Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Inzichtmeditatie retraite In De Weyst 1 t/m 4 oktober (3 dagen)

Dovnload 38.76 Kb.

Inzichtmeditatie retraite In De Weyst 1 t/m 4 oktober (3 dagen)Datum14.10.2017
Grootte38.76 Kb.

Dovnload 38.76 Kb.
Inzichtmeditatie retraite

In De Weyst

1 t/m 4 oktober (3 dagen)

o.l.v. Peter Baert & Riët Aarsse
Inzichtmeditatie (vipassana)

Vipassana betekent 'anders zien' en de beoefening ervan is de inspanning die we leveren om inzicht (wijsheid) te verwerven. Door te mediteren gedurende een aantal dagen kalmeert de geest en verdiept de opmerkzaamheid zich. Door de aandacht te richten op het lichaam en de bewegingen in de buik a.g.v. de ademhaling leren we gaandeweg zien hoe lichaam en geest zich tot elkaar verhouden. We dringen door in de aard van ons gevoelsleven en ons bestaan en dit kan vreugde geven en helpt ons meer innerlijke vrijheid te ontwikkelen.


Voor wie

De retraite is geschikt voor ieder die (enigszins) bekend is met vipassana meditatie en die haar/zijn beoefening wil verdiepen. Zowel voor beginnende als meer ervaren mediterenden. Ook voor mensen vanuit de mindfulness is deze retraite geschikt.


Programma

De retraite start om 16.00 uur op donderdag 1 oktober 2015 en eindigt om 14.00 uur op zondag 4 oktober 2015. Aankomen vanaf 14.00 uur op 1 oktober.

Gedurende de retraite oefenen we de hele tijd in opmerkzaamheid, mindfulness. Hiervoor helpt het om niet te lezen, te telefoneren, mailen of sms-en. Dit is van belang om concentratie op te bouwen. In de ochtend wordt begonnen met mindful bewegen en wordt meditatie instructie gegeven. Zit- en -loopmeditatie wisselen elkaar af. Op vrijdag en zaterdag zijn er korte individuele gesprekken ter ondersteuning van je meditatieproces. Ook worden dagelijks dhammatalks gegeven.

De retraite verloopt in 'noble silence', dit betekent dat we niet praten. Ter bevordering van een kalme geest nemen we de algemene vijf boeddhistische leefregels aan (niet doden, stelen, liegen, geest bedwelmende middelen gebruiken en gedurende de retraite geen seksueel gedrag).


Thema

Hindernissen: We komen we ze allemaal tegen in de meditatie, soms heel duidelijk, soms subtiel. Het thema zal zijn: de 5 hindernissen (verlangen, haat, woede, angst, rusteloosheid, dufheid en twijfel) en hoe we er mee om kunnen gaan.Locatie

We verblijven in De Weyst in Handel. De Weyst is gehuisvest in een voormalig klooster en biedt nu ruimte voor meditatie. Er is een organische tuin en het (vegetarische) eten is goed en met liefde gemaakt. Het is er rustig, en de omgeving is groen.

Pater Petrusstraat 21, 5423 SV - Handel (www.deweyst.nl)
Faciliteiten

We mediteren in de 'yogazaal'. Loopmeditatie kan zowel binnen als buiten in de tuin worden gedaan. Je brengt zelf lakens en handdoek mee. Dekens zijn aanwezig.


Kosten

De kosten voor het verblijf zijn € 225,- incl. BTW, excl. Dana, op basis van een tweepersoonskamer. Een eenpersoonskamer kost 250,- euro.

Inbegrepen zijn maaltijden, koffie/thee, meditatiezaal en organisatiekosten.
Dana

Vanaf de tijd van de Boeddha wordt meditatieonderricht gegeven op basis van dana, vrijgevigheid. Ook voor ons geldt dat we de dhamma willen doorgeven op basis van dana. Aan het einde van de retraite is er gelegenheid om dana te beoefenen. De gedachte erachter is dat door je te verheugen in het geven, je geest en hart open gaan en zich ontspannen. Dit komt de meditatie ten goede. Aan het eind kan je doneren aan de begeleiders voor hun levensonderhoud hetgeen deze traditie in stand kan houden.


Inschrijving

Om je in te schrijven vul je het aanmeldingsformulier in en maak je het retraite bedrag over.

Het ingevulde inschrijfformulier svp sturen naar Riët Aarsse: h.r.aarsse@gmail.com.

Het retraite bedrag svp overmaken op IBAN rek: NL21 INGB 0002884907 t.a.v. P. Baert, Amsterdam, o.v.v. van retraite oktober 2015.

Je aanmelding is definitief als de kosten zijn overgemaakt. De definitieve inschrijving vindt plaats in volgorde van binnenkomst van de betalingen. De uiterste inschrijfdatum is 25 september. Maximaal 25 deelnemers.

S.v.p. je eigen naam vermelden als deze niet overeenkomt met de tenaamstelling van de rekening.


INLICHTINGEN

Voor inlichtingen kun je contact opnemen met: Peter Baert 020-6833049 of Riët Aarsse 06-45080579.Begeleiders
Peter Baert beoefent sinds 1982 vipassana meditatie en is vipassana-meditatieleraar. Hij heeft veel gemediteerd en volgde retraites bij eerwaarde Vivekanada in Nepal en in Birma. Al vele jaren begeleidt Peter mediterenden in Dhammadipa Amsterdam en Sangha Metta. Daarnaast is hij GZ- psycholoog, zijn meditatie ervaring is –naast de opleiding tot mindfulness trainer - de basis voor het geven van therapie met name aan mensen met depressie, angstklachten, chronische pijn en slapeloosheid. Info: www.yoga-meditatie.org.

Riët Aarsse beoefent intensief vipassana meditatie in o.a. de traditie van Mahasi Sayadaw. Ze heeft langdurige en kortere stilteretraites gedaan, voornamelijk bij eerwaarde U Vivekananda in Nepal en bij meerdere leraren in Nederland (Jotika Hermsen), Birma (U Indaka, U Jatila), Thailand en VS (Tara Brach). Ze beoefent en begeleidt insight dialogue, mettameditatie en verdiept zich in Boeddhistische psychologie (Abhidhamma). Ze begeleidt mediterenden in o.a. Amsterdam. Ze is psycholoog en heeft vele jaren gewerkt als onderzoeker en leidinggevende in de GGZ, verslavingszorg en jeugdzorg.

  • Inzichtmeditatie retraite In De Weyst 1 t/m 4 oktober (3 dagen) o.l.v. Peter Baert Riët Aarsse Inzichtmeditatie (vipassana)
  • Faciliteiten
  • Inschrijving
  • INLICHTINGEN

  • Dovnload 38.76 Kb.