Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Informatie voor de media

Dovnload 98.22 Kb.

Informatie voor de mediaDatum21.06.2017
Grootte98.22 Kb.

Dovnload 98.22 Kb.

rrcsymb_x1lba080p1cxjpg_x1Rolls-Royce Motor Cars

Informatie voor de mediaROLLS-ROYCE DAWN: COMPROMISLOZE LUXE MET EEN OPEN DAK

Goodwood, 8 september 2015
"Onze nieuwe Rolls-Royce Dawn staat voor een opvallende, verleidelijke ontmoeting zoals geen enkele Rolls-Royce tot nu toe en is het begin van een nieuw tijdperk van superluxueus autorijden met open dak. De Dawn is een beeldschone nieuwe auto die de meest ongekende rijervaring met open dak ter wereld biedt. Dit wordt de meest sociale onder de superluxueuze cabriolets voor diegenen die graag willen baden in het zonlicht van ’s werelds meest exclusieve 'social hotspots'.
Het is gewoon de meest sexy Rolls-Royce die ooit is gebouwd.
De naam 'Dawn' (dageraad) verwijst op perfecte wijze naar de nieuwe kansen die elke nieuwe dag biedt: het ontwaken, het openstellen van de zintuigen en het doorbreken van de zon. Met haar voorzichtige, anticiperende maar zelfverzekerde karakter is de dageraad het moment dat de wereld ontwaakt uit het etherische duister van de nacht. De frisheid van de dageraad in de vroege morgen veroorzaakt een erotische tinteling op de huid, en de zintuigen en passie ontwaken nu de dag begint.
Net als Eleanor Thornton, door velen beschouwd als de inspiratiebron voor de 'Spirit of Ecstasy', zal ook de Rolls-Royce Dawn zichzelf bewijzen als muze die haar eigenaar inspireert te geloven dat aan het begin van de dag alles mogelijk is.”
Torsten Mueller-Oetvoes, Chief Executive Officer, Rolls-Royce Motor Cars

INLEIDING
...Alleen het allerbeste is goed genoeg.”
Compromis is een woord dat niet in het woordenboek van Rolls-Royce voorkomt. Het bedrijf leeft nog steeds naar de woorden van medeoprichter Sir Henry Royce: "Streef naar perfectie in alles wat u doet. Neem het beste dat bestaat en verbeter het. Als het niet bestaat, ontwerp het dan. Alleen het allerbeste is goed genoeg.”
Het eerste deel van deze adagia, het streven naar perfectie in alles wat u doet", dient als leidraad voor alle activiteiten van het bedrijf, zoals de creatie van een nieuwe auto. Het tweede deel, "Neem het beste dat bestaat en verbeter het", is in respectievelijk 2012 en 2014 weer eens bewezen bij het succes van de zorgvuldig uitgevoerde verbeteringen aan de Phantom Series II en de Ghost Series II. En toen Rolls-Royce besloot dat het tijd was om een echte Gran Turismo terug te brengen op het wereldtoneel, was de leidraad hiervoor het derde deel van Sir Henry’s adagia: "Als het niet bestaat, ontwerp het dan." En zo kwam de Wraith ter wereld.

Het laatste deel van deze adagia is nu de leidraad geweest voor de technische- en ontwerpteams van Rolls-Royce bij hun inspanningen een nieuw tijdperk van rijden in een superluxueuze cabriolet te beginnen. In een wereld van auto's die uitsluitend wordt bevolkt door het belangrijkste compromis dat ooit bij het ontwerpen van auto's is gemaakt, namelijk de 2+2 stoelopstelling, heeft Rolls-Royce gekozen voor "Alleen het allerbeste is goed genoeg".
En zo kwam de nieuwe Rolls-Royce Dawn ter wereld, ‘s werelds enige echte moderne super-de-luxe vierzits cabriolet.
"De nacht is altijd op zijn duisterst net voor de dageraad"
In de moeilijkste tijden klinkt de zin "De nacht is altijd op zijn donkerst net voor de dageraad", als eerste gebezigd door de Engelse restauratieprediker Thomas Fuller, als een sprankje hoop. Deze duisternis van de vroege ochtend waarin we ons verschijningen zoals spoken, geesten en schimmen inbeelden en waarin onze angsten op de loer liggen, wordt aan de kant geveegd door een krachtige straal vroege ochtendzonneschijn. En de wereld ontwaakt door de nieuwe dageraad en de eindeloze mogelijkheden van een nieuwe dag.
Dit was ook het gevoel dat heerste in 1952, toen de wereld na een lange oorlog eindelijk een periode van economische schaarste te boven kwam. De wereld keek hoopvol vooruit dat jaar, het jaar waarin 's werelds eerste passagiersvliegtuig, de Britse De Haviland Comet, zijn eerste commerciële vlucht uitvoerde, de oerknaltheorie over het ontstaan van het heelal voor het eerst werd geformuleerd en koningin Elizabeth II de troon van het Verenigd Koninkrijk besteeg.
In datzelfde jaar werd de Rolls-Royce Silver Dawn, die de inspiratiebron zou worden voor de ontwerpers van de nieuwe Rolls-Royce Dawn, voltooid door carrosseriebouwer Park Ward en afgeleverd aan de eerste klant, kolonel W.A. Phillips in Canada.De oorspronkelijke Silver Dawn was de eerste Rolls-Royce met een carrosserie die in een fabriek was gebouwd, een nieuw begin voor Rolls-Royce destijds. De Rolls-Royces met open dak die de naam Silver Dawn droegen werden echter nog steeds op maat gemaakt voor individuele klanten, om het unieke karakter en de zeldzaamheid ervan te waarborgen. Ze vertegenwoordigden het optimisme van die tijd, toen we weer van het leven begonnen te genieten en La Dolce Vita wilden leven.
Deze beroemde en zeldzame naam 'Silver Dawn' voor een Rolls-Royce werd tussen 1950 en 1954 slechts 28 maal aan zeer bijzondere cabriolets gegeven.

