Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Het vierkant van de wraak, Pieter Aspe Inhoud

Dovnload 12.06 Kb.

Het vierkant van de wraak, Pieter Aspe InhoudDatum21.09.2017
Grootte12.06 Kb.

Dovnload 12.06 Kb.

Het vierkant van de wraak, Pieter Aspe

Inhoud:
Het hele verhaal draait rond de familie Degroof. Het is een zeer welgestelde familie met veel macht. De stamvader is Ludovic Degroof. Elisa Heytens de Puyenbroucke is met hem getrouwd, maar niet uit liefde. Het was een zakelijk huwelijk, want ze was verliefd op Aquilin Verheye (een vriend van Ludovic) en de liefde was wederzijds. Omdat Degroof geld en macht had, moest ze met Degroof trouwen. Dit heeft Aquilin nooit kunnen verkroppen. De relatie tussen Elisa en Aquilin bleef, ook na het huwelijk, bestaan. De liefde was zo groot dat Elisa een kind wilde van Aquilin, dit was Aurélie. Op de één of andere manier is Ludovic Degroof dit te weten gekomen en heeft hij als wraak jarenlang zijn onechte dochter misbruikt. Aquilin en Elisa verwekten nog een kind, Nathalie, maar dit is Ludovic nooit te weten gekomen. Ludovic bleef Aurélie misbruiken en het logische gevolg was een zwangerschap. Ludovic drong aan op een abortus, maar Aurélie liet het kind plaatsen. Daniel, zo heette het kind, werd bij het -tot dan toe- kinderloze gezin van Jan en Bea Verhaeghe geplaatst. Aurélie werd gek en in een psychiatrische instelling geplaatst. Aquilins haat werd alleen maar aangezwengeld door het onrecht dat zijn aartsvijand aanrichtte. Daarbovenop kwam nog eens dat Daniel een levensbedreigende ziekte had, hij had de ziekte van Marsepan, waardoor de aorta verdunt en het uiteindelijk begeeft. Aquilin zoekt de ondertussen al volwassen Daniel op en samen besluiten ze het Ludovic betaald te zetten. De wraakactie wordt vele jaren op voorhand gepland. Zo neemt Aquilin de identiteit aan van een man zonder familie die hij verzorgde. De man sterft onder de naam van Aquilin Verheye. Aquilin leeft nu onder de naam van Laurent De Bock, wat de perfecte dekmantel is. Op een dag wordt de wraakactie in gang gezet. Aquilin en Daniel breken in in de juwelierszaak van een zoon van Ludovic Degroof. Ze laten een envelop achter met 'voor jou, ellendeling' op. Daarin zit een teken dat alleen hij en Aquilin begrijpen, het vierkant van de tempeliers.


Daniel en Aquilin stelen echter niets, ze vernietigen de hele collectie goud en juwelen door ze in een bijtend zuur te werpen. De code van het alarm van de zaak had Aquilin gekregen van Nathalie, zijn dochter. Na de inbraak gaat Aquilin naar Blankenberghe en Daniel naar een klooster waar Benedicte Degroof (dochter van Ludovic) bij aangesloten is. Daniel intimideert Benedicte (die later een zelfmoordpoging zal ondernemen). Ondertussen is de politie van Brugge al gewaarschuwd, adjunct-commissaris Pieter Van In wordt aangesteld als het hoofd van de zaak, omdat hij gekend is voor z'n discretie. Degroof had de hoofdcommissaris De Kee hierom gevraagd. Ondertussen is de jonge en razend knappe Hannelore Martens bij het onderzoek betrokken, ze is namelijk substituut. Samen zoeken Hannelore en Pieter naar een oplossing, waardoor een band tussen hen ontstaat die later een liefdesrelatie wordt. Terwijl Aquilin in Blankenberghe zit, ontvoert hij Bertrand. Dit is de zoon van Patrick Delahaye, die getrouwd is met een dochter (Charlotte) van Ludovic. Op deze manier hebben ze al wraak genomen op de 3 echte kinderen van Ludovic om hem zo te treffen in het hart, in z'n ambitie. Het losgeld is de openbare verbranding van 25 schilderijen, met een waarde van onbgeveer 150 miljoen, op het Zand. Heel dit spektakel moet door de media gevolgd worden. Zo hopen Daniel en Aquilin dat men naar de oorzaak van deze actie zal zoeken en zo het stinkende verleden van Ludovic zal uitspitten. Aquilin blijft bij Bertrand en ondertussen zal Daniel het hele schouwspel zien, want hij zit in het Parkhotel dat op het Zand uit kijkt. Zo zal hij hun wraak kunnen zien voltrekken. Maar dit gaat niet door, Pieter en Hannelore hebben de feiten ontdekt en kunnen de wraakactie verhinderen. Ze ontdekken de schuilplaats van Aquilin met Bertrand, maar Aquilin is aan een hartstilstand overleden. Ondertussen heeft Nathalie Degroof alles aan de pers verteld en door al deze onthullingen pleegt Ludovic zelfmoord, en is de opzet dus toch gelukt. Helemaal op het einde komt men te weten dat het syndroom van Marsepan een erfelijke ziekte is, ontstaan door incest. Aurélie was dus de echte dochter van Ludovic.

