Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Jazz flits de jazznieuwsbrief 1 september 2003 1e jaargang, nummer 1

Dovnload 110.13 Kb.

Jazz flits de jazznieuwsbrief 1 september 2003 1e jaargang, nummer 1Datum12.03.2017
Grootte110.13 Kb.

Dovnload 110.13 Kb.


JAZZ FLITS

DE JAZZNIEUWSBRIEF
1 september 2003

1e jaargang, nummer 1

FAIT DIVERSPAT MARTINO OPENT 16 SEPTEMBER

JAZZSEIZOEN VAN CONCERTGEBOUW
De jazzprogrammering van het Concertgebouw Amsterdam start 16 september. Het spits wordt afgebeten door gitarist Pat Martino en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw onder leiding van Henk Meutgeert. Pat Martino voert eigen werk en werk van componist/pianist Bill Evans uit.
De programmering in de Grote Zaal wordt 15 oktober vervolgd met Michel Camilo solo en de Saxophone Summit bestaande uit Michael Brecker, Joe Lovano en Dave Liebman. Dee Dee Bridgewater treedt 3 november op en Sonny Rollins sluit het seizoen op 6 mei 2004 af. De aanvang steeds: 20.15 uur.
WYNTON MARSALIS, JOE LOVANO EN BILL CHARLAP IN BLUE NOTE STUDIO
Trompettist Wynton Marsalis en saxofonist Joe Lovano hebben in juni materiaal voor een nieuwe CD op Blue Note opgenomen. Pianist Bill Charlap volgt hun voorbeeld in september.
Wynton Marsalis nam in juni zijn debuutalbum voor Blue Note op. Speciale gasten waren Bobby McFerrin en Dianne Reeves. Als ritmesectie waren Eric Lewis (p), Carlos Henriquez (b) en Ali Jackson (d) aanwezig. De CD verschijnt in januari 2004.

Ook Joe Lovano bracht in juni tijd in de studio door. Zijn begeleiders waren de 85-jarige Hank Jones (p), George Mraz (b) en Paul Motian (d). Het repertoire bestond voornamelijk uit standards (‘with a lyrical bent’) en ballads. De opnamen worden in september gemasterd.

Bill Charlap gaat in september in de Blue Note-studio aan het werk. Hij zal, samen met Peter Washington (b) en Kenny Washington (d), werk van Leonard Bernstein opnemen.
JF Kort Altsaxofoniste Tineke Postma heeft 29 augustus de eerste Singer Laren Jazz Award ontvangen. De Award is bedoeld voor een jonge, talentvolle Nederlandse jazzmusicus. De jury van de prijs bestond uit Dick Bakker, Han Reiziger en Cees Schrama. Zij vinden Postma ‘een buitengewoon originele musicienne die zeer goede composities en arrangementen aflevert’.

JUBILEUMTOURNEE EN CD-BOX GEVEN OVERZICHT LOOPBAAN RITA REYS
Rita Reys viert in 2003 haar zestigjarig podiumjubileum en het is ook vijftig jaar geleden dat zij haar eerste plaat maakte. Deze jubilea worden gevierd met een speciale tournee ‘It’s my stage’ en een vier CD-box ‘Rita Reys, Songs of a lifetime’.
Tijdens ‘It’s my stage’ blikt Rita Reys terug op haar podiumloopbaan. Zij heeft zelf een selectie gemaakt van nummers die een speciale betekenis hebben. Natuurlijk zal zij Pim Jacobs een eerbetoon brengen. ‘It’s my stage’ gaat op 4 oktober in De Doelen in Rotterdam van start. Rita Reys wordt begeleid door The Beets Brothers en gastsolist is Jarmo Hoogendijk.

Voor de CD-box ‘Songs of a lifetime’ is een duik in het platenarchief gedaan. De box bevat 68 songs uit vijftig jaar platenhistorie. Van ‘My funny Valentine’ uit 1953 als startpunt tot drie nieuwe opnamen met Lex Jasper uit 2003.


LAATSTE CONCERT TOSHIKO AKIYOSHI JAZZ ORCHESTRA OP 17 OKTOBER
Toshiko Akiyoshi zet een punt achter haar Jazz Orchestra. Tijdens een concert in Carnegie Hall klinkt 17 oktober de zwanenzang. Het orkest viert bij die gelegenheid tevens de 30e verjaardag. Toshiko Akiyoshi zal als componist en pianist werkzaam blijven.
Het Toshiko Akiyoshi Jazz Orchestra trad voor het laatst in 1991 in Carnegie Hall op. Het orkest nam toen een live-album op dat later werd genomineerd voor een Grammy Award. Voor het afscheid keert het orkest na ruim tien jaar terug. Tijdens het concert staat het stuk ‘Hiroshima-Rising From the Abyss’ centraal. Dat bestaat uit drie delen: Futility-Tragedy, Survivor Tales en Hope. Het staat ook op het nieuwste album van het orkest. Op 6 augustus 2001 ging het in premiere en het wordt nu voor het eerst buiten Japan opgevoerd. Billie Taylor presenteert het laatste concert van de Toshiko Akiyoshi Jazz Orchestra.
Toshiko Akiyosihi

Al meer dan 35 jaar staat Toshiko Akiyoshi als componist/arrangeur en bandleider aan de top. Ze groeide op in Japan. In 1956 emigreerde ze naar de Verenigde Staten. Daar trouwde ze met altist Charlie Mariano en werkte enige jaren in zijn groepen. Ook trad ze op met Charles Mingus. In 1969 trouwde ze met Lew Tabackin en vestigde ze zich in Los Angeles. Daar werd vier jaar later het orkest geformeerd dat in het begin zowel de naam van Akiyoshi als Tabackin droeg. De Akiyosihi – Tabackin Big Band werd sterk beïnvloed door Duke Ellington en Charles Mingus.