De nieuwe Rolls-Royce Dawn is geïnspireerd op de Silver Dawn, maar biedt tegelijkertijd een wereldprimeur op het gebied van superluxueus autorijden. Het is een 'coole', eigentijdse interpretatie van wat een super-de-luxe vierzits cabriolet in 2015 zou moeten zijn: zeldzaam, verfijnd en de meest sociale superluxueuze automobiel die er is.
Net zoals de Silver Dawn uit 1952 onderscheidt ook de nieuwe Rolls-Royce Dawn zich duidelijk van zijn stalmaatjes, met 80 procent unieke carrosseriepanelen en een ongeëvenaarde aandrijving, ophanging en chassis.
Er is veel aandacht besteed aan details, zodat deze verbazingwekkende nieuwe dageraad van het superluxueus autorijden alle beloften nakomt. Zelfs de banden die de nieuwe Rolls-Royce Dawn verbinden met de weg zijn speciaal ontwikkeld om dat superieure gevoel te geven op een vliegend tapijt te zweven dat wordt verwacht van iedere Rolls-Royce die het huis Rolls-Royce in Goodwood, Engeland, verlaat.
Aan de ontwikkeling en fabricage van het dak van de Dawn is eveneens veel aandacht besteed. Het dak van de Rolls-Royce Dawn biedt in gesloten toestand de stilte van de Wraith en kan in 22 seconden en bij een snelheid tot 50 km/u geruisloos worden bediend, iets dat tot nu toe ongekend is in de moderne automobielbranche.
Men kan zonder twijfel stellen dat de nieuwe Rolls-Royce Dawn de stilste cabriolet is die ooit werd gemaakt.


ONTWERP
2+2 4

"In de wereld van Rolls-Royce zijn de gewone wiskundige regels niet altijd geldig. Dat is waarom ik in het geval van de nieuwe Rolls-Royce Dawn zeg dat 2+2 niet gelijk aan 4 is."

Giles Taylor, Director of Design, Rolls-Royce Motor Cars.
Toen de ontwerpers van Rolls-Royce de bestaande cabriolets bestudeerden, en dan met name het duurdere luxesegment, werd hen al snel duidelijk dat klanten niet echt waar voor hun geld krijgen. De vernauwde blik op slechts één specifieke stoelopstelling, namelijk de 2+2, was vanuit het oogpunt van Rolls-Royce net één compromis te veel.
Over het algemeen is de 2+2 een stoelopstelling met een bestuurdersstoel en één passagiersstoel voorin, plus twee kleinere zitplaatsen voor passagiers of kinderen achterin. Er is voornamelijk gebrek aan beenruimte achterin, waardoor het comfort en de bruikbaarheid van de auto beperkt zijn. In het geval van de cabriolet is deze ruimtebeperking vaak het resultaat van het onvermogen van de fabrikant om het vouwdak te integreren in de kofferbak en de passagiersruimte achterin de auto te ontzien. Het resultaat is een voertuigklasse die uitsluitend bevolkt is met auto’s die Rolls-Royce aangetast en “antisociaal” zou willen noemen.
"Bij Rolls-Royce zijn we er trots op dat we de beste auto’s creëren die ook als sociale ruimtes fungeren," aldus Taylor. "Het idee dat een auto zoals de Dawn dagelijks door slechts twee volwassenen op een comfortabele manier zou kunnen worden gebruikt is voor ons een gruwel. Het ontwerp van de Dawn is compromisloos op het gebied van comfort en luxe voor vier volwassenen die samen in het toppunt van stijl willen reizen."
Een opmerkelijke, verleidelijke ontmoeting
"De Dawn is een Rolls-Royce die zich helemaal thuisvoelt op de Route Napoleon en is een eigentijds eerbetoon aan het leven aan de Côte d’Azur. De auto is een eigentijdse interpretatie van de “Casino lifestyle”. De auto heeft weliswaar een ridderlijk karakter, maar trekt mensen aan die op zoek zijn naar vrijheid en raffinement," zegt Giles Taylor, Director of Design.
"Bij Rolls-Royce Motor Cars ontwerpen we zonder compromissen te sluiten, en deze compromisloze aanpak levert ons bij elke auto nieuwe uitdagingen op", vervolgt Taylor. "In het geval van de nieuwe Rolls-Royce Dawn hebben we de auto vanaf het wegdek ontworpen om een opvallende, verleidelijke ontmoeting te bewerkstelligen."
De nieuwe Rolls-Royce Dawn begroet de waarnemer met een opvallend maar elegant exterieur met het klassieke uiterlijk en de klassieke kenmerken van een Rolls-Royce. Het is de opwindendste Rolls-Royce tot nu toe, met charmante en aanlokkelijke eigenschappen die zorgen voor een nieuw niveau van finesse, raffinement en verfijning in een cabriolet: een sereen en tegelijkertijd spannend gevoel van totale vrijheid.
De Dawn biedt een ongekend niveau van moeiteloosheid en een ontspannen ervaring voor alle zintuigen met een onderliggende spanning en dynamiek. En dit alles zonder enig compromis op het gebied van comfort en ruimte. Deze nieuwe Rolls-Royce heeft de dynamische en sociale eigenschappen die een breder, jonger en maatschappelijk bewuster publiek over de hele wereld aantrekken.

