Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Het leukste quizvragenboek van de 20e eeuw! Uit: 1000 Quizvragen Boek, Uitgeverij House of Books

Dovnload 23.82 Kb.

Het leukste quizvragenboek van de 20e eeuw! Uit: 1000 Quizvragen Boek, Uitgeverij House of BooksDatum12.03.2017
Grootte23.82 Kb.

Dovnload 23.82 Kb.

HET LEUKSTE QUIZVRAGENBOEK VAN DE 20e EEUW!

Uit: 1000 Quizvragen Boek, Uitgeverij House of Books

1000 Quizvragen Film en Muziek pagina 1

In 1928 besluiten de grote Amerikaanse filmmaatschappijen om een prijs in het leven te roepen. Die prijs heet ‘Academy Award’, en wordt uitgereikt in verschillende sectoren die met het maken van films van doen hebben. Bij die prijs hoort een bronzen beeldje, dat we kennen onder de naam ‘Oscar’. Die naam dankt het aan de bibliothecaresse van de filmacademie van Los Angeles. Toen die het beeldje voor het eerst zag, riep ze: ‘Dat is sprekend mijn oom Oscar!’


Vraag 1. Deze zangeres en actrice heeft in de jaren zestig de hit ‘I got you babe’. In de jaren tachtig maakt zij een come-back, met o.a. de hit ‘If I Could Turn Back Time’ en rollen in de films ‘Witches of Eastwick’ en ‘Moonstruck’. Voor ‘Moonstruck’ krijgt zij een Oscar. Wie is zij?

Antwoord: Cher


Vraag 2. Deze Amerikaanse regisseur maakte beroemde films als ‘Jaws’, ‘E.T.’, ‘Gremlins’ en ‘Jurassic Park’. Hij kreeg een Oscar voor de oorlogsfilm ‘Schindlers’ List’. Wie is hij?

Antwoord: Steven Spielberg


Vraag 3. Fons Rademaker kreeg als eerste Nederlander een Oscar. Dat was voor de film ‘De Aanslag’. Na hem wonnen twee andere Nederlandse films ook een Oscar. Welke films waren dat?

Antwoord: ‘Antonia’ en ‘Karakter’. (3 pnt. per goed antwoord)


Vraag 4. Deze acteur werd zeven maal voor een Oscar genomineerd, maar zou er nooit een krijgen. Ook voor zijn rol in de filmklassieker ‘Who’s afraid of Verginia Woolfe’ liep hij een Oscar mis. Wie is hij?

Antwoord: Richard Burton


Vraag 5. Deze actrice won in de jaren dertig twee Oscars, voor de films ‘Dangerous’ en “Jezebel’. Op hoge leeftijd ging zij voor de televisie werken, waarover zij in een interview zei: ‘De sfeer is heel anders. Alsof je van een slangenkuil in een reptielenhuis terecht komt’. Wie is zij?

Antwoord: Bette Davis

1000 Quizvragen Film en Muziek pagina 2
Popmuzikanten zijn al vanaf het begin van de rock & roll in films gaan spelen. Dat ging niet altijd goed. Zo kreeg Mick Jagger vernietigende kritieken voor zijn rol als de Australische struikrover Ned Kelly. Kelly droeg tijdens zijn rooftochten een ijzeren helm, die zijn hele gezicht bedekte. Volgens de filmkritiek had Mick Jagger die helm gedurende de hele film moeten ophouden. Dan hadden ze gewoon naar een waardeloze roversfilm kunnen kijken, en niet naar een waardeloze roversfilm met een verwend Engels knulletje in de hoofdrol.
Vraag 1. Deze rock&roll-legende is de best verkochte popartiest aller tijden, met de meeste gouden platen en de meeste muziekfilms op zijn naam. Een van zijn betere films was ‘Jailhouse Rock’. Wie is hij?

Antwoord: Elvis Presley


Vraag 2. Deze zangeres speelt een hoofdrol in de film ‘Desperately Seeking Susan’. In de film ‘Dick Tracy’ speelt zij een nachtclub-zangeres, en in de film ‘Evita’ een presidentsvrouw. Wie is zij?

Antwoord: Madonna


Vraag 3. Over een legendarisch popfestival in Amerika is een film gemaakt, die drie uur duurt. Die film komt uit in 1970. Hoofrolspelers zijn 400.000 man publiek en ruim honderd muzikanten, waaronder Jimi Hendrix, Joe Cocker en Jeffersons Airplane. Hoe heet dit festival?

Antwoord: Woodstock


Vraag 4. Mick Jagger krijgt goede kritieken voor zijn acteerwerk in de film ‘Freejack’. In 2002 produceert hij een film, die gaat over de Engelse inlichtingendienst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe heet die film?

