Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Mijn stage in Tanzania: een persoonlijk reisverslag

Dovnload 48.54 Kb.

Mijn stage in Tanzania: een persoonlijk reisverslagDatum14.03.2017
Grootte48.54 Kb.

Dovnload 48.54 Kb.

Mijn stage in Tanzania: een persoonlijk reisverslag

Jarenlang had ik ernaar uitgekeken, erover gedroomd, gefantaseerd en veel over gepraat, zaterdag 28 mei kneep ik even in mijn arm… Daar zat ik dan: in mijn eentje in het vliegtuig naar Afrika!


Zondagochtend vroeg kwam ik in Dar es Salaam aan, de grootste stad (2,5 miljoen inwoners) van Tanzania. Direct toen ik uit het airconditioned vliegtuig stapte daalde een deken van de warme en vochtige lucht op me neer. Al gauw had ik een taxi gevonden die mij wilde meenemen voor de door mij genoemde prijs… En daar reed ik door die, op dat moment nog wereldvreemde, omgeving rond. Alles is letterlijk anders: de geuren van kerosine en de droge stoffige aarde; de felgekleurde kanga’s, gedrapeerd om de lichamen van heupwiegende vrouwen; mannen, zittend in groepjes onder de schaduw van mangobomen, fietsend met een toren van eierdozen op hun bagagedrager of lopend met grote manden fruit op het hoofd en tenslotte het geroezemoes, geschreeuw, het getoeter en getuf van rijdende stukken blik en het geluid van zwermen kraaien die zich verzamelen om afvalhopen op straat… Die eerste week bleef ik het gevoel houden: dat marsmannetjes-gevoel, alsof je in een totaal andere wereld bent beland.
Maar een mens zit raar in elkaar. Want wat wende het allemaal snel! Binnen een paar weken had ik mijn ‘thuis’ in Dar es Salaam gevonden. Ik logeerde in een klein hostel, net buiten het centrum van de stad, waar ik veel andere internationale studenten tegenkwam. De meesten liepen, net als ik, ook stage in het Muhimbili ziekenhuis.

Voordat ik mijn stage kon beginnen was het nog wel een heel geregel om de juiste papieren bij elkaar te krijgen. Zo kwam ik erachter wat een ontzettend bureaucratisch land Tanzania is (mij is verteld dat dit fenomeen in vrijwel heel Sub-Sahara Afrika hetzelfde is). Wachten is hier de nationale hobby en een weken lang ben ik van het ene Immigration Office naar het andere gestuurd voordat ik mijn Residence Permit (heb je nodig als je langer dan 3 maanden in het land verblijft) in handen had.

Na de eerste week kon ik beginnen met de voorbereidingen voor mijn onderzoek op de gynaecologie/ obstetrieafdeling in het ziekenhuis. Mijn onderzoek bestond uit het uitzoeken in hoeverre het partogram (een document, ontworpen door de WHO, waarin de voortgang van de bevalling wordt bijgehouden) goed wordt gebruikt en wat voor invloed dat heeft op de beslissing om een keizersnede te doen.

Het werk in het ziekenhuis was totaal anders dan ik had verwacht, en ik denk dat het ook moeilijk is om je er goed op voor te bereiden. Het is onvergelijkbaar met een Nederlands ziekenhuis, zowel qua omgeving, materiaal, omgangsvormen en de verhouding tussen arts en patiënt. Soms was de situatie ronduit onmenselijk en mensonterend, vooral op de zogenoemde ‘labour ward’, waar per dag 30-40 vrouwen op een zaal, naast elkaar bevallen. Privacy bestaat er niet. Ondanks dat het soms best moeilijk was om met bepaalde situaties om te gaan en je blijvend bescheiden op te stellen, heb ik toch ook in het ziekenhuis een buitengewoon interessante en intrigerende tijd gehad waarin ik veel geleerd heb. Dit kwam vooral doordat ik via mijn begeleider een aantal leuke contacten, artsen en studenten, had opgedaan met wie ik veel gepraat heb over van alles wat mij en zij bezighielden, wat vaak neerkwam over de verschillen tussen hun en mijn cultuur. Ik heb er een aantal hechte vriendschappen aan overgehouden.

