Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


In- en aanleiding

Dovnload 0.69 Mb.

In- en aanleidingPagina1/5
Datum05.12.2018
Grootte0.69 Mb.

Dovnload 0.69 Mb.
  1   2   3   4   5

In- en aanleiding
Dit is een beknopt verslag van KJ Ponsen, Traumachirurg in het MCA te Alkmaar en het RKZ te Beverwijk (maatschap Chirurgennoordwest.nl) over de ervaringen als reservist in tijdelijke dienst van Defensie op een vredesmissie uitzending (ISAF) in Mazar al Shariff, Afghanistan, waar zorg verleend wordt in door Duitsers geleid zogenaamd role 3 ziekenhuis (dwz een ziekenhuis met alle faciliteiten voor complete (trauma) chirurgische acute zorg).

KJ Ponsen was eerder onder andere als Traumachirurg kortdurend werkzaam in Haïti kort na de aardbeving met alle bijkomende ellende van dien. Hierdoor werd zijn interesse gewekt om te werken als Traumachirurg in de niet altijd even gangbare situaties, zoals die niet alleen bij rampen, maar ook in oorlogsgebieden of bij vredes(handhavings-)missies kunnen voorkomen

In dit stuk wordt een korte impressie gegeven van de eigen ervaringen en de verschillende aspecten waarmee de Traumachirurg in dit soort omstandigheden in aanraking kan komen.

De actualiteit loopt bewust enkele weken achter om geen informatie te verschaffen die herleidbaar of anderszins compromitterend zou kunnen zijn voor patiënten of de operatie in algemene zin.

Het derde en laatste deel zal over enige tijd volgen ter afsluiting.

VERSLAG 1


DAG 1


DINSDAG 24 SEPTEMBER


Plichtplegingen op Vliegbasis Eindhoven. Net als burgervliegveld soms lange en onbegrijpelijke periodes van wachten.

Uiteindelijk lopend naar een grote, militair grijze kist, waar we allen verdwijnen in een enorme ruim van ca 6 meter hoog en 10 meter breed en tientallen meters lang, waarin vastgesjorde ladingen kisten, en voorin een set vliegtuigstoelen. Maar uit de voorinfo van de collega’s al begrepen dat je beter een stoel tegen de wand kan nemen, want meer (been)ruimte.

Na eenvoudige instructie en vooral de oordoppen in en electronica uit, zonder zicht naar buiten een smooth opstijgen en langzaam doorstijgen in een lucht van kerosine.

Daarna gaan overal de ipads, ipods, en iphones aan met de oordopjes en kort daarna begint al de eerste aanval op de lunchpakketten.

Verder rustige vlucht op vrij harde stoeltjes tegen de koele buitenwand van het vliegtuig. Laatste uur gaat al het electronische speeltuig weer uit en moet men in de riemen op zijn plek blijven zitten, ‘ omdat we over ‘ vijandig gebied ‘ vliegen.

Daarna weer een smooth landing, waarbij de laatste daling opvallend scherp gaat, schijnt uit veiligheidsoverwegingen te zijn.

Afscheidsgroet aan de Noors/ Litouwse bemanning en de trap afdalen in een inmiddels donker Masar, waar de tijd 2,5 uur vooruit is, en er direct een opvallend warme maar droge deken over je heen valt.

Lopend naar een bus krijg je de eerste indrukken in de uiterst felle lampen, waarbij een veld omgeven door grote containers, militaire vliegtuigen en groot militair materieel.  1   2   3   4   5


Dovnload 0.69 Mb.