Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Lmc voortgezet Onderwijs Procesverlag

Dovnload 69.72 Kb.

Lmc voortgezet Onderwijs ProcesverlagDatum12.05.2019
Grootte69.72 Kb.

Dovnload 69.72 Kb.

LMC Voortgezet Onderwijs

Procesverlag

De biggetjes
De biggetjes

LMC Voortgezet Onderwijs

Procesverlag

De biggetjes
De biggetjesAuteurs

Maihoa Vu

Demi Breur

Delysia Vehanera van Velzen

Ilaisha Nijverman

Ismaïl Ambarki

David la Cruz

Mourad Mellouki

Ayyoub Benamari

Joyner Conçeicão Salomão

INHOUDSOPGAVEN


4

4

4


Inleiding

Aanleiding

Doelstelling

Structuurbeschrijving


5

5

55
Onderzoeksopzet

Hoe ontwikkel je een sprookjesboekje met linoleum?

Hoe bepaal je of het sprookje voldoet?

Wat zijn de eisen van de klant?

Hoe ziet het ontwikkelingsproject eruit?


6
Procesbeschrijving

werkwijze

Conclusie


6

6
Ben je tevreden over je werkwijze? Is dit een werkwijze die je de volgende keer opnieuw zou hanteren? Wat zou je de volgende keer anders doen?
7

7

7


Wat is er terecht gekomen van de planning die je aan het begin van het project hebt opgesteld: heb je de voorgenomen uren werkelijk besteed, of is het meer/minder geworden? Hoe komt dat?

Ben je tevreden over je opgeleverde producten (documenten, rapportage, producten)? Wat zijn de sterke kanten van de verschillende producten? Wat zijn de zwakke kanten?

Wat heeft dit project jou vakinhoudelijk opgeleverd? Hoe kun je het geleerde gebruiken bij het vervolg van je eigen opleiding en vervolg projecten?

Ben je tevreden over de samenwerking in je groep? Zijn er dingen voor verbetering vatbaar?


9

10

11


Evaluatie

Inhoudsopgaven

Evaluatie

Cijfers teamleden

INLEIDING

Aanleiding

Onze opdracht is om een boekje te maken gebaseerd op een sprookje. Hierbij zijn er veel eisen van onze opdrachtgever. Het moet namelijk een linoleum ruk zijn, en mag 2 kleuren bevatten en zwart. De drukken moeten met drie drukken gedrukt worden. Wij werken in totaal met negen personen, waarvan ieder een eigen functie, zo heb je de ontwerper, twee redacteurs, twee snijders, twee drukkers en twee binders. De namen vertellen ons al wat de taken zijn. Wij hebben een bepaalde datum afgesproken met de opdrachtgever namelijk 24/06/2014. We zullen ook een tijdlijn maken, waarin we een beeld maken van de deadline van alle delen, zoals de deadline van wanneer we klaar moeten zijn met drukken om maar een voorbeeld op te noemen.Doelstelling

Ons doelstelling is om een sprookjesboek te maken, met als materiaal linoleum, een aantal bladzijdes van negen en met drie verschillende kleuren. Het boekje heeft een grootte van 21 centimeter bij 19 centimeter. Het sprookje dat wij hebben gekozen is het volgende: De 3 biggetjes. De kleuren die wij hierbij kozen zijn roze, groen en zwart. Bij het maken van het boekje maken wij gebruik van alle schakels in ons bedrijf. We hebben een ontwerper, 2 redacteurs, 2 snijders, 2 drukkers en tot slot 2 binders. In ons bedrijf is het belangrijk dat we rekening houden met tijd, deadlines en kwaliteit. Hiervoor is een goede samenwerking nodig. Dit is zeker een doelstelling van ons. Want een mooi en goed product heeft passie nodig van de makers om te kunnen glimmen! Ons boekje bestaat uit 9 bladzijdes, waarin elke bladzijde een ‘’tekening’’ heeft die drie keer gedrukt is op dezelfde plek, elke drukronde heeft een andere kleur. Uiteindelijk creëer je dus een eigen kleurdoor middel van 3 drukken op dezelfde plek en de kleur die gecreëerd wordt is natuurlijk gebaseerd op de 3 kleuren die werden gebruikt tijdens het drukken. De binders zorgen dat het boekje gebonden en verzorgd eruit komt te zien, de laatste maar zeker niet de onbelangrijkste schakel. Uiteindelijk als het eindproduct klaar is voor de klant, dan komt er een winnaar tussen ons concurrent en ons bedrijf. We willen graag winnen.Structuurbeschrijving

In dit verslag komt u te weten wie wij zijn als bedrijf; onder welke naam wij produceren en uit wie wij bestaan. Wij maken later ook duidelijk wat we gaan maken, hoe wij dit gaan aanpakken, de takenverdeling binnen dit project tussen de 9 mensen van ons team. De Benodigdheden voor de productie van het boekje, onze doelgroep waarvoor het boekje voor bedoeld is, onze werkwijze van de ontwikkeling van het boekje en wat we hebben geleerd van de obstakels en problemen tijdens dit project en uiteindelijk daarvan een evaluatie. Dit alles zult u later stapsgewijs terug zien.ONDERZOEKSOPZET

Hoe ontwikkel je een sprookjesboekje met linoleum?