JF Kort Zangeres Ilse Huizinga werkt aan een nieuw album. Het wordt in het voorjaar van 2004 uitgebracht.


NEDERLAND & BELGIË
PLATEN

PIANIST IVAN PADUART WERKT AAN

DRIE NIEUWE ALBUMS
Pianist Ivan Paduart werkt de komende maanden aan drie nieuwe albums, waaronder een soloplaat. De releases zijn voorzien in 2004.
Op dit moment werkt Paduart aan een plaat met Patrick Deltenre (gt), Philippe Aerts (b) en Mimi Verderame (d). Dit album wordt in het voorjaar uitgebracht. Daarna gaat hij de studio in met de mensen met wie hij zo’n tien jaar geleden de albums ‘Illusions Sensorielles’ en ‘Folies Douces’ maakte: Richard Galliano, Bruno Castellucci, Chris Joris en Philippe Aerts. Ook is een strijkerssectie aanwezig. Deze plaat is voorzien voor januari 2004. De groep gaat na de release op een promotietour.
Ivan Paduart

Ivan Paduart studeerde aan het Rotterdams Conservatorium bij Rob van Kreeveld. Aanvankelijk speelde hij jazz-fusion in zijn groep Aftertouch. Later bekeerde hij zich tot moderne akoestische jazz. Ivan Paduart werkte als sideman met Tom Harrell, Didier Lockwood, Philip Catherine en Deborah Brown.


NIEUW ALBUM VAN HILDE VAN HOVE KOMT DEZE MAAND UIT
Deze maand komt het nieuwe album van zangeres Hilde van Hove uit. Het is getiteld ‘Incense’. Aan de CD-presentatie wordt een korte toer gekoppeld.
Op ‘Incense’ is Hilde van Hove te horen met Michel Herr (p), Hein van der Geyn (b), Billy Hart (d) en Bert Joris (tp). Herr tekende ook voor de arangementen. Om de CD te promoten, is vanaf begin oktober een reeks optredens gepland. Daarbij is nagenoeg dezelfde formatie als op de plaat aanwezig. Hein van der Gein heeft andere verplichtingen en wordt vervangen door bassist Frans van der Hoeven.
Hilde van Hove

Hilde van Hove volgde de jazzopleiding aan het conservatorium in Maastricht. In 1997 studeerde ze daar af en maakte ze tevens haar debuutalbum. Haar bekendheid reikt inmiddels tot ver over de Vlaamse grenzen. Ze werkte met onder andere Ivan Paduart, Bruno Castellucci, Sal la Rocca en John Engels. In 1999 werd ze in de jazzpoll van, toen nog, VRT Radio 3 tot beste jazzvocaliste gekozen.


JF Kort ‘Live at the Sounds’ (1997) van bassist Daniel Romeo is onder de titel ‘Live at the Sounds and more’ opnieuw uitgebracht. Het ‘more’ slaat op twee toegevoegde tracks van een ander concert. Romeo heeft recentelijk een album opgenomen met als gast Mike Stern.

PODIA


EBONY BAND UITSMIJTER VAN

JAZZ INTERNATIONAL RDAM 2003’


In De Doelen Rotterdam vindt op 26, 27 en 28 september ‘Jazz International Rdam 2003’ plaats. Onder anderen bassist Ron Carter, vocalist Greetje Bijma en de klarinettist Louis Sclavis zijn geprogrammeerd. Het festival wordt afgesloten door de Ebony Band met de wereldpremiere van een onbekend stuk van Johnny Carisi.
Pianist en bandleider Martin Fondse heeft dit jaar de programmering van Jazz International Rdam gemaakt. Hij presenteert een combinatie van Europese en Amerikaanse geïmproviseerde en gecomponeerde muziek. Op vrijdag treden op: Louis Sclavis Quartet, Greetje Bijma en Groove Troopers. Op zaterdag: New Niks, Claudio Puntin & Steffen Schorn en Ron Carter ‘Foursight’. Zondag wordt het festival afgesloten door de Ebony Band.

De Ebony Band laat een onbekend stuk van arrangeur Johnny Carisi in premiere gaan. Carisi is onder meer bekend van ‘Israel’ uit de ‘Birth of the Cool’ sessie. Ook worden pianocomposities van Stefan Wolpe uitgevoerd. VPRO Jazz op Vier zal het festival opnemen en op een later tijdstip uitzenden.


