Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Ik ben niet dood moet je weten, dood ben ik pas als jij mij bent vergeten

Dovnload 140.66 Kb.

Ik ben niet dood moet je weten, dood ben ik pas als jij mij bent vergetenDatum12.03.2017
Grootte140.66 Kb.

Dovnload 140.66 Kb.


@Nieuwsbrief 2012/11a
aan alle afgestudeerden en cursisten,
leraars, gidsen en gewoon geïnteresseerden...
van/ in de opleiding reisleider / gids
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Rumbeke 6 november 2012: sorry; kortere @Nieuwsbrief dan u gewoonlijk krijgt. Heeft te maken met extra melding van PV nu zaterdag in Syntra Roeselare en later nog in Ieper én met de start van www.facebook.com/reisleiders, die ten dele gaat samenwerking met deze @Nieuwsbrief!

Ik ben niet dood moet je weten,
dood ben ik pas als jij mij bent vergeten

De reisleiderswereld betuigt haar oprechte deelneming en meevoelen bij het overlijden van
 op 15 oktober jl overleed mevrouw Cécile Wyseur, moeder van Annemie Josson. We wensen Annemie en haar familie veel sterkte toe bij dit afscheid.
 op 20 oktober namen Christiane Dirix en haar kinderen afscheid van echtgenoot en vader Willy Van Lierde. Met onze innige deelneming, en wensen voor sterkte aan Christiane.

www.facebook.com/reisleiders


Onze nieuweling is nog geen week oud, en hoopt en rekent erop dat u deze reisleidersbladzijde wil gaan verkennen en volgen. Klikken op “I like” en u maakt me dolgelukkig en nog gemotiveerder. Waarvoor dank!

SPECIAAL
 www.travelstories.be

Op Travelstories.be kan je inmiddels deel 1 bekijken van het interview met Aklia Shadmuratova, een collega FBAA-reisleidster die we in dit programma als mens, gids en reisleider keren kennen _ http://vimeo.com/49161206#at=0. Deel twee van de reportage volgt in oktober, maar u hoort ons dan nog wel.

Car & bus magazine & www.car-bus-magazine.be
Leden van de vzw Reisleiders Vlaanderen genieten de uitzonderlijke abonnementsprijs 20 euro; tweemaandelijkse publicatie.
Info of verzoek kennismakingsexemplaar info@car-bus-magazine.be, of op 051-22-6060, Annelies Verslype.
www.car-bus-magazine.be: met beroepskalender, ABC, actuele toeristische info, diensten toerisme en hun up-to-date info, nuttige links, het archief van de edito’s (beroepsgeschiedenis en -actualiteit), toerisme-gerelateerde artikelen, enz.
Sinds 21 september heeft het tweemaandelijkse C&bm ook een digitale nieuwsbrief, waarop u een aantal rubrieken vindt waaronder bv toerisme. De @FBAA-reisleiders ontvingen de Newsflash ondertussen, maar wie dat niet kreeg, kan zich vanzelfsprekend aanmelden ter kennismaking. riet.espeel@busworld.org. Altijd nuttig, dus gewoon doen.

1. BA-POLIS REISLEIDERS


Nee, een gewone BA-polis geldt niet voor een reisleider, werkend in opdracht, en in binnen- of buitenland op stap met groepen. Dus verwijzen we u graag door naar de door de vzw Reisleiders Vlaanderen geregelde BA-polis, waarvan u alle info treft op www.reisleidersvlaanderen.be.
Een lid van de vzw Reisleiders Vlaanderen betaalt 50,93 euro/jaar, een niet-lid 87,93 euro. Lidmaatschap? Info toerismecursussen@telenet.be
De aanvankelijk bij AIG Europe geregelde polis werd overgenomen door het Verzekeringskantoor Van Dessel, met Caroline Massie als uw contact. Begijnenweide 3 te 2800 Mechelen _ 015-459-778 _ caroline.massie@vandessel.be.
Bij ongeval moet de bijstandscentrale van AIG Europe worden gecontacteerd _ noodnummer +32/(0)2-739-9000 en +32/(0)3-253-6916 (doorverbinding).
Binnen de vzw Reisleiders Vlaanderen is Johan Blomme uw contactpersoon voor vragen rond de BA-polis of verzekeringsregelingen voor reisleiders of bij het opstellen van een ongevalsaangifte. U kan Johan contacteren via johanblomme@skynet.be _ 0496-861-541. Alle administratie blijft evenwel via Van Dessel te regelen, maar Johan zal er u graag bij adviseren. Waarvoor ons aller dank!


2. OPLEIDING, DIVERSE INFO
Beroepskalender
www.car-bus-magazine.be: linkerkant, Kalender, met heel wat toerisme gerelateerde activiteiten.

Commissies
Een aantal commissies kwam al goedwerkend op gang, en we hopen dat ook andere groepen het vuur aan de lont steken. Als de geduide voorzitters en/of secretaris van een groep de commissie op gang willen trekken en adressen nodig hebben (zie werkingsblad dat werd verdeeld), laat iets weten en we staan jullie wat graag bij in opstart.

  Permanente Vervolmaking: Tweemaal oorlog, driemaal honger
10 november 2012 _ 8800 Roeselare, Oostnieuwkerkestwg 111, Syntra _ 051-268-750 _ Sadia
sadia.bafdel@syntrawest.be
5 december 2012 _ 8900 Ieper, Grachtstraat 13-1a, Syntra _ 057-352-900 _ Delfien
delfien.deseure@syntrawest.be
Oorlog betekent honger. Twee wereldoorlogen en de crisisperiode van het interbellum verstoren grondig de voorheen verbeterde voedselsituatie van de bevolking. Ze moet weer haar toevlucht nemen tot armoerecepten. Na de oorlog wordt "Nooit meer honger" evenzeer als "Nooit meer oorlog" begrijpelijk een adagium. Tot in het ongerijmde, wanneer de overvloedige en ongecontroleerde productie voor onder meer melkplassen en boterbergen zorgt.

Deze opleiding wordt georganiseerd ism FBAA-BAAV, de wereld van de touringcarondernemers en reisorganisatoren, en met de vzw Reisleiders Vlaanderen.

‘Nooit meer honger' - het verhaal van de honger tijdens de twee wereldoorlogen en de crisisperiode van het interbellum

Kennis van de 'culinaire' geschiedenis in deze periode laat toe om ook heel wat andere aspecten van de (na)oorlogstijd te begrijpen. Huidige generaties hebben overigens weinig of geen voeling meer met wat hun nabije voorzaten hebben meegemaakt. Het aantal directe getuigen wordt ook almaar geringer. Hun dagelijkse zorg om in die tijd toch iets eetbaars, misschien zelfs iets lekkers, op tafel te krijgen, staat mijlenver van de onbezorgdheid omtrent eten nu. Wat zegt nog: eten met bon, zwarte markt, alleen aardappelen, troost in het glas, eten verbergen, woekerprijzen...?Docent: Eddie Niesten, oprichter en bezieler van het cultureel-culinaire initiatief Keukenhistories & Tafelpraat, gevestigd in Antwerpen.

Na effectieve aanwezigheid ontvangt u een officieel lesvolgingsattest.Boek: deelnemers aan de opleiding kunnen het boek ' Tweemaal oorlog, driemaal honger' van Eddie Niesten (Garant Uitgevers, 10/2012) kopen aan een gunstprijs van 17 EUR (de inschrijvingsprijs wordt dan 29 EUR ipv. 12 EUR). Wil bij inschrijving melden of u het boek wenst.

* Bij inschrijvingen de laatste week kan het boek niet worden gegarandeerd op de dag van de uiteenzetting. Het kan dan achteraf worden afgehaald in een campus in naar keuze: Brugge-Ieper-Kortrijk-Oostende-Veurne.

