Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


In de kijker: Week van de Fair Trade. Een gesprekje met Steven Schepers

Dovnload 13.75 Kb.

In de kijker: Week van de Fair Trade. Een gesprekje met Steven SchepersDatum23.09.2018
Grootte13.75 Kb.

Dovnload 13.75 Kb.

In de kijker: Week van de Fair Trade. Een gesprekje met Steven Schepers.
Als voedselteamlid maken we deel uit van een grote droom: Eerlijke handel voor de hele wereld. De hoogste tijd dus om de spreekbuis van de Fair Trade in Limburg, Steven Schepers, te ontmoeten. De week van de Fair Trade bood ons hier de gepaste gelegenheid toe. Een relaas over de nood van een strijdbare jeugd, een monnik uit Achel en ... een pot choco.
Profiel:

- Naam: Steven Schepers

- Leeftijd: 48

- Beroep: educatiekracht voor de Oxfam-Wereldwinkels in regio Hasselt

- Stad of gemeente: Hasselt werkplaats, Houthalen woonplaats

- Interessen: te veel om op te noemen – als het leven een taart zou zijn, ben ik content met de kers


1) Steven, jij werkt voor Oxfam Wereldwinkels in Hasselt. Hoe ziet een doordeweekse dag er voor jou uit?
Op dit moment loop ik van schoolbezoek naar schoolbezoek en speel een beetje boekingsmanager voor mezelf wb die schoolbezoeken. Daarnaast onderhoud ik een netwerk aan contacten met het oog op mogelijke samenwerkingen. De laatste tijd probeer ik ook mijn lokale ervaring ook meer regionaal te laten renderen. Zo hebben we sinds een half jaar een toffe Limburgse Scholenwerkgroep.
2) Wat is eerlijke handel voor jou? En stemt dit steeds overeen met de internationale criteria?


 1. enerzijds het verderzetten van het werk dat vakbonden in Europa verzuimden af te maken, met alle gevolgen van dien. De sociale strijd uit de tijd van priester Daems vond uiteindelijk haar beslag in de instituten en het politieke bestel waarin we vandaag leven in België. Die blijken vandaag echter geen antwoord meer te hebben op de vragen en noden van vandaag. Het volk is niet langer strijdbaar en ziet haar rechten en verworvenheden stilaan verdampen en kijkt er wezenloos op toe. Middels de basisprincipes van fair trade uit te dragen kunnen we jonge mensen terug bewust maken van de nood zich te organiseren en terug weerbaar te worden.
 1. anderzijds het coachen van mensen naar reflexen als solidariteit, respect en eerlijkheid in hun relaties met andere, waar ook zij leven, wonen en werken. Mensen zijn van nature solidair. Het huidige model van concurrentie-boven-alles is niet duurzaam. De grootste slachtoffers van dat model is vooral de kleine man en vrouw in de ontwikkelingslanden.
 1. tot slot geloof ik heel erg in zelfredzaamheid en op eigen benen willen staan van mensen en samenlevingen, waarvan boeren en kleine zelfstandige ondernemers voor mij de hoeksteen uitmaken.

In de definitie van fair trade kan ik me vinden, maar zonder sociaal en historisch bewustzijn blijven het m.i. maar holle woorden.


