Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Maak een slimmere wereld

Dovnload 4.3 Kb.

Maak een slimmere wereldDatum12.03.2017
Grootte4.3 Kb.

Dovnload 4.3 Kb.

Maak een slimmere wereld

Maak samen met je klasgenoten een slimmere wereld!

Hoe? Door nieuwsgierig te zijn. Nieuwsgierigheid kan je goed oefenen door vragen te stellen. Stel vragen aan je ouders waarom er verpakking is die slecht is voor het milieu, aan anderen waarom er eten wordt weggegooid, waarom mensen spullen op straat gooien. Verzin zelf veel vragen. En als je verlegen bent en het vragen stellen niet durft denk dan maar even aan André Kuipers de astronaut. Die was ook bang toen hij in de raket ging stappen die hem om de aarde bracht. Maar hij heeft het wel gedaan en achteraf is hij daar heel blij mee. Hij heeft de aarde vanuit de ruimte gezien en zag dat de aarde heel mooi is. Hij vindt dat de aarde zo mooi moet blijven en zet zich nu in voor de verbetering van het klimaat. Hij kan daar mooi over vertellen. Als André Kuipers je tegenkomt en ziet dat je het niet makkelijk vindt om vragen te stellen dan zal hij tegen je zeggen: Doen, je kan het!
Als je veel vragen stelt krijg je veel antwoorden. Je zult verrast worden door alle ideeën die je daardoor krijgt. Een idee is de start. De start van een actie. Want daar gaat het toch om, dat we met ons allen in beweging komen. En dat we met ons allen zorgen voor een beter klimaat, voor Zero Waste (weet je nog wat dat betekent?).
Om samen een slimmere wereld te maken zijn er dus 3 stappen nodig:

Stap 1: stel vragen!!! En als je dat gewend bent, dan komt de volgende stap:

Stap 2: ga jezelf afvragen wat je van de antwoorden vindt. Wat is je mening!

Stap 3: wat ga je vervolgens doen? Wat is je actie?We geven graag het echt gebeurd voorbeeld van een meisje die de vraag stelde: “ Is het mogelijk een tapijttegel aan 2 kanten met tapijt te bedekken want dan hoef je hem alleen om te draaien als die versleten is. Er hoeft dan geen nieuwe tapijttegel worden gekocht en dat scheelt veel afval”. Die vraag had succes, 1 tapijttegel maker vond dit een goed idee en heeft de dubbelzijdige tapijttegel gemaakt. Zo zie je maar dat vragen stellen echt helpt.
Opdracht 3: Ga goed nadenken over welke vraag je wilt stellen ter verbetering van het milieu.
Wil je ons ook vertellen welke vraag je wilt stellen? Dat kan per mail: cees@elcid-procesinnovatie.nl. En wij zorgen ervoor dat je vraag persoonlijk wordt beantwoord. Kan in de klas zijn en als het bij een bedrijf is in het bedrijf zelf.


Dovnload 4.3 Kb.