Als eerst maak je een ontwerp van het verhaal wat je gaat verbeelden. Vervolgens werk je dit uit tot een nette tekening. Dit moet je op de lino overtekenen. Als je dit hebt volbracht snij je met een guts de delen uit waarvan je wilt dat ze niet worden gedrukt weg. Als je hebt gesneden rol je inkt in in welke kleur je het wilt. Vervolgens rol je met de roller over het lino stukje en druk je dat af op een vel papier. Dit bind je vast aan andere papiertjes zodat het een boek vormt.Hoe bepaal je of het sprookje voldoet?

Onze product is een sprookjesboek van linoleum. Hierbij hebben wij een paar randvoorwaardes: • Het moet een bekend sprookje zijn.

 • Het moet uitgesneden worden uit linoleum.

 • Het mag maar drie drukken hebben waarvan 2 kleuren + zwart.

 • De druk moet 21 bij 19 zijn.

 • Het moet een snij- en druk-plan hebben.

 • De taken zijn: Ontwerper, redacteurs, snijders, drukkers en binders.

 • Ieder lid moet een van deze taken hebben.

 • Het moet samen een geheel worden door samenwerking.

 • 9 plaatjes die 18x gedrukt moeten worden.

 • Er mogen geen letters of cijfers in voorkomen behalve op de voorpagina (titel)

 • De kleuren moeten samengaan met het verhaal.

Wat zijn de eisen van de klant?

 • 9 pagina’s

 • 3 kleuren verf

 • Sprookjesverhaal

 • Op blaadjes van 21 cm bij 19 cm

Hoe ziet het ontwikkelingsproject eruit?

Om dit project te kunnen doen moet je de volgende stappen doen: je moet als eerst de groepen vormen. De groepen zijn gevormd met behulp van de docent. Alle groepen bestaan uit negen mensen. Vervolgens spreek je af wat de afspraken zijn. Nadat je dat hebt gedaan spreek je af wie wat doet, takenverdeling. De takenverdeling gaat als volgt. Er is één ontwerper deze zorgt voor het uiterlijk van de personages de omgeving etc. De snijders hebben dan de taak om te zorgen in welke richting er wordt gesneden en bepaald wat de volgorde is van wat weggesneden wordt. De drukkers bepalen welke kleuren er worden gebruikt en welke als eerst en welke als laatst word gedrukt. Vervolgens worden deze drukken Als je te horen hebt wie wat doet ga je uit elkaar om te produceren van wat je moet doen. Vervolgens moet je produceren. Het produceren gaat als volgt. Als eerst moet een ontwerp gemaakt door de ontwerper. Daarna wordt het bepaald hoe het gesneden moet worden en word het ook gesneden. Vervolgens druk je de linoleum af op papier. Dit papier moet je aan elkaar binden.PROCESBESCHRIJVING

Werkwijze

We hebben d.m.v. papier en verf een verhaal op papier gekregen. De ontwerper heeft als eerst een ontwerp gemaakt van het verhaal. Vervolgens moesten wij allen een schets maken per scene. Nadat we dit hebben gedaan, moesten we een officiële tekening maken van de scene die we kregen. Toen moesten wij die op een stuk lino overtekenen doormiddel van carbonpapier. Vervolgens kregen we alleen één scene en het bijbehorende snij-plan erbij. Toen begonnen we te snijden uit de lino. Vervolgens als de lino gesneden was, was hij klaar om de eerste druk te drukken in de kleur roze. Nadat deze eerste druk klaar was, moesten we weer snijden voor de volgende tweede druk in de kleur groen. Vervolgens moesten we voor de laatste keer snijden voor de laatste druk in het zwart. Dit deden we zo, zodat de biggen roze werden, de bomen en het gras groen en de wolf zwart. Vervolgens, toen deze drukken klaar waren, werden er 9 boekjes gemaakt doormiddel van een touw dat de blaadjes bij elkaar hield.CONCLUSIE

Ben je tevreden over je werkwijze? Is dit een werkwijze die je de volgende keer opnieuw zou hanteren? Wat zou je de volgende keer anders doen?

Aan het begin van de samenwerking ging het in onze groep redelijk goed. Naarmate steeg de stress naar onze hoofden, waardoor er een slechte samenwerking werd gecreëerd. We kwamen in tijdsnood. Niet iedereen voldeed aan zijn of haar opdracht. Waardoor we steeds vast zaten. We waren het steeds niet met elkaar eens waardoor we ook steeds in discussie kwamen. Met het gevolg dat we pas later aan het verslag konden beginnen. Deze discussies kwamen voor in de lessen economie en creative labs. Wat we de volgende keer beter zouden kunnen doen is minder discussiëren en meer werken. Luisteren naar elkaar en begrip tonen voor elkaars meningen.Wat is er terecht gekomen van de planning die je aan het begin van het project hebt opgesteld: heb je de voorgenomen uren werkelijk besteed, of is het meer/minder geworden? Hoe komt dat?