3) Wat is het Fair Trade Kookboek?
Ik houd een blog bij die fairtradekookboek heet. Het meest bezochte artikel dit jaar is ruimschoots dat welke ik schreef over quinoa, het gewas van het jaar 2013 voor de Verenigde Naties. Wij verkopen dat in de Wereldwinkel. Het artikel vind je hier: http://wp.me/p2P0P-1Ah
Ik gebruik de blog ook om dat te documenteren, wat naar mijn aanvoelen wordt vergeten door de traditionele fairtrade-organisaties. Het zijn de verhalen en meningen over fair trade, die een scherper kantje hebben en niet passen in de PR-verhalen die organisaties brengen. Wat ontbreekt is nieuws over fair trade, met een journalistieke reflex. Die probeer ik te brengen, zonder de pretentie niet vooringenomen te zijn. Dat ben ik uiteraad wél. Veel lezers volgen momenteel mijn discussie met LIDL België op de voet: http://fairtradekookboek.wordpress.com/?s=LIDL
4) Wat staat er in onze provincie zoal op het programma tijdens de week van de Fair Trade?
Veel meer dan waar ik nu weet van heb ;-) Een hoogtepunt is zeker het bezoek van Dinah, de dochter van een familie theeplukkers in Uganda. Zij figureert in een DVD van de Oxfam-Wereldwinkels en komt op 10 oktober voor de derde en laatste keer naar Hasselt, bij uitbreiding Limburg. 10 oktober opent ze een echte Wereldwinkel op School in Hasselt, bij VTI Ursulinen aan het Groenplein. Wereldwinkels worden op deze manier helemaal een onderdeel van de opleiding die jogneren op school krijgen over wereldhandel en het belang van internationale solidariteit. Het vervult hun van trots, op deze manier ook maatschappelijk iets ‘buiten het gewone’ te betekenen en maakt hen hopelijk verstandige en weerbare wereldburgers.
Op 12 oktober mag iedereen zijn lege, uitgewassen pot choco - van welk merk dan ook – komen inruilen in de Wereldwinkels, voor een pot van Oxfam.
Om dit bekend te maken organiseren we op vele plaatsen ‘smeerze’-acties. In Hasselt smeren we op de dinsdagmarkt van 8 oktober aan de stand van de Wroeter boterhammen met choco voor de marktgangers. De Wroeter maakt wat standruimte vrij voor ons. Wij kopen brood van hen en hopen 1000 boterhammen kunnen uit te delen.
5) Waarin kan onze provincie zich volgens jou nog versterken als het om eerlijk eten gaat?
Ik denk dat onze provincie nu al heel goed bezig is. Ik was afgelopen dinsdag op een lezing op UHasselt, door Jonathan Holslag. Hij werd uitgenodigd door onze gouverneur, Herman Reynders, en de deputatie. Jonathan is afkomstig van Hamont-Achel en staat vandaag bekend als een wereldvermaarde onderzoeksmonnik én vertrouweling van Chinese, Amerikaanse en Indiase toppolitici. Hij kwam spreken over de wereld van morgen en de plaats van Limburg daarin. Hij besloot zijn lezing met te wijzen op het belang dat belangrijke leiders en ondernemers uit andere werelddelen hechten aan ons Limburgse culinaire aanbod. Hij vertelde hoe hij hen meeneemt naar Haspengouw, om er een biertje te gaan drinken in een lokale brouwerij en eens goed te gaan eten, daar waar er streekgerechten worden geserveerd. Ook onze gouverneur is ervan overtuigd dat precies dit onze provincie ermee bovenop zal kunnen helpen in de toekomst.
Leuke noot hierbij: Jonathan kreeg zijn vorming tot wereldburger als jonge snaak in de Wereldwinkel van Hamont-Achel!
Ik hoop dat onze Provincie – naast Puur Limburg – vooral de weg zal gaan bewandelen van die

Waals minister Carlo Di Antonio uit aan het zetten is: http://diantonio.wallonie.be/carlo-di-antonio-souhaite-renforcer-la-presence-des-produits-wallons-en-grande-surface. Ik zie supermarkten namelijk niet als het grote kwaad maar als een grote opportuniteit.


6) Hoe kunnen geïnteresseerden van onze achterban iets voor Fair Trade in Limburg betekenen?
Door Wereldwinkelproducten te bestellen via de het aanbod dat Voedselteams doet. En zeker door eens naar de Wereldwinkel te gaan en te vragen of Wereldwinkels geen rol kunnen spelen om de krachten van eerlijke, duurzame voeding uit Noord en Zuid te bundelen via hun verkooppunten. In Wallonië staat men wat dat betreft al veel verder dan in Vlaanderen. Ik zie hier een buitenkans voor de Limburgse Wereldwinkels om als eerste in Vlaanderen rond aan de slag te gaan. Liefst in samenwerking met ons Provinciebestuur en partners als Voedselteams. Maar ik spreek hier mijn eigen gedacht uit en dus enigszins voor mijn beurt. In 2014 zou de beweging Oxfam-Wereldwinkels hierover eindelijk gaan discussiëren met elkaar, zo is ons beloofd.
7) Een uitsmijtertje: Welk product uit de Limburgse korte keten mogen ze jou op een zonnige zondagnamiddag voorschotelen?
Een aardappelschotel met rode bieten, met een vleesvervanger van Maya en om na te genieten een Tripel Adelardus uit Kerkom met wat geitenkaas van de Holhoornhoeve in Peer.
8) Hoe kunnen de mensen op de hoogte blijven van jouw activiteiten? Facebook, twitter, blog, website...
www.facebook.com/steven.schepers.96

https://twitter.com/hallometsteven

http://fairtradekookboek.wordpress.com/
Zo, ik ben wat weer wijzer geworden vandaag. Hartelijk dank en veel succes met jouw project!

 • 1) Steven, jij werkt voor Oxfam Wereldwinkels in Hasselt. Hoe ziet een doordeweekse dag er voor jou uit
 • 2) Wat is eerlijke handel voor jou En stemt dit steeds overeen met de internationale criteria
 • 3) Wat is het Fair Trade Kookboek
 • 4) Wat staat er in onze provincie zoal op het programma tijdens de week van de Fair Trade
 • 5) Waarin kan onze provincie zich volgens jou nog versterken als het om eerlijk eten gaat
 • 6) Hoe kunnen geïnteresseerden van onze achterban iets voor Fair Trade in Limburg betekenen
 • 7) Een uitsmijtertje: Welk product uit de Limburgse korte keten mogen ze jou op een zonnige zondagnamiddag voorschotelen
 • 8) Hoe kunnen de mensen op de hoogte blijven van jouw activiteiten Facebook, twitter, blog, website...

 • Dovnload 13.75 Kb.