Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Messegelände/icc

Dovnload 43.38 Kb.

Messegelände/iccDatum18.05.2017
Grootte43.38 Kb.

Dovnload 43.38 Kb.
 • Messegelände/ICC


ICC

De paviljoenen van het uitgestrekte expositie- en handelscomplex ten zuiden van de Hammarskjöldplatz (*) beslaan meer dan 160.000 m². vele van de grote evenementen die hier worden georganiseerd, zoals de landbouwbeurs ‘Grüne Wochen’, behoren tot de grootste in hun soort in Europa. Niettemin wordt het tentoonstellingsterrein constant vergroot en gemoderniseerd. Voor de Eerste Wereldoorlog was hier al een groot expositieterrein, maar daar is niets meer van over. Het oudste onderdeel is de Funkturm en de paviljoens eromheen. Het grote gebouw aan de voorkant – de Ehrenhallen – werd neergezet in 1936 naar een ontwerp van Richard Ermisch en is één van de weinige overgebleven gebouwen in Berlijn in fascistische architectuurstijl. De autoweg achter de hallen, in de richting van Nikolassee, is de beroemde Avus, de eerste Duitse Autobahn, die werd aangelegd in 1921. Dit was de eerste autoracebaan van Duitsland. Hier werd voor de Tweede Wereldoorlog het wereldsnelheidsrecord werd verbroken. Nu hoort hij bij het netwerk van snelwegen.


Hoe snel was dat record? 215, 182km/u
(*) Wie was hij? Dag Hjalma Agne Carl Hammarskjöld was secretaris-generaal van de Verenigde Naties van 10 april 1953 tot 18 september 1961. Hij kwam om het leven bij een vliegtuigongeval tijdens zijn vredesmissie in Congo. Hij kreeg de Nobelprijs voor de Vrede in 1961.

Het heeft iets weg van een reusachtig ruimteschip met zijn gevel van aluminiumplaten. Hier worden grootse evenementen georganiseerd als de ITB, de grote internationale beurs voor toerisme. Voor het bouwwerk staat een reusachtig stalen standbeeld van de Franse kunstenaar Jean-Robert Ipoustéguy dat Alexander de Grote voorstelt.MESSEGELANDE

Het tentoonstellingspark is 188.887 vierkante meter groot en bestaat uit 25 hallen. Het bestond reeds voor de Eerste Wereldoorlog, maar de meeste paviljoenen die er nu staan dateren van de jaren 1930 of werden pas kortgeleden opgetrokken. De toeloop van bezoekers is indrukwekkend. De Grüne Woche (Groene Week) bijvoorbeeld, de grootste landbouw- en levensmiddelenbeurs van Europa, trekt gemiddeld een half miljoen bezoekers.


 • Natuurpark (Tiergarten)

We noemen dit “Het park Großer Tiergarten”(= de kleiner Tiergarten). Dit is het grootste park in Berlijn. Het ligt in het geografische hart van de stad en beslaat een oppervlakte van meer dan 200 ha.Dit park ligt in het centrum van Berlijn namelijk in het district(gebied, rayon) Mitte. Het district bestaat uit 6 stadsdelen en één hiervan is Tiergarten. Aan de hand van de naam zie je al in welk stadsdeel dit park zich bevindt.

Vroeger diende het als bos waarin de keurvorst kon jagen; in de jaren ’30 van de 19e eeuw is het door Peter Joseph Lenné in een landschapspark. Aan het einde van de 19e eeuw werd in het oostelijke deel van het park een 500m lange triomfavenue aangelegd met daarlangs beelden van ’s landheersers en staatslieden.


 • 1527: het begin van Tiergarten (maar op een ander plaats dan het huidige park). Het park bevond zich ten westen van de stadsmuur van Cölln in de buurt van het Berliner Stadstschloß. (Cölln is de zusterstad van Berlijn).

 • 1530: aankoop van Tiergarten waardoor het park vooral naar het westen en het noorden uitgebreid werd.