Inschrijving en ev. bestelling boek zijn vooraf te regelen!. Er wordt factuur gestuurd of u kan cash betalen ter plaatse; u ontvangt een betalingsbewijs.

29-30 december 2012, Parijsweekend as in the good old days, thema “Nieuwigheden”, o.l.v. Luc Glorieux. Wie zich aanmeldt, wordt als geïnteresseerde genoteerd. Voorrang aan Parijs-gespecialiseerden.

VVIA: aan de leden en/of belangstellenden
1) VVIA kan maar werken dank zij de inzet en bijdragen van zijn leden. Lid worden kan altijd. Het bescheiden lidgeld omvat ook een jaarabonnement op het Vlaams-Nederlandse tijdschrift 'Erfgoed van Industrie en Techniek'. Meer info over het VVIA-lidmaatschap op www.vvia.be/lidworden.htm
2) Om de West-Vlaamse afdeling verder uit te bouwen zoeken wij nog enkele vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen. Indien U wenst mee te bouwen, ideeën of voorstellen voor activiteiten heeft… contacteer west-vlaanderen@vvia.be
*****Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw, www.vvia.be _ administratie@vvia.be
Postbus 30 Postkantoor Stationswijk, BE-9000 Gent 12
VVIA steunen ? Dat kan ! WORD LID-ABONNEE

3. BELGIE


Verlofdagen
www.sbweb.be/SB/verlof.asp?year=2011

Volkskunde Vlaanderen vzw _ Nieuwsbrief _ http://newsletter.intrasite.be/t/ViewEmail/r/302F12EC7C702094/095586881078C131C67FD2F38AC4859C
info@volkskunde-vlaanderen.be, Sint-Amandstraat 72, 9000 Gent

Evenementen 2012
www.waarnaartoe.be

24- 28 januari 2013, 35ste editie Vakantiesalon Vlaanderen, Antwerpen.
India gastland op Vakantiesalon Vlaanderen

India doet het steeds beter als vakantiebestemming. Bijna 120.000 reizigers uit de Benelux gingen vorig jaar op reis naar India. De markt kent een jaarlijkse groei van 9%. De goede vliegtuigverbindingen en de verbeterde infrastructuur in het land hebben bijgedragen tot deze mooie groeicijfers.


Meer informatie: www.vakantiesalon-vlaanderen.be en www.bbexpo.be

www.tourpress.nl/nieuws/13/Evenementen/23270/India_gastland_op_Vakantiesalon_Vlaanderen
25-11-2012: Opening Historium in Brugge
Op 25 november 2012 opent Historium Brugge voor het publiek, een nieuwe toeristische topattractie in Brugge waar de bezoeker de Gouden Eeuw beleeft zoals nooit voorheen.
Historium heeft een centrale ligging op de Markt van Brugge en vertelt een fantastisch verhaal over Brugge anno 1435. Historium maakt hiervoor gebruik van een originele scenografie met filmbeelden, speciale effecten, verrassende decors en een schitterende muzikale omlijsting. Kortom, het wordt een totaalbeleving waarbij de bezoeker als het ware naar een ver verleden wordt gekatapulteerd.
In Historium wandel je door Middeleeuwse straten, waar sneeuwvlokken neerdwarrelen, maakt men een magische vlucht over de stad en wordt men betoverd door een meeslepend liefdesverhaal.
Het publiek wordt extra geprikkeld door de afters how en de nieuwe Historium wandeling, die perfect aansluiten bij een bezoek aan het belevingscentrum. Tijdens de Historium wandeling, door de stad van vandaag, gaat men op zoek naar sporen uit dat glorierijke verleden. De wandeling geeft het bezoek aan Brugge een belangrijke meerwaarde, niet alleen wat beleving betreft maar evenzeer inhoudelijk.
Wie na afloop de smaakpapillen wil stimuleren kan in het Historium pand proeven van de diversiteit van uitzonderlijke bieren in ‘Duvelorium’ met panoramisch uitzicht over de stad. Ook kan men proeven van exquise artisanale Belgische chocolade in de ‘Chocolaterie’.
‘Uniek in Europa’_Historium Brugge wil zich profileren als een van de meest vernieuwende Europese erfgoedpioniers. Het is dan ook een absoluut uniek project in Brugge, Vlaanderen, Europa en zelfs de gehele wereld. Gezien de ideale locatie van Historium zal een groot deel van de 4 miljoen bezoekers die Brugge jaarlijks ontvangt met deze attractie kunnen kennismaken.
www.historium.be, Markt 1, 8000 Brugge _ dagelijks, 10-18 uur (tickets tot 17 uur), uitgezonderd. 01-01 en 25-12
Geplaatst door Walter Jonker, 16-10-2012 _ www.tourpress.nl/nieuws/12/Attracties/23275/Opening_Historium_in_Brugge_25_november

Frietmuseum ‘vreemdste’ voedselmuseum volgens Lonely Planet
_ Het Frietmuseum in Brugge is uitgeroepen tot één van de tien ‘oddest (vreemdste) food museums’ ter wereld. Het museum rond de frietgeschiedenis is de enige Belgische vermelding in de ‘Best in Travel 201’ van Lonely Planet, een selectie van toeristische hotspots voor het komende jaar.
Voor wie twijfelt over de afkomst van de friet, vermeldt Lonely Planet dat het museum ‘benadrukt’ dat het om een Belgische uitvinding gaat. Al zijn de frieten in Amerika beter bekend als ‘French Fries’ en is de meest alledaagse vraag ter wereld allicht ‘moeten er frietjes bij’, aldus nog de populaire reisgids. Lonely Planet looft de museumopstelling over de geschiedenis van de aardappel, de friet en de sausjes ‘die Belgen erop doen’.
70.000 bezoekers
Zaakvoerder Cedric Van Belle van het Frietmuseum reageert verrast op de vermelding. ‘Het museum is leuk voor mensen die België willen leren kennen, maar ook Belgen kunnen er veel leren’, zegt hij. In 2011 ontving hij 70.000 bezoekers en tweederde at er.
In de top drie van ‘vreemdste voedselmuseums ter wereld’ staan overigens het Curryworstmuseum (Berlijn), het Salami- en Paprikamuseum (Hongarije) en een noodlemuseum in Yokohama (Japan). Lekkerbekken kunnen verder naar een museum over pikante ham (Austin/USA), pikante kool (Seoul/Zuid-Korea), gelatinedessertjes (Leroy/USA), azijn (Handa/Japan), kauwgom (San Francisco/USA) of asperges (Schrobenhausen/Duitsland).
De Standaard _ 23 oktober 2012, 01u07, Bron: Belga, Auteur: dgs
www.frietmuseum.be/nl _ Vlamingstraat 33, 8000 Brugge _ 050-340-150

Belgische statistieken
De regionale inkomensverschillen onder de loep" (24 oktober 2012)
Hoe verhoudt de inkomensevolutie zich ten opzichte van de inflatie? In welke regio liggen de gemiddelde inkomens het hoogst? Welke stad is er het voorbije decennium het sterkst op vooruit gegaan? En in welke gemeente wonen de rijkste inwoners?

Een antwoord op deze en andere vragen krijgt u in dit persbericht. De volgende conclusies springen alvast in het oog:
* Het netto belastbare inkomen van de Belg bedroeg in 2010 gemiddeld € 15.598.

* De koopkracht van de gemiddelde Belg steeg het voorbije decennium, maar nam af in 2010.


* Vlaanderen blijft de rijkste regio, maar Wallonië kent de sterkste inkomenstoename.
* Brussel kent niet enkel de laagste inkomens, de achterstand ten opzichte van de twee andere regio’s neemt jaarlijks toe.
* Leuven is de meest welvarende centrumstad, terwijl de inkomens het laagst liggen in Charleroi. Het afgelopen decennium daalde het relatieve welvaartspeil het sterkst in Antwerpen, terwijl Oostende hier de meest uitgesproken toename liet noteren.
* Het voorbije decennium nam de welvaart in de meeste centrumsteden af. Een andere evolutie zien we in de kustgemeenten, die zonder uitzondering sterk stijgen op de welvaartsindex.

