar liefst honderdvijftigduizend strippagina's en wordt als de peetvader van de manga beschouwd. Japanse fans noemen hem “de god van de manga”.
20 jaar Manga in Europa

10 maart - 7 juni 2009

Stripmuseum

Zandstraat 20, Brussel


Meer info:

www.stripmuseum.be


Frank Beckers

  • Overdreven beeldjes
  • 20 jaar Manga in Europa

  • Dovnload 8.52 Kb.