Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Mark Rusman

Dovnload 149.31 Kb.

Mark RusmanDatum12.05.2019
Grootte149.31 Kb.

Dovnload 149.31 Kb.


Mark Rusman is al vanaf zijn vroege jeugd geïnteresseerd in martiale kunsten en was als kind onafscheidelijk van zijn plastic zwaard. Na het intensief beoefenen van diverse vechtsporten liep hij, in 1988, geheel per toeval tegen Wu stijl Taijiquan aan. Vanaf dat moment is Mark deze stijl gaan beoefenen en is er nooit meer mee opgehouden, mede doordat deze stijl hem voorziet van de informatie behoefte waarop zijn diepgewortelde fascinatie is gestoeld. Dit had echter ook tot gevolg dat hij werd geconfronteerd met cultureel vreemde aspecten, die een geheel nieuwe dimensie aanraakte. Dit bleek de aanleiding te zijn voor Mark om Traditioneel Chinese Geneeskunde (TCM) te gaan studeren. In eerste instantie om de onderliggende energetica van Taijiquan te doorgronden, maar nadat Mark volledig werd gegrepen door de fasicinerende visie op leven heeft hij er zijn professie van gemaakt. Beroepsmatig heeft Mark jarenlang een praktijk voor Chinese Geneeskunde gehad en gaf hij jarenlang les aan één van de meeste gerenomeerde TCM-opleidingen in Nederland.

Hedentendage houdt Mark zich beroepshalve hoofdzakelijk bezig met Taijiquan. In zijn eigen Instituut brengt hij de aspecten martiale kunde, Oosterse filosofie en Chinese geneeskunde bijéén binnen het strikte raamwerk van Meester Ma Jiangbao’s richtlijnen betreffende de Wu stijl Taijiquan. Via dit platvorm hoopt Mark twee van zijn hoofddoelen te realiseren. Ten eerste om mensen te inspireren en ten tweede om de Wu stijl in zijn al zijn kleurrijke en fascinerende facetten te promoten.
Lezing: Wat als de hemel omlaag zou vallen?

Een verkenning van het fenomeen structuur in Taijiquan
Spreker: Mark Rusman

 

Lie Zi, a Daoistische filosoof uit de Han dynastie, vraagt zich af wat er zou gebeuren als de hemel en de sterren omlaag zouden vallen en wat wat het gevolg zou zijn als de aarde instort. Kort samengevat reflecteert hij op de structuur van het universum en de plaats die alle samenstellende onderdelen hierin hebben.


In deze lezing zal er worden ingegaan op het fenomeen structuur binnen Taijiquan. Hoe is het te definiëren? Welke aspecten zijn hierbij betrokken en wat zijn hun respectivelijke funkties en hoe relateren deze aan elkaar. En is er een wisselwerking op ons zijn? Al deze facetten zullen de revue passeren met het doel om beter te begrijpen hoe het onze beoefening beïnvloedt.

Bart Saris beoefent Taijiquan sinds 1979. De eerste 6 tot 7 jaar was dat een Yang-stijl variant: een zogenaamde "simplified form", oa. bij Benjamin Lo en William Chen.

In 1986 vond er een grote ommezwaai plaats toen hij in Amsterdam zijn huidige leraar Meester Ma Jiangbao en diens toen 84-jarige vader Grootmeester Ma Yueliang zag demonstreren. Hij wist meteen dat dat het echte werk was. Het was toen voor het eerst dat het tot dan gesloten China een beetje open ging en we konden zien hoe autentiek Taijiquan er uit zag. Meester Ma Jiangbao bleef in Europa en sinds die tijd beoefent Bart Wu stijl Taijiquan. Bart beschouwt het als een voorrecht dat hij, als één van zijn eerste Europese leerlingen, al zo lang mag oefenen onder zijn bezielende leiding.
Bart geeft intussen al jaren zelf les, zowel wekelijks aan groepen als ook privé. Tevens is hij beschikbaar voor intensieve seminars in alle disciplines: hand- en wapenvormen en pushing hands. De lessen bestrijken zowel beginneres als [ver-]gevorderden.

Bart is tevens voorzitter van de EWTC (de Europese vereniging voor Wu Tai Chi Chuan). Deze vereniging heeft intussen vertakkingen door heel Europa heen, o.a. Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje, Italië, Oostenrijk en Roemenië. Het doel van de EWTC is onder andere het bewaken van de zuiverheid van de Wu-familie stijl en het opleiden en begeleiden van {aspirant} leraren.
Lezing: Er een fractie naast zitten, is het doel met 1000 km missen!

Een practisch seminar over de werking van structuur in Wu stijl Taijiquan
Instructeurs: Bart Saris en Mark Rusman
In Taijiquan wordt vaak gesproken over het gebruik van Jin (intrensieke kracht). Een primair criterium is echter dat de beoefenaar kennis heeft van ‘maateenheden’. Dit criterium is zeker niet alleen van toepassing op de afstand tov een tegenstander, maar eveneens en voornamelijk op de beoefenaar zelf. Dit komt oa. tot uitdrukking in het veelgebruike citaat: “Gronding zit in de voeten, kracht komt uit de benen, het middel is de regulator en de handen zijn de manifestoren.” De functionaliteit hiervan is grotendeels terug te brengen naar een correcte ‘uitlijning’ en vindt z’n effectiviteit in het vermogen om met “vier ons, duizend pond te kunnen afwenden”.
In dit seminar zal op een toetsende en speelse manier worden ingegaan op de wijze waarop Wu stijl Taijiquan in navolging van Meester Ma Jiangbao het bovengenoemde implementeerd. Wat is een correcte structuur, wat zijn hierbij de richtlijnen en hoe resulteerd het geheel in doeltreffendheid?

  • Lezing: Wat als de hemel omlaag zou vallen Een verkenning van het fenomeen structuur in Taijiquan Spreker: Mark Rusman
  • Bart Saris
  • Lezing: Er een fractie naast zitten, is het doel met 1000 km missen!

  • Dovnload 149.31 Kb.