 • 1742: architect Georg Wenzel von Knobelsdorff had de opdracht gekregen van Frederik II van Pruisen, bijgenaamd Frederik de Grote (koning van Pruisen) om de omheining in het park te verwijderen en Tiergarten te hervormen als een lustpark. Het park heeft de stijl van de Barok gekregen. De barok is een stijlperiode van de 17e eeuw tot in de helft van de 18e eeuw. Het park werd ingericht met bloembedden, kweektuinen, doolhoven, siervijvers en nog veel meer. Deze stijl is zeer rijkelijk, alles word gemaakt van kostbaar materiaal. Door de reusachtige afmetingen en zeer uitgestrekte en hoge monumenten wilde men indruk maken. + Goddelijke onderwerpen.

 • Frederik de Grote wou de sfeer zo gezellig mogelijk houden zodat de bezoekers in het park konden genieten van het natuur.

 • 1744: inrichting van een fazantenpark en dit is het begin van de Zoologischer Garten.

 • 1818: ondanks de afkeuring van Koning Frederik Willem III voor het ontwerp, heeft Peter Joseph Lenné toch het park heringericht als een volkspark.

 • 1833-1840: uitvoering van het ontwerp waardoor er loop-, fiets- en rijpaden aangeplant werden. Ook meren met eilandjes, enkele pronktuinen, bruggen en laantjes werden aangelegd.

Tijdens de oorlog werd de Tiergarten zwaar beschadigd. De triomfavenue werd vernietigd; veel resterende monumenten zijn nu te zien in het Lapidarium (*). De Tiergarten is herbeplant en is nu een geliefde ontmoetingsplaats voor de Berlijners.

(*) in het lapidarium (klein museum) van het Nationale Museum vindt men beelden die vroeger langs de lanen van Berlijn stonden bijvoorbeeld koningen, keizers, keurvorsten die Berlijn ooit gekend heeft.

Langs de lanen staan nu beelden van grootheden als Johann Wolfgang von Goethe en Richard Wagner. Bij het meer de Neuer See en bij het Landwehrkanal staan gedenktekens voor de vermoorde leiders van de Spartcus-beweging, Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg. Let ook op de verzameling Gaslantaarns die wordt getoond bij S-Bahn-station Tiergarten.

Men kan hier verschillende activiteiten doen zoals een picnic, een partijtje voetbal, een wandelingetje of gewoon om te genieten van de natuur.

Strasse des 17. Juni, welke het Tiergarten park doorkruist, is elke weekend dé plek voor de grootste vlooienmarkt van de stad. 

Als je iets meer naar het oosten van Tiergarten gaat, vind je de locatie waar jaarlijks het evenement der evenementen plaatsvindt: de Love Parade (*). Het grootste dansfeest van de wereld legt ’s zomers een 8 kilometer lange route af door dit district, compleet met versierde wagens, harde muziek en een vrolijke, dansende menigte.


(*) Love Parade is een populair Rave en Techno-festival die ongeveer 1 miljoen mensen aantrok zowel van binnen- als van buitenland. Tot 2006 vond dit plaats in Berlijn, maar vanaf 2007 tot 2011 gaat dit door in het Ruhrgebied en telkens in een andere stad. Men kan dit vergelijken met bijvoorbeeld het muziekfestival dat in Brazilië heel fors wordt gevierd. De straten, auto’s, alle metrostations en autowegen worden versierd en langs de straten luidt het elektronische dansmuziek zoals house, trance, techno,… uit enkele tientallen praalwagens met dj’s die via geluidsinstallaties hun muziek aan het publiek laten horen.

Wie waren ze?


 • Johann Wolfgang von Goethe:

Was een Duits schrijver, wetenschapper, filosoof, dichter,…. Goethe’s belangrijkste werken waren zijn tragedie Götz von Berlichingen en Die Leiden des jungen Werther. Dankzij deze romans werd hij enorm populair tijdens de Sturm und Drang-periode. Het staat bekend als een literaire en muzikale stroming in de 2de helft van de 18de eeuw. Hij had ook interesse in de islam maar werd door zijn vader van afgehouden.


