Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Kloksnelheid [MHz] van de processor. Deze kloksnelheid wordt berekend aan de hand van 2 waarden, de multiplier en de front side bus (fsb) snelheid van de processor

Dovnload 107.07 Kb.

Kloksnelheid [MHz] van de processor. Deze kloksnelheid wordt berekend aan de hand van 2 waarden, de multiplier en de front side bus (fsb) snelheid van de processorPagina1/3
Datum21.05.2018
Grootte107.07 Kb.

Dovnload 107.07 Kb.
  1   2   3

De processor

De snelheid van een processor

De snelheid van een processor wordt meestal uitgedrukt in Megahertz. Je hebt het dan over de kloksnelheid [MHz] van de processor. Deze kloksnelheid wordt berekend aan de hand van 2 waarden, de multiplier en de front side bus (FSB) snelheid van de processor. De processor is via de front side bus verbonden met het geheugen.


fsb * multiplier = kloksnelheid van de processor

Voorbeeld:Intel Pentium II 350 Mhz
FSB snelheid 100 MHz * Multiplier 3,5 = 350 MHz (ofwel 350 miljoen 'kloktikken' per seconde)

Voorbeeld: AMD Athlon XP 2400+
FSB snelheid 133 MHz * Multiplier 15 = 1995 MHz (ofwel 1995 miljoen 'kloktikken' per seconde)

De kloksnelheid zegt niet alles over de prestaties van een processor. Tegenwoordig zelfs vrij weinig. Je ziet dat goed in het voorbeeld hierboven. De AMD Athlon XP processor wordt verkocht als een 2400+ MHz processor. De werkelijke kloksnelheid is echter 'maar' 1995 MHz. De 2400+ aanduiding is de 'Pentium Rating' die processorfabrikant AMD heeft verzonnen in de marketingstrijd met concurrent Intel. Dat is niet onterecht, want een 1995 MHz Athlon XP is ook werkelijk vergelijkbaar is met een Pentium 2,4 GHz (2400 Mhz) processor. Maar hoe vertel je dat de consument? 2400 is toch meer dan 1995?

Maar als de kloksnelheid niet beslissend is voor de prestatie van een processor, wat dan wel? In elk geval hebben de volgende factoren ook invloed op de prestatie. • Cache geheugen - Cache geheugen is geheugen dat dicht bij of zelfs in de processor zit. Level 1 (L1) cache geheugen is zeer snel geheugen dat in de processorkern ingebakken zit. Level 2 (L2) cache geheugen zit verder van de processorkern verwijderd. In het cache geheugen worden data en instructies opgeslagen die de processor later nodig kan hebben. Het L2 cache geheugen fungeert daarnaast als een 'register'. Het onthoudt waar de processor instructies kan vinden in het RAM geheugen van de computer. De grootte, maar met name de snelheid van het cache geheugen kunnen - afhankelijk van de situatie - invloed hebben invloed op de snelheid van de processor.

 • Pipelining - Een moderne processor voert instructies niet een voor een uit. De processor begint met een instructie en op de volgende kloktik wordt aan een tweede instructie begonnen, enzovoort. De procesoor voert dus simultaan meerdere instructies tegelijk uit. Pipelining verbetert de prestaties van de processor, maar er zitten ook nadelen aan. Als instructies B van het resultaat van instructie A afhankelijk is, dan zal B moeten wachten totdat A klaar is. Pipelining brengtt ook een stuk 'overhead' met zich mee. De processor moet onder andere zorgen dat de pijplijn altijd vol zit met nieuwe instructies, wat ook processorkracht kost. Alle moderne processoren werken met pipelining.

 • Instructies per clocktick - Zoals gezegd kunnen er meerdere instructies uitgevoerd worden binnen een kloktick. Een betere indicatie van de snelheid van de processor begint zich af te tekenen als je de kloksnelheid samen bekijkt met het aantal instructies dat per clocktick uitgevoerd kan worden. Intel 's Pentium processors hebben een hele hoge kloksnelheid, maar voeren een relatief laag aantal instructies per seconde uit.

