Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Hypotheekvormen

Dovnload 86.32 Kb.

HypotheekvormenPagina1/2
Datum05.12.2018
Grootte86.32 Kb.

Dovnload 86.32 Kb.
  1   2

Hypotheekvormen
De hypotheekvorm is de belangrijkste keuze bij het afsluiten van een hypotheek. Het bepaalt de hoogte van de maandlast, de mate van risico en de vermogenssituatie op langere termijn.

De verschillende vormen hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. De basisregel is: Hoe meer zekerheid, hoe hoger de maandlasten.

Bij het kiezen tussen verschillende vormen hypotheken is het dus van belang om rekening te houden met toekomstplannen zoals bijvoorbeeld een verbouwing, een verandering in het inkomen, emigratie of een mogelijke kinderwens.

1. De Aflossingsvrije Hypotheek

Bij de aflossingsvrije hypotheek, ook wel aflosvrije hypotheek genoemd, los je niets af en spaar je ook de aflossing niet bij elkaar. Een aflossingsvrije hypotheek houdt in dat je slechts de rente betaalt. Kies je voor een aflossingvrije hypotheek dan blijft de schuld de gehele looptijd even hoog, tenzij je vrijwillig aflost. Bij deze hypotheekvorm is aflossen tot een bepaald maximum jaarlijks boetevrij toegestaan.


7. De Lineaire hypotheek


Een lineaire hypotheek is de meest eenvoudige hypotheekvorm die er is. Het kenmerk van een lineaire hypotheek is dat je gedurende de gehele looptijd een vast bedrag betaalt als aflossing van de lening. Daarnaast betaal je bij een lineaire hypotheek rente over het restant van de schuld. De totale hypotheekschuld wordt door de aflossing kleiner, waardoor je steeds minder rente gaat betalen. Het aflossingsbedrag blijft bij een lineaire hypotheek gedurende de looptijd gelijk.Wanneer een goede keuze? Als je binnen afzienbare tijd denkt te gaan emigreren.

6. De Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tijdens de looptijd van de lening een vast bedrag betaalt aan rente en aflossing. Het rentedeel van uw annuïteitenhypotheek daalt terwijl het aflossingsdeel groeit. Omdat bij een annuïteitenhypotheek alleen het rentedeel fiscaal aftrekbaar is, zullen de netto maandlasten dus geleidelijk aan stijgen.

Wanneer een goede keuze? Als je binnen afzienbare tijd denkt te gaan emigreren.

2. De Spaarhypotheek
Bij een spaarhypotheek krijg je een vast rendement over de spaarpremie. Deze is in de meeste situaties gelijk aan het hypotheekrentepercentage, waardoor je bij een spaarhypotheek de garantie hebt dat je de lening volledig kunt aflossen op de einddatum.

Naast de spaarpremie betaal je bij een spaarhypotheek een risicopremie die bestemd is voor de aflossing van de lening bij overlijden vóór de einddatum.


Wanneer de hypotheekrente hoog is betaal je weinig spaarpremie omdat je dan ook een hoog rendement haalt op je spaarpremie. Wanneer de rente laag is betaal je meer spaarpremie omdat je een laag rendement op je spaargeld krijgt.

Wanneer een goede keuze? - Als je geen risico wilt nemen en garantie tot aflossing wenst.

- Wanneer de hypotheekrente hoog staat

3. De Beleggingshypotheek
De constructie van een beleggingshypotheek is vergelijkbaar met die van een spaarhypotheek. Je lost niet rechtstreeks af op de hypotheek, maar belegt om aan het einde van de looptijd met het opgebouwde kapitaal de hypotheek af te lossen.
Je sluit naast de lening een levensverzekering af waarbij de premie wordt belegd. De uitkering aan het einde van de looptijd van de verzekering is afhankelijk van de netto beleggingsresultaten. Ook is het hierbij mogelijk bepaalde uitkeringsgaranties af te spreken.
In vergelijking met een beleggingshypotheek is het nadeel van een spaarhypotheek dat bij een lage hypotheekrente ook een lage rente over de spaarpremie wordt vergoed. Bij de beleggings-hypotheek wordt daarom de spaarpremie belegd en kan het rendement aanzienlijk worden verhoogd.

De spaarpremie wordt bij een beleggingshypotheek meestal belegd in beleggingsfondsen van de bank of verzekeraar. In veel gevallen heb je zelf invloed op de samenstelling van de beleggingsportefeuille binnen de beleggingshypotheek, en mag je zelf kiezen uit een aantal fondsen, sommigen met een uitkeringsgarantie

Wanneer een goede keuze? Als je wel risico wilt nemen maar ook een uitkeringsgarantie wenst.
  1   2

  • 1. De Aflossingsvrije Hypotheek
  • 6. De Annuïteitenhypotheek
  • 2. De Spaarhypotheek
  • 3. De Beleggingshypotheek

  • Dovnload 86.32 Kb.