* Sint-Martens-Latem spant de kroon als rijkste gemeente. Het gemiddelde inkomen per inwoner ligt er 51 % boven het Belgische cijfer. Sint-Joost-ten-Node is de armste gemeente. Het inkomen per hoofd bedraagt er de helft van het nationale gemiddelde en ligt 67 % onder het inkomen waar een inwoner van Sint-Martens-Latem over beschikt.


Opmerking: Indien hier wordt gesproken over het inkomen, dan wordt het netto belastbare inkomen bedoeld. Deze bedragen worden berekend op basis van de aangiften in de personenbelasting. De referentieperiode van de gebruikte gegevens is steeds het inkomstenjaar 2010, dus het aanslagjaar 2011.)
=> U kan het volledige persbericht lezen via http://statbel.fgov.be/nl/modules/pressrelease/statistieken/arbeidsmarkt_en_levensomstandigheden/analyse_des_disparites_regionales_en_matiere_de_revenus.jsp.
=> De cijfergegevens zijn beschikbaar op onze website onder de vorm van Excel-tabellen (http://statbel.fgov.be/nl/modules/publications/statistiques/arbeidsmarkt_levensomstandigheden/Statistique_fiscale_des_revenus.jsp) en als dynamische tabellen (http://bestat.economie.fgov.be/BeStat/BeStatMultidimensionalAnalysis?loadDefaultId=153).

Wereldstotterdag

22 oktober was de Wereldstotterdag. Die kreeg in België extra aandacht, omdat vorig jaar de Belgische Stottervereniging (BSV) _ http://belgische-stottervereniging.be _ is opgericht. De initiatiefnemer van de BSV is de regisseur Erik Lamens, die in 1998 de confronterende korte film To speak _ http://vimeo.com/6717010 _ maakte. Hij putte daarvoor uit zijn eigen ervaringen als stotteraar.

In België stotteren naar schatting 100.000 mensen; dat betekent dat er ongeveer 60.000 stotteraars in Vlaanderen zijn. Taalpost 1357, 22-10-2012


What’s in a name?
Het Gentse gezin Pot mag zijn pasgeboren dochter niet Bloem noemen. Bron: Het Laatste Nieuws _ www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1522059/2012/10/23/Familie-Pot-mag-dochter-niet-Bloem-noemen.dhtml. Taalpost 1358, 24-10-2012 _

Het Gentse gezin met de familienaam Pot heeft vorig jaar tevergeefs geprobeerd om hun pasgeboren dochter Bloem te noemen. De naam werd echter geweigerd door de burgerlijke stand.
"Ouders mogen hun kinderen eender welke naam geven, maar belachelijke combinaties zoals Bloem Pot, Peter Celie of Beau Ter Ham worden steevast geweigerd. Muisje werd bijvoorbeeld ook geweigerd", zegt de Gentse schepen van Bevolking Catharina Segers (Open Vld) in de Coreliotitels. In Gent wordt slechts een drietal namen per jaar geweigerd.
Peter Selie
Ongeveer 1800 Belgen wilden in 2011 hun naam veranderen. Bron: De Standaard. Lees meer www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121030_00352773


Schaarbeek en wijkwoordenboek
In een deel van de Brusselse gemeente Schaarbeek worden zo veel talen door elkaar gesproken, dat een wijkwoordenboek nodig is om elkaar te begrijpen. Bron: Brusselnieuws.be _ www.brusselnieuws.be/artikel/het-migrantees-maakt-school?show=video_97151. Taalpost 1359, 26-10-2012.

Het Museum aan de Stroom
Film over de bouw van dit museum, op het Eilandje. Ons met hartelijke groeten gestuurd door Clement Huysmans en ook door Leo Spaey, met de volgende tekst: Een uniek document over de bouw van het MAS te Antwerpen van 2005 tot en met 2011. Nooit geziene beelden. De maker Julien De Leeuw is ondertussen gestorven, maar twee van zijn beste vrienden hebben de film verder afgewerkt.
www.youtube.com/watch_popup?v=X2tIsu7xDUE

Opkomst van de Vlaamse wijnbouw

“De wijnbouw is een nieuwe, maar zeer veelbelovende tak van de Vlaamse land- en tuinbouw”, zegt Kris Peeters, Vlaams minister-president en minister van Landbouw. Begin 2012 lanceerde hij een aantal ondersteunende maatregelen voor de wijnbouw. Toch zijn er nog veel obstakels, vooral het klimaat, de zware investering en de veelzijdige kennis die de wijnbouwer moet ontwikkelen. “Het is moeilijk om ervan te leven”, zegt professor Ghislain Houben, wijnbouwer en docent ondernemerschap aan de Universiteit Hasselt. geVILT: Vlaamse wijnbouw, 29-10-2012 _ Lees verder: www.vilt.be/Opkomst_van_de_Vlaamse_wijnbouw_Groeipijnen_en_kansen

4. NEDERLAND
Gronings… goumörgen” (goeiemorgen)
De onlineversie van het Groninger zakwoordenboek maakt het iedereen mogelijk om woorden uit en in het Gronings te vertalen. Bron: www.groningsonline.nl; Taalpost 1359, 26-10-2012.

4. FRANKRIJK


www.paris-26-gigapixels.com/index-fr.html
FR-Paris, voici la plus grande photo panoramique au monde. Pendant 2 ans, deux Français ont réalisé 2346 photos de Paris pour en faire une seule photo panoramique. Le cliché, d'une précision incroyable, pèse pas moins de 26 gigapixels. Met dank aan Hilde Van Zele.

Nesle (Somme) _ Le P'tit Baltar fait son cinéma
Catherine Mautalent le 16/10/2012 _ www.tourismedegroupe.busetcar.com/actualites/detail/59038/le-p-tit-baltar-fait-son-cinema.html

© DR _ Une année placée sous le signe du changement pour le P'tit Baltar! Basé à Nesle dans la Somme, le cabaret présente un nouveau spectacle et un musée sur le thème du cinéma.


Installé à Nesles dans la Somme, le P'tit Baltar annonce la mise en place d'un tout nouveau spectacle : "Le P'tit Baltar fait son cinéma". Celui-ci a conduit à la création d'un "musée du Cinéma" au sein du cabaret. Il regroupe tous les appareils et toute la technique ayant existés de 1838 à 1975. "Nos portes seront de fait désormais ouvertes un peu plus tôt afin de profiter au mieux de ce "nouveau" P'tit Baltar", indique t-on au cabaret.
En 2013, Le P'tit Baltar accueillera les groupes le samedi de 20h à 2h du matin du 12 janvier au 6 juillet, le dimanche de 12h à 18h, ainsi qu'en semaine à l'heure du déjeuner à dates fixes. En attendant, un "réveillon de la Saint-Sylvestre" est proposé le lundi 31 décembre 2012 de 20h à 5h du matin. Orchestre, chanteur, chanteuse, danseuses, acrobaties aériennes,... et un menu cinq plats, champagne compris, sont au programme. www.leptitbaltar.com
Le Ptit'Baltar , 80190 Nesle _ 03-2288-2737 _ contact@leptitbaltar.com