MOTOWN’S ‘FUNK BROTHERS’ IN

NOVEMBER IN NEDERLAND
Naar aanleiding van het succes van de documentaire ‘Standing in the shadows of Motown’ zijn de ‘Funk Brothers’, de voormalige sessiemuzikanten van het Motownlabel, op tournee gegaan. In november wordt ook Nederland bezocht.
‘Standing in the shadows of Motown’ vertelt het verhaal van de ‘Funk Brothers’, de vaste kern instrumentalisten die de klassieke sound van Motown creëerde. Voor dit label recruteerde eigenaar Berry Gordy deze musici eind jaren vijftig uit de jazz- en bluesscene van Detroit. Een aantal ‘Funk Brothers’ is reeds overleden, onder wie smaakmakers als Benny Benjamin (drums op onder meer ‘Shop Around’, ‘Get Ready’ en ‘Goin’ to a Go-Go’ en uitvinder van de Motownbeat), James Jamerson (bas op bijvoorbeeld ‘Bernadette’, ‘I was made to love her’ en ‘Home Cookin’) en Earl Van Dyke (keyboards op ‘Ain’t too Proud to Beg’, ‘My Guy’ en ‘For once in my life’). Zij hebben nooit de zoete smaak van de erkenning mogen proeven. De overige, nu bejaarde ‘Brothers’ hebben dat genoegen wel.

Door de documentaire zijn de sessiemuzikanten na tientallen jaren uit de anonimiteit getreden en met succes. De CD met muziek uit de documentaire ontving twee Grammy Awards voor het nummer ‘What’s Going ‘On’ met Chaka Khan en als ‘Best Compilation Soundtrack Album’. Het succes verzilveren de Motownmusici ook op de bühne. Daarbij worden ze in de VS vocaal bijgestaan door onder anderen Joan Osborne, Darlene Love en Maxi Priest. In november reist het gezelschap naar Europa. Naast Zwitserland, Duitsland en Engeland wordt Nederland bezocht.


EUROPA, AMERIKA & JAPAN
PERSONALIA

FRANK SINATRA HERLEEFT TIJDENS SHOW IN RADIO CITY HALL
De show ‘Sinatra; His Voice, His World, His Way’ doet Frank Sinatra van 10 tot 19 oktober in Radio City Hall herleven. Op het filmdoek wel te verstaan. Uit filmopnamen van zijn optredens is de begeleiding gefilterd, zodat alleen ‘the Voice’ nog hoorbaar is. Die stem wordt begeleid door een veertig man sterk orkest onder leiding van vocalist en gitarist John Pizzarelli.
‘Sinatra; His Voice, His World, His Way’ wordt een technisch hoogstaand evenement. De techniek moet de illusie creëren dat Sinatra daadwerkelijk op het toneel staat. Dansers en danseressen zullen hem op de bühne terzijde staan en wel zo dat hun bewegingen naadloos aansluiten bij de bewegingen van de zanger op film. Pizzarelli’s orkest moet muzikaal perfect aansluiten.
John Pizzarelli

Orkestleider John Pizzarelli (43) kwam als zoon van gitarist Bucky Pizarelli al vroeg in aanraking met jazz en de gitaar. Pizarelli nam zowel als solist als in big band settings platen op, maar wordt toch veelal geassocieerd met het trio met broer Martin Pizzarelli (b) en Ray Kennedy (p). Toch is de keuze van Pizzarelli als orkestleider voor de Sinatrashow geen vreemde. Hij is, evenals Sinatra in zijn tijd, een enthousiast uitvoerder van het Great American Songbook.


JF Kort Een compositie van pianist Cecil Taylor voor hemzelf en het Italiaanse Instabile Orchestra is tijdens het Ruvo Di Puglia festival en het Banlieue Festival in Parijs uitgevoerd. Het stuk duurt een uur. Het Italiaanse concert is door Enja opgenomen.
PLATEN

UNIVERSAL RECORDS PRESENTEERT:

JAZZ IN AMSTERDAM’


Onder de titel ‘Jazz in Amsterdam’ komt Universal/EmArCy in Japan met een serie prettig geprijsde jazzalbums. De eerste uit de reeks is een album van Michiel Borstlap.
De CD van pianist Michiel Borstlap is een verzameling jazz-standards als ‘Over the rainbow’ en ‘Someday my prince will come’. Het solo-album bevat vier live-tracks en vijf studio-opnamen. Alles bij elkaar zo’n drie kwartier muziek. ‘Jazz in Amsterdam’ komt om te beginnen in Japan op de markt.
JF Kort Sony Music heeft een nieuw album van zangeres Judy Niemack uitgebracht. ‘About time’ is een verzameling moderne standards rondom het thema ‘tijd’. Composities van bijvoorbeeld Pat Metheny, Bill Evans, Monk en Denny Zeitlin zijn gekozen. Bassist is Eddie Gomez. Gasten: David Friedman en Lee Konitz.

