Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Is een roofvogel uit de familie sperwerachtigen

Dovnload 6.13 Kb.

Is een roofvogel uit de familie sperwerachtigen



Datum21.09.2017
Grootte6.13 Kb.

Dovnload 6.13 Kb.






Zwarte wouw

Milvus migrans

De zwarte wouw is een roofvogel uit de familie sperwerachtigen (Accipitridae).





De lengte van de zwarte wouw is 48 tot 65 cm en de vleugelspanwijdte bedraagt 135 tot 155 cm. De zwarte wouw heeft een lange staart met een kenmerkend gevorkt uiteinde. Het verenkleed is kastanjebruin tot zwartbruin van kleur. Deze vogel is van de verwante rode wouw (Milvus milvus) te onderscheiden doordat de zwarte wouw donkerder is en als silhouet door de ondieper gevorkte staart en de kleinere omvang. De zwarte wouw is van de buizerd (Buteo buteo) te onderscheiden door zijn gepunte staart. Door de gevorkte staart is de zwarte wouw te differentiëren van de fluitwouw (Haliastur sphenurus), die een recht staartuiteinde heeft.

.





De zwarte wouw is voornamelijk een aaseter, maar jaagt ook wel op kleine prooidieren als grote insecten, vissen, en kleine reptielen, vogels en zoogdieren.

De zwarte wouw komt vrij veel in Europa voor, met name in Zuid-Europa. In Nederland is het een zeldzame doortrekker, hoewel de soort ook incidenteel in Nederland tot broeden komt, onder andere in 2000 bij Doesburg. Buiten Europa is de zwarte wouw zeer algemeen in delen van Afrika en Australië en in India. In veel tropische steden kunnen grote aantallen worden aangetroffen



© Harry Leurmans



Dovnload 6.13 Kb.