We hebben om eerlijk te zijn geen planning gemaakt omdat het erg chaotisch was in het begin van dit project. Meneer Somedo moest een paar keer ingrijpen omdat het anders de verkeerde kant op liep. We hebben gewoon gedaan wat Meneer Somedo zei, en uiteindelijk in de laatste paar weken zijn we behoorlijk opgeschoten. En is de samenwerken verbeterd. We luisteren nu beter naar elkaar en voldoen aan de opdrachten die er worden gegeven.Ben je tevreden over je opgeleverde producten (documenten, rapportage, producten)? Wat zijn de sterke kanten van de verschillende producten? Wat zijn de zwakke kanten?

Ons opgeleverde producten hebben een heel mooi en creatief ontwerpproces gehad. Dat is voor ons en voor de klant een pluspunt want wij leveren kwaliteit en de klanten ontvangen iets moois van kwaliteit. Ons opgeleverde producten hebben wij met veel aandacht, passie en tijd gemaakt. Zoveel tijd dat er twijfels waren of we het eindproduct wel af krijgen. Ons zwakke punten zijn dat ons samenwerking ons soms in de weg zat. Door slechte samenwerking kwamen we af en toe in tijdnood waardoor we achter liepen. Uiteindelijk hebben we ons weten op te pakken en verder te gaan met het proces.Wat heeft dit project jou vakinhoudelijk opgeleverd? Hoe kun je het geleerde gebruiken bij het vervolg van je eigen opleiding en vervolg projecten?

Er waren veel problemen in ons groepje. We kwamen in tijdnood en teamgenoten waren niet productief. We werkten te langzaam en sommige werkten helemaal niet. Na veel problemen en discussies begonnen we een planning te maken. Veel teamgenoten zijn over gaan werken om zo op schema te lopen. We hebben ook een plan gemaakt. Dus hoe we sneller kunnen drukken en snijden enz. We hebben besloten dat er 3 drukkers, 3 snijders en 3 rollers zijn. Onze plan hebben we uitgevoerd en we zijn gekomen op 93 drukken op 1 dag. Hiervan hebben we geleerd dat je al vanaf begin af aan een planning moet maken. Soms moet je jouw idee loslaten en akkoord gaan met die van een ander. Als laatst wat we ook kunnen gebruiken in onze opleiding: Maak een plan van aanpak om als bedrijf productiever te zijn.Ben je tevreden over de samenwerking in je groep? Zijn er dingen voor verbetering vatbaar?

Wij zijn tevreden over de samenwerking in de groep, soms waren er wat onenigheden maar die werden later al snel wel weer opgelost. We waren sterk in het zelfstandig werk (dus je eigen taak goed uitvoeren). En op een aantal dagen zeer productief. Ook werkte iedereen over waardoor we op een voorsprong kwamen.EVALUATIE

INHOUDSOPGAVEN


4

4

4


Inleiding

Aanleiding

Doelstelling

Structuurbeschrijving


5

5

55
Onderzoeksopzet

Hoe ontwikkel je een sprookjesboekje met linoleum?

Hoe bepaal je of het sprookje voldoet?

Wat zijn de eisen van de klant?

Hoe ziet het ontwikkelingsproject eruit?


6
Procesbeschrijving

werkwijze

Conclusie


6

6
Ben je tevreden over je werkwijze? Is dit een werkwijze die je de volgende keer opnieuw zou hanteren? Wat zou je de volgende keer anders doen?
7

7

7


Wat is er terecht gekomen van de planning die je aan het begin van het project hebt opgesteld: heb je de voorgenomen uren werkelijk besteed, of is het meer/minder geworden? Hoe komt dat?

Ben je tevreden over je opgeleverde producten (documenten, rapportage, producten)? Wat zijn de sterke kanten van de verschillende producten? Wat zijn de zwakke kanten?

Wat heeft dit project jou vakinhoudelijk opgeleverd? Hoe kun je het geleerde gebruiken bij het vervolg van je eigen opleiding en vervolg projecten?

Ben je tevreden over de samenwerking in je groep? Zijn er dingen voor verbetering vatbaar?


9

10

11


Evaluatie

Inhoudsopgaven

Evaluatie

Cijfers teamleden

Evaluatie

Evaluatie Maihoa Vu

Evaluatie Demi Breur

Evaluatie Delysia Vehanera van Velzen

Evaluatie Ilaisha Nijverman

Evaluatie Ismaïl Ambarki

Evaluatie David la Cruz

Evaluatie Mourad Mellouki

Evaluatie Ayyoub Benamari

Evaluatie Joyner Conceicao Salomao

Cijfers teamleden

Persoonlijke opdracht van Ayyoub

ik heb geleerd dat als we samenwerken dat dat altijd beter is dan alleen werken. Ook leren we elkaar beter kennen. En is het leuk om te werken op bepaalde gebieden. Ik heb geleerd dat als we elkaar op een normale manier en toon aanspreken, dat je altijd goed bezig bent, ook merk je dat men beter luistert en ook aandachtig is. Hier hebben wij veel profijt van gehad. Dit is ons opgevallen en waren wij hier trots op.