Antwoord: Enigma


Vraag 5. David Bowie maakt de science-fiction-elpee Ziggy Stardust, en debuteert kort daarop als acteur in een science-fiction-film. Hoe heet deze film?

Antwoord: The Man who fell to Earth.

Film en Muziek pagina 3
In de popmuziek kennen we een aantal ‘One Hit Wonders’. Dat zijn zangers of groepen die ooit één wereldhit scoorden, en van wie later nooit meer iets gehoord werd. Tragisch voorbeeld is het duo Zager & Evans. Van hun hit ‘In the Year 2525’ verkochten ze miljoenen platen. Maar het bracht geen geluk: Zager & Evans zitten inmiddels al dertig jaar in de studio om te proberen hun succes te evenaren. Zonder enig succes, en ze worden om beurten voor depressies in het ziekenhuis opgenomen.
Vraag 1. De popgroep Shocking Blue heeft als eerste Nederlandse popgroep een tophit in Amerika. Het nummer wordt later opnieuw een internationale hit, in de versie van Bananarama. Hoe heet dit nummer?

Antwoord: Venus


Vraag 2. De Golden Earring heeft in Amerika een grote hit met Radar Love. Het nummer wordt een klassieker. Een later nummer haalt in 1982 wel de top tien, maar daar blijft het bij. Hoe heet dat nummer?

Antwoord: Twilight Zone


Vraag 3. Met Little Green Bag heeft de George Baker Selection een klein hitje in Amerika. Als de popgroep allang niet meer bestaat wordt dat nummer opnieuw een hit, omdat het in de soundtrack staat van een film van Quentin Tarantino. Hoe heet die film?

Antwoord: Reservoir Dogs


Vraag 4. Deze Franse rockzanger heeft in de jaren zestig een paar hits in Nederland, met o.a. ‘Tes tendres années’. Daarna wordt het stil, maar in Frankrijk blijft hij aan de top. Hij speelt in films als ‘Conseil de Famille’ en viert in Parijs op grootse wijze zijn 50e verjaardag. Wie is hij?

Antwoord: Johnny Halliday


Vraag 5. Candy Dulfer heeft een hit met een instrumentaal nummer, waarbij zij hulp krijgt van de gitarist van de Eurythmics. A. Wie is die gitarist en b. hoe heet het nummer?

Antwoord: a. Dave Stewart en b. Lily was here (3 pnt. per goed antw.)

Film en Muziek pagina 4
Toen Elvis Presley voor het eerst op televisie was regende het klachten. Elvis schudde met zijn heupen, en veel kijkers vonden dat smerig. Toen de Rolling Stones voor het eerst voor de Amerikaanse televisie optraden moest de presentator een dag later plechtig beloven dat zoiets nooit meer zou gebeuren. De op één na ergste was Jimi Hendrix, maar de allerergste was Mozart. Toen die een kamerconcert gaf voor welgestelde dames en heren begon hij opeens over stoelen en tafels te springen. Daarna maakte hij een koprol op de piano en begon hij te miauwen. Mozart had één geluk: hij leefde in de 18e eeuw, en toen was er nog geen televisie.
Vraag 1. Over Mozart wordt in de jaren ’80 een bioscoopfilm gemaakt. Een van de voornamen van Mozart is de titel van deze film. Welke?

Antwoord: Amadeus (Wolfgang Amadeus Mozart)


Vraag 2. Deze Duitse componist is in de jaren zestig het mikpunt in een rock&roll nummer. Later wordt in een film een St. Bernardshond naar hem genoemd. Zijn bekendste werk is de Vijfde Symphonie, die begin met: Ta-ta-ta-ta. Wie is hij?

Antwoord: Beethoven (Ludwig van Beethoven)


Vraag 3. Als het Suez-kanaal feestelijk wordt geopend krijgt een Italiaanse componist opdracht om daar een opera voor te schrijven. In deze opera zit een Triomfmars, die nog altijd veel door voetbalsupporters wordt gezongen. a. Hoe heet de opera en b. hoe heet de componist?

Antwoord: a. Aïda en b. Giuseppe Verdi (3pnt. per goed antwoord)


Vraag 4. De ‘Bruiloftsmars’ komt uit een muziekstuk dat gemaakt is naar een toneelstuk van Shakespeare. Hoofrolspelers daarin zijn Puck en de Elfenkoningin. A. Hoe heet het stuk en b. Wie schreef de muziek?