 • Toepassingen (programma's) kun je optimaliseren voor een specifieke processor. Of andersom kun je een programma schrijven die gebruik maakt van de goede eigenschappen van een bepaalde processor. Verschillende types processoren kunnen verschillend presteren per applicatie. Intel Pentium 4 processoren zijn bijvoorbeeld goed in het coderen van videobestanden, waar sommige AMDs iets betere prestaties in games laten zien. Benchmarkprogramma's (testprogramma's) voor processoren bestaan er dan ook on verschillende smaken. Het ene benchmarkprogramma bekijkt de snelheid van de processor met kantoorsoftware (spreadsheets, tekstverwerken, etc) de andere test het pure rekenvermogen van de processor. Hoe snel bepaalde software werkt op een processor heeft te maken met hoe de software zelf geschreven is en hoe deze door de compiler naar processorinstructies vertaald wordt.

Zal het bovenstaande de keuze voor een bepaalde processor makkelijker maken? Waarschijnlijk niet. Maar het hoeft de keuze ook niet moeilijker te maken. Het is namelijk niet nodig om alle technische specificaties van een processor op te zoeken en te vergelijken.

 • Processoren van hetzelfde type (bijvoorbeeld Pentium 4, Athlon XP, of Athlon 64) kun je onderling vergelijken op kloksnelheid en cache geheugen. Je krijgt dan een redelijke indruk van de prestaties van een bepaald type processor ten opzichte van zijn soortgenoten.

 • Voor het bepalen van de prestaties van verschillende types processoren (bijvoorbeeld de Athlon XP en de Pentium 4) kun je het best zoeken op internet naar 'benchmarks' (tests) en 'reviews'. Tomshardware en Anandtech zijn websites waar regelmatig nieuwe processors getest en vergeleken worden, maar dat zijn niet de enige! Een zoekactie bij Google naar de processor waarin je geïnteresseerd bent doet wonderen.

Het moederbord

Moederbord introductie

Het moederbord is het centrale onderdeel van de computer waarmee alle andere componenten verbonden zijn. Het is echter niet zomaar een doorgeefluik. Het moederbord voert belangrijke functies uit met de chips die erop zitten. De belangrijkste chips zijn de 'north bridge chip' en de 'south bridge chip'. Samen vormen zij de 'chipset'. Meestal bestaat de chipset uit een losse north en een south bridge chip, maar soms zijn ze verenigd in één chip.Een moederbord analyseren door reviews lezen en prijzen te vergelijken!

Het moederbord krijgt in de gemiddelde computeradvertentie weinig of geen aandacht en dat is eigenlijk onterecht, want het moederbord is het belangrijkste onderdeel van de computer. Kort samengevat kun je zeggen dat het moederbord invloed heeft op of beslissend is voor de volgende zaken: De snelheid van de computer als geheel.

Het type, de snelheid en de fabrikant van de processor die je kunt gebruiken. Het type en de snelheid van het RAM geheugen dat je kunt gebruiken en de mogelijkheid voor het doen van toekomstige upgrades aan de computer.

Het moederbord vervult een essentiële rol binnen de werking van een computer. Het is daarom verstandig om bij het samenstellen of kopen van een nieuwe computer éérst te bepalen welk moederbord je wilt gebruiken. De rest van het systeem samenstellen wordt daarmee eenvoudiger, omdat je impliciet al een keuze maakt voor het soort geheugen en processor dat je gaat gebruiken.