Wij hebben een sprookjesboek gemaakt met linoleumdrukken. Er waren een aantal eisen van de klant (opdrachtgever) waar wij ons aan moesten houden. Dit was erg lastig, maar wij hebben het product aan die eisen laten voldoen. Ik ben erg trots op het eindproduct. Wij hebben dit samen gedaan, ondanks de een meer heeft gedaan dan de ander. En dat vergeten wij als bedrijf absoluut niet.

Als ik voor ieder personeel een cijfer moet geven dan zitten we wel allen op een voldoende. Ik zou MaiHoa en Ilaisha een 7.5 geven en Delysia, Demi, David, Mourad en Joyner een 7.0. Ismail een 8.5. Wij hebben allen heel goed gewerkt. We waren streng voorelkaar en voor ons zelf. Het was niet altijd even makkelijk maar als we streng zijn voorelkaar en voor ons zelf, heb je geen andere keus. dit was het beste dat we konden doen en wij zijn blij dat wij deze ideeën hebben gehad en hebben toegepast.

De opdracht CKV heeft veel te maken met economie. Zoals het vormen van een bedrijf en een zo goed mogelijk product maken dat kwalitatief is. En de processen die zijn geweest vallen allemaal in het kader van Economie en Management & Organisatie.

Persoonlijke opdracht van Delysia

In dit project was ik redacteur, dat betekent dat je veel verantwoordelijkheid op je neemt. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je collega’s. Voor mij was het belangrijk om te werken aan mijn minpuntjes op het gebied van samenwerken. Het zit namelijk zo dat ik gewend ben om de leiding te nemen, vandaar dat ik dit keer de leiding aan een ander gaf. Soms had ik het dan ook een beetje moeilijk omdat ik geen controle had. Maar in het algemeen ging/gaat dat best goed inmiddels. In het bedrijf waar ik aan deel neem is er slechte communicatie, vandaar dat de samenwerking niet altijd even goed verloopt. Maar buiten dat is er een goede sfeer waardoor ik met zin aan het werk ga. De opdracht van CKV heeft zeker een ‘verbinding’ met het ondernemen. Bij CKV leren we werken met de hand (uitvoeren) en bij ondernemen leren we juist werken met ons ‘hoofd’ (nadenken en communiceren). Wat ik achteraf heb geleerd is om meer te communiceren en minder op mezelf te zijn, want in een opdracht waarbij je moet samenwerken is het belangrijk om NIET op jezelf te zijn.

Ismael krijgt een 7,5. Buiten school heeft hij veel tijd besteed aan ons project. De reden waarom hij geen hoger cijfer krijgt is omdat hij soms te aanwezig is (net als ik). Ayyoub krijgt een 6,5. Omdat hij niet altijd even serieus is. Hij heeft ook nog nooit overgewerkt. De reden waarom het toch een ruime voldoende is, komt omdat als hij eenmaal aan het werk was, dan deed hij goed zijn best. Mourad krijgt hetzelfde cijfer als Ayyoub met ook dezelfde reden. David krijgt een 7,0 hij is niet altijd serieus maar hij werkt netjes en secuur vandaar dat hij een 7 krijgt. Joyner krijgt een 7,5 met dezelfde reden als Ismael. Ilaisha krijgt een 7. Ze heeft wel eens overgewerkt en is een sterke kracht in ons team. Demi krijgt een 9 ze werkt heel goed. Hoa krijgt een 7,5 ze werkt veel (over) maar soms is ze wat te bazig waardoor sommige niet meer zoveel zin hebben om te werken.

Persoonlijke opdracht van David

In dit project ben ik op het gebied van samenwerken veel vooruit gegaan. Ik was samen met Mourad zelf de drukker. Wij hadden de taak om de kleuren en techniek van het drukken uit te zoeken en ook uit te voeren. Wij moesten hierbij de lichte kleuren als eerste laten drukken en daarna de donkere, omdat donkere kleuren (zwart enz.) sterker zijn dan bijvoorbeeld roze, waardoor roze niet meer zichtbaar wordt. Ook moesten de 2e en 3e druk heel precies worden gelegd op de eerdere druk(ken) waardoor er mensen moesten worden aangewezen die dat goed konden. Ook moest je goed nadenken over welke kleuren er moeten worden gebruikt, omdat je maar 3 kleuren mocht gebruiken waardoor er dus weinig keuze was. De kleuren die wij hadden gekozen waren op drukvolgorde: roze, (donker)groen en zwart. De samenwerking tussen ons (drukkers) en snijders was wat minder omdat er niet altijd goed werd overlegt met elkaar. Door deze CKF opdracht leer je eigenlijk allemaal dingen die je ook in een normaal bedrijf tegenkomt. Je leert bijvoorbeeld goed te overleggen en dat als maar een iemand iets niet (goed) doet dat dat grote gevolgen heeft op het hele bedrijf.