Paris: La visite guidée du Grand Rex + Les Etoiles du Rex
Débutez avec la visite guidée du Grand Rex. La plus grande salle de cinéma d’Europe, temple du cinéma parisien, fête ses 80 ans et vous invite à entrer dans son intimité, au cœur de son histoire...
Cette visite s’attarde essentiellement sur la grande salle, l’architecture du bâtiment. Ce cinéma pas comme les autres est classé à l’Inventaire des Monuments historiques.
Poursuivez par "Les Etoiles du Rex" : un parcours interactif, un spectacle unique en Europe qui propose de découvrir, sous la forme d’une savante mise en scène, les coulisses, la légende et les stars du plus célèbre cinéma d’Europe.
Porte après porte, vous serez naturellement entraîné dans ce parcours interactif.
Dans ce sanctuaire dédié au septième art, vous serez à la fois, acteurs et témoins privilégiés du culte qui est voué depuis plus de cinquante ans par les passionnés à ce haut lieu du patrimoine parisien.
Les infos pour les visites exclusives
Départ : Les Etoiles du Rex, 1 Boulevard Poissonnière, 75002 Paris _ Métro : Bonne Nouvelle (lignes 8 et 9)
PENDANT LES VACANCES DE LA TOUSSAINT ET DE NOEL :Mardi 6, mercredi 7, jeudi 8 novembre à 10h00 _ Mardi 26, Mercredi 27, jeudi 28 décembre à 10h00 _ vendredi 04 et dimanche 06 janvier à 10h00
Tarif adulte : 16 € _ Tarif réduit (-16ans, étudiant) : 14 €
Réservez dès maintenant ! www.onvaou.com/reserver-billet.php?annonce=7951

5. GROOT-BRITTANNIE


Armageddon: ’s werelds sterkste en duurste bier komt uit Schotland
18 okt 2012 _ www.express.be/money/?action=view&cat=lifestyle&item=armageddon-s-werelds-sterkste-en-duurste-bier-komt-uit-schotland&language=nl&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=
Stella heeft een alcoholpercentage van 5%. Leffe: 6,5%. Duvel: 8,5%. Armageddon: 65%. Dit Schots bier bevat niet enkel het hoogste alcoholpercentage ter wereld, Armageddon is ook het duurste bier dat je op aarde kopen kan (ongeveer 100 euro per fles van 33 cl).
Mark J. Miller van de merkenblog Brand Channel stelt het nieuwe bier van Brewmeister voor.
Het nieuwe Armageddon verdringt het Nederlandse ‘Start The Future’ van de eerste plaats voor het bier met het hoogste alcoholpercentage. Volgens de Daily Mail is de queeste voor het sterkste bier al drie jaar aan de gang, sinds het Schotste BrewDog de 32%-alcoholhoudende ‘Tactical Nuclear Penguin’ brouwde.
Het Duitse Schorschbock verpletterde de ‘Penguin’ met hun ‘Sink the Bismarck’ van 40 graden waarna BrewDog terugkwam met ‘End of History’ (55%), dat in ieder geval de meest originele verpakking had – de flesjes waren verwikkeld in een opgezette eekhoorn. Het hierboven vermelde ‘Start The Future’ was vervolgens met 60 graden het sterkste ter wereld, tot Armageddon deze week op het toneel verscheen.
Armageddon heeft een alcoholpercentage dat hoger is dan whisky en kost in Groot-Brittannië 80 pond (ongeveer 100 euro). Je kan echter ook de Brewmeisterbrouwerij rechtstreeks contacteren en die zal je graag een flesje voor ongeveer de helft van de prijs bezorgen.
Brewmeister noemt Armageddon “typisch Schots” en beschrijft het als “smaakvol, lichtelijk zoet en met een hop-, mout- en gistsmaak.” Er wordt ook aangeraden om van de drank te genieten in kleine hoeveelheden - één glas Armageddon is het equivalent van 10 glazen Carlsberg - en de fles met vrienden te delen om te vermijden dat het koolzuur verdampt.
Het hoge alcoholpercentage doet het consumptietempo dalen – onafhankelijk van het glas waarin het wordt geschonken.

6. DUITSLAND


In de top drie van ‘vreemdste voedselmuseums ter wereld’ staan overigens het Curryworstmuseum (Berlijn), het Salami- en Paprikamuseum (Hongarije) en een noodlemuseum in Yokohama (Japan). Lekkerbekken kunnen verder naar een museum over pikante ham (Austin/USA), pikante kool (Seoul/Zuid-Korea), gelatinedessertjes (Leroy/USA), azijn (Handa/Japan), kauwgom (San Francisco/USA) of asperges (Schrobenhausen/Duitsland).

7. Diverse


 Bulgarije: Oudste Europese dorp ontdekt

1 november 2012 om 18u29 _ http://weekend.knack.be/lifestyle/reizen/reisnieuws/oudste-europese-dorp-ontdekt-in-bulgarije/article-4000202040412.htm


Archeologen hebben bij het Bulgaarse plaatsje Provadia aan de Zwarte Zee de resten van vermoedelijk het oudste dorp van Europa gevonden.

 

_ © AFP _De archeologen verbonden aan het Bulgarian National Institute of Archeology ontdekten onder andere een huis van twee verdiepingen met een doorsnede van 100 meter met daaromheen een verdedigingsmuur. Ook vonden ze de resten van een toegangspoort, een plaats die werd gebruikt voor het uitvoeren van rituelen, een paar toegangspoorten en menselijke resten.
De uitgegraven muren zijn drie meter hoog en twee meter dik en werden tussen 4700 en 4200 voor Christus gebouwd, duizend jaar voor de opkomst van de Griekse beschaving. Het gaat waarschijnlijk om het oudste versterkte dorp in Europa.
Vermoedelijk woonden er 350 welgestelde mensen die handelden in zout. Vlakbij de nederzetting ligt namelijk een zoutmijn. In het verleden behoorde zout tot de meest lucratieve handelswaren. (MS)

 Hongarije
In de top drie van ‘vreemdste voedselmuseums ter wereld’ staan overigens het Curryworstmuseum (Berlijn), het Salami- en Paprikamuseum (Hongarije) en een noodlemuseum in Yokohama (Japan). Lekkerbekken kunnen verder naar een museum over pikante ham (Austin/USA), pikante kool (Seoul/Zuid-Korea), gelatinedessertjes (Leroy/USA), azijn (Handa/Japan), kauwgom (San Francisco/USA) of asperges (Schrobenhausen/Duitsland).

 Italië
De Gemeenteraad van Rome stemde een reglement waarbij de consumptie van voedsel of drank op openbare plaatsen en de historische stadskern verboden is in zones met een bijzonder historisch of architecturaal karakter. Het is dus verboden een sandwich te eten of van een ijsje te genieten op de Piazza di Spagna of voor de fontein van Trevi! Inbreuken hierop worden beboet met € 25 tot € 500! Soortgelijke maatregelen gelden reeds op de Piazza San Marco in Venetië, in Firenze en in Bologna? Let dank aan Theo Sterck.

Tsjechië


Schaatsen op 's werelds langste natuurijstraject in Tsjechië
Naast wintersport biedt Tsjechië winterliefhebbers nog veel meer. Met maar liefst 11 kilometer natuurijs vlakbij het zuidelijk gelegen Lipnomeer kunnen schaatsliefhebbers zowel hun ijzers onderbinden als de sneeuw opzoeken in het nabijgelegen Skiareaal. Cultuur opsnuiven kan bij het UNESCO werelderfgoed Cesky Krumlov. Ook vind je nabij Lipno ook een traditionele bierbrouwerij (Cesky Budejovice).