De chipset

Bij het kopen van een moederbord wordt vaak als een van de eerste dingen gekeken naar de chipset. De chipset bestaat uit de twee belangrijkste chips op het moederbord, de northbridge en de southbridge. Samen controlleren zij de apparaten die op het moederbord zijn aangesloten. De northbridge en de southbridge kunnen als aparte chips op het moederbord zitten, maar kunnen ook geïntegreerd zijn in 1 chip. • De chipset bepaalt het merk en type processor dat gebruikt kan worden

 • De chipset bepaalt het soort RAM geheugen dat gebruikt kan worden en de snelheden

 • Een chipset definieert hiermee eigenlijk de 'basis' (dit is geen officiële term) van de computer

Het lijkt nu misschien alsof met de keuze van het moederbord de keuze voor de processor en het geheugen al helemaal vaststaat. Dat is maar ten dele waar. Binnen het soort RAM geheugen dat gebruikt moet worden (bijv. DDR) bestaan variaties in snelheid en grootte. Dit geldt ook voor de processor. Binnen het merk en de type(s) processor die gebruikt kunnen worden bestaan er variaties in onder andere kloksnelheid en cache grootte. De chipset bestaat zoals hierboven al staat uit een northbridge en een southbridge. Samen vormen zij het zenuwstelsel van de computer.

De southbridge ontvangt en verwerkt informatie van de • IDE interface (waarop de harddisks en cd/dvd drives worden aangesloten)

 • PCI bus (de PCI apparaten, zoals geluidskaart en netwerkkaart)

 • USB apparaten (scanners, digitale camera's, printers, muizen, toetsenborden, etc, etc)

 • Parallele poorten (o.a. oude printers),

 • Seriële poort (oude muizen, toetsenborden)

 • Audio (sommige moederborden hebben 'onboard' geluid)

De northbridge ontvangt en verwerkt informatie van de

 • AGP interface (degrafische kaart in het AGP slot op het moederbord)

 • Geheugen / RAM

 • Processor

 • Video (sommige moederborden hebben een ingebouwde grafische kaart)

De belangrijkste taak van de northbridge is bijvoorbeeld het voeden van de processor met data uit het geheugen en van de grafische kaart.

Elke chipset ondersteunt een aantal front side bus snelheden en een bepaald merk en type processor. Vaak worden computers zo gebouwd dat het moederbord, het geheugen en de processor op dezelfde snelheid lopen. In dit geval wordt de capaciteit van deze componenten namelijk zo goed mogelijk uitgebuit en haal je het maximale uit al deze componenten. Het (verouderde) moederbord van de foto heeft de Via KT333 chipset. Deze heeft een fsb snelheid van 166Mhz. Omdat er met DDR (Double Data Rate) geheugen gewerkt wordt wordt de fsb snelheid uitgedrukt als 333Mhz. Op dit moederbord heb ik dan ook 333Mhz DDR geheugen geplaatst (ook wel PC2700 geheugen genaamd). De processor op dit moederbord is een AMD Athlon XP 1800+. De processor is gebaseerd op een fsb snelheid van 133 Mhz in plaats van de 166 Mhz die op dit moederbord mogelijk is.

De grotere chipsetfabrikanten van dit moment zijn: VIA, Nvidia, Intel en SIS. Deze fabrikanten werken samen met moederbordfabrikanten. Er zijn meer moederbordfabrikanten dan chipsetfabrikanten. Een bepaalde chipset is daarom ook vrijwel altijd verkrijgbaar op moederborden van verschillende fabrikanten.

Moederbord opties

Zoals gezegd zijn er meer moederbordmakers dan chipsetmakers. Daarom is een chipset vaak op moederborden van verschillende fabrikanten verkrijgbaar. Maar zelfs binnen het assortiment van één fabrikant vind je vaak moederborden met dezelfde chipset. Als je eenmaal besloten hebt welke chipset het moederbord moet hebben, dan kun je gaan zoeken naar een fabrikant en je gaat bepalen welke dingen er allemaal nog meer op het moederbord moeten zitten. Deze 'dingen' zijn bijvoorbeeld onboard netwerkkaarten, USB poorten, firewire, Serial ATA, Raid controller's, overklokmogelijkheden, etc. Hieronder vind je een overzicht van zaken die kunnen meewegen bij het kopen van een los moederbord of een computer.