 • Richard Wagner:

Was een Duits componist die streefde naar een Gesamtkunstwerk, de ideale vereniging van woord, muziek en toneelspel. Dankzij Richard Wagner kreeg de klassieke muziek een andere wende. Hij was ook politiek actief in Dresden tegen de revolutie in 1848-1849 en ageerde sterk tegen Joden. • Karl Liebknecht:

Was een van de leidinggevende figuren van de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD). Hij heeft rechten en politieke economie gestudeerd en opende een advocatenkantoor samen met zijn broer. Hij verdedigde regelmatig socialisten die aangeklaagd waren vanwege het binnensmokkelen van illegale propaganda.

In 1918 vormde hij samen met Rosa Luxemburg de Spartacusbond om tot de Communistische Partij van Duitsland (KPD). Er volgde in Duitsland een revolutie, de Spartacusopstand, onder leiding van Rosa Luxemburg en hijzelf. Door deze opstand werden beiden in Berlijn gevangengenomen, gefolterd en vermoord door Vrijkorpsen.
 • Rosa Luxemburg

Was een marxistisch politica, filosofe en revolutionair. Ze werd geboren in een Pools-joods middenklassengezin. Zij stichtte in 1898 de Sociaaldemocratische Partij van het Koninkrijk Polen en Litouwen (SDKPIL).

Later schreef ze ‘Reformisme of Revolutie’ een van haar belangrijkste werken. Na de Spartacusopstand dat zeer bloedig is afgelopen, werd ze samen met Karl Liebknecht gevangengenomen en vermoord in 1919.

.

 • Bekende laan (Unter den Linden)


Geschiedenis:

1De geschiedenis van Unter den Linden is de geschiedenis van de Hohenzollern. Vroeger was Unter den Linden de praalweg van de Pruisische koningen en Duitse keizers. Later werd het dé straat van het communistische Oost-Duitsland. In 1573 lieten zij op deze plek een ruiterpad voor de keurvorst aanleggen, zodat de edellieden naar de jacht en het wildpark konden rijden. In 1647 liet keurvorst Friedrich Wilhelm de promenade met linde- en notenbomen beplanten. Friedrich de Grote breidde deze lindenlaan uit to een fraaie ogende boulevard. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging veel van de uitstralingen van de straat verloren.

Plaats:

Unter den Linden bevindt zich ook in het district Mitte en is dé bekendste boulevard van Berlijn. Het begint van de Pariser Platz (= Parijse Plein) tot aan de Alexanderplatz. De Pariser Platz is een bekend plein in Berlijn. Aan deze plein bevindt zich ook de Brandenburger Tor, waar de straten van Unter den Linden beëindigt. Als men onder de Brandenburger Tor doorloopt dan komt men op de Straße des 17. Juni uit.

Er zijn een aantal ambassades, waarin sinds de hereniging alleen nog consulaten zijn gevestigd.

Langs deze laan zijn er nogal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om die te zien. Enkele gebouwen aan Unter den Linden zijn: • Russische ambassade: het witte gebouw was de eerste gebouw na de oorlog. Het werd gebouwd door de Rus Anatoli Strizjevski tussen 1948 en 1953.

 • Nationale Bibliotheek: het is het centrale bibliotheek en de nationale bibliografische centrum van West-Duitsland. Het heeft een ruim archief van boeken en muziek.

 • Standbeeld van Frederik II:

 • Paleis van Wilhelm I: dit was de woonplaats van de eerste koning, Wilhelm I (koning van Pruisen van 1861 tot 1888 en keizer van 1871 tot 1888). Hij groette elke dag zijn onderdanen door het raam van het paleis.

 • Humboldt Universtiteit: is de oudste universiteit van Berlijn. Het werd opgericht in 1810 onder begeleiding van de Pruisische koning Frederik Willem III. Eerst kreeg men de naam van de koning nl. Friedrich-Wilhelms-Universität. Pas in 1949 heeft men de naam gegeven van de 2broers nl. Alexander von Humboldt en Wilhelm von Humboldt.Alexander von Humboldt was de jongere broer van Wilhelm. Hij was een Pruisisch natuurvorser en ontdekkingsreiziger. Wilhelm was een filosoof, Duits taalwetenschapper en staatsman en dus ook de stichter van de universiteit.

