Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Kenmerkend zijn

Dovnload 4.09 Kb.

Kenmerkend zijnDatum05.05.2019
Grootte4.09 Kb.

Dovnload 4.09 Kb.

Document 1 Parkinson.-------------------------------------------------------------------------------------------------- De ziekte van Parkinson is een frequente voorkomende neurologische aandoening. De ziekte treedt meestal op boven de 50 jaar, maar komt ook voor bij mensen die jonger zijn.
Kenmerkend zijn:

  • bradykinesie (bewegingstraagheid)

  • hypokinesie (weinig beweging)

  • akinesie (geen beweging)

  • rigiditeit (spierstijfheid)

  • tremor (trillingen in de ledematen)

Er zijn nog tal van andere symptomen zoals kleiner schrijven, verhoogde speekselproductie, uitdrukkingsloos gelaat (het zogenaamde maskergelaat), lopen met kleinere passen en met voorovergebogen romp, eentoniger stem, moeite met bepaalde fijne bewegingen: een hemd (los)knopen, veters strikken.
Deze verschijnselen treden op doordat er in de hersenen de dopamineproducerende neuronen geleidelijk aan afsterven. Dopamine is een neurotransmitter (boodschapperstof) en noodzakelijk voor bepaalde hersenfuncties, met name voor het "programmeren" en uitvoeren van een beweging. De eerste symptomen van Parkinson verschijnen als meer dan 70% van de neuronen afgestorven is.

De ziekte van Parkinson is ongeneeslijk. Er zijn echter goede geneesmiddelen op de markt die de symptomen onder controle kunnen houden. Een neurologisch onderzoek is uiteraard aangewezen.De parkinsonpatient en zijn partner hebben al te vaak de neiging om zich te isoleren, dit biedt echter geen oplossing, integendeel.


Dovnload 4.09 Kb.