Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Kinderen vernielen 143 graven uit verveling

Dovnload 21.32 Kb.

Kinderen vernielen 143 graven uit vervelingDatum05.12.2018
Grootte21.32 Kb.

Dovnload 21.32 Kb.

zondag 14 september 2008 | Bron: eigen berichtgeving, vrt

Kinderen vernielen 143 graven uit verveling


Morgen voor jeugdrechter
AFFLIGEM - Op de begraafplaats van Essene, deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Affligem, werden dit weekend 143 graven beschadigd. De ravage is enorm. De daders zijn drie kinderen van minder dan zeven en acht jaar oud.

Het kerkhof ligt afgelegen, zodat de kinderen ongestoord tewerk konden gaan. Dat deden ze gisternamiddag op het achterste deel van het kerkhof. De politie werd gealarmeerd door een telefoontje van een burger naar de 101.

De politie kon gisteravond de drie jonge vandalen nog opsporen. Ze zijn afkomstig uit de gemeente zelf. Naar verluidt pleegden ze hun baldadigheden 'uit verveling'. Ze hebben al bekentenissen afgelegd.

Erg jong

Morgen komen de kinderen voor de jeugdrechter. Het gaat om twee jongens en een meisje van 7 en 8 jaar oud uit Essene. Ze komen elk uit een verschillend gezin.

'Gezien de zeer jonge leeftijd mag men ervan uitgaan dat de kinderen niet beseften wat ze deden en geen besef hadden van de impact dat dit heeft op de nabestaanden', aldus Roland Hollevoet van de politiezone TARL.

Aangifte

De graven werden aangepakt met een onbegrijpelijk brute vernielzucht. Alles wat los of vast zat op de zerken werd stukgeslagen, ook grafstenen zelf werden beschadigd. Bloempotten, stenen foto's en grafornamenten werden massaal stukgegooid. Zelfs een kunstwerkje met schoentjes op het graf van twee verongelukte kinderen moest eraan. Ook in het perk met de oorlogshelden werden vijf zerkstenen omver geschopt.De politie nam foto's van 143 beschadigde graven. De recherche wordt belast met het onderzoek. Het onthaalpunt van de politie in Affligem, achter het gemeentehuis, krijgt vanaf maandag extra openingsuren (8 tot 17 uur) om de familieleden de kans te geven aangifte te doen. Het gemeentebestuur gaat een inventaris opstellen en indien nodig zelf de families verwittigen.

De vandalen gingen bijzonder driest te keer op het kerkhof van Essene (Affligem).

rds

Enkele vragen ter discussie:


  1. Wat vinden jullie van deze gebeurtenissen?

  2. Denken jullie dat de daders inderdaad niet beseften wat ze deden?

  3. Kan je dit vergelijken met momenten van verveling die je zelf al hebt meegemaakt? Hoe ga jij er dan mee om?

  4. Zouden de ouders hiervoor verantwoordelijk moeten gesteld worden?

  5. Kun je uit de geval besluiten dat jongeren het respect voor de doden stilaan kwijtgeraken?

  6. Zijn er gedragscodes ivm het kerkhof? Zo ja, kennen jullie die?


Dovnload 21.32 Kb.