Naast het werk in het ziekenhuis heb ik ook geprobeerd in de rest van de tijd zoveel mogelijk van het land te zien. Samen met een vriendin die me een paar weken is komen opzoeken ben ik naar het mooie exotische eiland Zanzibar geweest en hebben we de meest prachtige natuur gezien op een safari in het ‘Ruaha National Park’. In de weekenden ben ik samen met andere internationale studenten van mijn hostel een paar keer weggeweest via ‘Afri Roots’, een kleine organisatie gerund door 2 Afrikaanse jongens, die sportieve goedkope excursies organiseert in de omgeving van Dar es Salaam, zeker een aanrader! (Zie www.afriroots.co.tz)

Het meest bijzondere van mijn tijd in Tanzania was de reis die ik heb gemaakt met Nyanda, een van de Tanzaniaanse studenten waar ik in de loop der tijd goed bevriend mee raakte. Met hem ben ik afgereisd naar Mwanza, een grote stad aan het Victoriameer, 1200 km van Dar es Salaam. Daar heb ik twee weken bij z’n familie gelogeerd en hebben we het dorp Kabila bezocht waar hij geboren en getogen was. Het dorp was vrijwel afgesloten van de buitenwereld, zonder stromend water of electriciteit. De mensen spreken er zelfs geen Swahili (de nationale taal van Tanzania) maar Sukuma (de stamtaal). De bewoners hadden bijna nog nooit een blanke gezien, waardoor mijn wandelingen door het dorp vaak resulteerden in een optocht van opgewonden kinderen die achter me aanliepen. In het dorp werden we o.a. gevraag om samen HIV/AIDS-voorlichting te geven op een schooltje, wat we met veel plezier hebben gedaan: ik in het Engels en Nyanda vertalend in het Sukuma. Toen we ‘thuis’ kwamen werd er ter ere van mijn bezoek een geit geslacht. Alles bij elkaar een unieke ervaring.

Woensdag 5 oktober vloog ik weer terug, een dag later dan gepland wegens moeilijkheden op het vliegveld. Erg belangrijke tip als je terugvliegt: neem niet teveel bagage mee en blijf poeslief tegen het personeel, ook als je het gevoel hebt dat je afgezet wordt!
En daar ben je dan weer in Nederland, met een figuurlijke rugzak vol ‘bagage’ (wijsheid, ervaringen en kennis) voor de rest van je leven. Het kostte mij even moeite weer terug te komen in het Nederlandse ritme, me te schikken in alle maatschappelijke regeltjes en niet te veel te ergeren aan de klaag-atmosfeer.

Wat blijft hangen is het gevoel dat wij in een onbeschrijfelijk ongelijke wereld leven, waarin het ‘Westen’ op een bijna schofterige manier gebruik maakt van de minderbedeelden in de wereld en schouderophalend zijn vijf-ganger-kerstdiner en wintersportvakantie gaat uitstippelen. Ik realiseer mij nu meer dan ooit de persoonlijke verantwoordelijkheid die wij hebben voor de situatie waarin de wereld zich bevindt. Zelf ben ik nog zoekende naar de manier waarop ik mijn leven op een zo verantwoorde wijze kan voortzetten.


Heb je vragen, mail dan gerust naar j.j.blanksma@umail.leidenuniv.nl
Josine Blanksma, 5de jaars geneeskundestudent

11 november 2005


Tips/aanraders:

 • Begin op tijd met beurzen en fondsen aan te vragen, liefst 3 maanden van tevoren en besteed veel tijd aan een goede aanvraagbrief en begroting, sommige beurzen zijn erg kritisch. Zelf heb ik de volgende beurzen/fondsen gekregen:

  • Jo Keur Fonds: 500 euro (via decaan LUMC)

  • Lustra Beurs: 450 euro (via Bureau Internationalisering LUMC)

  • Leids Universitair Fonds: 570 euro (via www.luf.nl)

  • Curatorenfondsen: 125 euro (via PITstop in Plexus)

 • Probeer als het kan de taal te leren van het land waar je naar toe gaat, volg daarvoor eventueel een taalcursus in het land zelf (ik heb achteraf spijt dat ik niet 1-2 uur per dag Swahili-les gevolgd heb tijdens mijn verblijf, is makkelijk te regelen in Dar es Salaam en niet duur) Het is een cliché, maar de taal is de sleutel tot de cultuur en tot het contact met mensen!