 • Neue Wache: dit is een herdenkingsplaats van oorlog en oorlogsslachtstoffers. Het werd in 1816 opgericht in opdracht van de koning Friedrich-Wilhelm van Pruisen. Doordat er vele doden gevallen werden in de eerste wereldoorlog werd dit een gedenkplaats. Op de gedenkdagen wordt er een minuut stilte gehouden en bloemen gelegd.

 • Hotel Adlon: is het luxueuze hotel van Berlijn. Het hotel is gebouwd in 1906 en de opening vond plaats in 1907. Beroemde gasten zoals Charlie Chaplin, Albert Einstein hebben er gelogeerd. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het hotel afgebrand hierdoor bleef er enkel nog een zijvleugel overeind. Na een 2jarige renovatie werd het hotel weer geopend. In 2002 verbleef Michael Jackson er ook. Hij heeft zijn derde kind Prince, Michael II aan zijn fans getoond die buiten het hotel stonden te wachten.

2

Aan het westelijke uiteinde van de boulevard bevindt zich het S-Bahnstation Unter den Linden.Commons


 • Stadhuis Berlijn (Rotes Rathaus)


Ook dit gebouw werd tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd. Het Oost-Berlijnse stadsbestuur nam er zijn intrek en hierdoor kon het bestuur van West-Berlijn niet zetelen. Hun zeteldagen vonden toen plaats in Rathaus Schöneberg. In 1991 werd het Rotes Rathaus weer de zetel van de herenigde Berlijnse regering. De beelden op het plein ervoor (1958) zijn van Fritz Kremer en stellen de Berlijners voor die helpen met de wederopbouw van de stad. Het gebouw heeft tussen 1990 en 1996 een uitgebreide restauratie gehad.

I

Waarom heet het Rotes Rathaus? omdat het gebouw rode bakstenen heeft. Het stadhuis bevindt zich in de Rathausstraße in het centrum van Berlijn, dicht bij de Alexanderplatz. Het stadhuis werd gebouwd tussen 1861 en 1869.Op de plaats van het Rotes Rathaus stond sinds de middeleeuwen het stadhuis van Berlijn, dat veel bescheidener was en aan het eind van de 19e eeuw, bleek het te klein voor de uitdijende metropool. Het stadsbestuur besloot in 1857 om hiervan een één nieuw gebouw van te maken. In 1859 kreeg Hermann Friedrich Wäsemann deze opdracht. Hij heeft een vier verdiepingen tellend gebouw in eclectische stijl met drie binnentuinen gebouwd op een vierkant blok van 100 bij 100 meter tussen de Rathausstraße, de Jüdenstraße, de Gustav-Böß-Straße en de Spandauer Straße. De 94 meter hoge klokkentoren aan de voorzijde werd gemodelleerd naar de kathedraal van Laon.

Rond het hele gebouw is een fries aangebracht, ‘de stadskroniek’, die in 1879 is toegevoegd. Er zijn gebeurtenissen en beelden op te zien die verband houden met de stadsgeschiedenis en economische en wetenschappelijke ontwikkelingen.Eclecticisme = een ontwerp, stijlbenaming waarbij men elementen van verschillende stijlen bv. Romeinse, Griekse en Oosterse cultuurelementen, gaan samenvoegen.

Op de fries die rond het gebouw loopt staan belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de stad afgebeeld. Gekenmerkt met technische hoogstandjes, de muur wordt centraal gesteld wat bij de Grieken de zuil is. Veel boogconstructies.