In tegenstelling tot de speculaties in de media is de nieuwe Rolls-Royce Dawn geen cabrioletversie van de Wraith. Tachtig procent van de carrosseriedelen van het exterieur van de nieuwe Dawn zijn specifiek ontworpen voor dit model, om een evolutie van de ontwerptaal van Rolls-Royce mogelijk te maken en om een zeer eigentijdse, superluxueuze cabrioletarchitectuur te integreren.
Het doel was duidelijk. Doen wat nog geen enkele andere autofabrikant tot nu toe had gedaan: een auto maken die met het dak open en dicht even mooi is. Men zou zelfs kunnen stellen dat het resultaat van alle rusteloze inspanningen van het ontwerpteam twee auto’s in één is.
Exterieurontwerp
De Rolls-Royce Dawn zet de tijdloze Rolls-Royce ontwerprichtlijnen voort, namelijk een verhouding van 2:1 van wielhoogte ten opzichte van carrosseriehoogte, een lange motorkap, een korte overhang aan de voorzijde en een lange overhang aan de achterzijde, een elegant taps toelopend silhouet aan de achterzijde en een hoge schouderlijn.
Al deze tradities zijn samengebracht in een beeldschoon en weldoordacht eigentijds ontwerp.
De Rolls-Royce Dawn lijkt op een atleet: geconcentreerd, gespannen en klaar voor de start. De latente versnelling en spanning van de buitenzijde worden versterkt door de volledig nieuwe carrosserie, met welvingen die compactere oppervlaktes creëren en een hint geven naar wat zich eronder afspeelt.
De krachtige en opvallende voorzijde van de Dawn geeft de auto een sensueel en tegelijkertijd stoer, bijna mannelijk uiterlijk, terwijl de gedurfde curve van de schouderlijn sensueler wordt naarmate deze verder loopt over de ronding boven de achterwielen en daar aanpast aan een grotere autobreedte. Een taps toelopend 'wake channel' op de motorkap, dat is voortgekomen uit de vleugels van de 'Spirit of Ecstacy', doet denken aan de condensatiestreep van een straaljager en zinspeelt op de dynamiek van de auto. Vanaf de zijkant en de bovenkant gezien lijkt de auto door de hoge schouderlijn, de massieve C-zuil en de horizontale, smalle zijraamopeningen enigszins op een laag bij het wegdek gelegen raceauto.
Aan de voorzijde is de grille ongeveer 45 mm verzonken en het onderste deel van de voorbumper 53 mm verlengd in vergelijking met de Wraith. De sierrand loopt tot net boven de nummerplaat, die nu onderdeel uitmaakt van de onderzijde van de bumper. Dit is gedaan om de aandacht te vestigen op de voorzijde van de luchtinlaat en om de auto een krachtig uiterlijk te geven, zelfs wanneer deze stilstaat. Het ontwerp van de grille helpt om de spanning van het auto-ontwerp naar de schouders aan de achterzijde af te leiden en zo opnieuw de nadruk te leggen op de unieke elegantie van de Dawn.
De grille en bumper trekken de aandacht naar de horizontale lijnen van de auto in plaats van naar de traditionele verticale lijnen van de andere leden van de Rolls-Royce familie. In de bumper zijn nu ook de nummerplaatomranding en een nieuwe spoiler geïntegreerd. Het gaas is in de onderzijde van de bumper verzonken en is zwart, om zo een gevoel van diepte te creëren dat de diepte van de grille versterkt. Chromen 'snijbladen' zorgen er ook voor dat de auto stevig op de grond geplaatst lijkt, terwijl ze tegelijkertijd de horizontale lijnen benadrukken en een snellere en vloeiender blik op de volledige auto mogelijk maken, waardoor de auto nog meer kracht en breedte uitstraalt.
Wanneer men de Rolls-Royce Dawn vanaf de zijkant bekijkt, trekt het elegante profiel van de auto onmiddellijk de aandacht. De vorm van het vouwdak is in complete harmonie en is homogeen, zonder de lelijke holle delen of scherp uitstekende steunbalken die men ziet bij vouwdaken van andere fabrikanten. Daarnaast zorgen nieuwe gepolijste of gelakte 20 of 21 inch wielen ervoor dat de Dawn een perfect uitgevoerde, eigentijdse vertegenwoordiger van de luxe van Rolls-Royce blijft.
De achterzijde van de auto loopt, na te zijn uitgebold over de vrouwelijke “heupen” van de Dawn, naar achteren taps toe, als een herinnering aan de vroegere “boat tail” Rolls-Royces met open dak en inderdaad ook aan de beeldschone speedbootjes van begin twintigste eeuw waarop deze waren gebaseerd.
Het stille terugvouwen van het zachte dak transformeert de Rolls-Royce Dawn en zorgt voor een waar “Dawn-moment”. In de uitvoering “hero”, met het exterieur Midnight Sapphire en het leren interieur Mandarin, wordt de nacht weer dag op het moment dat zonnestralen naar binnen schijnen, waardoor het interieur naar buiten wordt gebracht en deze sociale ruimte wordt verbonden met een grotere wereld van mogelijkheden.
Met het vouwdak open wordt de Rolls-Royce Dawn nog sexyer. Vanaf de zijkant geven de scherpe hoek van de voorruit, de zadellijn die over de achterboog loopt en de hoge taillelijn die boven het profiel uitrijst de indruk van moeiteloze snelheid. Diezelfde hoge taillelijn loopt rond de achterzijde, net als de kraag van een jas die is omhooggeklapt om de hals te beschermen.
De roestvrijstalen strip die als afwerking van de taillelijn rondom de achterzijde loopt, loopt ook over het deel dat het vouwdak bedekt wanneer het opgeborgen is en bevat het derde remlicht. Dit beeldschone metalen onderdeel is in harmonie met de roestvrijstalen portiergrepen, gepolijste wielen, zichtbare uitlaatpijpen en accessoires op de voor- en achterbumper, om zo een kostbare uitstraling te creëren.
Het dek zelf is een wonderbaarlijk staaltje modern vakmanschap. Het is afgewerkt met poreus Canadel-hout dat de hoefijzervorm van de zitruimte achterin volgt en laat de grote vooruitgang zien die de vakmensen van de houtbewerkingsafdeling in de fabriek van Rolls-Royce in Goodwood geboekt hebben op het gebied van houtbewerkingstechniek en -technologie.
Het hout van het dek, dat door de klant zelf en naar eigen smaak wordt gekozen, loopt langs de 'waterval' tussen de achterstoelen naar beneden en rondom de cabinebekleding. Het is ook gebruikt voor de afwerking van de deurpanelen, om de eigenaar te verleiden in de Dawn te stappen.