11 kilometer natuurijs voor jong en oud
Het natuurijs van het Lipnomeer wordt niet voor niets de langste ijsbaan van de wereld genoemd: het traject tussen het dorpje Lipno nad Vltavou en het plaatsje Frymburk heeft een lengte van 11 kilometer en een breedte van 8 meter. Door zijn indrukwekkende omvang werd het natuurlijke ijsmeer na een professionele meting in 2009 uitgeroepen tot langste natuurijsbaan ter wereld en versloeg daarmee het Rideau kanaal in het Canadese Ottawa. Dit natuurijs is niet voor niets de uitvalsbasis van tweevoudig Tsjechisch wereldkampioene langbaanschaatsen Martina Sábliková die daar traint.
Alternatief voor de Weissensee_Het natuurijs op het Lipnomeer is een goed alternatief voor het schaatstraject op de Weissensee en is zo’n 8 á 10 uur rijden via Duitsland. Ieder jaar tussen december en maart reizen schaatsliefhebbers in groten getale af om hier te schaatsen. In Lipno nad Vltavou kun je schaatsen huren of je eigen paar laten slijpen of onderhouden. Ook voor wie niet wil schaatsen is er genoeg te beleven dankzij de vele UNESCO Werelderfgoederen die in de buurt liggen. Eén van de bekendste is Cesky Krumlov, waar je rondstruint in de oude Middeleeuwse straatjes.
IJzer- én lattenplezier_ De omgeving van Lipno, waterrijk en bergachtig, is zeer aantrekkelijk voor schaats- én skisport. Wintersportgebied Skiareal Lipno is perfect voor zowel gevorderde actievelingen als families met kinderen. Het gebied telt in totaal bijna acht kilometer aan ski- en snowboardpistes, waarvan drie skiroutes tot de blauwe pistes en twee afdalingen tot de rode pistes behoren. In het stadje Cesky Budejovice brouw je je eigen bier naar typisch Tsjechische traditie en krijg je met de LipnoCard diverse kortingen op hondensleetochten, een bezoek aan de sauna of bobsleeën met de hele familie.
Meer informatie:
* CzechTourism: www.czechtourism.com
* Lipno Skiareal: http://zima.lipnoservis.cz/?lang=en
* Cesky Krumlov: http://nl.czech-unesco.org/cesky-krumlov/voorstellingen
* Lipno schaatstraject: http://zima.lipnoservis.cz/ice-skating-on-the-lipno-lake/ice-skating-track-from-lipno
Geplaatst door Walter Jonker, 16 Oktober 2012 _ www.tourpress.nl/nieuws/3/Bestemmingen/23276/Schaatsen_op__s_werelds_langste_natuurijstraject_in_Tsjechi_

Turkije


Cruisetoerisme: Istanbul veut son port d’attache

05 novembre 2012 _ www.pagtour.net/index.php?tx_pag_pi6[uid]=7329

A l’heure actuelle, la Turquie dispose des ports de transit d’Istanbul/Karaköy, de Kusadasi, d’Izmir et de Bodrum. Selon une information publiée par «fvw.de», l’année dernière, près de 1,6 million de passagers de croisières sont venus en Turquie. A présent, l’Istanbul Seaport devrait devenir dans les 5 prochaines années le premier port d’attache permettant aux navires de stationner à long terme.

La construction de la zone de 43,6 hectares représente des coûts de € 695 millions. Le port, d’une taille de près de 7 hectares, devrait pouvoir accueillir à l’avenir jusqu’à 5 navires simultanément. Le projet prévoit en outre une marina pour près de 350 yachts, six hôtels, un appart-hôtel, ainsi que plusieurs installations de loisir et des centres d’achats.

La Turquie connaît actuellement un grand succès auprès des Suisses. Selon Pinar Bilgen, directrice de l’Office national du tourisme turc à Zurich, les entrées des helvètes de janvier à août sont supérieures de 10% à celles de la même période de 2011. Elle reste convaincue que cette croissance sera soutenue jusqu’à la fin de l’année. (Travel Inside)

8. Taal
Studie: mannen en vrouwen praten verschillend

Mannen zeggen vaak uh en uhm, vrouwen oh. Ook zeggen mannen over het algemeen vaker ja en nee en gebruiken ze meer lidwoorden. Het zijn enkele van de conclusies van Karen Keune na een uitgebreid corpusonderzoek, waarop zij 15 oktober promoveert. Vrouwen hebben over het algemeen een betrokken spreekstijl, met relatief veel werkwoorden en veelvoorkomende woorden. Mannen praten informatiever en gebruiken meer zelfstandige naamwoorden en unieke woorden. In het artikel de ‘Mannentaal en vrouwenpraat _ http://www.ru.nl/onderzoek/nieuws/@866595/mannentaal’ vindt u onderaan een link naar het volledige proefschrift, (n.v.d.r.: maar u kent ons, dus de link hierbij www.lotpublications.nl/index3.html). Taalpost 1350, 05-10-2012.Schotse dialectwoorden
waarvan men dacht dat ze uitgestorven waren, duiken plots weer op in andere dialecten in Schotland.

Bron: Scotland on Sunday _ www.scotsman.com/scotland-on-sunday/scotland/more-than-words-a-guide-to-scottish-dialect-1-2564739 Taalpost 1350, 08-10-2012.
Nieuwe naam voor IJsland: wedstrijd…

_ De IJslandse economie heeft flink wat achterstand in te halen en daarom draait de toeristische promotiemachine op volle toeren. Zo is er de actie Iceland by another name _ www.inspiredbyiceland.com/inspiration/posters. Daarin wordt mensen gevraagd via een website en sociale media voorstellen te doen voor een nieuwe landnaam. De winnende naam krijgt een plaatsje op de IJslandse kalender en de bedenker van de naam wordt gelauwerd met een eretitel en een stukje IJsland dat zijn of haar naam mag dragen. Enkele opvallende inzendingen zijn: Ride-a-whaleland, Expatriotland en Best4x4byfarland. Taalpost 1352, 10-10-2012
De alarmcentrale 112 in Friesland
moet ook Fries kunnen verstaan. De reden, zo leest u bij de NOS-bronvermelding hierna, ontstond bij brand in Bozum. Bron: NOS _ http://nos.nl/artikel/429607-meldkamer-moet-fries-verstaan.html. Taalpost 1355 10/2012.

Zeeuwse… nee, geen mosselen, wel… dialecten
Er komen cd’s met de verschillende Zeeuwse dialecten. Bron: Omroep Zeeland _ www.omroepzeeland.nl/nieuws/2012-10-20/271867/zeeuwse-dialecten-straks-ook-op-cd#.UIT9jG9mKdI. Taalpost 13587, 22-10-2012

9. VARIA
Vakantieadressen in de voetsporen van James Bond


Op 1 november wordt het 50 jarig jubileum van James bond gevierd met de première van Skyfall. De filmlocaties van de 23 James Bond films zijn kortweg sensationeel te noemen. Ook voor de nieuwste 007 productie reist Bond de wereld over. Casamundo treedt in zijn voetsporen met een top 5 van ‘must visit’ filmlocaties. Op de Casamundo-site verder genoemd, vindt u voor elke plaats de betreffende omschrijving en objectnr.
1. Istanbul, Turkije (2012, Skyfall). Voor de derde keer in 50 jaar schittert Istanbul in een Bond film. Bezoek net als Bond het Hippodroom en het nabijgelegen Hagia Sophia museum. Voorgaande Bond films, waarvan scenes in deze stad zijn opgenomen, zijn From Rusia With Love (1963) en The World Is Not Enough (1999).
2. Gardameer, Italië (2008, Quantum of Solance). In de film zijn de dorpen Gargnano, Campione, Tremosine, Limone, Riva del Garda, Torbole en Malcesine te zien tijdens een bloedstollende achtervolging in de Aston Martin. Weetje: door een ongelukje belandde de zwarte bolide na een val van 30 meter in het Gardameer.
3. Mürren, Zwitserland (1969, On Her Majesty’s Secret Service). Het ronddraaiende restaurant Pitz Gloria op de Schlithornberg, waar je als wintersporter kunt lunchen tijdens een bezoek aan skigebied Jungfrau region, was het hoofdkwartier van Bond ’s aardsvijand Blofeld. Deze locatie op ruim 2.000 meter hoogte, zorgde letterlijk voor adembenemende taferelen.
4. Londen, Verenigd Koninkrijk (2012, Skyfall). Er zijn maar weinig Bond films waarbij Londen geen onderdeel uitmaakt van het decor. De opnames van Skyfall zijn gestart in Londen rond de regeringsgebouwen op Whitehall.
5. Cádiz, Spanje (2002, Die Another Day). Door haar gelijkenis met zusterstad Havana, met in het bijzonder de boulevard, is de film Die Another Day gedeeltelijk in Havana én Cádiz opgenomen. Luier op het filmlocatie strand la Caleta beach of drink net als Bond een mojito bij Castillo de Santa Catalina.
Meer informatie: www.casamundo.nl
Geplaatst door Walter Jonker, 16 Oktober 2012 _ www.tourpress.nl/nieuws/1/Accommodatie/23278/Vakantieadressen_in_de_voetsporen_van_James_Bond

