Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Honden en zwanen, dat gaat niet samen

Dovnload 4.07 Kb.

Honden en zwanen, dat gaat niet samenDatum02.08.2017
Grootte4.07 Kb.

Dovnload 4.07 Kb.

Honden en zwanen, dat gaat niet samen
In Almere broeden elk jaar zo’n 40 paar Knobbelzwanen. In de meeste gevallen brengen die veilig hun jongen groot.

Het gaat echter ook wel eens mis. Zo werd twee weken geleden in Almere Haven een mannetje aangevallen door een loslopende hond. De zwaan wilde zijn nest verdedigen en moest dat bekopen met ernstige verwondingen. De zwaan is door de dierenambulance naar het Vogelhospitaal in Naarden gebracht en zit daar nog steeds in de ziekenboeg.


Vorige week was het opnieuw raak. Bij de sluis van de Leeghwaterplassen werd een broedende zwaan gegrepen door een loslopende Husky (of daarop gelijkend). Een voorbijganger heeft de hond verjaagd want de eigenaresse kwam zelf niet in actie en is uiteindelijk verder gefietst.

Deze zwaan heeft de aanval van de hond echter niet overleefd, en de vijf eieren in het nest zullen nooit uitkomen.

Omdat er over dit geval veel informatie bekend is , is aangifte gedaan bij de politie.
In beide gevallen liepen de honden los in een gebied waar dat niet is toegestaan, de eigenaars zijn dus strafbaar en aansprakelijk.

Maar ook in gebieden waar het wel is toegestaan om de hond los te laten lopen zitten zwanen te broeden. En die verdedigen hun nest, wat natuurlijk heel logisch is.Om in de toekomst dit soort gruwelijke incidenten te voorkomen willen wij een beroep doen op hondenbezitters om hun hond aan te lijnen in de buurt van broedende zwanen. Dat lijkt ons een kleine moeite en geeft iedereen een hoop plezier wanneer men de jonge zwanen samen met hun ouders weer rond ziet zwemmen

We willen dan ook met klem een beroep doen op hondenbezitters om hun hond aan te lijnen in de buurt van broedende zwanen.

Zwanenwerkgroep Flevoland

Stichting Vogel- en Natuurwacht Zuid-Flevoland

Henk Koffijberg

06-12659672


Stichting Dierenambulance Midden Nederland, Almere


Dovnload 4.07 Kb.