Interieurontwerp
Wederom krijgen de unieke, omgekeerde 'coach doors' van Rolls-Royce hun erkenning, ditmaal in een cabrioletformaat. De omgekeerde portieren zijn indrukwekkend en elegant. Ze vullen de lange voorvleugels en glooiende carrosserielijnen aan en creëren zo een lang profiel en een luxueus uitgevoerde cabine.

De portieren roepen het beeld op van een klassiek sportwagenprofiel en helpen aanzienlijk bij het comfortabel in- en uitstappen van de passagiers achterin vanuit de luxueuze omhelzing die de Dawn biedt. De passagiers achterin “stappen niet zomaar uit” de Rolls-Royce Dawn, maar staan op en gaan aan wal, alsof ze vanaf een Riva-speedboot op een glamoureuze privé-aanlegsteiger in Monaco of aan het Comomeer stappen.
De omgekeerde portieren hebben een fundamenteler doel dan slechts het bieden van toegang, zoals uiteraard verwacht kan worden van een Rolls-Royce. De portieren dragen ook, en dat is iets wat misschien minstens zo belangrijk is, in belangrijke mate bij aan de algehele sterkte en stijfheid van de carrosserie, omdat hiermee een ononderbroken A-stijl mogelijk wordt gemaakt.
De eerste indruk bij het instappen in de Dawn is die van de vier afzonderlijke kuipstoelen, die staan opgesteld te midden van een weelderig interieur in hout en leer dat is uitgevoerd in de vorm van een katapult. Het katapultontwerp loopt vanaf de A-stijl aan de bestuurderskant naar de achterzijde van de auto en rond de passagiersstoelen alvorens terug te keren naar de A-stijl aan de passagierszijde.
De vorm van de katapult doet denken aan een klassieke 'barchetta'-sportauto: gespannen, geconcentreerd en klaar om de passagiers in de auto naar de horizon te katapulteren, zelfs als deze stilstaat. Dit ontwerp vult de verhoogde spanning aan die ook van het exterieur van de auto kan worden afgelezen. Het interieur loopt door in het exterieur, een plek van weelde, veiligheid en aanwezigheid.
De Rolls-Royce Dawn heeft vier individuele, luxueus uitgevoerde stoelen. De auto is een volwaardige vierpersoonswagen en er zijn dus bij geen van de vier zitplaatsen compromissen gemaakt op het gebied van comfort. De stoelen zijn ontworpen om de energieke en tegelijkertijd elegante intentie en doelgerichtheid van de auto te benadrukken, en worden aangevuld door een middenconsole over de gehele lengte van de auto. In de bovenzijde van de rugleuning bevindt zich het veiligheidsgordelsysteem, dat samen met de zuilloze carrosserie de ononderbroken vloeiende vorm van de katapult in hout en leer versterkt en benadrukt. Het hout op de klaptafeltjes is, evenals de afwerking van de middenconsole, uitgevoerd met een vooruitwijzend visgraatmotief, dat een gevoel van versnelling geeft.