Gary Lineker past legendarische quote over Duitsers aan
17 oktober 2012, 01u16, Auteur: md _ www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121017_003

PN


'Voetbal is een eenvoudig spel: 22 mannen lopen achter een bal voor 90 minuten en op het einde winnen de Duitsers.' Het is misschien wel de allerbekendste quote uit de geschiedenis van het voetbal.
Ze kwam uit de mond van Gary Lineker, de beroemde Engelse voetballer, die ze maakte na de nederlaag door penalty's in de halve finale in de Wereldbeker van 1990 tegen Duitsland.
Die quote was echter gisteren niet van toepassing. Na een uur spelen stonden de Duitsers 4-0 voor tegen Zweden, maar uiteindelijk werd het toch nog 4-4. De gelijkmaker van Rasmus Elm kwam er in de onwaarschijnlijke slotfase pas in de laatste seconden van de wedstrijd. Dat werd bij 'aartsrivaal' Engeland uiteraard op gejoel onthaald, niet in het minst bij Gary Lineker. Die paste dan ook zijn wereldberoemde citaat aan op twitter. 'Voetbal is een eenvoudig spel: 22 mannen lopen achter een bal voor 90 minuten en op het einde geven de Duitsers een voorsprong van 4 doelpunten uit handen.'

Academie voor de Streekgebonden Gastronomie (ASG)
Ondanks het feit dat de Vlaamse Regering (Ministerie van Cultuur) het niet meer opportuun vond om de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie (ASG) als vrijwilligersorganisatie te waarderen met een subsidie, gaan we verder “op eigen kracht” met de meer dan gewaardeerde hulp van “derden”.

Zo organiseren we op dinsdagnamiddag 27 november 2012 een symposium met een keure aan sprekers.

Ook steeds welkom om eens een kijkje te nemen in het sedert 5 oktober geopend ASG - Studie- en Documentatiecentrum met haar “Bibliotheek van de Smaak” (adres in uitnodiging), gesitueerd in het pas vernieuwd en uitgebreid Stadsarchief Hasselt !

Jacques Collen, ASG-voorzitter _ via jacques.collen@skynet.be kan u het programma voor 27-11 opvragen.
Filmindustrie en geld, investment & return
www.youtube.com/watch?v=-dadPWhEhVk&feature=player_embedded#!
Panic Attack: een machtige kortfilm gemaakt met een budget van 300 dollar
In 2009 maakte de Uruguayaanse filmproducent Fede Alvarez de sciencefictionkortfilm Ataque de Panico (Panic Attack), waarin de hoofdstad van Uruguay, Montevideo, onder vuur wordt genomen door buitenaardse wezens. De US_rapper Kanye West zette de YouTubeclip van de film op zijn blog, waarna hij in een mum van tijd 7 miljoen keer werd bekeken.
Pittig detail: Alvarez spendeerde in totaal 300 dollar aan het maken van zijn film, die voor het eerst werd vertoond op het sci-fi/horror film festival Buenos Aires Rojo Sangre. Alle visuele effecten zijn dan ook computergegenereerd.
Weken later werd Alvarez naar Hollywood geroepen, waar hij al snel een filmdeal van 30 miljoen USD aangeboden kreeg. Moraal van het verhaal: Hollywood met zijn megabudgetten, die vaak niet meer worden dan megaflops, wordt hier belachelijk gemaakt door een onafhankelijk producer, die met 300 dollar een film in elkaar stak die weinigen koud laat.
Bron: www.express.be/joker/?action=view&cat=platdujour&item=panic-attack-een-machtige-kortfilm-gemaakt-met-een-budget-van-300-dollar&language=nl&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=


De 10 landen die u volgens Lonely Planet in 2013 moet bezoeken
San Francisco is volgens Lonely Planet de topstad in 2013. Sri Lanka is het land dat u komend jaar moet bezoeken als het aan de makers van de populaire reisgidsen ligt.
1. Sri Lanka: Cut-price paradise back on the map
2. Montenegro: Emerging superstar with wild beauty
3. Zuid-Korea: Geared up for the Great Outdoors
4. Ecuador: Reborn railways open up rainforest
5. Slowakije: Makeover for cultured corner of Europe
6. Solomon eilanden: South Pacific as it used to be
7. IJsland: Strange land inspires devotion
8. Turkije: Step off the beaten path
9. Dominicaanse Republiek: The Caribbean's 'Next Big Thing'
10. Madagaskar: Noah's Ark rides out the storm
26 oktober 2012 om 10u00 - http://weekend.knack.be/lifestyle/reizen/reizen-top-10/de-10-landen-die-u-volgens-lonely-planet-in-2013-moet-bezoeken/album-4000199314111.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_source=Newsletter-26/10/2012&utm_campaign=Newsletter-RNBWEEKNL#photo-0

Bespaar tientallen euro’s op je boodschappen

_ myShopi, de Belgische promotie-app waarmee je in de supermarkt aardig wat geld kan besparen, is sinds deze week ook beschikbaar als website. Op die manier kunnen ook mensen zonder smartphone genieten van de voordelen van ‘e-couponing’.

Het concept van de site is identiek aan dat van de smartphone-app: exclusieve kortingen op producten van de grote merken, die geldig zijn in alle supermarkten. Bonnen uitknippen of aankoopbewijzen terugsturen via de post hoeft bij myShopi _ www.myshopi.com/nl-be/Promotion/Index _ niet meer. Na aankoop volstaat het om een foto te maken van het kasticket en die te uploaden naar de site. Binnen de zeven dagen wordt het geld dan teruggestort op je bankrekening.

In de eerste fase zullen alleen de promoties en kortingen beschikbaar zijn op de website. Het boodschappenlijstje, een andere feature van de app, volgt later dit jaar, compleet met de mogelijkheid om lijstjes te synchroniseren met je telefoon en om ze te sharen met – bv – je partner. myShopi voor de smartphone, afgelopen zomer nog verkozen tot Belgische app van het Jaar 2012, heeft intussen de kaap van 1.250.000 downloads overschreden. Toch kan de toegang tot e-couponing nog veel beter, vindt medeoprichter Philippe Van Ophem: “Vandaar dat we nu ook een website lanceren. Ook consumenten zonder smartphone zijn immers geïnteresseerd in interessante aanbiedingen”.

De myShopi-app is inmiddels beschikbaar voor iPhone, Android en Windows Phone. Binnenkort volgt er ook nog een BlackBerry-versie en een speciale iPad-uitvoering.


Geplaatst op 23 oktober 2012 door Michel van der Ven

Bron: http://blogs.tijd.be/tzine/2012/10/bespaar-tientallen-euros-op-je-boodschappen.html?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=TZINE&utm_content=&utm_term=#ixzz2AVJW1CQi


Lezersreactie: Ik koop regelmatig dingen online en via http://promo-code.be/ vind je ook vele kortingscodes en leuke promoties, zo kan ik bijna altijd korting verkrijgen op mijn aankopen!
Bron: http://blogs.tijd.be/tzine/2012/10/bespaar-tientallen-euros-op-je-boodschappen.html?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=TZINE&utm_content=&utm_term=#ixzz2AVJyNmm3


Een gratis en zeer bruikbare tip over uw GSM en een uniek serienummer
Wisten jullie dit al? Informatie die zeer nuttig is en waarbij men zich kan afvragen waarom de verkopers dat niet zeggen! Toets op uw GSM: *#06# = sterretje, hekje, nul, zes, hekje, en bij het laatste hekje verschijnt het serienummer van uw mobiele telefoon al op uw scherm. Deze code is uniek. Noteer deze code en noteer die zorgvuldig (bijvoorbeeld in een map op u computer of in uw agenda).Als iemand uw GSM steelt, telefoneert u naar uw operator en geef deze code door. Uw telefoon kan dan volledig geblokkeerd worden, zelfs als de dief de simkaart verandert. U zult er waarschijnlijk uw GSM niet mee terugkrijgen, maar u bent er dan wel zeker van, dat de dief met uw GSM niets meer kan aanvangen. Tip aangebracht door Willy Verstraete (maar niet gecheckt, sorry).

