Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Kent u het bericht "Beveiliging van kazernes lek"? 1

Dovnload 7.2 Kb.

Kent u het bericht "Beveiliging van kazernes lek"? 1Datum31.07.2017
Grootte7.2 Kb.

Dovnload 7.2 Kb.

2008Z04326 / 2080902560
Vragen van de leden Diks en Halsema (beiden GroenLinks) aan de minister van Defensie over grote lekken in de beveiliging van militaire objecten (ingezonden 13 oktober 2008)
1)     

Kent u het bericht “Beveiliging van kazernes lek”? 1)


2)     

Is het waar dat onderzoeksjournalist Alberto Stegeman, van het programma Undercover in Nederland, onbevoegd toegang heeft kunnen krijgen tot luchtmacht- en landmachtbases in Nederland, daar de nacht heeft door kunnen brengen, F16’s heeft kunnen benaderen en daar zelfs onbevoegd een rondje in een legertruck heeft kunnen rijden?


3)     

Hoe kunt u dit verklaren?


4)     

Deelt u het oordeel van de journalist, dat hij heeft aangetoond dat je op die bases “makkelijk een diefstal of terreuraanslag kunt plegen”?


5)     

Herinnert u zich nog dat er een maand geleden door een militair voor een kwart miljoen euro aan verbindingsapparatuur is gestolen uit kazernes op de Veluwe? 2)


6)     

Deelt u het oordeel dat de voorzitter van de militaire vakbond AFMP daarover velde: “Militaire complexen in Nederland zijn niet goed beveiligd. Het ontbreekt aan goede bewaking, terwijl ook niet voldoende duidelijk is wat er allemaal op voorraad is, waardoor diefstal niet of te laat wordt opgemerkt”? 3)


7)     

Hoe is het mogelijk dat uw woordvoerder stelt dat het onmogelijk is om tegen redelijke kosten alle militaire objecten te beveiligen, terwijl iemand ongestoord bases van defensie oploopt? Faalt er dan niet iets cruciaals in bestaande beveiligingssystemen en niet in de financiering daarvan?


8)     

Hoe kan het dat dezelfde woordvoerder stelt dat bij eerdere gevallen “telkens adequaat is opgetreden”? Bent u het zeer kritische Rekenkamerrapport uit 2005, de roof van 200 dienstpistolen en de actie van de Metro journalist op het marineterrein Kattenburg al helemaal vergeten?


9)     

Bent u bereid onmiddellijk alle noodzakelijke maatregelen te nemen opdat niemand zonder daartoe bevoegd te zijn en zich gelegitimeerd te hebben een militair object kan betreden?


10) 

Bent u bereid uw beleidsbrief “Beveiliging militaire objecten” 4), te herzien en aan te scherpen, door bijvoorbeeld alsnog twee aanbevelingen van de projectgroep Beveiligingsketen militaire objecten uit te voeren door (a) de beveiliging regelmatig door externe deskundigen te laten testen en (b) de positie van de zogenaamde beveiligingsautoriteit te versterken?


11) 

Bent u bereid deze vragen met de grootste spoed en uiterlijk de dag na de uitzending van Undercover Nederland te beantwoorden, om te voorkomen dat kwaadwillende gebruik kunnen maken van de lekken in de beveiliging die door Alberto Stegeman zijn ontdekt?

1) Algemeen Dagblad, 10 oktober 2008

2) AD/Stentor, 11 september 2008

3) AD/Stentor, 12 september 2008

4) Kamerstuk 29415, nr. 7beveiliging


Dovnload 7.2 Kb.