De instrumenten hebben ook subtiele wijzigingen ondergaan en lijken nu door de individuele metalen ringen rondom de wijzerplaten op het precisie-ontwerp van handgemaakte luxehorloges, waarbij de matte chromen spil in het midden van ieder instrument lijkt te drijven. Daarnaast is er een nieuw ontwerp toegepast voor de klok met de naam van de nieuwe auto erop.
BOUW EN TECHNIEK
Het stille ballet
Hét technische hoogstandje van de nieuwe Rolls-Royce Dawn is zonder enige twijfel het nieuwe dak. Om een ware Rolls-Royce te kunnen zijn, moest de Dawn de stille rijervaring bieden die wordt geassocieerd met alle Rolls-Royces. Daarnaast was een stoffen dak de enige optie voor een Rolls-Royce vanwege de esthetiek, romantiek en uitstraling van het merk. Er is niets romantischer dan ‘s nachts in een cabriolet door de regen te rijden en de druppels op het dak te horen vallen. Bij gesprekken met klanten merkten de Rolls-Royce ingenieurs dat zij hier exact hetzelfde over dachten.
Het technische team van Rolls-Royce stelde zichzelf een uitdagend doel door te werken met een stoffen dak, een doel waarvoor ze niet bereid waren compromissen te sluiten: de op dit moment stilste cabriolet ter wereld maken. Deze speurtocht naar stilte was van toepassing op alle technische aspecten van het nieuwe dak en dus ook op de auto zelf.
Ten eerste moest de auditieve ervaring, met het dak zowel open als dicht, tijdens het rijden puur Rolls-Royce zijn. Het ontwerp van het dak moest elegant, beeldschoon en sensueel zijn, maar tegelijkertijd zou het een van de grootste overkappingen van een cabriolet worden.
Het is opvallend hoe de overkapping zich rond de achterstoelen en over de bovenkant van de ramen van de Dawn vouwt, om zo maximale privacy van de achterpassagiers te garanderen. Tegelijkertijd verlaagt de kap de daklijn van de auto optisch en draagt zo bij aan het laaggebouwde uiterlijk.
Nog een opmerkelijk punt is het kleine formaat van de achterruit, met een met veel zorg uitgekozen verhouding die de privacy van de passagiers beschermt en bij rijden met gesloten dak het gevoel versterkt dat men zich in een privéheiligdom bevindt.
Er zijn twee belangrijke technieken toegepast om ervoor te zogen dat het dak niet alleen een beeldschoon en sensueel uiterlijk heeft, maar ook nog functioneel bijdraagt aan de stilte van de auto. Een perfect glad oppervlak, gecombineerd met een innovatief genaaide 'Franse zoom', zorgt ervoor dat de luchtstroom die over de auto loopt als het dak gesloten is geen merkbaar windgeluid veroorzaakt. Van binnen is de Rolls-Royce Dawn net zo stil als de Rolls-Royce Wraith: een primeur voor het rijden in een cabriolet.
Ten tweede moest het openen en sluiten van het dakmechanisme zowel esthetisch verantwoord als onopvallend zijn. Het technische team ging zelfs zo ver dat het een term verzon voor wat ze hoopte te bereiken met het dakmechanisme: het stille ballet.
En een stil ballet is wat ze bereikt hebben.
In volledige stilte en in slechts 22 seconden, zelfs met een snelheid tot 50 km/u, prikkelt dit 'stille ballet' een groot deel van de zintuigen, want stilte en rust worden ingewisseld voor de geluiden, het licht en de geuren van de buitenwereld. Zoals bij het openen van een luchtsluis opent de Dawn de deur naar de buitenwereld en verandert de cabine in een uitgebreider deel van de sociale ruimte van de eigenaar.
Bespoke Audio
Voor diegenen die zich niet zo druk maken over stilte en die zich liever bezighouden met het delen van muziek en entertainment met hun vrienden, is het Rolls-Royce Bespoke Audio-systeem speciaal afgestemd op de unieke configuratie van de Rolls-Royce Dawn. Bespoke Audio is ontworpen door de geluidstechnici van Rolls-Royceen is het meest uitgebreide hifisysteem voor auto's dat ooit werd ontwikkeld en is minutieus gekalibreerd om de 'dubbele persoonlijkheid' van de Dawn te compenseren.
Of het dak nu open of dicht is: Bespoke Audio zorgt voor een perfecte akoestische balans en prestatie. Tijdens het ontwerpproces van de auto zijn de geluidstechnici geraadpleegd over het effect dat minimale voorgestelde wijzigingen zouden kunnen hebben op de prestaties van de geluidsinstallatie, een praktijk die ongekend is in de auto-industrie.