Boekenmusea: Kasteel van Belle van Zuylen in Utrecht


Tientallen ruimten telt Slot Zuylen. Maar de drie vertrekken van schrijfster Belle van Zuylen verdienen meer aandacht dan alle andere bij elkaar.

   Schrijfbureau van Belle van ZuylenSlot Zuylen ontkent niet dat ze het grootste deel van haar aantrekkingskracht dankt aan haar beroemdste bewoner: Belle van Zuylen. De schrijfster werd in 1740 als Isabelle van Tuyll van Serooskerken op het tot buitenplaats verbouwde kasteel geboren en bleef er 31 jaar wonen. Uit angst voor het verlies van haar zelfstandigheid wees ze de ene adellijke huwelijkskandidaat na de andere schatrijke pretendent af. Pas toen ze een voormalige huisleraar bereid vond om op háár voorwaarden te trouwen, stapte ze in het huwelijk. En vertrok naar Zwitserland, waar ze tot aan haar dood in 1805 bleef.
Toch draait een bezoek aan Slot Zuylen _ www.slotzuylen.nl _, net buiten Utrecht gelegen aan de Vecht, om het kasteel zelf. Het is alleen met een rondleiding te bezoeken. Die begint in de verrassend smalle entree – in 1752 ontstaan, toen Belle’s vader om het Middeleeuwse kasteel een nieuwe muur liet bouwen – en voert langs de keuken, de bibliotheek, de eetkamer, de kinderhoek, de balzaal en al die andere vertrekken waar een ruime woning van een gegoede familie niet zonder kan. Pas tegen het einde kom je, op de bovenste verdieping, bij de drie vertrekken van Belle zelf.
De inrichting roept niet de achttiende eeuwse wereld op van een schrijfster uit het tijdperk van de Verlichting. De baronnen Van Tuyll van Serooskerken bewoonden het kasteel tot 1952, toen de onderhoudskosten te groot waren geworden en het slot werd ondergebracht in een stichting die het openstelde voor bezichtiging en het organiseren van ontvangsten en trouwpartijen. Het interieur ademt dus vooral de luxueuze sfeer van de eerste helft van de twintigste eeuw. Zo bezit de keuken een waterkraan die de laatste baron heeft aangebracht.
Een geluk voor de lezers van Belle van Zuylen is wel dat de familie altijd spaarzaam en voorzichtig met hun eigendommen is geweest. Weggooien deden ze niets. Dat komt mooi tot uiting in de rijkgevulde bibliotheek, waar circa 5000 boeken uit alle tijdperken staan. Hoogtepunten zijn oude exemplaren van de Statenbijbel en de sprookjes van La Fontaine, die Belle allebei in handen moet hebben gehad. Maar het spreekt nog meer uit het 144-delig Chinees servies dat Belle’s vader ooit kocht. Dat is nog altijd compleet omdat de baronessen er altijd op stonden het zélf af te wassen.
De drie bescheiden kamers van Belle zijn niet origineel. Haar eigengereidheid en haar ambitie stonden haar familie niet aan. Toen haar vader ontdekte dat zij de schrijfster was van ‘Le Noble’, een satire op het adellijke milieu van haar tijd, liet hij uit schaamte alle resterende exemplaren verbranden. En toen Belle naar Zwitserland vertrok liet haar broer haar kamers onmiddellijk strippen. Hij had weinig behoefte aan een herinnering aan zijn opstandige zus. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn de schrijfkamer, slaapkamer en ontvangstkamer gerestaureerd in de stijl van Belle’s tijd.
De herinrichting is smaakvol gedaan. Vooral het bureau met uitzicht op de slotgracht en de toegangspoort waarop een ganzenveer ligt en enkele papieren, boeken en andere paperassen. Zo moet het eruit hebben gezien. En het kasteel bezit een aantal mooie bezittingen die in een volwaardig schrijversmuseum bepaald niet misstaan: de elegante buste in de pose van een wijsgeer die Jean-Antoine Houdon van haar maakte. Of het portret van Constant d’Hermenches en twee andere soldaten in rood uniform, met wie Belle jaren correspondeerde.
Het is alleen jammer dat je bij een rondleiding nooit ergens zo lang kan blijven staan als je zelf wil. Voor je het weet, ben je vergeten achter het Chinese kamerscherm een flard van Belle’s bad op te vangen, dat wel van haar is geweest, en sta je in de logeerkamer van de familie Van Tuyll van Serooskerken het negentiende eeuwse hemelbed te bewonderen. En is het hoogtepunt alweer voorbij.
Maarten Dessing _ Kasteel van Belle van Zuylen
Hoogtepunten: de vertrekken van Belle
Bezoek ook: Dick Bruna huis (Utrecht)
Tournooiveld 1, Oud-Zuilen
geopend: rondleidingen op di-do en za/zo (na 15 sep alleen in het weekend)
toegang: 8,50 euro
++++++++++++ Overzicht boekenmusea

 • (8): Kasteel van Belle van Zuylen in NL-Utrecht _
  www.knack.be/nieuws/boeken/reportage/boekenmusea-8-kasteel-van-belle-van-zuylen-in-utrecht/article-4000166532638.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_source=Newsletter-24/08/2012&utm_campaign=Newsletter-Site-Knack-NL-nl 

 • (7): Louis Couperusmuseum in NL-Den Haag _
  www.knack.be/nieuws/boeken/reportage/boekenmusea-7-louis-couperusmuseum-in-den-haag/article-4000163709276.htm 

 • (6): Tijl Uilenspiegelmuseum in BE-Damme _
  www.knack.be/nieuws/boeken/reportage/boekenmusea-6-tijl-uilenspiegelmuseum-in-damme/article-4000160407443.htm 

 • (5): Filip De Pillecynmuseum in BE-Hamme _
  www.knack.be/nieuws/boeken/reportage/boekenmusea-5-filip-de-pillecynmuseum-in-hamme/article-4000157350561.htm 

 • (4): Multatulimuseum in NL-Amsterdam _
  www.knack.be/nieuws/boeken/reportage/boekenmusea-4-multatulimuseum-in-amsterdam/article-4000152154273.htm

 • (3): het Museum der Letteren in BE-Brussel _
  www.knack.be/nieuws/boeken/nieuws/boekenmusea-3-het-museum-der-letteren-in-brussel/article-4000144671798.htm

 • (2): Het Spinozahuis in NL-Rijnsburg _
  www.knack.be/nieuws/boeken/nieuws/boekenmusea-1-suske-wiske-kindermuseum-kalmthout/article-4000132980969.htm 

 • (1): Suske & Wiske Kindermuseum BE-Kalmthout _
  www.knack.be/nieuws/boeken/nieuws/boekenmusea-2-het-spinozahuis-in-rijnsburg/article-4000138726134.htm 

10. W-W-W


www.facebook.com/reisleiders
Onze nieuweling is nog geen week oud, en hoopt, rekent erop dat u deze reisleidersbladzijde wil gaan verkennen en volgen. Klikken op “I like” en u maakt me dolgelukkig en nog gemotiveerder. Waarvoor dank!

