Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Het verbaast mij dat ik niet eerder over golfspelen in Zuid-Frankrijk heb geschreven

Dovnload 9.92 Kb.

Het verbaast mij dat ik niet eerder over golfspelen in Zuid-Frankrijk heb geschrevenDatum05.05.2019
Grootte9.92 Kb.

Dovnload 9.92 Kb.

Golf in de "Provence"
Het verbaast mij dat ik niet eerder over golfspelen in Zuid-Frankrijk heb geschreven.

Ik kom er al een paar jaar gedurende een week, of wat meer, in de maand september en geniet dan met volle teugen van het land, de natuur, de bewoners en hun cultuur.

La Provence, het gebied in Z.O. Frankrijk dat rond 125 v. Chr. door de Romeinen werd veroverd en als provincie werd ingelijfd bij het Rijk. Alle veroverde gebieden buiten Itali‰ zelf zoals Sicili‰, Sardini‰, Corsica en zelfs Hispania waren een Provincia romana, maar van die naam Provincia is er maar een overgebleven: La Provence. U kunt de opgravingen en de ru‹nes uit die tijd bezichtigen in St.Etienne du GrŠs. In de loop der eeuwen is het grondgebied vaak van eigenaar verwisseld, u weet dat nog wel ; eerst de Goten en de Franken, daarna de 'prinsenstrijd' van het Merovingische tegen het Karolingische huis, een soort 'landkapertje' spel van de adel: oorlogje hier, strijdje daar en die arme bevolking maar onderdrukken en uitpersen. Vervolgens de Bourgondi‰rs ( we zitten al in 870 na Chr.) die zich niet konden handhaven tegen de Saracenen en dat waren geen lieve jongens. Er liepen nog wat driftige graven rond in de jaren daarna. Het Rooms-Duitse rijk was uiteraard ook involved en langzaam komen we dichterbij in de Christelijke tijdschaal met, het huis van Anjou, afstammelingen van de Franse koningen geheten Lodewijk met een nummer er achter. Eindelijk kwam er relatieve rust voor de bewoners van de Provence, het land werd met Frankrijk verenigd. De bevolking was arm, zoals overal waar oorlogen gevoerd worden, straatarm, maar het landschap bleef rijk aan natuurschoon.

Het is ongeveer 1200 KM rijden naar de Provence. Als je met z'n drie‰n in de auto zit is dat maar 400 KM per persoon. Een achterin, da's 'pitten'geblazen, de ander voorin de route laten bepalen wat, behoudens in Belgi‰, overbodig is, de derde achter het stuur met cruise controle en automaat; een 'fluitje van een cent'. Na, toch, 12 uren tussen de wielen te hebben gezeten op de A6 Route du Soleil, word je echt beloond. Mild klimaat in de septembermaand, prachtig landschap met door cypressen omzoomde korenvelden, zonnebloemakkers, uitgestrekte velden met lavendel en niet te vergeten de olijfboomgaarden. Land van zandstenen huizen met de typische dakpannen, groenwitte boomstammen van schaduwbrengende platanen, dorpspleinen met grit en 'jeu de boules' spelende, gesticulerende, alpino pet dragende mannetjes. Land van koele wijn. Niet verwonderlijk dat kunstenaars zich daar voor korte of langere tijd vestigden. Inspiratie te over.

Natuurlijk zijn wij Nederlanders trots op Van Gogh. De in zijn tijd weinig gewaardeerde schilder uit de begintijd van het impressionisme, verbleef van februari 1888 tot mei 1890 in de Provence. Een ieder kent de geschiedenis van de waarschijnlijk aan epilepsie lijdende kunstenaar. Wonend te Arles in het bekend geworden 'gele' huis van dit provencaals stadje, schilderde hij prachtige indrukwekkende korenvelden en bloeiende fruitbomen. Het huis zelf verfraaide hij met de later beroemd geworden zonnebloemen. Zijn psychische conditie dwong hem zich te laten opnemen voor behandeling. Te Saint-Remy, in de inrichting Saint Paul --u moet er een bezoek brengen-- tekende en schilderde hij alles wat hem interesseerde; buiten de inrichting kwamen beroemde stukken van olijfbomen en landschappen met cypressen tot stand. In die natuur mag u rondlopen. Alhoewel u de planten en bomen anders zult waarnemen dan onze beroemde landgenoot uit de vorige eeuw, is er toch weinig veranderd in die landstreek. Nu zijn ook daar golfbanen aangelegd. Als u daarop speelt ziet u veel groen voor u en achter u; u loopt op groen gras, maar als u om u heen kijkt ziet u olijfbomen, zonnebloemen en cypressen. U loopt in de Provence. U loopt in het door Van Gogh zo geliefde landschap. Niet alleen zijn naam is met de streek verbonden; Paul Gauguin, Paul C‚zanne, zijn allen liefhebbers van deze streek geweest. En, daar mag u zomaar golfen....wij raden u aan, ga eens naar de onderstaande banen.