Onboard geluidskaart

Veel moderne moederborden hebben een ingebouwde geluids-chip, ofwel een Audio Processing Unit (APU). Tegenwoordig zijn deze dermate goed dat het voor de thuisgebruiker niet meer nodig is om een aparate geluidskaart aan te schaffen.De beste geluidskaart vind je door het lezen van recencies en vergelijken van prijzen!

Onboard grafische kaart

Sommige moederborden zijn uitgerust met een onboard GPU, ofwel Graphics Unit. Vaak zijn de onboard kaarten niet zo sterk als de betere losse kaarten die op de markt zijn. Ze voldoen prima voor kantoorwerk en af en toe een spelletje spelen. De die hard gamer of ontwerper gaat liever voor een losse grafische kaart. Met een onboard grafische kaart heb je vaak nog steeds de mogelijkheid om een aparte grafische kaart te plaatsen.IDE en SATA

IDE en SATA zijn twee methoden om harddisks aan te sluiten. IDE is de oudere techniek, SATA de nieuwe. Hoewel het overgrote deel van de mensen nu nog met IDE werkt is SATA wel terrein aan het winnen. De dunnere kabels die bij SATA gebruikt worden, worden door veel mensen als een groot voordeel gezien tegenover de brede platte kabels die voor IDE meestal gebruikt worden. Bovendien is de overdrachtsnelheid van de SATA techniek (op moment van schrijven ietsje) hoger dan die van IDE. Een SATA aansluiting op het moederbord kan dus een voordeel zijn. Tegenwoordig worden moederborden vaak uitgerust met zowel SATA als IDE connectoren. Hierdoor kun je nog je oude IDE harddisk gebruiken, terwijl je rekening houdt met een toekomstige upgrade naar een SATA harde schijf.RAID

De thuisgebruiker heeft er vaak geen behoefte aan, maar een RAID controller kan ook een overweging zijn als je prijs stelt op zeer hoge harddisksnelheden. Raid is een methode om data te verspreiden over meerdere harde schijven. Er zijn hiervoor verschillende methoden zoals RAID0 RAID1 en RAID5. Deze methoden hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen op het gebied van kosten, de veiligheid van de data tegen corruptie en de snelheid. Mensen die op zoek zijn naar een RAID controller zullen vaak al een aardig idee hebben wat ze precies willen en welke RAID controller dit ondersteunt. RAID kom je meestal tegen in servers en professionele werkstations en zelden bij de thuisgebruiker.LAN

Veel moderne moederborden hebben een onboard LAN aansluiting, ofwel een netwerkkaart. Sommige moederborden hebben er zelfs twee. Handig als je bijvoorbeeld internet wil delen met je pc. Daar heb je namelijk twee netwerkkaarten voor nodig. LAN aansluitingen op het moederbord hebben tegenwoordig zonder uitzondering een snelhied van 1000 Mbis / s, ofwel 1 Gbits / s.USB

Op USB poorten kun je een grote diversiteit aan apparaten aansluiten. Onder andere veel digitale camera's, printers, scanners, gamepads, muizen, toetsenborden en modems kun je via USB aansluiten.Aantal PCI slots

Het aantal PCI slots ligt meestal tussen de 4 en 6. Heb je veel pci apparaten (netwerkkaarten, geluidskaart, tv kaart, etc), dan kun je ervoor kiezen om een moederbord met meer pci slots te nemen. Als je een moederbord koopt met onboard (dubbele) LAN en een onboard geluidskaart, dan heb je misschien weer minder behoefte aan véél pci slots, omdat er geen pci sloten meer nodig zijn voor een geluidskaart en netwerkkaarten.AGP of PCI-Express