Ayyoub: 6,5 hij kon zijn taak als binder nog niet bewijzen omdat wij nog niet zo ver zijn. Hij kan vooral goed rollen. Hij is vaak tijdens de pauzes samen met Mourad weg en werkt ook na school weinig over. Soms kletst hij teveel met Mourad waardoor ze minder serieus en productief gaan werken. Delysia: 6,5 zij doet haar eigen taak wel goed en werkt goed zelfstandig. Maar zit te vaak op haar telefoon. Demi: 8,3 zij werkt altijd serieus en kan goed leiding geven. Hoa: 7,8 heeft goed de leiding en kan hard werken (zowel na school als tijdens school), maar doet soms te bazig. Ilaisha: 7,5 Werkt hard en goed maar doet soms niet serieus en lacht dan te veel waardoor er minder komt van werken. Ismail: 7,6 verricht zijn taak als snijder goed maar is soms eigenwijs en neemt dan zelf beslissingen. Joyner: 7,4 Kon zijn taak als binder nog niet bewijzen omdat wij nog niet zo ver zijn. Hij werkt vaak over en is vrij productief in een korte tijd. Maar hij doet soms niet serieus. Mourad: 6,2 kan net als Ayyoub goed rollen maar maakt soms kleine foutjes en is net als Ayyoub vaak in de pauzes snel weg en soms te laat. Ook kletst hij soms te veel met Ayyoub.

Persoonlijke opdracht van Demi

Ik heb zelf erg mijn best gedaan om de groep een beetje te leiden. Mijn functies in de groep waren Redacteur (samen met Delysia) en Projectleider (samen met Hoa/Joyner). Om de groep zo goed mogelijk te laten functioneren probeerde ik veel verantwoording bij de leerlingen zelf te leggen. Uiteindelijk kwam ik erachter dat dat totaal geen goed idee was, want het proces verliep niet goed. We hebben toen met de groep bij elkaar gezeten en we kwamen erop uit dat we alles op alles moesten zetten om het product nog af te krijgen. Ik heb me niet heel veel van slordigheidjes in de communicatie aangetrokken en heb mijn eigen werk zo goed mogelijk gedaan. Ik vond het heel goed van ons dat we op een gegeven moment toch snel de draad weer op konden pakken na een terugval. Daarbij vond ik het knap dat we, de dag dat we begonnen met de draad weer op te pakken, 93 drukken hebben geproduceerd. Dit was ons nog niet eerder gelukt. De aandachtspunten waar we toch nog aan moeten werken vind ik toch het luisteren naar elkaar en simpelweg het accepteren van elkaars mening. We hebben hier best vaak discussies over gehad. Bij CKV leren we o.a. hoe we moeten samenwerken. Dit is heel erg belangrijk bij ondernemen. Een bedrijf richt je niet alleen op. Je krijgt een bedrijf niet goed lopend in je eentje. Als je niet goed communiceert of je werkt niet goed samen dan gaat dat ten onder van de hele groep. Dit laatste lijkt heel vanzelfsprekend naar mijn idee, maar tijdens deze opdracht heb ik pas echt gezien hoe je erop achteruit kunt gaan. Het was voor mij dan ook zeker een leermomentje. Nu weet ik voor de volgende keer dat we eerst alles maar dan ook letterlijk alles eerst uit moeten denken en op papier zetten voordat we beginnen , want dan kan je daarna meteen aan het werk en wordt je vervolgens het hele proces door (bijna) niets je meer tegengehouden.

Hoa 7.0 ik vond dat Hoa goed werkte, maar soms een beetje te serieus en iets te bazig. Joyner 7.0 Joyner nam soms goed de leiding zoals ik had gevraagd. Hij deed dit goed en hij produceerde ook goed. Mourad 5.0 Ik vond dat mourad heel slecht werkte. Zijn verslagen waren niet goed en hij werkte sloom en zat, om het maar even zo te zeggen, gewoon lol te maken tijdens de lessen, terwijl Hoa en ik al een paar keer hadden gezegd dat hij moest gaan werken. Hij rolde wel goed. Ayyoub 6.4 Ayyoub werkte vrijwel goed, maar soms nog iets te los. Hij was soms niet serieus genoeg, maar hij produceerde over het algemeen wel goed. Ismael 6,8 Ismael is een vrijwel serieuze werker. Soms zelfs iets te serieus. Hij is heel eigenwijs en drijft heel erg zijn eigen zin door. Dit is soms positief, maar soms ook negatief want hij geeft andere soms niet de kans om hun idee te laten horen. Delysia 6,0 Delysia was niet heel erg actief in les. Ze werkte niet snel genoeg en zat vaak op haar telefoon. Met andere woorden ze maakt haar handen niet graag vuil. Ilaisha 7.5 Ilaisha was soms niet serieus, maar over het algemeen werkte ze heel erg goed en produceerde ook goed. Ilaisha wil dingen die ze doet goed doen en dat is fijn aan haar. Als ze inzet toont dan doet ze dat ook meteen heel goed. David 6.0 David werkte vaak niet serieus genoeg en als hij werk inleverde zaten er een paar slordige foutjes in. Verder vond ik dat hij tijdens de lessen van Creative Labs wel goed bezig was met drukken, soms liep hij een beetje alsof hij niets te doen had en vroeg dan ook niets.

