Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Jehova’s Getuigen verjaagd uit Rusland

Dovnload 132.44 Kb.

Jehova’s Getuigen verjaagd uit RuslandDatum02.01.2019
Grootte132.44 Kb.

Dovnload 132.44 Kb.DUTCH

Jehova’s Getuigen verjaagd uit Rusland

Mensenrechtenorganisaties doen een beroep op de Hogeraad en de President van Rusland

FOREF – Europa/HRWF (20.05.2017) – BRUSSEL/WENEN – Het Forum For Religious Freedom – Europa (FOREF) en Human Rights Without Frontiers (HRWF) dringen er bij de Hogeraad van Europa op aan om haar beslissing van 20 april 2017 om de Jehova’s Getuigen uit het land te verjagen en hun bezit in beslag te nemen, terug te draaien. FOREF en HRWF roepen president Putin en zijn kabinet ook op zich te richten op een “transparante en open” dialoog om meer begrip te kweken voor de aard van Jehova’s Getuigen, in overeenstemming met ook het voorstel van deze groep.
“De aanklacht dat Jehova’s Getuigen een extremistische groep zou zijn is onjuist, en de uitspraak hiertegen moet worden teruggedraaid,” verklaart Dr. Aaron Rhodes, president van FOREF. “De beslissing overtreedt niet alleen een plicht tot het verlenen van basis rechten van de mens, maar het plaatst alle Russen in een positie van verhoogd risico van willekeur in juridische uitspraken. Het maakt het rechtssysteem belachelijk, en het vernedert Rusland wereldwijd”, voegde hij eraan toe.
Monitoren van de Verenigde Naties en andere experts zijn het er over eens dat noch de leer, noch het gedrag van Jehova’s Getuigen, met enige redelijkheid, onder de noemer “extremisme” kan worden geplaatst. In tegendeel, de groep pleit voor respect van politieke- en regeringsautoriteiten, en houdt zich afzijdig van politieke zaken.
Er zijn ongeveer 170.000 Jehova’s Getuigen in de Russische Federatie, die in bijna 400 gemeenschappen actief zijn. Het Russische Ministerie van Justitie beweert dat de groep “een bedreiging vormt voor inwoners, de openbare orde en de openbare veiligheid.” Maar Jehova’s Getuigen staan bekend als een religie die geweld juist afkeurt.
Zeker, de flinterdunne casus van de Openbare Aanklager tegen de Jehova’s Getuigen, een groep die in Rusland reeds lang vervolging ondergaat, is duidelijk voor de onafhankelijke waarnemer. Het bestaat slechts uit vage beweringen, levert bewijs noch motief, en het laat de indruk achter dat Jehova’s Getuigen hun internationaal-gegarandeerde rechten worden ontzegd, alsmede hun rechten onder Artikel 28 van de Russisch Federale Grondwet, eenvoudigweg omwille van meningsverschillen met de Russisch Orthodoxe Kerk.

Als de uitspraak van de Hogeraad doorgaat, kunnen de activiteiten van de groep strafbaar worden gesteld door het opleggen van een boete van 600.000 roebel (meer dan US$ 10.600) en een gevangenis straf opleveren tot wel tien jaar.

 

Voor meer informatie en/of interviews:Peter Zoehrer (Executive Director, FOREF) +43 664-523-8794
Aaron Rhodes (President, FOREF) +49-170-323-8314
Email: foref.office@gmail.com
Blog: foref-europe.org

 

Willy Fautré(Executive Director, HRWF) Email: international.secretariat.brussels@hrwf.net

Website: www.hrwf.eu

 

  • DUTCH Jehova’s Getuigen verjaagd uit Rusland Mensenrechtenorganisaties doen een beroep op de Hogeraad en de President van Rusland
  • Peter Zoehrer

  • Dovnload 132.44 Kb.