www.reisleiders.be
Gewoon omdat het van ons, reisleiders _ in opleiding of afgestudeerd, en alle vrienden geïnteresseerden _ is! Zie de activiteitenkalender.

www.reisleidersvlaanderen.be
Uw belangenvereniging als afgestudeerd FBAA-BAAV-reisleider... Met modelcontract, de nodige data voor uw BA-Polis bij Van Dessel Verzekeringen (zie ook bovenaan dit document)

www.car-bus-magazine.be
Met heel wat actuele toeristische informatie, een uitgebreide kalender, diverse aanvullende rubrieken en afgerond met beroepsnieuws. Een aanrader voor de sector van het gezamenlijk personenvervoer.

www.fbaa.be
De wereld van de bus- en touringcarondernemers en van reisorganisatoren.

www.facebook.com/baav
Om de wereld van het gezamenlijk personenvervoer over de weg in alle actualiteit van overal te volgen. Gewoon fan worden.

www.infotravel.be
Al zovele keren kon je in de @Nieuwsbrieven nuttige info treffen, met als bronvermelding “I-mail”. Op de net genoemde site kan je in hun nieuwsbrief gepubliceerde berichten terugvinden (zoeken op trefwoord), is er een rubriek 'Nieuws' met nieuws in de ware zin van het woord en de 'Press Lounge' met een waaier aan persberichten ge-copy-pasted. Last but not least: hun top-10’s. Warm aanbevolen.
Basiswetgeving voor reisbureaus, reiscontracten, verkoop op afstand, passagiersrechten, rechten treinreizigers, enz. zit er nu ook op. En travel warnings weerd ook verder gespecifieerd. www.infotravel.be/links.php
*************************************************************

www.youtube.com/embed/4T4vc1QqiPM?feature=player_embedded
Een spectaculaire weg in Noorwegen e.a.

www.droomplekken.nl/nieuws/compilatie-het-beste-van-planet-earth.html
Het beste van Planet Earth in één vette video: No1.MeestGelezenDezeWeek. Met nog heel wat verdere links naar bestemmingen. Corno van den Berg leerde ik via Twitter kennen als oprichter Droomplekken.nl * Ervaren reisjournalist * Is stiekem verliefd op Moeder Aarde * Fotografeert * Eet * Geniet... www.droomplekken.nl

www.climatequest.org/page/reference.php?id=3
Klimaatfactoren, voor wie daar iets meer wil over weten en in overtuiging duidelijk maken. Waar het kan en past. Zoals een goed reisleider betaamt.

www.busparkplatz.eu/
Met dank aan Bob Beelen voor deze site-melding, uitgebreide infosite voor buschauffeur en reisleider.

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0nVvRwrgsGU
Misheard song lyrics _ Toen ik dit las, dacht ik terug aan verhaal van mijn dochter over mijn tweeling-kleinzoons. Ze zingen graag, en vooral bezig aan de pc brabbelen ze alles mee wat ze horen, à la “klinkt als”. Wat wel eens tot leuke verrassingen leidt. Wat het precies was, sorry, vergeten, maar dit sluit er duidelijk bij aan. Alhoewel soms met een sexy-kantje. Je hebt het vast al meegemaakt: je zingt je favoriete liedje luidkeels mee, maar eigenlijk komt jouw tekst niet overeen met die van het nummer. De Amerikaan Jefff Wysaski, bezieler van het komische Youtubekanaal Pleated Jeans, verzamelde de populairste, fout geïnterpreteerde tekstzinnen uit hits. Let wel: na het zien van dit filmpje zal je de dubbelzinnige passages wellicht altijd onthouden.
www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121105_031

Diverse
Tot slot een mail van… jawel, Bert, en wat voor een. Op opgekuist dit keer, makkelijker te raadplegen.
Panoramas and 3D Tours of the Most Beautiful Places Around the World! Click on the below City Names & Enjoy ! Victoria Falls _ Zambia
Venezuela, Surroundings of Angel Falls _ Venezuela
Angel falls _ Venezuela
Kalyan Minaret, Bukhara _ Uzbekistan
Miami _ USA
Las Vegas _ USA
Lake Powell _ USA
Manhattan, New _ York, USA
Golden Gate Bridge _ San Francisco, USA
Millennium UN, Plaza Hotel _ New York,  USA
Oahu _ Hawaii, USA
Las Vegas _ Nevada, USA
Millennium UN Plaza Hotel _ New York, USA
Golden Gate Bridge _ USA
Statue of Liberty _ New York, USA
Manhattan _ New York, USA
Hollywood _ California, USA
San Juan and Colorado rivers _ USA
Goosenecks _ Utah, USA
Mono Lake _ California, USA
Millennium UN, Plaza Hotel _ New York, USA
Chicago _ Illinois, USA
Los Angeles _ California, USA
Kiev _ Ukraine
Ay-Petri _ Ukraine
Dubai, _ UAE
Dubai, Islands _ UAE
Palm Jumeirah _ Dubai, UAE
Bangkok _ Thailand
Sankt-Moritz _ Switzerland
Cape Good Hope _ South Africa
Cape-Town, South _ Africa
Moscow, MSU _ Russia
Moscow, Kremlin, Bolotnaya Square _ Russia
Moscow _ Russia
Moscow Kremlin _ Russia
55.748765;37.540841 _ Russia
Moscow City _ Russia
Kremlin, Moscow _ Russia
Moscow City _ Russia
Trinity Lavra of Sait Sergius _ Russia
Saint-Petersburg _ Russia
New Jerusalem _ Monastery, Russia
Saint Petersburg _ Russia
Novodevichy _ Convent. Moscow, Russia
Ramenki,Moscow _ Russia
MKAD, Moscow _ Russia
Moscow _ Russia
Moscow _ Russia
Krokus Expo _ Center, Moscow, Russia
Moscow Region _ Russia 
Moeraki Boulders _ New Zealand 
Fiordland, New _ Zealand 
Nepal _ Nepal
Maldives _ Maldives
Kuala-Lumpur _ Malaysia
Grimsvotn _ Iceland
Amsterdam _ Holland
Neuschwanstein _ Castle, Germany
Egyptian Pyramids _ Egypt
Hong Kong _ China
The Iguassu Falls _ Brazil
Twelve Apostles _ Marine National Park,  Australia
Sydney _ Australia
Buenos Aires _ Argentina
Egyptian _ Pyramids, Egypt

En we sluiten speciaal met De gekste campagneaffiches


www.knack.be/beeldreportages/in-beeld-de-gekste-campagneaffiches/album-4000187509558.htm?m_i=8s%2B8BR46ky_bKUvEpRIakjouh7Ee968COx6aSAr0SJ87KeJCy#photo-15

Ze staan werkelijk overal en toch vallen ze ons vaak niet op. Behalve die paar uitzonderingen dan, die ons onwillekeurig doen glimlachen. Uit plaatsvervangende schaamte soms. 3 oktober 2012.


De @Nieuwsbrief-redactie kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de getoonde beelden noch voor de erbij vermelde partijen. Louter een overname met knipoog uit Knack, waarvoor onze dank!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Graag in uw mails over te nemen, met dank en g-riet-ings: ...
========== bij doorsturen van een @mail, bedankt om... =========
* vorige berichten,
emailadressen en onnodige teksten te wissen...
*
geadresseeerde @mail-adressen uitsluitend in vak BCC te plaatsen...
Doe het
aub voor ieders bescherming tegen spammers.
========================================================
De @Nieuwsbrief respecteert de internet privacy: wenst u deze @Nieuwsbrief niet langer te ontvangen, dan volstaat een melding hiervan aan riet.espeel@busworld.org
Kent u mensen, geïnteresseerd om ook deze @Nieuwsbrief te ontvangen? Een simpele aanmelding van naam en mailadres volstaan.

aub, print deze mail niet uit, tenzij u hem echt nodig heeft.Dovnload 140.66 Kb.