Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Informatie over de schrijver

Dovnload 21.12 Kb.

Informatie over de schrijverDatum05.12.2018
Grootte21.12 Kb.

Dovnload 21.12 Kb.

Leesverslag 5 recensie

Ventoux – Bert WagendorpTitel: Een bergbeklimming met gevolgen

Informatie over de schrijver:

Bert Wagendorp studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was hij enige tijd werkzaam als copywriter in de reclame. In 1985 werd hij sportverslaggever bij deLeeuwarder Courant. In 1988 verhuisde hij naar de Volkskrant. Voor die krant versloeg hij tussen 1989 en 1994 zes keer de Tour de France. Van 1996 tot 2000 was hij correspondent in Londen. In 1995 verscheen zijn roman De Proloog, de beklemmende beschrijving van een doorwaakte nacht van een wielrenner die de proloog van de Tour de France moet winnen. Het boek kreeg uitstekende kritieken en werd in 2001 in het Duits vertaald (Der Prolog). In 2013 verscheen hierop het vervolg; Ventoux. In 2005 verscheen De dubbele schaar, een met lof overladen bundel met vier fictieve verhalen tegen een min of meer herkenbare, historische sportieve achtergrond. De dubbele schaar werd derde in de verkiezing van het beste sportboek van 2005, de Nico Scheepmaker Beker.

In 2006 kwam het boek Sportleven uit, met zijn verzameld sportwerk, waaronder een keuze uit de sportcolumns die hij tussen 2000 en 2006 schreef voor de Volkskrant. In december 2006 volgde hij Jan Blokker bij de Volkskrant op als algemeen columnist.


Samenvatting:
6 vrienden hebben in de jaren 90 een tocht gemaakt naar de top van de Mont Ventoux bij de afdaling is een van hen genaamd Peter om het leven gekomen. Ze voelden zich schulden daarover en maakten van de dood van Peter een niet gebeurde gebeurtenis. Daarna gingen zei allen hun eigen gang. Een van hen David werd reisbureauhouder, André gin in de cokehandel. Joost werd wetenschapper. En werd Bart misdaadverslaggever. En als laatste Laura verdween spoorloos in Italië. Velen jaren later komen ze elkaar plotseling weer tegen en besluiten om terug te gaan naar de berg en hun vriendschap te herstellen. Maar ook zeker om hun schuldgevoel kwijt te raken over wat er al die jaren geleden is gebeurd tijdens de afdaling. Daarmee brengen ze ook hun eerste bezoek aan de grafsteen van hun overleden vriend Peter.


Eigen mening

Het verhaal vond ik erg spannend. Dat ze ook plotseling allemaal hun eigen weg in gaan zie je ook heel veel verschillende kanten van het verhaal. Dan zie je ook hoe de een erover denkt en hoe de ander er over denkt. Maar ook dat ze later dan weer bij elkaar. Hoe het dan verloopt en of ze nog met elkaar over weg kunnen. En hoe het zit met het schuldgevoel van iedereen want dat moet natuurlijk heen erg zijn. Maar ook hoe het boek is opgebouwd vind ik fijner om te lezen niet dat het een boek waar je de hele flash-backs in krijgt en andersom. Dat het gewoon een recht verhaal is vind ik fijner om te lezen.Kortom vind ik dat het een leuk verhaal was en ik zou het zeker aanraken om te gaan lezen. En het is makkelijk voor iedereen om te lezen dus als je niet zo’n goede lezer als mij bent is dit een boek jou.

  • Samenvatting
  • Eigen mening

  • Dovnload 21.12 Kb.