Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Hoofdreekssterren

Dovnload 45.24 Kb.

HoofdreekssterrenDatum13.11.2017
Grootte45.24 Kb.

Dovnload 45.24 Kb.

bron 7:

link: http://www.heel.al/post/afstanden_meten_spectrum/7Als de parallax methode niet meer werkt, omdat de afstand te groot is, moet er overgegaan worden op andere methoden.
hoofdreekssterren: deze soort sterren lijken veel op elkaar. Het zijn sterren die zich in de periode bevinden na hun ontstaan en voor hun sterven. De helderheid en de temperatuur van deze sterren zijn heel nauw gerelateerd. Als twee sterren dezelfde temperatuur hebben dan hebben zo ook dezelfde helderheid. Wanneer je de sterren in een diagram zet krijg je het zogenaamde Hertsprong-Russelldiagram:

Hoe verder naar rechts, hoe koeler een ster. Hoe verder naar boven, hoe helderder een ster. De "main sequence" lijn (van linksboven naar rechtsonder) zijn de hoofdreekssterren. Deze sterren lijken allemaal heel erg veel op elkaar.

Als men nu de temperatuur van een ster kan berekenen (en dat kunnen we), dan kan met de bovenstaande diagram de bijbehorende helderheid berekend worden. Als men deze helderheid (de absolute helderheid), vergelijkt met de relatieve helderheid (de helderheid die wij op aarde waarnemen), dan kan men de afstand tot de ster berekenen.
Dit gaat echter alleen op als de ster een hoofdreeksster is. Dit kan bepaald worden door de samenstelling van een ster te meten en te bepalen uit welke elementen de ster bestaat. Als je de samenstelling van een ster weet kun je kijken of deze afwijkt van de samenstelling van een hoofdreeksster. Als hij niet afwijkt, kan de afstand berekent worden.
De samenstelling van een ster wordt bepaald door middel van een kleurenspectrum. Hierdoor kan bepaald worden welke kleuren er allemaal in licht van de ster zit, en in welke mate de kleur erin zit. Een ster bestaat uit gas, en gas absorbeert licht op zo'n manier dat alleen een hele specifieke golflengte wordt geabsorbeerd, bijvoorbeeld 511 nanometer. Dan is een specifieke kleur groen niet zichtbaar, maar andere kleuren groen wel. Elk element (waterstof, helium, etc.) absorbeert licht van een andere golflengte. Door te meten welke golflengtes geabsorbeerd worden en in welke mate ze geabsorbeerd worden, kun je meten hoeveel van welk element er in de ster aanwezig is. Op deze manier kan je dan de samenstelling bepalen.
Met behulp van deze methode kan de afstand tot een heleboel hoofdreeks sterren worden berekent.


Dovnload 45.24 Kb.