Zestien onafhankelijk afgestelde luidsprekers, met zowel theater- als studioinstellingen geven een pure, 'larger than live' ervaring. Twee basluidsprekers in de bagageruimte vullen de zeven tweeters aan die op nauwkeurig bepaalde plaatsen door de gehele cabine zijn verspreid. Twee 'exciter'-luidsprekers in de dakbekleding brengen het geluid op het niveau van de oren van de inzittenden en creëren hiermee een geheel unieke luisterervaring. Het systeem gebruikt een hooggevoelige microfoon om continu het omgevingsgeluid van buiten de auto te bewaken en op subtiele wijze het volume en de tooninstellingen hierop aan te passen, zodat het systeem steeds perfectie op hetzelfde niveau levert. Dit wordt aangevuld met de technologie door middel van frequentie- en fasecorrectie voor de afzonderlijke luidsprekers, waarbij mogelijke luide en dode punten die worden veroorzaakt door invloeden van buitenaf worden geëlimineerd.


Een nieuw Dawn ontwerp voor het rijden met een open dak


Naast de onbetwiste sprongen voorwaarts die door het team van Rolls-Royce zijn gemaakt bij het ontwikkelen van auto’s met vouwdaken, zijn er met de nieuwe Rolls-Royce Dawn ook verschillende andere op maat gemaakte technische innovaties geïntroduceerd.De uitdaging bij het ontwerpen van een cabriolet ligt in het behouden van een hoge graad van torsiestijfheid door de gehele carrosserie heen en tegelijkertijd het laag houden van het totale gewicht. Torsiestijfheid is van vitaal belang om de impact van het torderen van de schutborden waaronder de meeste cabriolets lijden te minimaliseren en het dynamisch evenwicht van de auto te bewaren.
Het technische team heeft uitgebreide tests en onderzoeken uitgevoerd voordat het volkomen tevreden was. Er werden tienduizenden kilometers over onverharde wegen afgelegd om mogelijke problemen op te sporen en te elimineren. Het resultaat is een chassis dat de Rolls-Royce Dawn tot de meest stabiele en stijve vierzits-cabriolet maakt die vandaag de dag te koop is.
Een nieuw ontworpen configuratie van de wielophanging zorgt voor ideale eigenschappen op het gebied van carrosseriestijfheid en massaverdeling. Dit garandeert maximaal rijcomfort en leidt tot het zweven op een “vliegend tapijt” van Rolls-Royce.
Minder aerodynamische opwaartse druk aan de voor- en achterkant en een lager zwaartepunt in combinatie met een nieuw ontwerp van de luchtvering en actieve rolstangen zorgen voor een verrassend dynamisch stuurgevoel voor deze superluxueuze boulevardier.
De uit elkaar lopende, sensuele achterflanken van de Dawn vormen een achterzijde die 24 mm breder is dan die van de Ghost, waardoor de Dawn een lager en gestroomlijnder profiel lijkt te hebben. Daarnaast dragen de bredere heupen van de auto niet alleen bij aan de verleidelijkheid, maar onderstrepen de brede schouders ook de gespierde mannelijkheid en kracht van het voertuig, daarbij mede geholpen door de 180 mm kortere wielbasis.
Het hart van de rijervaring in een Rolls-Royce Dawn
Het kloppend hard en de ziel van iedere Rolls-Royce is de geliefde twinturbo 6,6 liter V12-motor. Met een vermogen van 563 pk of 420 kW bij 5250 toeren en een koppel van 780 Nm bij 1500 toeren is de rijervaring in de Dawn uitzonderlijk.

Deze ervaring wordt nog versterkt door een dynamische reactie van het gaspedaal, dat een extra 30 procent respons levert bij een halfopen gasklep.
Dawn heeft de typische Rolls-Royce stuureigenschappen behouden, die een fantastische feedback geven aan de bestuurder en waardoor de auto moeiteloos maar heel precies kan worden bestuurd. Dit geeft zelfs bij hogere snelheden een fantastisch gevoel van veiligheid , waarbij het niet uitmaakt of het dak open of dicht is.
Het resultaat is dat de nieuwe Dawn de krachtigste volwaardige vierzits cabriolet van Rolls-Royce tot nu toe is, en dankzij de geavanceerde techniek ook lichter en efficiënter in brandstofverbruik is dan het merendeel van de 2+2 cabriolets die op de markt zijn.
De grip op de weg wordt geleverd door runflat-banden met een diameter van 540 mm (20 inch). Deze banden zorgen ervoor dat de Dawn met een lekke band minstens 160 km kan doorrijden met een snelheid tot 80 km/u, alvorens de band te moeten wisselen. Er blijft dan een opmerkelijk niveau van controle behouden, zelfs met een volledig leeggelopen band. Optioneel zijn 21-inch banden, gemonteerd op 10-spakige velgen, mogelijk. Door het gebruik van de runflat-technologie zijn een reservewiel en krik niet langer nodig, waardoor er extra ruimte in de kofferbak vrijkomt.


