Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Houten buitenschrijnwerk in de lift Geïntegreerd afgewerkt, ecologisch en flexibel Belgishe (ver)bouwheren (her)ontdekken de troeven van houten buitenschrijnwerk. Hout wint terrein voor het vervaardigen van houten ramen en deuren

Dovnload 10.16 Kb.

Houten buitenschrijnwerk in de lift Geïntegreerd afgewerkt, ecologisch en flexibel Belgishe (ver)bouwheren (her)ontdekken de troeven van houten buitenschrijnwerk. Hout wint terrein voor het vervaardigen van houten ramen en deurenDatum08.12.2018
Grootte10.16 Kb.

Dovnload 10.16 Kb.

2180 nl

DOSSIER


Houten buitenschrijnwerk in de lift
Geïntegreerd afgewerkt, ecologisch en flexibel
Belgishe (ver)bouwheren (her)ontdekken de troeven van houten buitenschrijnwerk. Hout wint terrein voor het vervaardigen van houten ramen en deuren. Een belangrijke bijdrage daaraan leveren de geïntegreerde afwerkingstechnieken, de ecologische troeven en de flexibiliteit die gaandeweg aan houten buitenschrijnwerk de erkenning geven die het verdient.
TEKST : BELGIAN WOODFORUM
Voor een duurzame afwerking van houten buitenschrijnwerk komt het erop aan om het hout te beschermen tegen uv-straling en vocht, en tegen de combinatie van beide.
Als het over milieubewust en duurzaam bouwen en wonen gaat, eist hout een podiumplaats op. Hout is een ecologisch verantwoord materiaal dat garant staat voor een hoog wooncomfort en over tal van architecturale mogelijkheden beschikt.
Geïntegreerde afwerking
Bij een geïntegreerde afwerking worden houten ramen en deuren in een professionele spuitinstallatie tot in de kleinste, zichtbare en onzichtbare hoeken afgewerkt met milieuvriendelijke watergedragen producten. De eventuele voorbehandeling, grondlaag en afwerkingslaag (dekkende verf of transparante beits) zijn perfect afgestemd op de gebruikte houtsoort.
De geïntegreerde afwerking van houten buitenschrijnwerk garandeert onderhoudsvrij hout gedurende vele jaren. Onderhoudsvrije periodes van 10 jaar en langer zijn geen uitzondering. Wanneer het geïntegreerd afgewerkte houten buitenschrijnwerk na vele jaren dan toch aan een onderhoudsbeurt toe is, kost het aanzienlijk minder moeite en tijd.
Eén laag volstaat om het onderhoudsinterval weer met vele jaren te verlengen. Daardoor doorstaat hout qua onderhoudsgemak de vergelijking met aluminium of kunststof met glans.
Ecologisch verantwoord
Op ecologisch vlak steekt hout er met kop en schouders bovenuit. Hout is een ruim voorradige natuurlijk hernieuwbare grondstof. Deze unieke grondstof onttrekt bovendien grote hoeveelheden koolstofdioxide (CO2) aan de atmosfeer en draagt zo rechtstreeks bij tot de vertraging van het broeikaseffect. Eén kubieke meter hout fixeert 0,9 ton CO2 uit de lucht en houdt dat gedurende zijn volledige levensduur vast. In een gemiddelde woning zit ongeveer 1,25 m³ gezaagd hout voor buitenschrijnwerk verwerkt. Concreet betekent dat 1,125 ton opgeslagen CO2 in houten ramen en deuren.
Kenmerkend voor kwalitatief houten buitenschrijnwerk is de lange levensduur, waardoor het hout minder snel aan vervanging toe is. Dat is niet enkel een troef voor het milieu, het maakt van houten buitenschrijnwerk ook een goede investering.
Wooncomfort
Buitenschrijnwerk bepaalt in hoge mate mee het wooncomfort. Houten buitenschrijnwerk draagt bij tot een aangenaam woonklimaat. Hout voelt in alle omstandigheden aangenaam warm aan en het bezit van nature een hoge thermische isolatiewaarde die koudebruggen en condensatie geen kans geeft.
De crème de la crème onder het houten buitenschrijnwerk is het superisolerend houten buitenschrijnwerk. Superisolerend slaat in dit geval op het hout en niet op de beglazing. Het spreekt voor zich dat bij dit type schrijnwerk superisolerende beglazing aangewezen is. De warmtedoorgangscoëfficient (U) – een indicatie van het warmteverlies via de profielen – van superisolerend houten buitenschrijnwerk ligt lager dan deze van aluminium, staal en pvc. Het feit dat het warmteverlies via de houten profielen minimaal is, maakt superisolerend buitenschrijnwerk zeer geschikt voor gebruik in lage-energiewoningen.
Flexibel materiaal
Als het op technische mogelijkheden aankomt, kent hout zijn gelijke niet. Voor het vervaardigen van buitenschrijnwerk met een lange levensduur komen er veel duurzame, niet-schaarse houtsoorten in aanmerkingen : Afrikaans padoek, afzelia, Europees eikenhout, iroko, itauba, jatoba, lorkenhout, moabi, merbau, movingui, oregon, sapelli, sipo, etc.
Ramen en deuren zijn a.h.w. de ogen van een woning. Ze hebben een grote invloed op de uitstraling van een gebouw. Hout heeft karakter en komt zowel in klassieke als moderne architectuur tot zijn recht. Het is een flexibel materiaal dat zich gemakkelijk in de meest uiteenlopende maten, vormen en profielen laat verwerken. Ook buitenschrijnwerk op maat zit hout als gegoten.
Kleurtrends en persoonlijke voorkeuren veranderen in de loop der jaren. De kleur van houten buitenschrijnwerk kan – zonder grote investeringen – gemakkelijk worden veranderd. Wie de structuur van de houtsoort zichtbaar wil laten, kiest voor een transparante bescherming. Wie liever kleur bekent, heeft keuze uit een quasi oneindig kleurenassortiment.
Ruim 80 % van de inbraakpogingen gebeurt via de ramen en deuren. Doordat hout moeilijk(er) te wrikken of te plooien is, scoort het goed inzake inbraakveiligheid. Raakt het toch beschadigd, dan valt hout, in tegenstelling tot andere materialen, gemakkelijk te herstellen.

  • Geïntegreerde afwerking
  • Ecologisch verantwoord
  • Flexibel materiaal

  • Dovnload 10.16 Kb.