 • Neem wat foto’s of een platenboek van Nederland en je familie mee om te laten zien aan de mensen daar waar je vandaan komt, ze hebben er vaak een slechte voorstelling van.

 • Maak in Tanzania niet zomaar foto’s op straat, soms worden mensen boos of ze vragen gewoon geld. Sommigen denken dat je de foto duur gaat verkopen in Europa of dat je hun ‘geest’ afpakt door de flits van je camera.

 • Elk klein wondje kan langdurig infecteren dus behandel het tijdig met een desinfecterend middel.

 • Mefloquine (Lariam) is goed in Dar es Salaam verkrijgbaar bij de grote apotheken en veel goedkoper dan in Nederland!

 • Stel je tijdens een stage in het ziekenhuis heel open op en laat zien dat je dankbaar bent dat je daar stage mag lopen. Probeer de indrukken in je op te nemen zonder commentaar te leveren of te kritisch te zijn, maar weiger dingen die je (om ethische redenen) niet wil doen.

 • In Tanzania is het een echte aanrader om een keer een treinreis te maken. Je tuft dwars door het land en zit tussen de (vaak hele vriendelijke) Tanzanianen. Neem ook wat eten mee wat je met de mensen in je coupe kan delen, zij delen vaak ook alles met jou. Houdt wel rekening met vertragingen die kunnen oplopen tot meer dan 24 (!) uur en koop je kaartje zo vroeg mogelijk, anders is de trein misschien al volgeboekt.

 • De Rough Guide van Tanzania is geeft veel uitgebreidere en gedetailleerde informatie dan de Lonely Planet van Tanzania.


Financiële verantwoordingInkomsten


Studiefinanciering

3 maanden

3 x 233.08

699.24

Onderhuur kamer NL

3 maanden

3 x 311.25

933.75

Restitutie OV-jaarkaart

3 maanden

3 x 76.48

229.44

LISF
570.00

570.00

Jo Keur Fonds
500.00

500.00

Lustrabeurs
450.00

450.00

Curatorenfondsen
125.00

125.00
Totaal inkomsten3507.43

Uitgaven

Beschrijving

Verwachte kosten

Uiteindelijke kosten

1 Huur kamer in NL

3 maanden

3 x 311.25

-933.75

-933.75

2 Reiskosten

Vliegticket

850.00

-850.00

-836.00

3 Huisvesting

14 weken

98 x 10.00

-980.00

-572.20

4 Levensonderhoud

14 weken

98 x 5.00

-490.00

-490.00

5 Reisverzekering

3 maanden

3 x 39.50

-355.50

-30.00

6 Inentingen

Totaal
-111.50

-126.00

7 Malariaprofylaxe

Lariam
-50.00

-81.72

8 Klamboe

Klamboemán A’dam
-40.50

-40.50

9 Visa

Verblijfsvisum

50.00

-50.00

-50.00
Residence Permit

50.00

-50.00

-102.00

10 Overig

USB-stick

35.00

-35.00

-29.99

11 Onvoorziene kosten

5 %

197,31

-197.31Tuition fee MUCHS-85.00
Registration fee MUCHS-238.00
Medische kosten-45.00
Reiskosten in Dar es Salaam-50.00

Totaal uitgaven
-4143.56

-3710.16


Inkomsten – Uitgaven = 3507.43 – 3710.16 = 202.73

Verwachte kosten – Uiteindelijke kosten = 4143.56 – 3710.16 = 388.40

 • Tips/aanraders
 • Financiële verantwoording
 • Totaal inkomsten
 • Totaal uitgaven

 • Dovnload 48.54 Kb.