Antwoord: a. ‘Een Midzomernachtsdroom’ b. Mendelssohn


Vraag 4. Toen een vriend bij een ongeluk zijn rechterhand kwijtraakte, schreef deze componist ‘Pianoconcert voor de linkerhand.’ Wie was hij?

Antwoord: Ravel (Maurice Ravel)

Film en Muziek pagina 5
Als aan het eind van de jaren zestig de Flower Power-beweging opkomt wordt de stad San Fransisco een bedevaartsoord voor hippies. De burgemeester klaagt over troepen langharigen, die met wezenloze blik door de straten sjokken. Hij is niet de enige: het opperhoofd van de Navajo-Indianen klaagt ook over: ‘langharigen die zich als de heer Jezus kleden en die mij voortdurend vragen om wijze woorden te spreken. Ik zeg dat maar iets om van ze af te zijn. Bijvoorbeeld: als de lucht blauw is, waar is dan het einde? Dan knikken ze en lopen ze tevreden weg. Ze zijn niet agressief, maar ze zijn lastig omdat ze met zovelen zijn.’
Vraag 1. Een van de laatste grote hits van The Beatles wordt het lijflied van de hippie-beweging. Het is ook de titel van een succesvolle tv-show, gepresenteerd door Robert ten Brink. Hoe heet dit Beatles-nummer?

Antwoord: All You Need is Love


Vraag 2. De Beatles maken de muziek bij een tekenfilm, waarvoor ze ook het verhaal bedenken. De titelsong van die tekenfilm wordt een hit. Hoe heet deze tekenfilm?

Antwoord: Yellow Submarine


Vraag 3. Veel Engelse popsterren bezoeken India om daar te luisteren naar de wijze lessen van een hindoe-yoga. Hoe heet die halve heilige?

Antwoord: Maharishi Maresh Yoga.


Vraag 4. The Rolling Stones brengen een sprookjesachtige elpee uit met een fluorescerende hoes. Ze krijgen de kritiek dat de hoes beter is dan de plaat. Hoe heet de elpee, waarop o.a. ‘2.000 Lightyears from home’ staat?

Antwoord: Their Majestic Satanic Stones Request.


Vraag 5. In de Beatles-film ‘Magical Mystery Tour’ zit een band die bizarre liedjes schrijft. Met teksten als ‘schone machine, nitroglycerine, klingklingeding – klangklanggezang’ nemen ze de hippies in de maling. Ze hebben een hit met ‘Urban Spaceman’. Hoe heet die band?

Antwoord: Bonzo Dog Doodah Band

Film en Muziek pagina 6
In 1965 kwam tv-presentator Willem Duys in het nieuws. Eerst liet hij de langharige Amsterdamse beatgroep ‘The Outsiders’ in zijn tv-programma optreden. Daarna vroeg Duys aan mannen in het publiek wat zij zouden doen als hun dochter met zo’n ‘ruige aap’ thuis zou komen. Tussen de antwoorden zat een opvallend groot aantal lijfstraffen, zoals het breken van benen en het uitdelen van pakken slaag. Waarna een tv-journalist in de krant schreef dat Willem Duys en zijn publiek nodig eens naar een opvoedingskamp gestuurd moesten worden.
Vraag 1. Een Volendamse popgroep wordt bekend om de ‘palingsound’. Hun eerste grote hit is ‘Shure he’s a cat’. Daarna komen ze met veel meer platen in de top tien, zoals ‘Lea’ en ‘Be my Day’. Hoe heet deze band?

Antwoord: The Cats


Vraag 2. Een van de oudste popgroepen van Nederland komt ook uit Volendam. Die groep heet BZN, en dat is een afkorting. Waarvan?

Antwoord: Band Zonder Naam


Vraag 3. Harry Muskee is oprichter van de bluesband Cuby and the Blizzards. De band breekt door met de tweede elpee. Die is genoemd naar het dorpje waar de boerderij staat waarin de band repeteert. In die boerderij is in 2002 het Blizzards-museum geopend. Hoe het het dorpje?

Antwoord: Grolloo (gemeente Aa en Hunze) Elpee: Groeten uit Grolloo.


Vraag 4. Een Amsterdamse gitaargroep heeft hits met ‘Younger Days’ en ‘Both ends Burning’. In Amerika nemen ze de cd ‘Pleasure Ground’ op, maar juist als de groep doorbreekt gaat hij uit elkaar. Hoe heet hij?

Antwoord: Fatal Flowers


Vraag 5. Een Nederlandse fotograaf is in het buitenland beroemder dan alle Nederlandse popgroepen bij elkaar. Hij fotografeert hoezen voor U2 en maakt portretten van o.a. de Rolling Stones, Bruce Springsteen, Bob Dylan en R.E.M. Hoe heet hij?

