Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Meerderheid moslims in de klas

Dovnload 33.37 Kb.

Meerderheid moslims in de klasDatum28.03.2019
Grootte33.37 Kb.

Dovnload 33.37 Kb.

Inspectie-Begeleiding Godsdienst S.O.

Bisdom Gent

ONDERSTEUNINGSBIJEENKOMST “MEERDERHEID MOSLIMS IN DE KLAS”

18 april 2005

Aanwezig :
Philippe Tas (VHTI, Dendermonde), Frederik Kazimoto (EDUGO-Campus Glorieux, Oostakker), Gratienne Plaetinck (OLVI, Gent), Martine Van Boxstael (OLVI, Gent), Marleen De Clercq (VISO-Guinardstraat/Gent), Miet Lissens (O.-L.-Vrouwcollege, Ledeberg), Wim Horvath (HTISA, Gent), Andres Beeckman (HTISA, Gent), Bart Dhont (HTISA, Gent), Ignace De Baets (HTISA, Gent), Myriam De Backer (OLVP, campus hotel/bakkerij-Lokeren), Marie-Ann De Cocker (Inspestie-begeleiding S.O.), Peter Malfliet (Inspectie-begeleiding S.O.)

Verontschuldigd : Myriam Segers (OLVI-Gent)

Te gast : Frans Hitchinson (Inspectie-begeleiding S.O.)
Beknopt verslag en enkele elementen van uitwisseling :

Vooraf :

Op de website THOMAS (www.godsdienstonderwijs.be) openden we een ‘community’ of ontmoetingsruimte onder de titel : ‘Meerderheid moslims in de klas’. Op deze community kunnen we in ‘Prikbord’ materiaal en tips uitwisselen.De community is als volgt te vinden :

 1. Je surft naar de website Thomas : www.godsdienstonderwijs.be

 2. Je klikt ‘Leerkracht’ aan (dubbelklik).

 3. Vervolgens klik je het blauwe balkje aan met ‘Communities’ (rechts bovenaan).

 4. Nu moet je je registreren. Klik hiervoor op ‘zich hier registreren’ (op de eerste regel). Je vult alles in en registreert je. Dat moet je maar één keer doen.

 5. Het systeem vraagt een gebruikersnaam en een paswoord. Het systeem onthoudt het paswoord. De gebruikersnaam moet je telkens invullen. Via ‘Log in’ kom je dan bij de ‘communities’.

 6. In de zoekfunctie, typ je ‘moslims in de klas’ en klikt op het pijltje.

 7. De community is een gesloten community. Je moet lid worden van de community om hem te bezoeken en om bestanden te kunnen posten. Stuur daartoe een mailtje met motivering (dat je les geeft in klassen met moslims bijvoorbeeld is voldoende). Je lidmaatschap wordt gevalideerd en Thomas verwittigt je daarvan.

 8. In de rubriek ‘Prikbord’ kan je zelf ook bestanden posten


 1. Vanuit de theorie van de “cognitieve dissonantie” (Festinger) gaf Frans Hitchinson een kader om reacties van leerlingen te plaatsen en te begrijpen. Kunnen mensen omgaan met verschil? Kan het bieden van kennis mensen helpen om hun houding te wijzigen? Uitgangspunt is dat een mens eigenlijk niet kan leven met “cognitieve dissonantie”. Integreren van nieuwe inzichten, veranderen van overtuiging,… is moeilijk en gaat in ieder geval langzaam. Andere meningen zetten mensen onder druk. Elke mens probeert voor zichzelf een psychologische en aanvaardbare positie te vinden. Zowel versoepeling (laksheid) als verharding zijn reacties op de “cognitieve dissonantie”. Uiteindelijk is er geen andere weg dan de (vaak moeizame) weg te gaan van de dialoog en de open communicatie die vertrekt vanuit respect.
 1. Moeilijke zaak blijft de ‘hermeneutiek’ of interpretatie van religieuze teksten. Ook in onze katholieke traditie merken we hoe moeizaam andere bijbelinterpretaties ingang vinden bij mensen. Wel is het zo dat in de symbolische orde betekenissen kunnen wisselen. Het blijft een uitdaging om wegen te zoeken om leerlingen symbolisch te leren denken.
 1. Een overzicht van de uitspraken in de Koran over homoseksualiteit, heeft Frans Hitchinson voor ons bijeen gezet. Je vindt het overzicht in de community.

Martine Van Boxstael gaf nog de referentie door van een interessant boekje over deze thematiek : 'Islam en homoseksualiteit'   Omar NAHAS
Uitgeverij  BULAAQ
1ste hoofdstuk: Islamitische emancipatie van homoseksualiteit
2de hoofdstuk: De koran over homoseksualiteit
3de hoofdstuk: Beeld- en mythevorming van moslims over homoseksualiteit


 1. Volksgeloof :

  • Het tijdschrift BEGRIP (Nederlands-Vlaams tijdschrift voor de ontmoeting tussen katholieken en moslims) heeft een themanummer over “volksgeloof in de islam” : jrg. 26, nr.5 (E-mail adres : begrip@planet.nl)

