Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Het kiezen van klimrozen

Dovnload 13 Kb.

Het kiezen van klimrozenDatum28.10.2017
Grootte13 Kb.

Dovnload 13 Kb.

Het kiezen van klimrozen
Eigenlijk is de naam klimroos fout gekozen want een roos zal uit zichzelf nooit klimmen zoals een clematis of blauwe regen dat wel doet. De naam leiroos van het werkwoord "geleiden" is meer op zijn plaats, U moet namelijk de roos zelf opbinden op een daartoe geëigende voorziening. Dit kan bijvoorbeeld een horizontale bedrading zijn, gespannen op een muur, een vrijstaande hekvormige of piramidale, open constructie (trellis of obelisk), maar er kan ook gekozen worden voor een boom, pergola of schutting. De keuze van het soort klimroos heeft direct te maken met de voorziening en standplaats waar de roos geplaatst wordt.

Wat maakt een roos nu een klimroos?

Wel, allereerst de groeikracht van de roos Een klimroos heeft veel meer groeikracht dan een struikroos; dit heeft weer direct te maken met de afstamming van de soort.

Er zijn verschillende soorten mogelijk, elk met hun specifieke kenmerken die juist bij de verschillende toepassingen optimaal tot hun recht komen. U merkt wel om tot een juiste keuze te komen is advies van een kenner op zijn plaats.

Ik zal nu een paar van de belangrijkste groepen noemen en beschrijven. Allereerst de zgn. ramblers; deze hebben een zeer grote groeikracht en kunnen dus

in vrij korte tijd zeer groot worden ( 8 m. in 3 à 5 jaar is mogelijk) en zijn vrij moeilijk te snoeien, vooral als dit een paar jaar nagelaten wordt. Ramblers bloeien slechts een keer, maar dan wel overvloedig. Vaak zijn zij geurend. Goede keuzes hierin zijn: Albertine, rose, grootbloemig, geurend; Seagull, wit, kleinbloemig, geurend, Alberic Barbier, wit, grootbloemig, geurend; Paul Transon, oranje, grootbloemig, geurend; Pauls Himalayan Musk Rambler, rose, kleinbloemig.

Als tweede noem ik de moderne doorbloeiende klimroos. Deze is vrij algemeen toepasbaar en heeft over het algemeen een vrij stijve opgaande groei. Deze roos is grootbloemig en vrij algemeen verkrijgbaar.

U ziet dus deze bijna overal. Compassion, oranje/rose, geurend; Sympathie, rood, geurend; Penny Lane, beige, geurend; Westerland, oranje, geurend; Puerta del Sol, goudgeel, geurend, New Dawn, rose; Bantry Bay, rose; Golden Showers, geel. Het zijn de meest bekende soorten klimrozen.

Er zijn echter ook groepen klimrozen die minder bekend zijn omdat ze ouder zijn. Deze zijn wellicht moeilijker verkrijgbaar, maar toch van dezelfde kwaliteit of misschien zelfs wel beter. Deze geuren in ieder geval beter. De Bourbonrozen zoals, Mme Isaac Pereire, rose, prachtige roos; Honorine de Brabant, wit/rose gestreept en Zephirine Drouhin, rose,ideaal op een rozenboog. Verder de Noisette rozen zoals Mme Alfred Carierre, wit, de sterkste witte klimroos;

Desprez à Fleur Jaune, oranje, prima op een zuidmuur; en Gloire de Dyon, gebroken wit, ideaal op een veranda, serre e.d..

Vervolgens nog de groep van oude klimrozen. Dit zijn vaak mutaties van de oude theerozenen. Ze doen het goed tegen een zuid of westmuur.

Climbing Etoile de Hollande, rood, gezond en sterkgeurend; Guinee, bruinrood, de mooiste roos op een witte muur; Climbing Lady Sylvia, rose, prachtig gevormde bloem, Sombreuil, wit, prachtig gevormd en Climbing Lady Hillingdon, geel, aparte geur.

Tot slot enkele David Austin rozen die prachtig zijn als klimroos: Constance Spry, rose, de mooiste, wel eenmaal bloeiend; Leander, oranje, doorbloeiend; Abraham Darby, oranje en Graham Thomas, geel.

Deze twee laatsten zijn ideaal voor tuinhekjes tot 1 m. hoogte.

Al de genoemde rozen zijn sterk en gezond als u ze goed verzorgt, maar dat geldt voor uzelf ook.


Met vriendelijke tuingroeten

Piet Veldhuis


Dovnload 13 Kb.