Persoonlijke opdracht van Ilaisha

Ik zelf werd ingedeeld als snijder en ik heb zo veel mogelijk me best gedaan met de andere snijder, Ismaël, de andere mensen in het groepje te laten begrijpen hoe we van plan waren de lyno-stukjes te gaan snijden. Wij (Ismaël en ik) gingen eerst uitproberen hoe we wilden gaan snijden. Vervolgens hebben wij een snijplan gemaakt, wat we later wel weer moesten verbeteren. Dit snijplan maakten wij per scene, zodat het duidelijk was voor de groepsleden hoe, wat en wanneer ze iets precies moesten snijden. Wat ik nog wel beter kan is meer opletten of er wel goed gesneden word, dit heb ik eigenlijk nooit gedaan, omdat ik te veel gericht was op mijn eigen doelen. De opdracht die we hebben gedaan bij mevrouw Fernandes heeft een hoop met ondernemen te maken: we werkten als 2 bedrijven die de opdracht hadden om de klant (mevr. Fernandes) uiteindelijk 2 sprookjesboeken te geven die bestaan uit 3 drukken. Zo leerden wij hoe we later, als we in een bedrijf gaan werken, samen zullen moeten gaan werken.

Hoa 7,3 Was wel goed bezig en altijd aanwezig. Was vaak te veel bezig en best bazig. Delysia 6,5 Was eigenlijk wel altijd bezig met wat haar taak was. Liet zich te snel afleiden door haar telefoon. Demi 8,0 Was altijd goed bezig. Joyner 6,5 Werkte wel goed aan zijn eigen taak. Was overdreven sloom met sommige dingen en was niet altijd serieus bezig. David 6,5 Als hij eenmaal bezig was met iets hield, richtte hij zich daar ook goed op. Was wel vaak niet serieus bezig en liep vaak rond alsof hij niks te doen had terwijl dat wel zo was. Mourad 5,4 Het rollen ging soortig goed. Maakte veel fouten en was vaak erg onserieus. Ayyoub 6,4 Was wel goed bezig met snijden, rollen en drukken. Hij hield zich aan de afrspraken die we van tevoren hadden afgesproken. Kwam vaak laat de les binnen en was op sommige momenten niet serieus bezig. Ismaël 6,8 Was eigenlijk wel altijd serieus en werkte ook wel goed. Kon wel wat minder eigenwijs.

Persoonlijke opdracht van Ismaïl

Tijdens onze opdracht heb ik gewerkt als snijder. Dat betekent dat ik de baas ben over het snijden. Ik moet letten op de medewerkers dat ze goed en ongevaarlijk snijden. Daarnaast moet ik ook een snij-plan maken. Een snij-plan is een plan. In dat plan moet staan hoe we moeten snijden. Ik vond dat het matig ging want er waren wel heel wat conflicten en discussies. We kwamen ook in tijd nood. Maar aan het eind is het veel beter gegaan want we hebben ook een plan van aanpak gemaakt. Voor de volgende keer moeten we beter plannen. Ook moeten we een plan van aanpak maken voordat je begint met werken. Als laatst vind ik dat je soms je idee naast je moet leggen en akkoord gaan met het idee van andere moet meegaan. Deze opdracht heeft degelijk te maken met ondernemen. Het lijkt alsof je voor een echte bedrijf werkt. Je moet goed plannen en je moet klaar zijn voor de deadline. Er moet in de tussentijd ook nog veel gebeuren. Zoals ontwerpen, drukken, snijden enz. Je wordt ook ingedeeld in je talent zodat het bedrijf productiever is. In het kort: Je moet veel doen en veel plannen om je opdracht af te hebben voor de deadline. Vandaar dat de ckv opdracht te maken heeft met ondernemen.

Ayyoub: 6,1 – Hij was veel aan het praten en spelen met Mourad en daardoorliepen we achter op schema. Af en toe niet serieus + Als hij gescheiden is van Mourad kan hij hard werken. Mourad: 6.1 – Hij was veel aan het praten en spelen met ayyoub en daardoor liepen we achter op schema. + Als hij gescheiden is van ayyoub kan hij hard en serieus werken. Delysia: 6,8 – Ze zit vaak op haar telefoon + werkt heel goed als ze een opdracht krijgt. Hoa: 7,8 – Af en toe heel bazig +Als ze minder gestrest dan kan zij wel goed leiding nemen. Ze werkt vaak over. Demi: 8,1 + Ze heeft vaak over gewerkt en heeft de team veel geholpen( geen minpunt voor haar) Joyner: 7,5 – af en toe deed Joyner irritant + werkte heel goed en kwam af en toe overwerken. David: 7,5 – af en toe deed David irritant + Houd zich goed aan de opdracht en werkt heel goed. Ilaisha: 7,5 – lacht best vaak + werkt heel goed en is vaak serieus