NIEUWE CD FRANCO AMBROSETTI STRIKT EUROPESE AANGELEGENHEID
Een album van trompettist Franco Ambrosetti maakt deel uit van de reeks recente uitgaven van Enja records. ‘European Legacy’ brengt een verzameling composities van Europese herkomst, uitgevoerd door Europese musici. Het album is door Stereoplay’s tot CD van de maand gekozen.
De CD ‘European Legacy’ is juni 2001 opgenomen. "This music is soaked with inspirations, memories, emotions and flavors that come from our (European) musical culture," zegt Franco Ambrosetti op de website van Enja. Het album bevat composities van Kenny Wheeler, George Gruntz, Ambrosetti zelf en klassiekers van Piaf en Aznavour. Uiteraard zijn de musici ook Europees: Dado Moroni (p), Francois Moutin (b), Daniel Humair (d) en Ambrosetti’s zoon GianLuca (ss).
Familie Ambrosetti

Franco Ambrosetti speelt behalve trompet ook flügelhorn. Hij ontving prijzen op het Montreux Festival en werd in Italië ooit tot ‘Beste Europese Jazzmusicus’ gekozen. Een Duitse krant noemde hem de elegantste hardbopper van Europa. Franco’s vader Flavio Ambrosetti was een bekend altsaxofonist, die onder meer in 1967 op het Monterey Jazz Festival stond. Zoon GianLuca Ambrosetti zet de muzikale traditie van de familie voort.


UNIVERSAL BRENGT ALBUMS RENÉ URTREGER OPNIEUW UIT
Universal brengt de komende tijd een aantal albums van pianist René Urtreger opnieuw uit. Met ‘En Direct d'Antibes’ wordt de serie geopend.
De CD is opgenomen tijdens het Festival van Antibes 1980. Urtreger trad daar op met een kwintet met veteraan Jean-Louis Chautemps (sax), Eric Le Lann (to), Aldo Romano (d) en Jean-François Jenny-Clark (b). De opnamen zijn gemaakt door Radio France.
Miles Davis en HUM

Inderdaad is René Urtreger de pianist van Miles Davis op de soundtrack van ‘Ascenseur pour l'échaffaud’. Het was een tijd waarin de pianist met tal van bekende Amerikaanse jazzmusici speelde wanneer zij op bezoek waren in Europa. Maar Urtreger is ook het trio HUM, waarin hij met Humair en Michelot musiceerde.

In 2001 verscheen nog nieuw plaatwerk van Urtreger: de CD Onirica, opgenomen in mei 2000. Onirica kreeg goede kritieken. Wellicht daarom heeft Universal een duik in het archief genomen en is een aantal reïssues in voorbereiding.
JF Kort Op 9 september verschijnt gitarist James Blood Ulmer’s ‘No Escape From The Blues: The Electric Lady Sessions’ bij HYENA. Het album is geproduceerd door Vernon Reid en de opvolger van het voor een Grammy genomineerde ‘Memphis Blood: The Sun Sessions’. Speciale gast: trompettist Olu Dara.

MICHAEL COCHRANE’S NIEUWE CD UIT BIJ STEEPLECHASE
Pianist/componist Michael Cochrane’s nieuwste album ‘Pathways’ is uit. Het is zijn zesde plaat voor het Deense Steeplechase.
Voor het nieuwe album ‘Pathways’ deed Cochrane geen beroep op zijn reguliere groep ‘The Spirit of Life Ensemble’, maar koos hij voor een kwartet met Bob Malach (ts), Calvin Hill (b) en Jeff Hirshfield (d). Het album bevat vier composities van de leider. Ook zijn Ornette Coleman's ‘When will the Blues Leave’ en Jobim's ‘Samba Do Aviao’ opgenomen.
The Spirit of Life Ensemble

Michael Cochrane draait al een tijd mee. Hij geniet onder meer bekendheid door de langjarige samenwerking met Hannibal Marvin Peterson, die in de jaren zestig in New York City begon. Gedurende zeven jaar waren zij samen op tournee. Cochrane’s huidige groep heet ‘The Spirit of Life Ensemble’. Met dit ensemble toert hij intensief door de Verenigde Staten en Europa. Thuis in New York speelt de groep op maandag in de Sweet Basil.


NIEUWE CD VAN JACKIE RYAN

EIND SEPTEMBER VERWACHT
Eind september verschijnt Jackie Ryan’s nieuwe CD ‘This Heart of Mine’ bij Open Art Records. Toots Thielemans en Ernie Watts verleenden medewerking aan het album.
Het nieuwe album ‘This Heart of Mine’ bevat een scala aan stijlen. Van ballads tot samba, van swing tot jazz standards. Enkele stukken: Jobim’s ‘Anos Dourados’, El-lington's ‘Jump For Joy’ en Alec Wilder's ‘Moon and Sand ‘. De zangeres wordt door verschillende combinaties begeleid, waarvan Roy McCurdy, Omar Clay (d), Jon Mayer, Amina Figarova (p) en de voormalige trompettist van Duke Ellington, Allen Smith deel uitmaken.
Jackie Ryan

Zangeres Jackie Ryan woont in San Francisco. Op haar vijftiende begon ze daar als zangeres te werken. Ze tourde sindsdien op alle continenten en trad op met Clark Terry, Jon Hendricks, Terry Gibbs en Buddy De Franco. Ze bevindt zich dus in de mainstream van de jazz. De laatste jaren is ze een vaste gaste in Ronnie Scott's Jazz Club.


