Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Jolly Hopper

Dovnload 15.54 Kb.

Jolly HopperDatum25.10.2017
Grootte15.54 Kb.

Dovnload 15.54 Kb.

Jolly Hopper
Ik ben Jolly Hopper. Ik ben een kangoeroe die al zeker 500 jaar in Australië woont. Vroeger heette het land alleen nog geen Australië. Het heette altijd Terre Australis; dit betekent: Het onbekende Zuidland. Het werd zo genoemd door de Europeanen. Later waren de Europeanen erg nieuwsgierig naar dit onbekende Zuidland en gingen ze op ontdekkingsreis.
Als eerste kwamen de Hollanders. Zij hadden maar een klein stuk van ons land ontdekt. De westkust hebben zij gezien, maar van de oostkust wisten ze nog niks. Later kwamen in het Oosten ook de Britten aan land. De Britten hadden vanaf het begin al velen plannen. Uiteindelijk hebben ze de Hollanders ook uit West-Australië gejaagd. Ze hebben niet alleen de Hollanders, maar ook de Aboriginals (de oorspronkelijke bewoners) verjaagd!
Toen de Britten Australië tot een kolonie hadden gemaakt, moesten ze het land gaan verdelen. Misschien is het je al opgevallen dat de staten van Australië allemaal rechte of schuine lijnen hebben als grens. Kijk maar eens naar een kaart van Nederland. Je ziet dan dat er in de provinciegrenzen veel kronkels en bochten zitten. Hoe kan het dan dat dit bij Australië niet het geval is!?
De Britten hebben bij het verdelen van de landgrenzen met potlood en liniaal de grenzen getekend. Ze hebben het land verdeeld in een aantal staten. Hierbij hebben ze een aantal lijnen getrokken van het ene punt naar het andere punt. Hierdoor zijn de staten dus verdeeld door allemaal rechte lijnen. De Britten hoefden namelijk niet moeilijk te doen met kronkels en bochten, maar maakten het hunzelf makkelijk!

Bronnen:

Pickwell, L. & Beneken Kolmer, K. (2008). Op reis door Australië. Etten-Leur: Ars Scribendi Uitgeverij 


Scott, J., Rees, P. & Bogaert, C. (2013). Australië, alles wat je altijd al wilde weten. Tielt: Lannoo


Dovnload 15.54 Kb.