Persoonlijke opdracht van Mourad

Ik heb in dit project veel geleerd op het gebied van samenwerking en tegelijkertijd ook zelfstandigheid. Hier ben ik ook in vooruit gegaan. In ons groepje ben ik de drukker samen met David. Wij moesten de kleuren uitkiezen waar we het boekje mee zouden maken, dus waarmee we de linoleum zouden drukken. Wij moesten drie kleuren uitkiezen die elkaar niet kunnen overlappen tijdens het drukken. Wij kijken af en toe naar de drukken om te kijken of alles goed gaat. Zelf zit ik vaak te rollen, soms bijna de hele les. In het begin begon iedereen met snijden, dus ik ook, daar waren we klaar mee en toen begonnen we met rollen en drukken. Eerst begon ik met drukken, maar later ging ik rollen. We hadden een voorsprong op het andere team en dat hebben we nog steeds. De laatste les hebben ik en de rest best goed gepresteerd. We hebben veel afgekregen en een grotere voorsprong gemaakt op het andere team. Tussen de snijders en de drukkers (David en ik) waren er soms wat onenigheden maar verder ging het goed. Bij dit project heb ik geleerd hoe het er een beetje in het bedrijfsleven gaat. Hoe het werkt met de deadlines dat iedereen zijn eigen deel op tijd af moet hebben.

Hoa : 6,9 + Neemt goed leiding. – Te bazig. Demi : 6,5 + Geeft duidelijk de takenverdeling aan en kan iedereen goed aansturen. –Praat soms wel. veel en maakt zelf niet zo veel. Ayyoub : 7,0 + Doet wat hij moet doen. – Praat veel en doet af en toe onserieus. Illaisha : 6,7 + Is niet storend voor andere mensen en maakt taak af. – Soms onserieus. Ismael : 6,5 + Is niet storend voor andere mensen en maakt taak af. – Deed in het begin niet zo veel en soms druk. Joyner : 7 + Werkt goed door. – Praat af en toe veel. David : 6,1 + Goed om mee samen te werken. – Kan soms onserieus en afleidend zijn. Delysia : 5,7 + Werkt goed - Alleen praat af en toe veel en zit op haar telefoon.

Persoonlijke opdracht van Hoa

Ik heb veel geleerd in dit project, bijvoorbeeld hoe we moeten samenwerken en communiceren om het project doorlopend te maken. Aan het begin van dit project was het nog nieuw voor ons, maar naar mate werd het steeds duidelijker hoe en wat de bedoeling was. We waren in het begin erg langzaam maar hoe dichterbij de deadline hoe sneller we gingen werken. Op een gegeven moment liep het project de verkeerde kant op. Na veel neerslagen ging het uiteindelijk goed en werkten we gewoon door. Er was veel discussie, maar iedereen voldeed aan zijn of haar opdracht die hun werd gegeven. Veel mensen hebben overgewerkt, maar een paar ook wat minder. Ik werd gekozen als Ontwerper, mijn taak was om tekeningen te ontwerpen. Aan het begin van dit project was ik wel bazig, maar ik wou alleen dat iedereen door ging, omdat we nog maar een paar weken hadden. Ik ben wat over de grens gegaan maar we hebben het samen weer opgepakt.

Mourad: 5.0 Hij voldeed aan de opdracht die hem werd gegeven. Wat minder bij hem was, is dat hij weinig overwerkt en hij zit vaak te klieren. Hij werkt erg langzaam en nooit echt serieus. Ayyoub: 5.9 Hij voldeed aan de opdracht die hem werd gegeven. Wat minder aan hem was is dat hij ook vaak kliert en weinig overwerkt. Ismail: 6.9Hij werkt vaak over voldoet aan de opdracht, alleen als hij iets niet kan dan doet hij dat ook niet, zo kan hij het niet leren. Demi: 8.0 Ze neemt goed de leiderschap en houd alles op orde. Werkt ook vaak over en voldoet aan haar taken. Ilaisha: 7.0 Ze voldoet aan haar opdracht, af en toe niet serieus maar als we er iets van zeggen stopt ze en pakt de draad weer op. David: 6.0 Hij werkt soms langzaam maar hij voldoet aan zijn taken, hij dagdroomt vaak maar werkt af en toe over. Hij heeft vaak zijn werk afgeraffeld. Joyner: 7.0 Neemt goed de leiding over, aan het begin wat tegenslagen maar aan het einde van het project werkt hij hard en goed.