JF Kort Nieuw bij Steeplechase: het Ron McClure Quartet, ‘Age of Peace’, met Ron McClure (b), Jed Levy (ts), Bob Devos (gt) en Jeff Brillinger (d). De CD bevat origineel materiaal van de kwartetleden.
JF Kort Ook nieuw bij Steeplechase: Joshua Douglas Smith, ‘Major Incident’, met Joshua Douglas Smith (ts, ss), Adam Fernandez (p), Justin Mark (b) en David Christian (d). Vier aanstormende talenten uit New York en Berklee, die hun debuut op het Deense label maken.

COMPILATIES VAN BLUESARTIESTEN UIT DE EMI CATALOGUS VERSCHENEN
The Right Stuff/EMI heeft 5 augustus een serie compilaties van bluesartiesten uit de EMI catalogus uitgebracht. Deze ‘Blues Kingpins’-serie bevat werk van Fats Domino, Ike Turner, John Lee Hooker, Lightnin' Hopkins, Elmore James en B.B. King. De reïssues zijn geproduceerd door bluesjournalist Bill Dahl.
Veel nummers zijn nooit eerder uitgebracht in de Verenigde Staten, waaronder Hooker’s opnamen met zijn Detroit road band, de Lightnin' Hopkins nummers van Modern/RPM, het meeste materiaal van Ike Turner, sommige niet-hits van Fats Domino en ten minste één song van B.B.King (‘Please Hurry Home’).

Een deel van de opbrengst van de serie gaat naar de Blues Foundation, een organisatie in Memphis die de belangstelling voor het bluesgenre wereldwijd levend probeert te houden.


EMI’s kleine labels

De EMI-catalogus bevat veel kleine labels. Imperial bijvoorbeeld, waarvoor Fats Domino zijn platen maakte. EMI kocht dit bedrijf in de jaren ’70. Met deze aankoop verwierf de ‘major’ indertijd ook meteen Imperialdochter Aladdin records. Daar werd het materiaal voor de CD van Lightnin’ Hopkins gevonden. De archieven van de blueslabels Modern en RPM leverden het materiaal voor de compilaties van John Lee Hooker, Elmore James, BB King, Ike Turner en andermaal Lightnin’ Hopkins.


JIMMY SCOTT VERVOLGT REEKS VERTOLKINGEN AMERICAN SONGBOOK
Zanger Jimmy Scott’s vervolgt zijn reeks vertolkingen van het Great American Songbook op zijn nieuwe CD ‘Moon Glow’. Het is zijn vierde CD voor Milestone met dit repertoire.
De albums ‘Mood Indigo’, ‘Over the Rainbow’ en ‘But Beautiful’ gingen de nieuwe release ‘Moon Glow’ voor. Allemaal albums volgens grofweg dezelfde formule opgezet: Scott brengt het Great American Songbook en wordt daarbij gesteund door puike begeleiders. Deze keer zijn dat Cyrus Chestnut, Renee Rosnes, George Mraz, Grady Tate en als solisten Eric Alexander, Hank Crawford, Lew Soloff en Bob Kindred. Enkele songtitels van ‘Moonglow’: ‘Solitude’, ‘If I should lose you’ en ‘I thought about you’.
Jazz als hartewens

Jimmy Scott (78) scoorde in 1949 een hit met de Big Band van Lionel Hampton (‘Everybody's Somebody's Fool’). Vanaf dat moment stond hij te boek als R&B-zanger en vertolker van popballads. Zijn hart bleef echter bij de jazz liggen. ‘The standard book was like college for me’, zo zegt hij op de website van Fantasy. ‘These were the kinds of songs I always wanted to record’. Milestone vervult de wens van Jimmy Scott sedert enige albums.JF Kort Afgelopen januari nam gitarist Pat Martino een nieuw album voor Blue Note op. Onder de titel ‘Think Tank’ komt dit in oktober uit. Martino speelt samen met Joe Lovano (sax), Gonzalo Rubalcaba (p), Christian McBride (b) en Lewis Nash (d).
VIER THELONIOUS MONK REÏSSUES DOOR LEGACY UITGEBRACHT
Vier Columbia-albums van Thelonious Monk zijn door Legacy opnieuw uitgebracht. Het zijn ‘Underground’, ‘Solo Monk’, ‘It’s Monk Time’ en ‘Criss-Cross’.
De CD’s bevatten bonusmateriaal en zijn voorzien van nieuwe hoesteksten. Het geluid heeft een opknapbeurt gehad. De Legacy-reïssues zijn Columbiaopnamen uit de jaren zestig. Kwartetopnamen met onder anderen Charlie Rouse, Larry Gales, Frankie Dunlop, Ben Riley en een soloalbum.
Een overzicht

‘Criss-Cross’ maakte Monk eind 1962, begin 1963 met zijn kwartet. Het was Monk’s tweede album voor Columbia en het bevatte grotendeels eerder opgenomen materiaal. De oorspronkelijke acht tracks zijn voor de CD uitgebreid tot twaalf.