Thema:

Volgens mij is het belangrijkste thema in het boek wraak. Dit kunnen we ook afleiden uit de titel: ‘Het vierkant van de wraak.’ Er zijn ook duidelijke verwijzingen in het boek dat het hoofdthema wraak is. Namelijk op p56 besluit Pieter Van In dat de misdaad een wraakactie is. Of op p76 besluit hij 'Volgens mijn bescheiden mening kan het motief van zo'n zinloze daad bijna alleen wraak of jaloersheid zijn. Hieruit besluit is dus dat het hoofdthema wraak is. Er komen natuurlijk nog andere thema’s voor zoals seksueel misbruik, fixeren op rijkdom, klassenbewust zijn, corruptie.Vertelperspectief :

Het volledige verhaal is geschreven in de alwetende verteller.Structuur:

De delen in het boek zijn genummerd, met daarin fragmenten. Deze zijn afwisselend ze verwisselen van hetgeen de daders doen en wat er op het politiekantoor en daarbuiten gebeurd.
Het verhaal begint met de inbraak bij de juwelier. Het loopt verder zoals men een echt onderzoek zou voeren met een gesloten einde.

Personages:

We kunnen een onderscheid maken tussen hoofdpersonages en bijpersonages.

Hoofdpersonages
- Pieter Van In: adjunct- commissaris bij de politie van Brugge.
Hij is een gescheiden veertiger die houdt van Duvels, sigaretten en vrouwen. Maar heeft een zeer eigenzinnig karakter. Hij wordt verliefd op Hannelore Martens.

-Ludovic Degroof: een jonge tachtiger, getrouwd met Elisa de Puyenbroucke. Samen hebben ze 5 kinderen, Aurelie, Ghislaine, Charlotte, Benedicte en Nathalie. In zijn jongere jaren had hij een juwelierszaak, die nu door zijn zoon wordt opengehouden. Hij is een vrouwenzot. Pleegde insect bij zijn oudste dochter Aurelie. Opvliegend van karakter.

-Laurent De Bock/Aquilin Verheye: tachtigjarige, oude vriend van Ludovic. Hij is de natuurlijke vader van Aurelie, hij had een jarenlange affaire met Elisa de Puyenbroucke.

-Hannelore Martens: substituut des konings.
Jonge mooie vrouw en wordt heft wederkerige gevoelens voor Van In. Ze heeft een zachtaardig karakter.

Bijpersonages
-Guido Versavel: brigadier, een goede vriend van Van In en homo.

-Daniel Verhaeghe: jonge man die aan de ziekte van Marspan leidt. Aurelie Degroof is zijn moeder.

-De Kee: hoofdcommissaris, stelt Van In aan omdat hij bekent staat voor zijn discretie.

Tijd:

Het is een chronologisch verhaal. Er worden wel veel flashbacks naar het verleden van de personages gebruikt. Het verhaal speelt zich af in de zomer van 1995. Specifiek duurt het verhaal slechts 1 week lang. dat wil zeggen dat de vertelde tijd 1 week is. De verteltijd is 200 bladzijden.
In het boek zijn er duidelijk tijdsvertragingen. De familiale omstandigheden worden tot in detail beschreven.

Ruimte:

Het verhaal speelt zich af in hartje van Brugge. De maatschappelijke omgeving is toch wel van belang. Het speelt zich af in één van de rijkste families. Brugge is de plaats waar de inbraak en de ontvoering plaats vind. Loppem, Zedelgem, Marche – les – Dames, De Panne en Les Heids worden ook vermeld. Daar woont ofwel één van kinderen van Ludovic Degroof of 1 van de misdadigers verblijft daar.


Stijl:

Het boek is zeer vlot geschreven, Pieter Aspe beschrijft z’n personages en de omgeving heel nauwkeurig. Wat natuurlijk handig is voor de mensen die Brugge niet kennen. 
In het begint is het boek misschien wat langdradig omdat men niet vooruit geraakt in de zaak Degroof. Maar na een tijd komt het wel los.

  • Vertelperspectief
  • Personages
  • Tijd
  • Stijl

  • Dovnload 12.06 Kb.