Discrete technologie voor moeiteloos rijdenNet als de rest van de leden van de Rolls-Roycefamilie van luxewagens maakt de Dawn deel uit van de avant-garde van automobielontwerp en -technologie. Met de Dawn maakt de bestuurder kennis met een reeks hypermoderne technologieën die waarborgen dat de vrije tijd in de auto een superluxueuze en inspanningsloze ervaring wordt. Het belangrijkste punt daarbij is een onopvallende plaatsing van de technologische functies in de auto. Dawn is daarom uitgerust met de Spirit of Ecstacy Rotary Controller, een intuïtieve oplossing waarmee de gebruiker met één druk op de knop toegang heeft tot de media- en navigatiefuncties.
Commando's voor navigatie-input en zoekopdrachten naar media kunnen bijvoorbeeld met een vinger op het oppervlak worden geschreven, net zoals bij smartphones. Met een handige op het stuur geplaatste oproepknop kan de gebruiker met eenvoudige spraakcommando's de functies van de auto bedienen. Beide functionaliteiten maken dat er geen losse knoppen nodig zijn en zijn zeer eenvoudig in gebruik. Bijvoorbeeld: druk eenmaal op de knop, spreek het commando uit: "Navigeren naar St. Tropez“ en het satellietgestuurde navigatiesysteem van de auto berekent de snelste route.
Deze Spirit of Ecstasy Rotary Controller is uitgerust met een touchpad (in plaats van een aanraakscherm, waarbij hinderlijke vingerafdrukken op ooghoogte van bestuurder en passagier te zien zijn), met de mogelijkheid tekens met een vinger te schrijven of door de functiemenu’s te bladeren met de chromen draaiknop en vervolgens op de knop te drukken om een functie te selecteren.
Het systeem herkent automatisch Engels, Latijns en Arabisch schrift, evenals Mandarijn.
De touchpad van de Rotary Controller heeft ook de mogelijkheid om, net zoals bij smartphones, op intuïtieve wijze met twee vingers in en uit te zoomen. Hiermee kan de gebruiker gebieden in het scherm selecteren en deze vergroten.
Informatie vanuit de aanzienlijk gemoderniseerde versie van de Multimedia Interface en het navigatiesysteem wordt perfect weergegeven op een nieuw 10,25 inch HD-scherm, terwijl wijzigingen in de hardware en software hebben gezorgd voor snellere routeberekeningen.
Veiligheid is natuurlijk een belangrijke vereiste voor de waardevolle inzittenden van de Rolls-Royce Dawn en wordt verzorgd door de Rolls-Royce 'On-board chauffeur', die diverse, zeer moderne veiligheids- en assistentiesystemen coördineert voor een inspanningsloze rijervaring.
Een automatisch cruise controlsysteem maakt continu kleine precisieaanpassingen van afstand en snelheid en voorkomt daarmee het permanent onrustig kruipen, stoppen en starten. De bestuurder kan zich nu ontspannen en zich vol vertrouwen in het stadsverkeer begeven, want het systeem bewaakt de omstandigheden en reageert op veranderingen in het verkeerspatroon, bijvoorbeeld bij het inslaan van een nieuwe straat of een parallelweg.
Nieuwe software voor de radar en de camera, die zich respectievelijk in de voorbumper en midden bovenin de voorruit bevinden, zorgt voor snellere responstijden van het systeem, met inbegrip van een snellere voorbereiding van de remmen om op een noodstop te anticiperen.
Mocht het tot het ergste geval komen, dan stelt de Dawn in een fractie van een seconde vanuit de achterhoofdsteunen een verborgen roll-over beschermingssysteem in werking. Een mechanisme vergrendelt dit verlengde beschermingssysteem, dat ook alle ruiten van de volledige auto beschermt.Satellite Aided Transmission
De inspanningsloze dynamiek van de Rolls-Royce Dawn wordt nog verder versterkt door de toevoeging van Satellite Aided Transmission, een technologie die wereldwijd voor het eerst werd toegepast in de Wraith in 2013.
Satellite Aided Transmission gebruikt GPS-gegevens, zodat de auto verder kan kijken dan de bestuurder en op basis van locatie en rijstijl kan anticiperen op diens volgende beweging.
Het systeem gebruikt deze informatie om de beste versnelling te kiezen uit de automatische ZF-versnellingsbak met 8 versnellingen, zodat de bestuurder optimaal gebruik kan maken van de kracht van de Rolls-Royce 6,6 liter twinturbo V12. Het systeem zorgt zo voor een inspanningsloze en naadloze rijervaring.
Wanneer u bijvoorbeeld een ruime bocht nadert, zal de auto voorspellen hoe de bestuurder deze zal gaan nemen. Wanneer de bestuurder de voet van het gaspedaal haalt, houdt het systeem de auto in de lagere versnelling om ervoor te zorgen dat bij het accelereren tijdens het uitrijden uit de bocht het maximale vermogen beschikbaar is.

