Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


La Boheme winnaar ‘kleintje’ Waddenrace 2013

Dovnload 7.15 Kb.

La Boheme winnaar ‘kleintje’ Waddenrace 2013Datum05.11.2018
Grootte7.15 Kb.

Dovnload 7.15 Kb.

La Boheme winnaar ‘kleintje’ Waddenrace 2013

HARLINGEN - Afgelopen zaterdagmorgen om acht uur klonk het startschot voor de negentiende Waddenrace. De wedstrijdleiding besloot vrijdagavond in verband met de verwachte stormachtige wind de wedstrijdafstand te halveren, zodat iedereen op tijd weer Harlingen kon zijn. Ook de verplichte rusttijd werd teruggebracht van vier naar twee uur. De elf deelnemers kozen zelf welke twee van de vier havens (Den Oever, Texel, Vlieland en Terschelling ) ze zouden aandoen, om vervolgens terug te keren naar Harlingen. De La Boheme, met schipper Leon van der Loo aan het roer, finishte zaterdagmiddag als eerste.

Er waren dit jaar door de slechte weervoorspellingen iets minder deelnemers dan in voorgaande jaren, maar dat maakte de wedstrijd niet minder spannend. Vier schepen vertrokken zaterdagochtend richting het noorden en de overige zeven zeilden richting het westen.

In de ochtend stond er weinig wind. Er werd gestart met hoog water, waardoor alle schepen het tij mee hadden. De Alida probeerde om achter Griend langs naar Terschelling te varen, maar moest dit door het vallende water opgeven en weer naar het vaarwater zeilen. Hierdoor werd veel tijd verloren en was de kans op een goede klassering verkeken. De La Boheme en de Passaat konden goed profiteren van de gunstige wind en mooie ebstroom. Eerstgenoemde nam de gok om door het Schuitengat te varen en dat pakte goed uit; de voorsprong op de Passaat werd een stuk groter.

De schepen die richting Texel zeilden hadden het zwaar door weinig wind uit een niet al te gunstige richting, waardoor er behoorlijk gelaveerd moest worden. De Aegir, Bree Sant, Dageraad en Avanti kruisten langs de afsluitdijk richting Texel, de Hollandia bleef wat noordelijker en zij kwam dan ook als eerste aan op Texel. Drie schepen namen overdag hun rust. De Lytse Hyle en Alida omdat zij werden tegengezeten door de wind en stroom, de Hollandia gokte op meer wind later in de middag. De andere schepen namen hun rust bij aankomst in de haven van Harlingen. Rond het middaguur gaf het KNMI al een waarschuwing voor zuidwest zeven en voor de zondag vlagen van 50 knopen. Desondanks bleef het nog geruime tijd zuidzuidwest vier waaien, wat voor de deelnemers een prima zeilwindje was.

De La Boheme probeerde richting Vlieland een iets kortere route te nemen en liep daar even vast aan de grond, maar kon de voorsprong behouden en deed als eerste de twee havens aan. De weg terug naar Harlingen ging voorspoedig door het opkomende tij. Voor de Avontuur werd het nog spannend hoe laat de Hollandia de haven van Harlingen binnen zou lopen, omdat zij hun rusttijd al hadden gehad. Uiteindelijk besliste het zich in het voordeel van de Avontuur, met een verschil van twee minuten en 40 seconden. Om negen uur ‘s avonds was iedereen weer terug in de haven van Harlingen, terwijl de wind behoorlijk toenam.

De wedstrijdleiding is tevreden over het verloop van deze sportief gevaren wedstrijd zonder protesten en schade. Volgend jaar is het twintigjarig lustrum van de Waddenrace. Het streven is dan ook dat er de volgende editie twintig deelnemers zijn voor deze mooie wedstrijd, die elk jaar in het eerste weekend van november wordt gevaren.

Behalve de standaardprijzen zijn er ook nog twee andere prijzen vergeven dit weekend. De voorspelling van de volgorde van de havens en de zeiltijd van het eigen schip is gewonnen door De Dageraad; zij arriveerden 11 minuten en 14 seconden eerder dan voorspeld. De prijs voor het beste en mooiste logboek is gewonnen door de Aegir. De prijsuitreiking vond zondagavond plaats in café De Lichtboei, waar nog tot in de kleine uurtjes feestgevierd werd.Uitslagen Totale zeiltijd

1e: La Boheme 10 uur en 34 minuten


2
e : Passaat 11 uur en 0 minuten
3
e : Avontuur 11 uur en 54 minuten.
4
e : Hollandia 11 uur en 56 minuten
5
e : Lytse Hylke 12 uur en 7 minuten Buiten mededinging
6
e : Bree Sant 12 uur en 16 minuten
7
e : Aegir 12 uur en 28 minuten
8
e : Alida 12 uur en 51 minuten
9
e : Dageraad 13 uur en 20 minuten
10
e : Najade 13 uur en 54 minuten
11
e : Avanti 14 uur en 28 minuten


  • Uitslagen Totale zeiltijd

  • Dovnload 7.15 Kb.