PCI-Express is een nieuwe standaard voor het aansluiten van apparaten op het moederbord. Om precies te zijn is het de opvolger van AGP en 'normale' PCI sloten. Op het moment dat ik dit artikel schrijf is het kopen van een moederbord een vervelende keuze. De nieuwste moederborden zijn vaak voorzien van een PCI-Express slot in plaats van een AGP slot. Mensen die kort geleden een nieuwe AGP grafische kaart gekocht hebben, zouden deze weer moeten vervangen als ze een nieuw moederbord met PCI-Express kopen. Als ze echter een nieuw moederbord met een AGP slot kopen, moeten ze over een tijd hun moederbord vervangen als ze een nieuwe grafische kaart willen kopen. Moeilijke beslissingen. Als het niet uitmaakt zou ik persoonlijk kiezen voor een moederbord met PCI-Express, omdat je dan waarschijnlijk beter voorbereid bent op toekomstige upgrades. Als je nog een dure AGP grafische kaart hebt liggen kun je een nieuw moederbord met een AGP aansluiting overwegen.


RAM geheugen

Zoals je waarschijnlijk weet bevat de computer die nu voor je staat RAM geheugen. RAM staat voor Random Access Memory. RAM geheugen wordt in modules op het moederbord van de computer geplaatst. Hiervoor zijn geheugenbanken op het moederbord aanwezig.Vergelijk prijzen en lees recenties over RAM geheugen!

Je zou het RAM geheugen kunnen zien als een kleine harddisk waar de inhoud constant van wisselt terwijl je met de computer aan het werk bent. RAM is alleen véél sneller dan een harddisk. Programma-onderdelen die in het geheugen staan zijn daardoor veel sneller op te roepen dan vanaf de harddisk. Het RAM geheugen is eigenlijk het opslagruim van de processor (naast het cache geheugen) Tijdens het werken met de computer vindt er constante data-uitwisseling plaats tussen de processor en het RAM geheugen.

RAM geheugen is opgebouwd uit miljoenen transistoren en condensatoren die in koppels geheugencellen vormen. De condensatoren kunnen lading vasthouden en kennen daarom twee staten: geladen en ongeladen. Hierdoor kan er informatie voor langere tijd opgeslagen worden in binaire vorm (niet-geladen is 0 en geladen is 1). De rijen geladen en ongeladen geheugencellen vormen een bitreeks, ofwel digitale (en binaire) informatie! De processor kan data in het geheugen zetten en dat later weer opvragen. Zo is bewezen dat de term 'geheugen' in elk geval gerechtvaardigd is.

De snelheid van DDR RAM geheugen

Rond de notatie van de snelheden bestaat nogal wat onduidelijk. Dat komt onder andere door de huidige DDR (Double Data Rate) standaard. DDR kan per kloktik twee keer een signaal afgeven, waar het verouderde SDR (Single Data Rate) RAM dat maar één keer kon. Waar je 400 MHz bij DDR geheugen ziet staan, betekent dit dus eigenlijk dat de het geheugen op 200 MHz loopt, maar dat er per tijdseenhijd twee keer zoveel data verstuurd kan worden. In de tabel hieronder zie je de meest voorkomende snelheden voor DDR SDRAM geheugen..Benaming

FSB snelheid

DDR snelheidPC2100 of DDR266

133 MHz

266 MHz

PC2700 of DDR333

166 MHz

333 MHz

PC3200 of DDR400

200 MHz

400 MHz
  1   2   3

 • Voorbeeld:Intel Pentium II 350 Mhz
 • Instructies per clocktick
 • Toepassingen (programmas)
 • Een moederbord analyseren door reviews lezen en prijzen te vergelijken!
 • De snelheid
 • De beste geluidskaart vind je door het lezen van recencies en vergelijken van prijzen! Onboard grafische kaart
 • Vergelijk prijzen en lees recenties over RAM geheugen !
 • De snelheid van DDR RAM geheugen
 • PC2100 of DDR266 133 MHz 266 MHz PC2700 of DDR333

 • Dovnload 107.07 Kb.