Persoonlijke opdracht van JoynerIk had in onze groep de taak als binder samen met Ayyoub. Onze (Ayyoub en ik) taak hebben we nog niet volbracht, omdat wij nog niet zo ver zijn om de drukken te binden. Ik heb tot nu toe niets gedaan van mijn afdeling dus ik ga het over hebben wat ik wel heb gedaan. Ik heb zelf veel bemoeit met het snijplan samen met Ismaïl en Ilaisha, omdat ze daar wel wat moeite mee hadden en ik bijna een snijder was hebben zij mij dus gevraagd om mee te helpen. Ook heb ik veel met de drukkers (David en Mourad) overlegd om de kleuren omdat zij geen overeenkomst hadden met het snijplan. In het begin ging het wat stroef in de groep niemand kwam zijn afspraken na, er was veel discussie onderling, we werkte niet goed samen en we liepen achter. Maar dit hebben we wel goed herpakt door toch aar elkaar te luisteren, hard te werken en onze afspraken na te komen. Het goede aan ons groepje vond ik dat we het toch niet opgaven en toch verder gingen in plaats van in elkaars haren vliegen. Het overwerken van ons groepje was ook goed, want zo zag je dat we toch wel de motivatie hadden om het af te krijgen en natuurlijk beter te zijn dan het ander groepje. Maar waar we nog aan moeten letten is de werkwijze, want elke dag veranderen de rollen wel eens en dan weet je niet wat je moet doen als je elke dag iets anders moet doen. Deze opdracht heeft degelijk te maken met onderneming. Wij hebben nu kunnen weten hoe het is om in een groep te werken waarvan iedereen zijn eigen gewoontes heeft die je allemaal anders moet aanspreken. Ook hebben we geleerd hoe het is om in een werkelijke stresssituatie te zitten. We hebben ook ingezien hoe zwaar het is voor een baas om iedereen te vrede te houden en tegelijker tijd serieus te laten werken.

MaiHoa Vu heeft hard gewerkt en wilt graag dat alles perfect verloopt, alleen als er iets fout gaat strest ze en is ze niet meer zo fijn om mee te werken. Ondanks er problemen waren met het leiderschap heeft ze het toch herpakt en het goed gedaan 7,5. Demi Breur heeft de leiding genomen en heeft dit ook goed gedaan. Demi werkt hard en geeft goede aanwijzingen en valt niemand lastig, alleen niet zo productief als ze moet werken 8. Delysia Vehanera van Velzen heeft weinig gedaan is vaak aan de telefoon en als ze werkt werkt ze traag. In het begin van het project toen ze haar rol moest verrichten werkte ze hard maar nadat ze niet meer hoefte te “redacteren” deed ze niets meer en ging ze maar op haar telefoon 5. Ilaisha Nijverman heeft hard gewerkt maar was te vaak ziek soms kwam ze deze dagen dan niet inhalen na schooltijd en liepen we achter. Als ze aan het werk was was ze goed aan het werk en stoorde ze niemand alleen als ze niet gefocuste was lachte ze vaak en waren veel mensen uit hun concentratie 7. Ismaïl Ambarki heeft hard gewerkt en je zag dat hij dit graag wilde. Maar een heel groot nadeel is dat hij te eigenwijs is en geen zin meer heeft als hij zijn zin niet krijgt. Maar als hij goed doorwerkt is hij ontzettend productief. Hij moet wel op zijn volume letten 7. David la Cruz liep er soms bij alsof hij aan het slaapwandelen was en was ontzettend traag met produceren, maar hij werkte wel goed na school en werkte wel productief als hij druk van de groep op zijn schouders had 6. Mourad Mellouki heeft het in mijn ogen niet goed gedaan. Hij stond er maar bij alsof het niet boeide wat we deden. En als hij aan het werk was was hij ontiegelijk langzaam. Ook is hij na school niet gekomen terwijl hij niets produceerde 4.5. Ayyoub heeft het wel goed gedaan werkte heel hard als roller en produceerde veel, alleen als hij irritant deed deed hij echt irritant, dan werkt hij niet en praat dan over andere dingen met Mourad. Als hij gescheiden is van Mourad werkt hij veel harder dit heb ik opgemerkt als we na school werken wanneer Mourad er dan niet is 6.5.

 • De biggetjes Auteurs
 • INHOUDSOPGAVEN
 • Procesbeschrijving werkwijze Conclusie
 • Evaluatie Inhoudsopgaven Evaluatie Cijfers teamleden INLEIDING Aanleiding
 • ONDERZOEKSOPZET Hoe ontwikkel je een sprookjesboekje met linoleum
 • Hoe bepaal je of het sprookje voldoet
 • Wat zijn de eisen van de klant
 • PROCESBESCHRIJVING Werkwijze
 • CONCLUSIE Ben je tevreden over je werkwijze Is dit een werkwijze die je de volgende keer opnieuw zou hanteren Wat zou je de volgende keer anders doen
 • Wat is er terecht gekomen van de planning die je aan het begin van het project hebt opgesteld: heb je de voorgenomen uren werkelijk besteed, of is het meer/minder geworden Hoe komt dat
 • Ben je tevreden over je opgeleverde producten (documenten, rapportage, producten) Wat zijn de sterke kanten van de verschillende producten Wat zijn de zwakke kanten
 • Wat heeft dit project jou vakinhoudelijk opgeleverd Hoe kun je het geleerde gebruiken bij het vervolg van je eigen opleiding en vervolg projecten
 • Ben je tevreden over de samenwerking in je groep Zijn er dingen voor verbetering vatbaar
 • EVALUATIE INHOUDSOPGAVEN
 • Evaluatie Inhoudsopgaven Evaluatie Cijfers teamleden Evaluatie

 • Dovnload 69.72 Kb.