Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Het ontstaan van de mens blz. De volkeren buiten afrika

Dovnload 8.17 Mb.

Het ontstaan van de mens blz. De volkeren buiten afrikaPagina1/3
Datum25.10.2017
Grootte8.17 Mb.

Dovnload 8.17 Mb.
  1   2   3

Het ontstaan van de mens blz.


3. DE VOLKEREN BUITEN AFRIKA

1. Het australoide mensentype.
Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van het Australische continent. Men noemt ze ook ABORIGINES. Slechts zo­wat 100.000 individuen overleefden de relatief recente Kaukasoide kolonisa­tie en enkele duizenden onder hen leven nog steeds een primitief woes­tijnleven. Volgens vele anthropologen staan de aborigines dicht bij de archaische vorm van de moderne mens. Zij veroverden Australië via Z.O.Azië en Nieuw Guinea vooraleer het mongolisatieproces (zie verder Homo asiaticus) inzette. Men schat dit gebeuren heden op ongeveer 50.000 jaar geleden.
De kenmerken zijn de volgende. Het voor­h­oofd is laag en terug­wij­kend met verdikkingen boven de oogkassen. Zij hebben sluik of licht krullend haar, dat in de jeugd vaak opvallend blond is. Zij hebben dikke lippen, een brede platte neus en de mond wijd. Haar en huid zijn bruin tot zwart van kleur, de lichaamsbeharing is goed ontwikkeld en het bloedantigen B ontbreekt.
De MELANESIERS, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Guinea, de Bismarck-, Solomon-, Fiji-, en Admiraliteits-eilan­den, de Nieuwe Hebriden en Santa Cruz, stammen zeer waarschijnlijk af van dezelfde voorouders als de Aborigines (de foto links toont een aborigine man van Australië en deze rechts een Papua-vrouw).


NOTA : RELICTGROEPEN
In Azië leven heden ten dage nog een aantal zogenaamde RELICT­GROEPEN. Deze worden, zoals de Aborigines, beschouwd als de naaste verwanten van een archaïsch premongoloid mensentype, dat als eerste Homo sapiens in Azië doordrong.
Voorbeelden hiervan zijn de Ainoe's van Noord-Japan en de Weddoiden uit Centraal- en Zuid-Indië en Ceylon. Deze werden door de opmars van de Kaukasoiden in het tweede en eerste millennium voor Christus naar geïsoleerde junglegebieden teruggedrongen. Het aantal dat heden nog bestaat is zeer gering geworden. Anthro­pologisch zijn zij nog niet goed bestudeerd.
Onder deze relictgroepen vindt men ook dwergvolkeren. Per definitie gaat het om volkeren waar van de mannen niet groter worden dan grosso modo 1,50 meter (de vrouwen zijn dan steeds overeenkomstig kleiner).
Voorbeelden hier van zijn de Onge’s van de eilandengroep van de Andamanen, waarvan de vrouwen een uitgesproken lordosis (reusachtige billen) vertonen, de Semang op Malakka en de Negrito’s (of Aeta) van de Philippijnen.
Recent gebeurde in Cambridge een mitochondriaal DNA-onderzoek van de dwergvolken van de Andamanen. Dit laatste is een eilandengroep aan de oostzijde van de golf van Bengalen. Hieruit bleek een grotere verwantschap met de pygmeeën van Zuidelijk Afrika dan met mongoloïde Aziaten. Deze Andamanen zijn dan ook zeer waarschijnlijk de directe afstammelingen van de eerste mensen die vanuit Afrika naar Azië migreerden.

  1   2   3


Dovnload 8.17 Mb.