  • We verwijzen ook naar de tentoonstelling “Van hieraf moet je gaan” in Sint-Truiden (nog tot 30 juni) over gebruiken in de verschillende religies in België bij geboorte, huwelijk en dood. Zie hierover ‘In de kijker’ op de Thomas-website of www.trudofeesten.be en het bijhorende boek : Bert BROECKAERT en ISABELLE VANDEN HOVE, “Grote rituelen in de werelgodsdiensten”, Davidsfonds/Leuven.
 1. Over de islamitische opvatting over Jezus (en over vele andere thema’s van de islam) : zie het cahier van Frans Hitchinson, Ontmoeting. De islam binnen de katholieke godsdienstlessen in het basisonderwijs, Cahier van de Katholieke Schoolgids, 2002, 19-22. (Het cahier kan je bestellen bij de auteur : hitchinson.frans@belgacom.net, Lippenhovestraat 4, 9620 Zottegem)
 1. Via Welzijnszorg/Broederlijk Delen is er een boekje uitgegeven over kerkbezoek met moslims. Kan iemand hiervan de referenties doorgeven? (Ik vond het boekje niet terug via de website van deze organisatie.)
 1. In het tijdschrift Katechetische Blätter van oktober 2004, staan interessante artikels over omgaan met heilige boeken. (Katechetische Blätter kan geraadpleegd en ontleend worden in de Theologische bibliotheek van het Seminarie, Biezekapelstraat 2, Gent).
 1. Miet Lissens gaf nog enkele referenties door. Volgende boeken vond ze bij De Slegte :

De islam in België, bedreiging of verrijking?, Omar Luc Van den Broeck, uitg. Manteau/Standaard 2002

Islam, Personen en begrippen van A tot Z, Het Spectrum, 2de bijgewerkte druk, Amsterdam (is een soort woordenboekje met islamitische begrippen).

Misschien is de Koranuitgave nog te vinden: De Heilige Qor'aan Arabisch-Nederlands, Verba 2001, Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Nederland.

  Daarnaast vermeldde ze volgende website :

“Op de BBC-site is enorm veel materiaal over godsdiensten en ethiek: http://www.bbc.co.uk/religion/

Je kan er ook inschrijven op hun nieuwsbrief. Ik heb in 4 TSO eens (vorig jaar) gewerkt met het deeltje: ethics of war (vanuit dialoog en confict in het oude leerplan: in aanvullend groepswerk per deeltje proberen begrijpen en naar voor brengen, met gebruikt van engels woordenboek). “
 1. Frans Hitchinson besprak met ons zijn tekst : Waardebeleving van christenen en moslims. Raakpunten en verschillen tussen de christelijke en islamitische ethiek.

 2. Frans suggereerde drie thema’s die zouden kunnen uitgewerkt worden tot lessen voor het S.O. waarin :

  • “rechten van de mens”

  • “gemengde huwelijken” (info-pakket)

  • “mens, hoeder van de schepping” (gelijklopende opvatting en over natuur en milieu)Opvolging van deze vergadering :
1) Ook vanuit de schoolpastoraal stellen er zich vragen (en bieden er zich mogelijkheden aan!) bij de aanwezigheid van moslims in de katholieke scholen. Bellinda Staelens (pedagogisch begeleider schoolpastoraal) plant volgend schooljaar hierrond een nascholingsnamiddag in Pedic (voorlopige datum : woensdag 16 november). Wij houden je verder op de hoogte.
2) Een opvolgingsvergadering voor deze groep voorzien we ook volgend schooljaar. Voorsteldatum : maandagnamiddag 24 april 2006 (Marialand). Mogelijke agendapunten : uitwisselen van ervaringen en interessant materiaal, uitwisselen van goede initiatieven, lesmateriaal uitwisselen en ontwikkelen (zie 10),…
3) In de tussentijd belet niets ons natuurlijk om via de community met elkaar uit te wisselen en interessante referenties door te geven! Hieronder vind je ook een e-mail lijst die de mogelijkheid biedt om met elkaar contact te nemen. Alle aanvullingen zijn welkom!

Met veel dank aan alle deelnemers en in het bijzonder aan Frans voor de deskundige inbreng!
Peter Malfliet, 21/04/05Philippe Tas

VHTI, Dendermonde

Philippe_tas@hotmail.com


Frederik Kazimoto

EDUGO/campus Glorieux, Oostakker

kazimoto.de.wachter@pandora.be


Gratienne Plaetinck

OLVI, Gent
Martine Van Boxstael

OLVI, Gent

martine.vanboxstael@skynet.be


Myriam Segers

OLVI, Gent

myrsegers@hotmail.com


Marleen De Clercq

VISO, Gent

Via : kathlijndepreester@hotmail.com


Miet Lissens

O.-L.-Vrouwcollege, Ledeberg

Miet.lissens@telenet.be


Wim Horvath

HTISA, Gent

Wim.horvath@pandora.be


Andres Beeckman

HTISA, Gent

andres_beeckman@hotmail.com


Bart Dhont

HTISA, Gent

Dhont.bart@pandora.be


Ignace De Baets

HTISA, Gent

Ignace.debaets@htisa.be


Myriam De Backer

OLVP/Campus Hotel-Bakkerij, Lokeren

dirk.vanhaevermaet@vtssn.be


Marie-Ann De Cocker

Inspectie-begeleiding

marjandecocker@telenet.be


Frans Hitchinson

Inspectie-begeleiding

Hitchinson.frans@belgacom.net


Peter Malfliet

Inspectie-begeleiding

Peter.malfliet@scarlet.be


 • Beknopt verslag en enkele elementen van uitwisseling
 • “cognitieve dissonantie”
 • Volksgeloof
 • Opvolging van deze vergadering

 • Dovnload 33.37 Kb.