 • Museum-Insel (eiland met 5 musea)= Museumeiland

Het langgerekte eiland ligt in de zijriviertjes van de Spree (*) en is de bakermat van de Berlijnse geschiedenis. Aan het begin van de 13e eeuw ontstonden hier de eerste vestigingen – Cölln wordt genoemd in documenten uit 1237, en Berlin een paar jaar later , in 1244. Van het gotische en renaissancistische Cölln is niets meer over. Het karakter van het eiland veranderde volkomen door de bouw van het paleis van de Brandenburgse keurvorst, dat vanaf 1470 diende als residentie. In de eeuwen daarop werd het paleis eerst omgebouwd tot een Koninklijke en later tot een keizerlijke residentie – het enorme Stadtschloss. In 1950 werd alles tot aan de grond toe afgebroken, maar enkele interessante gebouwen aan de noordzijde van het eiland zijn bewaard gebleven, waaronder de Berliner Dom en een groot aantal musea waaraan het eiland zijn naam dankt.


(*) De Spree stroomt langs 3 deelstaten van Duitsland namelijk Saksen, Brandenburg en Berlijn. Spree ontspringt in Havel (ook een rivier in Berlijn) om uiteindelijk door Brandenburg uit te monden in de Elbe.
Museum-Insel werd opgericht door de beroemde architect Karl Friedrich Schinkel.

 1. In 1830 werd het eerste museum gebouwd nl. het Altes Museum;

 2. In 1859 het Neue Museum:

 3. In 1876 de Alte Nationalgalerie;

 4. 1904 het Bode-Museum;

 5. In 1930 het Pergamonmuseum.

In het Museuminsel heeft men de mogelijkheid om verschillende musea te bezichtigen. • de Alte Nationalgalerie: De eerste ideeën om een Nationalgalerie op te richten kwam in 1815 tot stand. De galerie werd opgericht door Heinrich Strack naar ontwerp van August Stüler. Het is een museum voor kunst van de 19de eeuw. Hier worden er belangrijke werken getoond van de romantiek, het classicisme, de Biedermeierperiode, het Franse impressionisme en de vroeg-modernen. Tijdens de Tweede wereldoorlog werd de Alte Nationalgalerie zwaar beschadigd. Het ging pas in 1949 weer gedeeltelijk open. In 1955 waren alle tentoonstellingszalen weer voor het publiek geopend. In de periode 1998 - 2001 was het museum gesloten voor een grondige renovatie. Het is in september 2001 weer heropend.

  • De romantiek: dit was een stroming in de Westerse cultuur die begon vanaf de 19de eeuw met als standpunt de subjectieve ervaringen. De kenmerken van de romantiek waren emotionaliteit, kunst, natuur, liefde en vriendschap,…

  • Het classicisme: dit waren de bewegingen tussen 1770 en 1830. De grondlegger van deze stroming was J.J. Winckelmann. Bij deze werd rust en stilte beschouwd als essentie van het schone. In de bouwkunst is het voornaamste element de zuil. Er wordt gebruik gemaakt van de klassieke oudheid.

  • De Biedermeierperiode: de jaren 1815-1848. De periode viel samen met de Restauratie in Duitsland en Oostenrijk. Het was een reactie empirestijl. Bijvoorbeeld waar in de empirestijl zwaarden werden gebruikt, zag men in de Biedermeier zwanen of een harp.

  • Het Franse impressionisme: impressionisme was een stroming en een stijl in de schilder- en beeldhouwkunst in de 19e eeuw. In Frankrijk, van 1860 tot 1880, behoorde het tot de Moderne kunst. Bij de Alte Nationalgalerie behoren o.a. de kunstwerken van het Franse impressionisme. Enkele impressionisten zijn: Edouard Manet, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir. Deze drie waren impressionistisch kunstschilders.

  • De vroeg-modernen: De Alte Nationalgalerie is een museum voor kunst van de 19de eeuw gelegen op het Museumsinsel in Berlijn. Museumsinsel is een eiland in de rivier de Spree waar zich 5musea bevinden. Dit toont de belangrijkste kunstwerken van het klassicisme en de romantiek, de vroeg-modernen en de Beidermeier-periode.

 • Altes Museum: Het eerste museum op het eiland. Er worden tentoonstellingen gehouden van moderne kunst.

 • Bode-Museum: vernoemd naar Wilhelm von Bode. In dit museum wordt er vooral Byzantijnse beeldhouwkunst getoond, maar er zijn ook beeldhouwkunsten van het West-Romeinse Rijk, Italiaanse, Franse en Spaanse gotiek en de vroege renaissance.