Antwoord: Anton Corbijn

Film en Muziek pagina 7
Cornelis Vreeswijk, Corrie Brokken, Jaap Fisher en de Zangeres Zonder Naam hebben twee dingen gemeen: ze zongen in het Nederlands en tot het einde van de jaren zestig mochten veel van hun liedjes niet op de radio worden uitgezonden. Bij de eerste drie kwam dat door de inhoud van hun teksten. Bij de Zangeres Zonder Naam ging het juist om het gebrek aan inhoud. Men vreesde dat zij met liedjes als: ‘Het was aan de Costa del Sol, tingelingeling’ het Algemeen Nederlands Beschavingspeil naar beneden zou trekken.
Vraag 1. ‘Als hij maar geen voetballer wordt, ze schoppen hem misschien halfdood’, wordt gezongen door Boudewijn de Groot. Hij zingt het voor zijn zoon, die inmiddels ook gitarist en zanger is. Hoe heet dit liedje?

Antwoord: Jimmy


Vraag 2. Een Vlaamse zanger en gitarist heeft hits met ‘Je veux l’amour’ en ‘De Liefde voor Muziek’. Hij wordt ‘Zijne Excellentie van de Vlaamse Popmuziek’ genoemd. Wie is hij?

Antwoord: Raymond van het Groenewoud


Vraag 3. Popgroep De Dijk komt in de top veertig met nummers als ‘Mag het licht uit?’ en ‘Bloedend Hart’. De zanger van De Dijk schrijft de meeste liedjes, en brengt ook een dichtbundel uit. Hoe heet deze zanger?

Antwoord: Huub van der Lubbe


Vraag 4. De eerste top tien hit van Doe Maar is een vrolijk reggae-achtig nummer. Na dit nummer volgen twee sombere nummer 1 hits, namelijk ‘De Bom’ en ’Pa’. Hoe heet die eerste top tien hit?

Antwoord: Doris Day


Vraag 5. Boudewijn de Groot stapt aan het eind van de jaren zestig tijdelijk over naar Engelstalige popmuziek. Hij richt een band op met een Engelse naam, en heeft een kleine hit met een Engelstalig nummer. Hoe heet die band en hoe heet dat nummer?

Antwoord: De band heet ‘Tower’, de hit ‘In Your Life’.

Film en Muziek pagina 20
De economische crisis kwam rond 1980 in Engeland nog harder aan dan in de rest van Europa. Met name onder jongeren was de werkloosheid groot. Arbeidsbureaus hadden voor hen een speciaal formulier, dat inhield dat ze niet hoefden te solliciteren omdat er toch geen werk was. Zo’n formulier heet een UB40. Tegenwoordig is UB40 bekend van de muziek die deze groep maakt. De popgroep noemde zich zo omdat ze elkaar ontmoet hadden in de wachtkamer van het arbeidsbureau. Omdat er toch niets te doen was besloten ze een reggae-groep te beginnen, met een serie internationale hits als resultaat.
Vraag 1. De vader van de reggae-muziek is een muzikant die op Jamaica is geboren. Zijn grootste hit is ‘No woman, no cry’. Als hij kritiek krijgt omdat hij in een BMW rijdt, zegt hij dat hij dat doet omdat BMW de afkorting is van de naam van zijn band. Hoe heet die band?

Antwoord: Bob Marley and the Wailers


Vraag 2. Veel reggae-muzikanten hangen een geloof aan dat zegt dat ze ooit naar het beloofde land Ethiopië terug zullen gaan. Hoe heten de aanhangers van dat geloof?

Antwoord: Rasta’s (Rastafarians of Rasta-mannen is ook goed)


Vraag 3. Een reggae-zanger heeft een hit met een duet, dat hij samen met Mick Jagger zingt. Hoe heet de zanger en hoe heet de hit?

Antwoord: a. Peter Tosh, b. Walk and don’t look back (3 pnt. per antw.)


Vraag 4. Deze zanger heeft in 1973 een hit met het door Bob Marley geschreven ‘Stirr it up’. En jaar eerder had hij een hit met een eigen compositie: ‘I can see clearly now’. Hoe heet hij?

Antwoord: Johnny Nash


Vraag 5. Reggae-muziek is genoemd naar ‘Do the Reggay’, een nummer van een man die ‘The Godfather of Ska’ wordt genoemd. Hij heet Fred Hibbert en Bob Marley is in zijn band begonnen. Hoe heet die band?

Antwoord: Toots and the Maytals


Dovnload 23.82 Kb.