Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Het Mysterie van Mons

Dovnload 232.38 Kb.

Het Mysterie van MonsPagina1/2
Datum10.01.2019
Grootte232.38 Kb.

Dovnload 232.38 Kb.
  1   2

Draaiboek “Het Mysterie van Mons”

Door Patrick Bernauw

Contact: patrick.bernauw@skynet.be / Productie: www.teambuildings.eu

www.stadsspel.be – www.stadsspel.org – www.stadsspelen.blogspot.com

Dit draaiboek is bestemd voor de spelleider/spelleiding van het stadsspel “Het Mysterie van Mons”. Het bevat tips & spelregels voor de organisatie van het stadsspel, en uiteraard ook de oplossingen.

Indien u nog vragen mocht hebben bij de organisatie van dit stadsspel, aarzel dan niet contact op te nemen met Patrick Bernauw.Wat hebt u nodig om het stadsspel HET MYSTERIE VAN MONS te organiseren en te spelen?

Als spelleider(s) of organisator(s) hebt u nodig: 1. Dit draaiboek voor de organisatie van het spel, dat ook de oplossingen van het spel bevat.

 2. Een Werkboek per Team Captain, waarin de oplossingen worden genoteerd.

 3. Het spelboekje “Het Mysterie van Mons” per deelnemer.

De Team Captains hebben voor de rest nog een balpen nodig, en dat is alles. Een stadsplan is niet vereist. Het is altijd leuk indien u voor het winnende team een prijs voorziet.

Met hoeveel deelnemers kunt u dit spel spelen?

Het is de bedoeling dat een aantal teams het tegen elkaar opnemen en zoveel mogelijk opdrachten tot een goed einde proberen te brengen binnen een door u vastgestelde tijdsduur. Ideaal is een team van 4 tot 8 personen. U kunt zoveel teams maken als u dat wil. Eén enkele spelleider (m/v) kan makkelijk een vijftal teams van maximum ca. 8 personen aan. Het spel bevat denk-, doe-, onderzoeks- en creatieve opdrachten en richt zich op volwassenen, maar kinderen vanaf 12 jaar kunnen er ook plezier aan beleven.

U verdeelt de groep vooraf in een aantal evenwichtig samengestelde teams. Voor elk team duidt u een Team Captain aan. Het is zijn/haar opdracht de timing te bewaken, taken te delegeren en vooral ook de oplossingen van het Team in het Werkboek in te vullen.

Wanneer kunnen wij dit spel spelen?

Ga vooraf na wat de openingsuren zijn van de kerk van Sint Waltrudis (of Waldetrudis, of Waudru) (www.waudru.be), het Belfort en de Tuin van de Burgemeester (www.monsregion.be). Het Kasteelpark van het Belfort is bijvoorbeeld alle dagen van 12 tot 18 uur toegankelijk, behalve op maandag. Men kan het spel ook spelen zonder dat men deze plekken betreedt, maar het zal er toch heel wat van zijn charme bij verliezen.

Vraag alle informatie op via: Office du Tourisme de Mons, Grand Place 22, 7000 Mons –

Tel.: +32 (0) 65 33 55 80 - Fax: +32 (0) 65 35 63 36

Zie ook: www.paysdemons.be

http://www.opt.be/informations/gemeenten___mons/nl/C/53053.html

http://www.opt.be/informations/toeristische_informatie_mons__office_du_tourisme_de_mons/nl/AI/32196.htmlHoeveel tijd neemt het spel in beslag?

Dat bepaalt u zelf. De ideale tijdsduur lijkt ons 3 uur. Het spel start op de Place Leopold, bij het station, en u als spelleider spreekt vooraf met de deelnemers af dat het, bijvoorbeeld, exact drie uur later eindigt aan de Place du Parc. Daar dienen alle Team Captains hun Werkboekje af te geven aan de spelleiding.

Vervolgens krijgt de spelleiding bijvoorbeeld een half uur de tijd (dit hangt af van de grootte van de groep en/of van het aantal teams) om de oplossingen van de teams te evalueren. De apotheose van het spel (oplossingen, prijzen,…) gaat dan door aan de Place du Parc.

Hoe wordt er gekwoteerd?

Ieder goed antwoord krijgt 1 punt; wat de creatieve opdrachten betreft (iets tekenen, de straatact op het eind) beslist de jury (= de spelleiding) eigenmachtig over het aantal punten dat verdiend werd.

Indien er meer dan 5 teams (en dus 5 Werkboekjes) zijn, verdient het aanbeveling met meer dan 1 spelleider te werken, om briefing en vooral eindevaluatie vlot te laten verlopen, maar ook voor wat het jureren van de creatieve proef betreft.

Er kunnen strafpunten gegeven worden voor de teams die hun Werkboekje te laat inleveren.Aanpassingen?

U kunt dit spel in grote mate personaliseren. Bijvoorbeeld: door voortdurend langs het hele traject op te duiken om een tip te geven (de teams moeten u wel een gerichte vraag stellen… en als een ander team het antwoord hoort…); door een “time out” in te lassen op een terrasje, in een cafeetje; door af te sluiten met een etentje (in dat geval: reserveren),…Maak voor uzelf, vooraf, een gepersonaliseerd draaiboek met daarin alles wat u niet mag vergeten & alles wat u zeker moet zeggen op de dag van het spel:

Hoe verloopt het spel?

U start met een briefing aan de Place Leopold waarbij u: 1. De team-indeling en Team Captains nogmaals vastlegt. Iedere Team Captain krijgt een Werkboekje en een Spelboekje. Aanbevolen is dat ook ieder teamlid een Spelboekje krijgt.

 2. De spelregels uitlegt: doel is zoveel mogelijk opdrachten tot een goed einde te brengen binnen de gestelde tijdslimiet; u ziet elkaar terug om ??? uur op de Place du Parc; Team Captains die hun Werkboekje te laat inleveren, krijgen strafpunten, enz…

 3. Niet vergeet te vermelden of en hoe u dit spel hebt gepersonaliseerd/aangepast.

Vervolgens stuurt u de Teams op weg. Uzelf kunt nu langs het traject post vatten om één en ander bij te sturen (door middel van het geven van tips) en een oogje in het zeil te houden, en uiteindelijk op het eind de creatieve act te jureren en de apotheose te leiden.

Het spel kan zelfs thuis gespeeld worden, waarbij u vooraf een tijdsduur bepaalt en bijvoorbeeld ieder team de gelegenheid geeft om x aantal minuten research te doen op het web.


  1   2

 • Door Patrick Bernauw Contact: patrick.bernauw@skynet.be / Productie: www.teambuildings.eu www.stadsspel.be – www.stadsspel.org – www.stadsspelen.blogspot.com
 • Indien u nog vragen mocht hebben bij de organisatie van dit stadsspel, aarzel dan niet contact op te nemen met Patrick Bernauw.
 • Wat hebt u nodig om het stadsspel HET MYSTERIE VAN MONS te organiseren en te spelen
 • Met hoeveel deelnemers kunt u dit spel spelen
 • Wanneer kunnen wij dit spel spelen
 • Hoeveel tijd neemt het spel in beslag
 • Hoe wordt er gekwoteerd
 • Aanpassingen
 • Maak voor uzelf, vooraf, een gepersonaliseerd draaiboek met daarin alles wat u niet mag vergeten alles wat u zeker moet zeggen op de dag van het spel: Hoe verloopt het spel

 • Dovnload 232.38 Kb.