Aux Baux de Provence. Een prachtig gelegen 9-holes(!) baan. Als u de tweede negen loopt geniet u nog meer dan de eerste maal: u kent de baan z'n valkuilen en strikken, dus kunt u wat meer naar de natuur kijken. U ziet om u heen de bergketen, les Alpilles, imponerend mooi. Daarin hadden de roofridders hun thuishaven, het haviksnest en van hier uit terroriseerden zij de bevolking. Uitgespeeld rust u uit op de binnenplaats van een boerderij-achtige woning die al jaren half afgebouwd is en z'n voltooiing maar niet krijgt. Echte rust op deze cour, waar veel platanen schaduw en koelte geven en een enkele ober een verfrissend drankje schenkt.

Niet ver daarvan verwijderd kunt u spelen op 'golfclub de Servanes' te Mouries. Moderner clubhuis, 18 holes, meer gras dan de vorige course. Dezelfde bergketen, les Alpilles, maar helaas, hier hebben onder andere de bosbranden van 1999 gewoed waarvan wij via de nieuwsdienst zelfs in Nederland gehoord hadden. Het is een groot geluk dat de baan zelf gespaard is gebleven! Ze zullen wel alle sproeiers hebben aangezet.

Wilt u eens luxe gaan golfen, kies dan: Golf de Pont Royal. U ziet de reclame borden overal in de directe omgeving van Senas en Salon, om precies te zijn: Mallemont. Neem een gevulde beurs mee in uw kontzak en een buggy daaronder. Severiano Ballesteros heeft hem ( haar?) ontworpen, vandaar. Een prachtige baan uiteraard. Wilt u op een even mooie baan ( wellicht mooier) spelen als de Pont, maar veel goedkoper dan raad ik aan: Golf de Chateau l'Arc nabij Fuveau, een klein plaatsje ten zuiden van Aix en Provence. De paden tussen de greens en de tee-boxen zijn wat lang en versleten, maar dat is ook het enige negatieve wat ik er van vertellen kan. De buggy's rijden vrolijk voort en rammelen wel wat. Opvallend aangenaam is - nog nooit meegemaakt-dat u zeer gereduceerde prijzen krijgt als het echt warm weer is en u tussen 11 uur en 14 uur start. Dat kan heel goed in september. Ook moet u niet vergeten te vragen,bij alle banen, of u een carnet kan kopen. U bemachtigt, aldus doende, een gereduceerde prijs voor enkele, samenwerkende courses.

Wat moet ik u nog meer vertellen over 'golfen in de Provence'? Een heleboel, maar daar is de ruimte niet voor. Ik noem alleen nog de namen, Vacquerolles van Golf des Hauts de Nimes; en Golf Grand Avignon, waar u de driving-ballen( floaters) in het meer slaat, waar ze echt blijven drijven. Tot slot uiteraard: Grasse. Ook La Provence, maar een verhaal apart; wellicht een onderwerp voor de toekomst.

Als u nu echt geen zin heeft 1200 KM te rijden voor al dit schoons, ga dan op een prachtige zomerdag 's morgens vroeg op uw homecourse golfen, pak daarna de auto en stuur richting Amsterdam. Museum plein. Van Gogh Museum. Geniet van deze prachtig opgezette tentoonstelling over het werk van de Meester. U waant zich -even Drenthe en Nuenen uitschakelen-in Frankrijk, in de Provence.


Willem J. Koers. De Verwaeyde Sandbergen Nunspeet. (via Copy Chain)


Dovnload 9.92 Kb.