‘It’s Monk Time’ was de opvolger. Dit album werd in de eerste maanden van 1964 opgenomen. Als nieuw kwartetlid is drummer Ben Riley te horen. De reïssue heeft drie bonustracks, waarvan er één niet eerder uitgebracht werd.

Eind 1964 en begin 1965 maakte Monk het album Solo Monk. De originele elpee telde twaalf nummers; de reïssue twintig.

‘Underground’ is weer een kwartetplaat. Het album dateert uit 1967, 1968 en is Monk’s laatste Columbiaopname met een kleine bezetting. Deze reïssue bevat drie nooit eerder uitgebrachte tracks.
JF Kort In de pijplijn bij Enja: een nieuw trioalbum van saxofonist Bennie Wallace met Kenny Barron (p) en Eddie Gomez (b).
JF Kort Blue Note brengt vijf latin-jazzalbums opnieuw uit, waaronder ‘Chile Con Soul’ van de Jazz Crusaders, ‘Mon-tara’ van Bobby Hutcherson en ‘Latino Con Soul’ van Joe Torres.
JF Kort Binnenkort bij Legacy: Count Basie & his Orchestra – ‘America's Nr. 1 Band’. Een vier CD-set met opnamen uit de dertiger, veertiger en vijftiger jaren. Veel niet eerder uitgebracht materiaal (releasedatum 23 september).
JF Kort Ook vewacht bij Legacy: Dave Brubeck – ‘For All Time’. Een vijf CD-set met daarin de CD’s ‘Time Out’, ’Time Further Out’, ’Time Changes’, ‘Time In’ en ‘Countdown: Time in Outher Space’. De set bevat tal van bonustracks (releasedatum 7 oktober).
PODIA

EUROPEES OPTREDEN WOODY ALLEN & HIS NEW ORLEANS JAZZBAND
In het Franse Vienne treden op 8 september Woody Allen & His New Orleans Jazzband op.
Naast de filmmaker en amateur-klarinettist bestaat dit gezelschap uit Eddy Davis (d, bjo), Conal Fowkzq (b), Robert Garcia (dm), Cynthia Sayer (p), Simon Wettenhall (tp) en Jerry Zigmont (tb). Woody Allen & His New Orleans Jazzband zijn geprogrammeerd in het antiek openluchttheater, waar ook jaarlijks het Festival Jazz a Vienne plaatsvindt.
Maandagavond jazzavond

De liefde van Woody Allen voor oude stijl jazz is bekend. De muziek in zijn films getuigt hier in ruime mate van. Wijdverbreid is de anekdote dat Allen bij een Oscaruitreiking verstek liet gaan omdat hij op maandag zijn wekelijkse muziekavond heeft. Of zijn wekelijkse oefening kunst heeft gebaard zal op 8 september in Vienne blijken.


RON CARTER EN CHRIS POTTER STERREN OP 17E JAZZFESTIVAL VIERSEN
Bassist Ron Carter en saxofonist Chris Potter zijn de internationale sterren op het 17e Jazzfestival Viersen. Het internationale festival vindt plaats in het weekend van 26 en 27 september 2003.

Op vrijdagavond 26 september treden onder anderen op:

Ron Carter Quartet, Markus Türk „Furiopolis“ (folk-jazz), Susi Hyldgaard Quartet (moderne vocale jazz) en David Jean-Baptiste´s London Paris Connection (Europese jazz met caraïbische invloeden).

En zaterdagavond 27 september staan op het programma:

Colosseum (jazzrock), Tom Gable & Band (vocaal, swing, re-jazz), Peter King & Alan Skidmore Quintet (bebop, hardbop) en het Chris Potter Quartet.
Internationale sterren en Duitse nieuwkomers

Het Duitse Viersen, vlak over de grens bij Venlo, organiseert sinds 1987 een jazzfestival. Het festival had in de loop van de jaren met leed als bestuurlijke crises, teruglopende toeschouweraantallen en afhakende sponsoren te kampen, maar is blijven bestaan. In 1995 werd het programma om financiële redenen van drie tot twee dagen ingekort. Sindsdien is de formule van het festival onveranderd gebleven. Een programma met tien bands en georganiseerd in een weekend eind september.

In de programmering van Viersen ligt de nadruk op hedendaagse jazz. Daarbij wordt een mix gemaakt van internationale sterren en Duitse nieuwkomers. De sterren in de grote zaal van het festival en de nieuwkomers in de Festhallenkeller. Op het grote podium stonden onder anderen: Freddie Hubbard, Charlie Mariano, Joe Zawinul, Billy Cobham, Stéphane Grappelli, Ron Carter, Chris Potter en Barbara Dennerlein. Met 2500 bezoekers per dag is het Jazzfestival Viersen betrekkelijk kleinschalig.

