Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Journalist legt "leugens" van Bush en Blair over Irak bloot 24/09

Dovnload 7.85 Kb.

Journalist legt "leugens" van Bush en Blair over Irak bloot 24/09Datum12.05.2019
Grootte7.85 Kb.

Dovnload 7.85 Kb.

Journalist legt "leugens" van Bush en Blair over Irak bloot 24/09 


Maanden voor de aanslagen van 11 september en twee jaar voor de Brits-Amerikaanse invasie van Irak bliezen VS-minister van buitenlandse zaken Colin Powell en nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice hoog van de toren over de manier waarop ze Saddam militair hadden gekortwiekt. Die verklaringen bewijzen dat de door president Bush en de Britse premier Tony Blair aangehaalde hoofdreden voor de invasie van Irak gebaseerd was op bedrog. Op de E17 richting Gent hebben zich dinsdag ter hoogte van Waasmunster op een afstand van drie kilometer zeven verschillende aanrijdingen voorgedaan. Bij de verschillende botsingen waren 40 voertuigen betrokken. Een persoon is zwaargewond en zijn nog zes lichtgewonden.
 

 
Dit "onthult" de Australische onderzoeksjournalist John Pilger, auteur van de bestseller 'The New Rulers of the World'. Pilger spoorde videobeelden op van een bezoek op 24 februari 2001 van Powell aan Kairo. Daar verklaarde Powell dat Saddam "geen significante capaciteit heeft kunnen ontwikkelen wat betreft massavernietigingswapens. Hij kan geen conventionele militaire macht tegen zijn buren inzetten".


 
Op 15 mei van dat jaar ging Powell nog een stapje verder, aldus Pilger. Toen liet hij zich ontvallen: "Saddam is de laatste tien jaar niet in staat geweest zijn militaire kracht op te bouwen of massavernietigingswapens te ontwikkelen". De VS hebben met succes "Saddam in een doos gehouden".
 
In de zomer van 2001 liet Rice zich uit over een "zwak, verdeeld en militair defensieloos" Irak. "Zijn militaire krachten zijn niet hersteld".
 
Pilger verwijst ook naar defensieminister Donald Rumsfeld, die op de dag zelf van de aanslagen in New York en Washington zijn medewerkers de opdracht gaf, alles in het werk te stellen om die aanslagen met Irak in verband te brengen. Volgens de journalist werd, wat Bush en Blair ook tegen de buitenwereld hebben verteld, al op 17 september 2001 beslist dat Irak zou worden aangevallen.
 
Op die dag gaf Bush het Pentagon de opdracht de "militaire opties" voor een invasie in Irak te plannen. Dat het uiteindelijk nog anderhalf jaar duurde voordat Irak werd bestookt, "danken" de Irakezen aan Colin Powell, die het Witte Huis ervan overtuigde eerst het "zachte doelwit" Afghanistan aan te pakken, mede omdat door de bewezen banden tussen het Talibanregime en al-Qaida deze invasie pr-gewijs ook veel gemakkelijker verkocht kon worden.
 
Pilger interviewde voor de reportage ook Ray McGovern, gewezen hoge medewerker van de CIA en een persoonlijke vriend van vader Bush. Die vertelde voor de camera dat de invasie van Irak wegens de vermeende Iraakse dreiging "voor 95 procent een schertsvertoning was".


Dovnload 7.85 Kb.