De Dawn is standaard uitgerust met Satellite Aided Transmission.
Van schemering tot dageraad - de lichttechnologie wijst de weg
De recentste ontwikkelingen in de LED-lichttechnologie zijn ook toegepast in de Rolls-Royce Dawn. De bediening van de verlichting is aanzienlijk verbeterd door aanpassingstechnologie. Elektronisch gestuurde reflectoren bewegen mee met de wielen opdat een beter zicht in bochten mogelijk wordt gemaakt en een witter, helderder licht zorgt ervoor dat u moeiteloos en veilig over onverlichte wegen rijdt en u daardoor minder snel vermoeid raakt.


Daarnaast is het automatisch dimmen van het groot licht vervangen door nieuwe antiverblindingstechnologie. Wanneer een auto tegemoetkomt, wordt het licht afgebogen om verblinding van de andere bestuurder te voorkomen. De bestuurder van de Dawn heeft hierdoor het voordeel continu met groot licht te kunnen rijden. Overdag heeft de Dawn rondom de koplampen lopende lichtbalken met een eigentijds ontwerp, die de auto een gedistingeerd uiterlijk geven en tegelijkertijd de veiligheid verhogen.


De veiligheid bij het rijden in het donker wordt ondersteund door het head-up display (HUD) en een warmtedetectiesysteem, dat zowel menselijke als dierlijke warmtebeelden detecteert en een akoestisch alarmsignaal afgeeft aan de bestuurder in geval van mogelijk gevaar.
TECHNISCHE SPECIFICATIES

Afmetingen
Voertuiglengte

5285 mm / 17.34 ft

Voertuigbreedte

1947 mm / 6.39 ft

Voertuighoogte

1502 mm / 4.93 ft

Wielbasis

3112 mm / 10.21ft

Draaicirkel

12.7 m / 41.7 ft

Volume kofferruimte (DIN)

244 l – 295 l / 8.6 ft3 - 10.4 ft3Gewicht
Massa ledig voertuig (DIN)

2560 kg / 5644 lbMotor
Motor/cilinders/kleppen

V / 12 / 48

Brandstofinspuiting

Directe inspuiting

Vermogen per toerental

420 kW / 570 pk bij 5250 rpm

Maximale koppel per toerental

780 Nm / 575lb ft bij 1500 rpm

Brandstoftype

10:1 / Premium ongeloodPrestaties
Maximumsnelheid

250 km/u / 155mph

Versnelling 0-100 km/u

4.9 secondenBrandstofverbruik
Stadsverkeer

21.4 l / 100 km / 13.2 mpg (Imp.)

Buiten de stad

9.8 l / 100 km / 28.8 mpg (Imp.)

Gecombineerd verbruik per afstand

14.2 l / 100 km / 19.9 mpg (Imp.)

CO2-emissie

330 g/km

Alle gegevens zijn onder voorbehoud en afhankelijk van definitieve homologatie


- Einde –

Overige informatie:
U kunt al onze persberichten en persdossiers, evenals een verscheidenheid aan te downloaden foto’s en video’s met hoge resolutie, op onze mediawebsite PressClub vinden. U vindt ons communicatieteam van Rolls-Royce Motor Cars op Twitter.
Noot voor de redactie:

1. CITO MOTORS/Rolls-Royce Motor Cars Eindhoven is de enige importeur en dealer van Rolls-Royce in Nederland en biedt de gehele bandbreedte van verkoop tot aftersales aan. De showroom bevindt zich aan de Huizingalaan 66, 5628 CM in Eindhoven.

2. CITO MOTORS/Rolls-Royce Motor Cars Eindhoven maken deel uit van Van Laarhoven Holding, importeur en dealer van verschillende premium- en luxemerken in Nederland: Aston Martin, BMW, MINI, Jaguar en Land Rover. Het familiebedrijf telt 300 medewerkers en werd opgericht in 1929.

3. In 2014 heeft Rolls-Royce Motor Cars 4.036 auto's verkocht, een nieuw record.

4. Rolls-Royce Motor Cars levert zeven modellen:

Ghost, Ghost Extended Wheelbase, Phantom, Phantom Extended Wheelbase, Phantom Drophead Coupe, Phantom Coupe en Wraith.

5. Rolls-Royce heeft 127 dealers over de hele wereld, verdeeld over 40 landen.
Perscontact:

Regionaal

  • Europa - West

Ruth Hucklenbroich +49 (0) 89 382 60064 ruth.hucklenbroich@rolls-oycemotorcars.com

  • Nederland

Dick Braakhekke +31 (0) 65 112 44 45 dick@braakhekkepr.nlRolls-Royce Motor Cars
The Drive, Westhampnett, Chichester, West Sussex PO18 0SH

Telephone +44 (0)1243 384063 Fax +44 (0)1243 384918www.press.rolls-roycemotorcars.com

  • Een nieuw Dawn ontwerp voor het rijden met een open dak
  • Discrete technologie voor moeiteloos rijden

  • Dovnload 98.22 Kb.