Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Huisjes naar Turkije

Dovnload 4.78 Kb.

Huisjes naar TurkijeDatum14.09.2017
Grootte4.78 Kb.

Dovnload 4.78 Kb.

Krantenarchief

24 augustus 1999

Huisjes naar Turkije

Huisjes naar Turkije

De Nederlandse organisatie Callforhomes wil de komende maanden tienduizenden noodwoningen sturen naar het gebied in Turkije dat door de aardbeving is getroffen. Het crisiscentrum van de regio Izmit heeft de organisatie uit Etten-Leur gevraagd 30 000 prefab-huisjes te leveren.

Dat heeft woordvoerder J. Verwijs van Callforhomes gisteren gezegd. Het gaat om geïsoleerde noodwoningen met een oppervlakte van vijftien tot dertig vierkante meter, voorzien van dubbele stalen wanden. De huisjes zijn volgens Verwijs winter- en aardbevingbestendig. De organisatie hoopt vanaf volgende week zeker driehonderd noodwoningen per week met vrachtwagens naar Turkije te transporteren. Ze streeft ernaar voor de winter 10 000 onderkomens te hebben geleverd.

Normaal kost zo'n noodwoning 8000 gulden. Maar Callforhomes kan ze dankzij de medewerking van fabrikanten voor de helft van de prijs aanbieden. De vervoerskosten bedragen vermoedelijk 600 gulden per huisje. De levering van 30 000 noodwoningen kost al met al zo'n 138 miljoen gulden, aldus Verwijs.

Callforhomes heeft al veel ervaring met vervoer van noodwoningen naar rampgebieden. Nog altijd gaan er elke week tweehonderd prefab-huisjes naar Kosovo. Eerder zette de organisatie van die optrekjes neer in Skopje (na een aardbeving) en in de Verenigde Staten (na een tornado).

Twee ontwikkelingsorganisaties in Nederland geven elk een half miljoen gulden voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije, Memisa voor medische hulp en Bilance voor wederopbouwactiviteiten.

Alarmcentrale EuroCross, de instantie die de hulpverlening aan de betrokkenen uit ons land in Turkije coördineert, meldde gisteren dat het aantal slachtoffers onder Turkse Nederlanders vermoedelijk 37 bedraagt. Van elf personen staat vast dat zij omgekomen zijn. De overigen worden nog vermist.Bij de alarmcentrale is nu van 430 personen uit Nederland bevestigd dat zij ongedeerd zijn. Het aantal gewonden is inmiddels opgelopen tot 54. In totaal is van 162 gezinnen bekend dat zij via familieleden bij de aardbeving in Turkije betrokken zijn.

© Trouw 2010, op dit artikel rust copyright.


Dovnload 4.78 Kb.