JF Kort ‘Voices’ is het thema van het European Jazzfestival dat van 30 oktober tot 1 november in Schloss Elmau (Oberbayern) wordt gehouden. Onder anderen de zangeressen Susi Hyldgaard, Rebekka Bakken, Lauren Newton met pianist Joachim Kühn en Beady Belle treden op.
PRIJZEN

DIANNE REEVES EN CARLA BLEY

WINNEN ‘PREIS SCHALLPLATTENKRITIK’
De ‘Preis der deutschen Schallplattenkritik 2003/3’ is 20 augustus toegekend. In de categorie jazz jazz/bluesalbums werden onder meer bekroond: Dianne Reeves, ‘A little Moonlight’; Gianluigi Trovesi Otetto, ‘Fugace’; Alvin Youngblood Hart ‘Down In The Alley’ en Carla Bley, ‘Looking for America’.
Prijs van recensenten

De ‘Preis der deutschen Schallplattenkritik’ werd in 1980 ingesteld door een groep recensenten. De Preis wil het publiek op uitzonderlijke plaatopnamen attenderen. Prijzen worden in diverse categorieën uitgedeeld, waaronder jazz/blues. Iedere drie maanden verschijnt een Bestenliste en iedere herfst worden een jaarprijs en oorkonden uitgereikt.


JF Kort Op 3 september worden in Miami de Latin Grammy Awards uitgereikt. In de categorie latin-jazz album zijn onder meer genomineerd: Gato Barbieri, ‘The Shadow Of The Cat’; Paquito D’Rivera, ‘Brazilian Dreams’; Eddie Palmieri, ‘La Perfecta II’ en Chuco Valdes, ‘Fantasia Cubana’. 
OVERIG

IN DE HERFST WEER JAZZWANDELEN

DOOR HARLEM EN MANHATTAN
Vanaf de herfst kunnen in New York weer begeleide jazzwandelingen worden gemaakt. Daarmee zet jazzjournalist Paul Blair zijn initiatief voort dat in 2002 met excursies langs drie verschillende gedeelten van Harlem begon. Het pakket wandelingen is in 2003 uitgebreid met Manhattan.
‘Het is allemaal uit nieuwsgierigheid begonnen’, zo vertelt initiatiefnemer Paul Blair. ‘Ik wilde wel eens weten waar al die beroemde clubs als Minton’s Playhouse, Clark Monroe’s Uptown House, the Five Spot en Birdland eigenlijk precies waren en wat er nog van over was. Waar verbleven Ellington, Parker en Gillespie toen ze voor het eerst New York bezochten? Waar is het huizenblok dat Fletcher Henderson bezat?’

Veel van die plekken blijken nog te traceren. Na enig onderzoek had Blair een interessante route. Die liep hij eerst met vrienden. Dat beviel zo goed dat hij ook met andere geïnteresseerden op pad ging. Vooral mensen van buiten Amerika reageren zeer enthousiast op het idee.Inmiddels zijn meer routes gemaakt. Ze voeren langs jazzhistorisch interessante plekken in Harlem en Manhattan (Greenwich Village, East Village). De jazzwandelingen zijn op zaterdag en zondag.
JAZZ WEEK JAZZ CHART

27 augustus 2003


 1. McCoy Tyner

Land of the Giants (Telarc Jazz)
Vier sterren in Het Parool: ‘alle nummers op de plaat klinken romantisch maar niet sentimenteel, energiek maar met diepgang’. De bezetting: Bobby Hutcherson (vib), Charnett Moffett (b), Eric Harland (d).


 1. Cyrus Chestnut

You are my sunshine (Warner Bros)
Pianist Cyrus Chestnut in een standard jazztrio met Michael Hawkins (b) en Neal Smith (d). ‘You wil hear elements of gospel, jazz and a sensibility of classical music’, aldus Chestnut. Dertien tracks, vijf nieuwe van Chestnut en acht bekenden uit het pop-, gospel- en folkrepertoire.


 1. Terell Stafford

New Beginnings (MaxJazz)

 1. Monty Alexander trio

Impressions in Blue (Telarc Jazz)

 1. Kenny Burrell

Blue Muse (Concord Jazz)

 1. Keith Jarrett

Up for it: Live in Juan-Les-Pins (ECM)

 1. Eric Alexander

Nightlife in Tokyo (Milestone)
Nightlife’ is tenorist Alexander’s vierde album voor Milestone. De bezetting: Harold Mabern (p), Ron Carter (b) en Joe Farnsworth (d). Het album telt vijf songs van Eric Alexander, twee standards en een blues van Mabern.


 1. Javon Jackson

Easy does it (Palmetto)

 1. Shirley Horn

May the Music never End (Verve)

 1. Joe Lovano

On this day…. At the Vanguard (Blue Note)
Het Joe Lovano nonet live in the Village Vanguard. Goede recensie in Downbeat (4½*) met volop lof voor Lovano: ‘a unique tone, a formidable technique and a classy intelligence’.


 1. Kurt Elling

Man in the air (Blue Note)

 1. Eric Reed

E-Bop (Savant)

 1. Greg Osby

St. Louis Blues (Blue Note)
‘Sure would be nice if there were more records this good coming out these days’, verzuchtte Downbeat. Greg Osby (as) met Nicholas Payton (tp), Harold O’Neal (p), Robert Hurst (b) en Rodney Green (d).