 • Neues Museum: Berlijns beroemde Egyptische collectie gaat weer ondergebracht worden in dit museum, ontworpen door August Stüler.

 • Pergamonmuseum: het is een van de belangrijkste musea van antieke kunst en architectuur ter wereld. Het werd tussen 1909 en 1930 gebouwd door Alfred Messel en Ludwig Hoffman. Het museum heeft zijn naam te danken aan het altaar van Zeus (Pergamonaltaar). Het pergamonaltaar uit 180 v.C. is de grootste en de belangrijkste kunstschat van allerlei Berlijnse musea. Het altaar maakte deel uit van een veel grotere tempelcomplex in de Griekse stad Pergamon, het huidige Bergama in Turkije.

Monbijoustraβe  bode museum3
Ook deze musea hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog schade geleden. Hierdoor is er al een tijdje restauratie van de verschillende musea bezig.
In 1999 werd het Museuminsel is door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Openingsuren

 • Alte Nationalgalerie

Maandag: gesloten

Dinsdag: 10.00u – 18.00u

Woensdag: 10.00u – 18.00u

Donderdag: 10.00u – 22.00u

Vrijdag: 10.00u – 18.00u

Zaterdag: 10.00u – 18.00u

Zondag: 10.00u – 18.00u


 • Het Pergamonmuseum, Altes Museum en Bode-Museum

Maandag: 10.00u – 18.00u

Dinsdag: 10.00u – 18.00u

Woensdag: 10.00u – 18.00u

Donderdag: 10.00u – 22.00u

Vrijdag: 10.00u – 18.00u

Zaterdag: 10.00u – 18.00u

Zondag: 10.00u – 18.00u
Toegangsprijzen


Hauskarte Bode-Museum 8,00 Euro, met korting 4,00 Euro
Standortkarte Museumsinsel 12,00 Euro, met korting 6,00 Euro

Museumsinsel Berlin / Mitte
Altes Museum: Antikensammlung, Ägyptisches Museum und Papyrussammlung
Bode-Museum: Münzkabinett, Skulpturensammlung und Museum für Byzantinische Kunst
Hauskarte 8,00 Euro, ermäßigt 4,00 Euro für ein Museum
Kombikarte Museumsinsel / Mitte und Sonderausstellung Pergamonmuseum und Alte Nationalgalerie 14,00 Euro, ermäßigt 7,00 Euro

Afbeeldingen

4
5

Raadgepleegde bronnen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gro%C3%9Fer_Tiergarten

http://nl.wikipedia.org/wiki/Frederik_II_van_Pruisen

http://wikitravel.org/nl/Berlijn/Mitte

http://www.smb.museum/smb/home/index.php?lang=de

http://www.museumsinsel-berlin.de/

http://www.stedenreis-berlijn.nl/site/overige_bezienswaardigheden/messegelande.html

http://berlijn-blog.nl/

http://www.stedentrippers.nl/berlijn/bezienswaardigheden/museumeiland.html

heb je geen boeken geraadpleegd?


Laat mijn bemerkingen altijd staan en corrigeer/pas aan in een andere kleur. Dat werd gevraagd.

Je aanpassingen zijn niet duidelijk, de essentie zit er niet in. Een leek gaat er niet veel van begrijpen1 http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Unter_den_Linden_von_oben.jpg

2 http://www.berlin101.com/wp-content/uploads/2007/08/unter-den-linden.jpg

3 http://www.duits.de/lexikon/afb/museum-insel.jpg

4 http://www.digitalefotosite-corenjoke.com/berlijn.htm

5 http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Dag_Hammarskjold.jpg

 • Natuurpark (Tiergarten)
 • Bekende laan (Unter den Linden)
 • Stadhuis Berlijn (Rotes Rathaus)
 • Museum-Insel (eiland met 5 musea)= Museumeiland
 • Openingsuren
 • Toegangsprijzen

 • Dovnload 43.38 Kb.