 1. Ray Brown

Walk on (Telarc)

 1. Jaco Pastorius Big Band

Word of Mouth Revisited (Heads Up)
De JazzWeek Jazz Chart geeft een overzicht van de meest gedraaide albums op de Amerikaanse en Canadese jazzradio. Copyright: Jazzweek/Yellow Dog Communications.

www.jazzweek.com
RADIOGIDS
LIVE:

Het Ad Colen kwartet

Bezetting: Ad Colen (ts, ss), Rob van Bavel (p),

Erik Robaard (b), Chris Strik (d)Opname: 13 juni 2003

Concertzender Live, 2 september, 20.00 uur
Jazz in Duke town

Met: Martin Fonde Oktemble,

Enrico Rava & Stefani Bollani, Odds On en Tri O’TrangOpname: 2003

Radio 4, VPRO, 9 september, 19.00 uur
Uri Caine

Bezetting: Tim Lefebvre (b), Zach Danziger (d),

Simon Kawamura (draaitafels)Opname: Saalfelden, augustus 2002

Radio 4, NPS 4FM, 13 september, 23.00 uur
Metropole orkest

Bezetting: Metropole orkest o.l.v. Vince Mendoza,

Ack van Rooijen (bugel), Bart van Lier (tb),

Ruud Breuls (tp)

Opname: 11 april 2003

Radio 4, NPS 4FM, 14 september, 20.00 uur
TROS Sesjun

Op 4 en 11 september is er geen uitzending van Sesjun.


SPECIALS:

Jazz au Cinema

1/9 Clint Eastwood, ‘I love Jazz’

2/9 Round Midnight en Bird

3/9 Ascenseur pour l’echaufaud

4/9 A Great Summerday in Harlem

5/9 Jazz am Sommertag (Newport Festival ’60)

6/9 Paolo Fresco: Sonos E Memoria

WDR 3, Jazz, 19.30 uur
Klarinettist Louis Sclavis

Concertzender, 2 september, 22.00 uur

Nederlandse Jazz

Concertzender, de Jazznacht, 5 september, 0.00 uur

GRP All Star Big Band olv Tom Scott

Concertzender, Het grote geluid, 9 september, 0.00 uur

Dr. Salsa’s Jazz Latino

Concertzender, de Jazznacht, 12 september, 0.00 uur
REGULIER:

KLARA Jazz: weekdagen 23.00 – 24.00 uur

Nieuwe opnamen, interessante reïssues, portretten en verhalen uit honderd jaar jazzhistorie. Dat is ‘Jazz’ op de Klassieke Radio (Klara).

Presentatie: Marc van den Hoof.
KLARA Come Sunday: 20.00 – 22.30 uur

Come Sunday, twee en een half uur jazz opgedeeld in vijf ongeveer gelijke hoofdstukjes. En half uurtje nieuwigheden en een keuze uit de concertagenda voor de komende dagen. En dan tijd voor een portret in onvoorspelbaar hoeveel afleveringen.

Presentatie: Marc van den Hoof.
Maandag

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

21.00 – 22.00 uur Best of Jazz BBC 2

22.00 – 00.00 uur Hans Dulfer BN radio

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.30 – 00.08 uur Jazz Klara
Dinsdag

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

18.00 – 01.00 uur Diverse jazz Concertzender

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

21.00 – 23.00 uur In de Club VRT 1

22.05 – 23.05 uur Jazz City WDR 5

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.30 – 00.08 uur Jazz Klara


Woensdag

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.30 – 00.08 uur Jazz Klara
Donderdag

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

22.05 – 23.00 uur Jazz Live & Trends WDR 5

23.00 – 00.00 uur Sesjun Radio 4

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.30 – 00.08 uur Jazz Klara
Vrijdag

10.00 – 18.00 uur Diverse jazz Concertzender

17.00 – 18.00 uur Jazz Legends BBC 3

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3 23.00 – 00.00 uur Jazz op vier Radio 4

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.30 – 00.08 uur Jazz Klara

00.30 – 02.00 uur Jazz on 3 BBC 3


Zaterdag

01.00 – 08.30 uur De Jazznacht Concertzender

17.00 – 18.00 uur Jazz Line-up BBC 3

18.00 – 19.00 uur Jazz record requests BBC 3

19.00 – 19.30 uur Jazz File BBC 3

19.20 – 20.00 uur WDR 3 Jazz & No WDR 3


Zondag

16.00 – 17.00 uur Malcolm Laycock BBC 2

17.00 – 18.00 uur Jazzgeschiedenis Concertzender

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

20.00 – 22.30 uur Come Sunday Klara

22.00 – 00.00 uur Jazz Blue Noire RTBF 3

00.00 – 01.00 uur Jazzkotabel Radio 4
COLOFON
Jazz Flits biedt een selectie uit het jazznieuws van de af-gelopen tijd en verschijnt iedere twee weken op maandag. Jazz Flits is een uitgave voor Nederland en Vlaanderen.

Redactie: J.W. van Eeden, jazznieuwsbrief@hotmail.com.

Abonnement: Wilt u JazzFlits in het vervolg gratis via de elektronische post ontvangen? Mail dan uw e-mailadres naar: jazznieuwsbrief@hotmail.com o.v.v. abonnement JF.

Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.


Jazz Flits nr. 2 verschijnt op maandag 15 september

JAZZ FLITS WORDT U AANGEBODEN DOOR:


1 september 2003


Dovnload 110.13 Kb.